Προς το περιεχόμενο

DIY tube bass traps


ex-BitCollector

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις τελείωσα 6 πάνελ πετροβάμαβκα (100άρης 60Χ120Χ5) με τα οποία ελπίζω να συμμαζέψω λίγο την άθλια ακουστική του χώρου μου.

 

Για τις γωνίες σκέφτομαι να προτιμήσω λόγω σχήματος κυλινδρικές μπασοπαγίδες. Βρήκα στο alto.gr κοχύλια πετροβάμβακα σε διάφορες διατομές και πάχη. Η κατασκευή φαίνεται πιο εύκολη από το εναλλακτικό τριγωνικό σχέδιο.

 

Το θέμα είναι ότι οι συγκεκριμένες μπασοπαγίδες είναι μάλλον αμφιλεγόμενες στα ξένα φόρουμ (μπλέκονται και οι επαγγελματίες του χώρου, οι μισοί υπέρ οι μισοί κατά). Μήπως έχει κατασκευάσει κανένας από εδώ κάτι τέτοιο; Εντυπώσεις; Αναρωτιέμαι αν το γέμισμα του κυλίνδρου με χύμα  πετροβάμβακα θα βοηθούσε.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια βοήθεια.

 

ΥΓ συγνώμη για το νέο θέμα αλλά στα υπάρχοντα δε βρήκα καμιά σχετική αναφορα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 31
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

To σχήμα δεν παίζει κανένα ρόλο! Εδώ το ζητούμενο είναι η μάζα και μια κυλινδρική κατασκευή δεν έχει την ίδια μάζα με τις λεγόμενες superchunks! Τώρα όπως είπες μπορείς να γεμίσεις τον κύλινδρο με πετροβάμβακα αλλά και πάλι θα πρέπει να κάνεις πολύ ογκώδες κατασκευή σε σχέση με την τριγωνική για να έχεις την ίδια απόδοση.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To σχήμα δεν παίζει κανένα ρόλο! Εδώ το ζητούμενο είναι η μάζα και μια κυλινδρική κατασκευή δεν έχει την ίδια μάζα με τις λεγόμενες superchunks!

Αυτό ακριβώς ακούω και από άλλους, απλά ήθελα να μάθω πόσο σημαντική είναι η διαφορά λόγω του μικρότερου όγκου. Από την άλλη ακούω πολύ καλά σχόλια για τους κυλίνδρους της ACS.

 

Όμως έτσι κι αλλιώς αποδείχτηκε ότι παρόλο που εμφανίζονται στο site τελικά είναι κατόπιν παραγγελίας (κατασκευή) στο εργοστάσιο (!!!) στην καθόλα δελεαστική τιμή των 90κάτι ευρώ το μέτρο ... (από τον ταράκουλο δε ρώτησα το τετραγωνικό ή το τρεχούμενο ...). Οπότε βάζω μπρος για superchunks ...

 

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς να βάλεις κάποιο Link με αυτούς τους "κυλίνδρους" που θέλεις να φτιάξεις; δεν το βρίσκω στο site που αναφέρεις και δεν μπορώ να καταλάβω αν θες να φτιάξεις "helmholtz resonator" ή κάτι άλλο που δε γνωρίζω...

 

Αν έχω καταλάβει καλά πάντως, μην σε ανησυχεί η διαφορά όγκου σε σχέση με τις κλασικές μπασοπαγίδες γιατί λειτουργούν με τελείως διαφορετική αρχή απορρόφησης. (από θέμα φυσικής)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο infectme247 αυτό που θέλεις να φτιάξεις  (τουλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ - αν και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο είναι χρηστικό ένα τέτοιο σχέδιο) είναι μια ηχοαποροφητική διαταξη μεμβράνης , ελληνιστί membrane ή diaphragm absorber, με απλά λόγια μια ηχοαποροφητική διάταξη "κουρδισμένη" να δουλεύει σεμια συγκεκριμένη συχνοτικά περιοχή (αν και  εξαιρετικά απλοική και "μονολιθική" σε σχέση με ένα Helmholtz ressonator).

 

Το ζήτημα είναι πως όλες αυτού του τύπου οι κατασκευές αν και έχουν στην θεωρία προβλέψιμα αποτελέσματα στην πράξη η απόδοση τους καθορίζεται σε τεράστιο βαθμό από την ακρίβεια στην υλοποίηση κάθε λεπτομέρειας (και για αυτό θα μπορούσε κανείς να πει ότι μόνο μέσω αλλεπάλληλων δοκιμών μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα).

 

Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως ενώ οι αποροφητές μεμβράνης μπορούν να επιτύχουν πολύ σημαντικά ποσσοστά ηχοαπορόφησης στις χαμηλομεσαίες και χαμηλές συχνότητες, εντούτοις το χρηστικό συχνοτικό τους εύρος είναι πολύ περιορισμένο....αυτό τι σημαίνει?

 

Ότι πολύ απλά αν δεν γίνει πολύ προσεκτική υλοποίηση και αν δεν υπάρχει απόλυτη επίγνωση των (συχνωτικών) προβλημάτων που καλείται να επιλύσει στον χώρο, τότε πολύ απλά μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, δημιουργώντας ακόμη πιο έντονα peaks & dips στην απόκριση του χώρου.

 

Με απλά λόγια αυτού του είδους οι ηχοαποροφητικές διατάξεις μπορούν να επιλύσουν (με επιτυχία είναι αλήθεια) πολύ συγκεκριμένα συχνοτικά προβλήματα στις χαμηλότερες συχνοτικές περιοχές και μόνο με την απαραίτητη προυπόθεση ότι αυτά (τα προβλήματα) είναι από πριν γνωστά (και καταννοητά) σε εμάς.

 

Ίσως είναι λοιπόν καλύτερα (αν δεν ισχύουν τα παραπάνω) να ακολουθήσειςτην συμβουλή του fleamail για μια πιο broadband αλλά και πιο ακίνδυνη και ανώδυνη προσέγγιση όπως τα superchunks γωνιακά bass traps....

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις nikodemos και infectme247 ...

 

Νικόδημε είχα την εντύπωση ότι είναι general purpose εφαρμογή. Δεν έχω ξανασχοληθεί με το αντικείμενο και το τελευταίο που μου χρειάζεται είναι κάτι που μπορεί να μπλέξει περισσότερο τα πράματα.

 

Θα κάνω Superchunks για τις πίσω γωνίες (ας πούμε 30Χ30Χ42Χ180, θα είναι αρκετά άραγε; ) αφού έτσι κι αλλιώς τα κοχύλια είναι πανάκριβα και ούτε για δοκιμή δεν αξίζει. Στο μεταξύ περιμένω ένα ντεσιμπελόμετρο για να προσπαθήσω τα επόμενα βήματα να είναι περισσότερο συγκεκριμένα (βλ. Room Eq Wizard).

 

Το δωμάτιο δεν έχει καλές αναλογίες (4Χ2.85Χ2.80) και έχει ένα δοκάρι σε σχήμα Π (ημιυπαίθριος style) που δημιουργεί μια εσοχή όπου τα μπάσα είναι εκτός ελέγχου. Ελπίζω να το συμαζέψω λίγο.

 

Προβλέπεται ενδιαφέροντας χειμώνας με μαστορέματα και ατέλειωτες δοκιμές ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και με κάλυψε στα περισσότερα ο Nikodemos, ας προσθέσω μερικά πραγματάκια που ίσως σε ενδιαφέρουν.

 

Αυτή η κατασκευή, είναι όντως μια παραλλαγή του κλασικού diaphragmatic absorber (ή πάνελ ή membrane κτλ.) και είναι κουρδισμένη κατασκευή, τόσο ως προς την κεντρική της συχνότητα απορρόφησης της, όσο και προς το Q.

 

Υπάρχουν πολλές κατασκευαστικές παράμετροι που πρέπει να λάβεις υπ'όψιν αν θες να κάνεις κάτι τέτοιο, αλλά -χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες που ίσως δεν σε ενδιαφέρουν- η γνώμη μου είναι, ότι αυτή η κατασκευή πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα όσον αφορά την ακουστική διόρθωση ενός χώρου (ως προς την απορρόφηση) καθώς καλείται να αντιμετωπίσει πολύ "στοχευμένα" προβλήματα σε συγκεκριμένες συχνότητες/νότες, που οφείλονται συνήθως στα εκάστοτε προβληματικά axial room modes, που μπορεί να επιμένουν ακόμα και όταν έχουμε δοκιμάσει όλες τις άλλες "γενικές" λύσεις.

 

Με λίγα λόγια, μην ξεκινάς να φτιάξεις κάτι τέτοιο, αν δεν ξέρεις σε ποιες νότες έχεις πρόβλημα, και πόσες νότες τριγύρω επηρρεάζονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταλήξεις με κάτι το οποίο είτε δεν θα απορροφά καθόλου, ή θα απορροφά σε λάθος συχνότητες, ή θα τρίζει τόσο πολύ που θα είναι για πέταμα!

 

Προτείνω πρώτα να κάνεις μια μέτρηση του χώρου σου με ένα φτηνό πυκνωτικό μικρόφωνο μετρήσεων ή ντεσιμπελόμετρο, ώστε να πάρεις μια ιδέα του "πού βρίσκεσαι" και μετά να κινηθείς αναλόγως. Είναι αφελές να ξεκινήσεις να λύσεις ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζεις, ειδικά με αυτές τις κατασκευές, που μπορούν να είναι "χειρουργικές" σε ακρίβεια.

 

Όταν λες "διαφορετική αρχή απορρόφησης" εννοείς τη διαφορά πίεσης που δημιουργεί το ηχητικό κύμα μεταξύ του εσω-εξωτερικού του κυλίνδρου;

Οι απλές -ογκώδεις- μπασοπαγίδες από "μασίφ" μονωτικό υλικό, βασίζονται στην απ'ευθείας "επαφή" του ηχητικού κύματος με την μόνωση, ώστε να μετατρέπεται ακουστική ενέργεια σε θερμική στο εσωτερικό της. Είναι πιο αποδοτικές όταν το μονωτικό υλικό έχει πάχος ίσο με τουλάχιστον ένα τέταρτο του μήκους κύματος της κατώτατης συχνότητας που σε ενδιαφέρει, γιατί έτσι σιγουρεύεσαι ότι το μονωτικό υλικό "πετυχαίνει" ένα τουλάχιστον από τα σημεία μέγιστης πίεσης/υποπίεσης ανά περίοδο του κύματος, όπου φυσικά είναι πιο αποδοτικό. Αυτό βέβαια δεν είναι πρακτικό γιατί πχ. στα 50Hz το 1/4 του μήκους κύματος είναι πάνω από 1,5 μέτρο!

 

Οι υπόλοιπες απορροφητικές διατάξεις (όπως και αυτή που σε ενδιαφέρει) λειτουργούν με συντονισμό. Δηλαδή χρησιμοποιούν τη φυσική συχνότητα συντονισμού μιας κατασκευής για να τη θέσουν σε δόνηση (είτε την ίδια την κατασκευή, είτε κάποιο διάφραγμα προσαρμοσμένο πάνω της) και η απορρόφηση επιτυγχάνεται με μετατροπή της ακουστικής ενέργειας σε κινητική στο ίδιο το σώμα ή το διάφραγμα, υποβοηθούμενη ενίοτε και από το "ασυμπίεστο" του αέρα στo εσωτερικό της. Αυτή η κατηγορία έχει πολλές παραμέτρους που καθορίζουν το "κούρδισμα" της απορρόφησης, γι'αυτό απαιτούν αρκετή μελέτη και πολύ προσεκτική κατασκευή.

 

Συμβουλή μου -και εμένα- είναι να ξεκινήσεις με πιο broadband κατασκευές, και μετά να κινηθείς σε κάτι πιο εξεζητημένο, αν συνεχίσεις να έχεις σημαντικά προβλήματα. Και πρώτα απ'όλα μέτρηση του χώρου. Χωρίς αυτήν, δεν ξεκινάς καν.

 

Καλούς πειραματισμούς :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητε  φιλε  ηχοπληκτε  με το ντεσιμπελομετρο  ΔΕΝ προκειται να κανεις τιποτααααα.

χρειαζεσαι  εναν αναλυτη ακουστικου φασματος, ενα μικροφωνο μετρησεων omni και εναν προενισχυτη.

Γι αυτα τα 3 πραγματα μπορεις να ξοδεψεις 1 περιουσια εαν παρεις απο Bruel&Kjaer

εγω σου προτεινω να  δανιστεις ενα laptop (εαν δεν εχεις) , να δανειστεις 1 καρτα ηχου της προκοπης (maudio, edirol, terratec, κλπ) τωρα  για μικροφωνο  θα δυσκολευτεις γιατι κανεις δεν δανειζει μικροφωνα. Προτεινω να αγορασεις αυτο που εχω και εγω behringer omni  ECM8000  ειναι το καλλιτερο απο τα φθηνα και το φθηνοτερο απο τα καλα!!.

και κοστιζει 58euro

http://www.behringer.com/EN/Products/ECM8000.aspx

 

Στον ΗΥ  θα εγκαταστησεις ενα προγραμμα που ειναι αναλυτης φασματος  και θα σου  δωσει μια εικονα (ακουστικη) του χωρου σου. για να μαθεις σε ποιες συχνοτητες ειναι το προβλημα.

 

Επισης υπαρχουν και πργραμματα που κανουν ακουστικη αναλυση του χωρου αλλα θα πρεπει να παιδευτεις μερικες ημερες μεχρι να καταλαβεις τι κανουν, εαν εισαι μουσικος και οχι technical junky  τοτε βαλε απλως αναλυτη φασματος.

Φυσικα  ολα τα προγραμμα θα τα βρεις σπασμενα στα γνωστα μερη!!

 

Εαν θελεις  θα σου πω αυτα που χρησιμοποιω αλλη φορα γιατι τωρα κανει πολλη ζεστη!!

 

Αφου κανεις τις μετρησεις του χωρου και αποθηκευσεις τα σχεδιαγραμματα μετα θα κανεις τα πειραματα σου και ξανα τις μετρησεις  για να δεις αντικειμενικες διαφορες  γιατι εαν μετα απο πολλη κοπο φτιαξεις μια bass trap  αυτα που ακους δεν ειναι αντικειμενικα, μονο ο ΗΥ θα σου δειξει τι γινεται ή εαν καλεσεις καποιον αλλο να σου πει την γνωμη του.

 

επισης  επελεξε ενα μουσικο αποσπασμα απο μπασο, ή τυμπανο ,η κιθαρα ή φωνη που νομιζεις ορι καλυπτει την περιοχη που θελεις ωστε να το παιζεις στο στερεοφωνικο σου και να ακους το αποτελεσμα μετα τα πειραματα.

 

 

συμπερασμα:

 

Ολες οι κατασκευες που αναφερθηκαν ειναι πολλη καλες για συχνοτητες  >200Hz  απο εκει και κατω  τα πραγματα ειναι πολλη δυσκολα, δηλ για να ελεγξεις τον ηχο του κοντραμπασου ή του τυμπανου χρειαζεσαι  παγιδες  Helmoltz  δηλ. οπες που καταπινουν ογκους αερα!!

 

Εγω εχω στασιμα  στα 80Hz  και προσπαθω εδω και 2 χρονια να το λυσω χωρις να τα καταφερω εχω κανει μερικα πειραματα  και θα τα συνεχισω οταν θα εχω  ανεση χρονου και χρηματων .

 

Οτι κανεις  κοινοποιησε το μας με τα σχετικα διαγραμματα των μετρησεων και εμεις θα λεμε τις γνωμες μας και εσυ θα κανεις ολη την δουλεια.

 

 

εαν μενεις στην θεσσαλονικη μπορω να σου κανω τις μετρησεις δωρεαν μεσα στον αυγουστο μετα  θα πνιγομαι.

 

καλο κουραγιο

[email protected]

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@infectme247 Ευχαριστώ πολύ για τις λεπτομέρειες, δεν γνώριζα αυτές τις παραμέτρους. Όπως βλέπεις και στα links που έδωσα δεν μπαίνουν σε τόσο τεχνικά στοιχεία και νομίζω ότι τα προτείνουν ως all around λύση, γι' αυτό μάλλον ήταν και τόσο αμφιλεγόμενες κατασκευές. Άδικα κόπο και χρήμα θα ξόδευα ...

 

@axinos55 ευχαριστώ για τις συμβουλές ... μόνο μικρόφωνο μετρήσεων δεν έχω (και δε σκοπεύω να πάρω). Έχω το Room Eq Wizard (free πρόγραμμα μέτρησης) και μερικά ακόμα utilities και θ' αρχίσω έτσι. Μετά βλέποντας και κάνοντας. Να βελτιώσω λίγο την ακουστική θέλω ... δεν πάμε και για πρωτάθλημα  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου