Προς το περιεχόμενο

Combo vs Head


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρα,

 

Παρατηρησα οτι γενικα οσο κανει ενας combo, την ιδια τιμη εχει και το αντιστοιχο head (ιδιο μοντελο). Ιδια τιμη βεβαια χωρις ηχεια.

Αυρο σημαινει οτι μια head ειναι καλυτερη απο ενα combo (στο ιδιο μοντελο)?

 

Γιατι να προτιμησουμε head?

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θεωρητικά το head συνδυάζεται με περισσότερες από μία καμπίνες (1χ12,2χ12 κλπ) ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου που παίζεις live...

Επίσης παίρνουν λιγότερες δονήσεις οι λάμπες άρα ζουν περισσότερο και τέλος...λένε πως μια καμπίνα βγάζει περισσότερες αρμονικές και πιο γεμάτο ήχο από το αντίστοιχο κόμπο... αν προσθέσεις ότι φαίνεται και πιο ωραίο (πχ Marshall plexi ή Fender Bassman G6G-B ή fender showman ,bandmaster κλπ) τότε συμπληρώνεις την εικόνα. Επίσης μπορείς σε ένα μαγαζί που ήδη έχει καμπίνες αξιοπρεπείς να κουβαλάς μόνο το head για να παίξεις πχ Tiny Terror... όπως και να 'χει ΒΑΛΕ ΡΟΔΑΚΙΑ στην καμπίνα σου (casters) ,αλλιώς πας για δισκοκήλη....

''It's dark and we're wearing sunglasses''

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια χαρα,

 

Παρατηρησα οτι γενικα οσο κανει ενας combo, την ιδια τιμη εχει και το αντιστοιχο head (ιδιο μοντελο). Ιδια τιμη βεβαια χωρις ηχεια.

Αυρο σημαινει οτι μια head ειναι καλυτερη απο ενα combo (στο ιδιο μοντελο)?

 

Γιατι να προτιμησουμε head?

 

 

Οι combo κατά κανόνα είναι πιο ακριβοί απ'τα heads,αν μιλάμε για αντίστοιχο μοντέλλο.

π.χ

 

http://www.thomann.de/gr/marshall_jvm410c.htm

 

http://www.thomann.de/gr/marshall_jvm410h.htm

 

Η διαφορά στην τιμή εξαρτάται,απ'το αν είναι ο combo 1χ12ή 2χ12.Στους φθηνούς ενισχυτές η διαφορά combo - head,είναι μικρότερη απ'ότι στους ακριβούς.

Τα ποιοτικά χαραχτηριστικά είναι ίδια,ο ήχος είναι ίδιος εφόσων μιλάμε για το ίδιο μοντέλλο,και παίζουν σε ίδια καμπίνα,συνδεδεμένα με ίδια καλώδια.

 

Με τον combo είσαι πιο αυτόνομος και έχεις σταθερά ίδιο ήχο εφόσων χρησιμοποιείς το δικό του ηχείο,ενώ με head εξαρτάται πολύ ο ήχος σου απ'την καμπίνα.Και τον  combo μπορείς να τον συνδέσεις φυσικά με άλλη καμπίνα όπως το κεφάλι.

O combo είναι πιο βαρύς απ'το αντίστοιχο head, συνήθως 3-4 κιλά.

Κάποιοι επιλέγουν την αυτονομία του combo,άλλοι προτιμούν τα λιγότερα κιλά του head εφόσων δεν κουβαλάει κάποιος μαζί και τη δική του καμπίνα βέβαια.

 

Προσωπικά πιστεύω,για τους χώρους που παίζουν τα γκρούπ στην Ελλάδα,αλλά για σπίτι και πρόβα,ένας καλός μικρός combo,1χ12, ελαφρύς, εως 30w,είναι ιδανικός.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντως, αν είναι θέμα τιμής, στο ευρωπαϊκά μαγαζιά(musicstore.com , thomann.com) έχουν πολλές προσφορές καμπίνας+κεφαλής σε χαμηλότερη τιμή από το να αγοράσεις ξεχωριστά το καθένα. Τα αναφέρουν ως bundles, sets κλπ

Γενικά, το κεφάλι μεταφέρεται ευκολότερα, έχει περισσότερες εξόδους για καμπίνες κλπ και είναι πιο ευέλικτο καθώς μπορεί να συνδεθεί σε καμπίνες κάθε λογής(οι οποίες αλλάζουν εντελώς το ηχητικό αποτέλεσμα), να μεταφερθεί σε studio, club, live όπου έχουν ηδη καμπίνες.

Η κεφαλη πρέπει πάντως να είναι πιο οικονομική αν είναι το ίδιο μοντέλο με τον αντιστοιχο combo. Aν ενα μαγαζί τα έχει στην ίδια τιμή, παζάρεψε λίγο το κεφάλι ή ρώτησε και αλλού για χαμηλότερη τιμή(ψάξε το και στο ιντερνετ φυσικά).

Επισης, αν κάποιος είναι και λίγο DIY-er(φτιάξε το μόνος σου), μπορεί να φτιάξει με ξυλεία μια καμπίνα, να βάλει μέσα και ένα ωραίο μεγάφωνο με το καλώδιό του και να έχει μια custom καμπινα με χαμηλό κόστος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Γενικά, το κεφάλι μεταφέρεται ευκολότερα, έχει περισσότερες εξόδους για καμπίνες κλπ και είναι πιο ευέλικτο καθώς μπορεί να συνδεθεί σε καμπίνες κάθε λογής(

 

Κατά κανόνα και με ελάχιστες εξαιρέσεις, το ίδιο μοντέλο ενισχυτή,είτε είναι σε μορφή combo είτε σε μορφή head,έχει τις ίδιες ακριβώς εξόδους για εξωτερικές καμπίνες.

 

Μιλώντας γενικά για portability combo -head και όχι απαραίτητα για ίδιο μοντέλο ενισχυτή,το portability  της κεφαλής είναι σχετικό.

Μπορεί να έχεις έναν combo με πολύ καλό ήχο που κάνεις τη δουλειά σου παντού μια χαρά και να ζυγίζει 15 κιλά,και μπορεί να έχεις κάποιο head επίσης με καλό ήχο που να κάνεις τη δουλειά σου παντού και να ζυγίζει 30 κιλά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κανόνες δεν υπάρχουν για αυτά. Οι έξοδοι διαφορετικής αντίστασης μιας λαμπάτης κεφαλής μπορεί άνετα να είναι πολυ περισσότερες σε πλήθος από τον αντίστοιχο combo, ειδικά σε σύγχρονα μηχανήματα.

Αυτό συμβαίνει για λόγους οικονομίας πάνω απ'όλα αλλά και συμβατότητας του combo με το μεγάφωνό του(προφανώς!) αλλά και με extension cabs της ίδιας σειράς προϊόντων...

 

Μιλώντας πάντα για τον ΙΔΙΟ ενισχυτή σε έκδοση κεφαλής ζυγίζει λιγότερο λόγω μικρότερης καμπίνας και έλλειψης μεγαφώνου. Όπως είπαμε, πολλοί χώροι πρόβας, live, recording έχουν ήδη καμπίνες 2Χ12", 4Χ12" κλπ που διευκολύνουν συχνά τον κιθαρίστα. Αν παλι θέλει τον ήχο των 1Χ10", 1Χ12" ή 2Χ12" μεγαφώνων του combo, δεν έχει παρά να ψάξει για τη σχετική καμπίνα extension που δίνεται συχνά και ως bundle/πακέτο με το head.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ'αρχήν να πω ότι θεωρώ πολύ επικοδομητική,μια συζήτηση όπου υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και απόψεις για το θέμα που συζητείται,και μάλιστα όσο περισσότερες και διαφορετικές είναι οι απόψεις,συζητώντας με καλή διάθεση μπορούν να βγούν ωφέλιμα συμπεράσματα για όλους όσους συμμετέχουν,και προσωπικά μού είναι  πολύ ευχάριστο να συμμετέχω.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν καταθέτω τις απόψεις μου,που τυχαίνει να είναι εν μέρη διαφορετικές με του συμφορουμίτη Sottos

 

Κανόνες δεν υπάρχουν για αυτά.

 

Συμφωνώ,οι κανόνες είναι άκαμπτοι και δηλώνουν το απόλυτο.

 

Το "κατά κανόνα" που λέω πιο πάνω,δεν δηλώνει το απόλυτο,αλλά την πλειοψηφία των περιπτώσεων,και μάλιστα αν αυτή η πλειοψηφία είναι πολύ μεγάλη,μπορεί να εξελιχθεί σε κανόνα. (με εξαιρέσεις βέβαια)

 

 

Οι έξοδοι διαφορετικής αντίστασης μιας λαμπάτης κεφαλής μπορεί άνετα να είναι πολυ περισσότερες σε πλήθος από τον αντίστοιχο combo, ειδικά σε σύγχρονα μηχανήματα.

 

Μπορεί. Μπορεί και όχι όμως, ειδικά σε σύγχρονα μηχανήματα.

Όπως στο τυχαίο παράδειγμα που δίνω πιο πάνω για το JVM,όπου κεφαλή και combo έχουν τα ίδια outputs

 

 

Αυτό συμβαίνει για λόγους οικονομίας πάνω απ'όλα

 

Δεν γνωρίζω ακριβώς το κόστος για τον κατασκευαστή,οπότε δεν έχω άποψη,υποθέτω όμως ότι το κόστος για 1-2 επιπλέον εξόδους δεν θα είναι απαγορευτικό γι'αυτόν,προκειμένου να προσφέρει στον υποψήφιο χρήστη μια επιπλέον ευκολία.

 

αλλά και συμβατότητας του combo με το μεγάφωνό του(προφανώς!) αλλά και με extension cabs της ίδιας σειράς προϊόντων...

 

Αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβα, αν το κατάλαβα όμως καλά, οποιοσδήποτε combo είτε έχει επιλογέα 4,8,16 Ohm και δύο εξόδους, είτε συνολικά  ξεχωριστές εξόδους για  2χ4Ohm, 2χ8Ohm και 1χ16Ohm,είναι συμβατός με οποιαδήποτε extension cabinet,έστω και αν κατά περίπτωση χρειαστεί ν'αποσυνδέσεις το δικό του ηχείο.

 

 

Μιλώντας πάντα για τον ΙΔΙΟ ενισχυτή σε έκδοση κεφαλής ζυγίζει λιγότερο λόγω μικρότερης καμπίνας και έλλειψης μεγαφώνου.

 

Συμφωνώ,και μάλιστα το ίδιο λέω σε ένα πόστ μου πιο πάνω.

 

 

Όπως είπαμε, πολλοί χώροι πρόβας, live, recording έχουν ήδη καμπίνες 2Χ12", 4Χ12" κλπ που διευκολύνουν συχνά τον κιθαρίστα.

 

Χώροι πρόβας:

Πολλοί έχουν κεφάλι-καμπίνα, επίσης πολλοί όμως, έχουν combo.Εδώ υπάρχει το θέμα τί 2χ12,4χ12 καμπίνα έχει, η οποία αν δεν είναι "καλή" μάλλον δεν θα έχει κάποιος το ηχητικό αποτέλεσμα που περίμενε απ΄τον ενισχυτή του.

 

Στην περίπτωση που έχει combo αν δεν έχει προβέψει ή έχει ξεχάσει να πάρει "ειδικό" καλώδιο για να συνδέσει κεφάλι με το ηχείο του combo, μάλλον θα παίξει με τον  combo του προβάδικου.

 

Recording studio

Τα σοβαρά recording studios,όλο και κάτι έχουν που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει και να κάνει τη δουλειά του.

 

Live

Σε οργανωμένα ανοιχτά live αλλά και τα μαγαζιά  που λειτουργούν με stage plan,έχουν τις περισσότερες φορές ή αυτό που θα ζητήσεις, (οπότε μπορείς να ζητήσεις μια καμπίνα και να χρησιμοποιήσεις το δικό σου head),είτε κάποιο κεφάλι-καμπίνα,είτε combo.

 

Στα περισσότερα μαγαζιά όμως, συνήθως αναγκάζεσαι να πάρεις δικά σου πράγματα,είτε γιατί το μαγαζί δεν διαθέτει τίποτα,είτε γιατί διαθέτει μόνο κάποιον combo (που τις περισσότερες φορές ή είναι πολύ ταλαιπωρημένος,ή ο ήχος του είναι ...),και σπανιότερα διαθέτει κάποια καμπίνα,ώστε να πάρεις μόνο το κεφάλι και να παίξεις.

 

 

Αν παλι θέλει τον ήχο των 1Χ10", 1Χ12" ή 2Χ12" μεγαφώνων του combo, δεν έχει παρά να ψάξει για τη σχετική καμπίνα extension που δίνεται συχνά και ως bundle/πακέτο με το head.

 

Οκ, αλλά όποτε χρειάζεται να τα κουβαλήσει, παύει να ισχύει το portability του head,αφού έχει δύο πράγματα να κουβαλήσει με συνολικό βάρος περισσότερο απο αυτό ενός combo,μοιρασμένο βάρος μεν αλλά περισσότερο.

 

 

 

Δεν έχω τίποτα με τα κεφάλια,έχω αρκετά, και μάλιστα έχω κουβαλήσει παρα πολλές φορές και δυο κεφάλια και καμπίνα 4χ12 μαζί,έστω και άν ήξερα ότι στο τέλος της βραδυάς θα πάρω κι εγώ και ο τραγουδιστής που έφερε ένα μικρόφωνο (στην καλή περίπτωση  ;D) 50 Ε. Το έκανα για μένα πρώτ'απ'όλα και για 5 ανθρώπους απο κάτω που εκτιμούσαν αυτό που άκουγαν.

 

Απλά πιστεύω όπως είπα και σε πιο πάνω ποστ,ότι για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα,ένας καλός combo,1χ12,ελαφρύς,μέχρι 30w,είναι ιδανικός.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ'αρχήν να πω ότι θεωρώ πολύ επικοδομητική,μια συζήτηση όπου υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και απόψεις για το θέμα που συζητείται,και μάλιστα όσο περισσότερες και διαφορετικές είναι οι απόψεις,συζητώντας με καλή διάθεση μπορούν να βγούν ωφέλιμα συμπεράσματα για όλους όσους συμμετέχουν

 

Απλά πιστεύω όπως είπα και σε πιο πάνω ποστ,ότι για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα,ένας καλός combo,1χ12,ελαφρύς,μέχρι 30w,είναι ιδανικός.

 

 

Πράγματι είναι πολύ εποικοδομητικό να παραθέτονται διαφορετικές απόψεις και μάλιστα με επιχειρήματα ώστε να μπορεί και ο ενδιαφερόμενος δημιουργός του thread να λάβει υπόψιν του γνώμες και να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Good posting!

 

Στο θέμα του 1Χ12" <30W combo, συμφωνώ καθώς είναι μια λύση κατάλληλη για τις περισσότερες εφαρμογές και χρήσεις (practice, recording, live με mic κλπ) στην Ελλάδα. Αρκεί να είναι ένα ποιοτικό μηχάνημα με αρκετά & καλά specs.

Στην τελική, ακόμη και αν το ενσωματωμένο stock μεγάφωνο δεν καλύπτει ηχητικά το κιθαρίστα, μπορεί άνετα να το αλλάξε με ένα από τα πολλά καλά 12ιντσα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πράγματι είναι πολύ εποικοδομητικό να παραθέτονται διαφορετικές απόψεις και μάλιστα με επιχειρήματα ώστε να μπορεί και ο ενδιαφερόμενος δημιουργός του thread να λάβει υπόψιν του γνώμες και να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Good posting!

 

Στο θέμα του 1Χ12" <30W combo, συμφωνώ καθώς είναι μια λύση κατάλληλη για τις περισσότερες εφαρμογές και χρήσεις (practice, recording, live με mic κλπ) στην Ελλάδα. Αρκεί να είναι ένα ποιοτικό μηχάνημα με αρκετά & καλά specs.

Στην τελική, ακόμη και αν το ενσωματωμένο stock μεγάφωνο δεν καλύπτει ηχητικά το κιθαρίστα, μπορεί άνετα να το αλλάξε με ένα από τα πολλά καλά 12ιντσα που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

+10000

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου