Προς το περιεχόμενο

Μανώλης Χιώτης & Jimi Hendrix


frankyproject2

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υπήρξε Bach, Handel, Mozart, Beethoven. Η έννοια "πολυφωνία" περνάει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΡΩΤΑ από αυτούς  ;)

 

οχι...πολυ απλα..ουτε εγω ξερω ΤΙ εμαθες και ΠΟΥ το εμαθες ...η πολυφωνια εχει ριζες σε πολυ παλαιοτερους χρονους...να φανταστω εχεις παει σε Εθνικο Ωδειο...

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 220
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Κοίτα, εξαρτάται τι εννοείς ρίζα. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ πως σε μια ομάδα πρωτογόνων, τραγουδούσε κάποιος και οι άλλοι κάναν μόκο  ;D Όλοι μαζί τραγουδούσαν, οπότε το αποτέλεσμα θα θύμιζε λίγο atonal του 20ου αιώνα  ;D

 

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξης της πολυφωνίας, με τη σημερινή έννοια του όρου, αφορά την εποχή μετά την Αναγέννηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητέ, ανθρωποι που ασχολούνται με την Αστρονομία, τα μαθηματικά, την ποίηση την μουσική το θέατρο κλπ μόνο πρωτόγονους δεν μπορείς να τους πείς.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καταγραφή των μουσικών έργων της αρχαιότητας δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πολυφωνία. Δεν μπορεί να υπήρχε Θεός της Μουσικής τυχαία, δεν μπορεί να κατέβαινε στον Άδη ο Ορφέας και να μάγευε με το τραγούδι του χωρίς να ήταν απίστευτος μουσικός, δεν το καταλαβαίνεις είναι αυτονόητο.

Τα Watt, είναι σαν τα λεφτά... να έχεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όταν μιλάω για πρωτόγονους μιλάω κυριολεκτικά >:( Δε μιλάω για τους Αρχαίους.

 

Αν τώρα ο Ορφέας έπαιζε τη λύρα του με μιμητική αντίστιξη  ;D αυτό δεν το ξέρω.  ;D  ;D Δεν θα το έπαιζα στο στοίχημα πάντως  ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

XA XA  μου θύμησες ένα έργο με πρωτόγονους που έκαναν χωρωδία (τους χτυπούσαν τα πόδια με πέτρες κι αυτοί τραγουδούσαν ανάλογα με το χτύπημα).

Τα Watt, είναι σαν τα λεφτά... να έχεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Φίλε quesh με όλο το σεβασμό στις απόψεις σου, Ο Ηλίας ως πρωτομάστορας του είδους, δεν είναι αυτός που μετά την εκπομπή συνετέλεσε στη δημιουργία της σύνδεσης μεταξύ ρεμπέτικου και μπλουζ. Στον Ελληνικό χώρο αυτό το έχει ξεκινήσει από το 1975 Σάκης Παπαδημητρίου από τη Θεσσαλονίκη (τζαζίστας και λογοτέχνης). Θα σου έλεγα μάλιστα, πως αυτή η σύνδεση δεν είναι Ελληναράδικο θέμα ούτε και νομίζω πως προσφέρεται για τέτοιου είδους σχόλια (που προσωπικά μου αρέσουν πολύ από αισθητικής απόψεως μιας και γνωρίζω αλλά και εκτιμώ ακόμα πιο πολύ τους γράφοντες και το χιούμορ τους). Θα σου έλεγα μάλιστα, πως οι ξένοι κυρίως μελετητές της μουσικής και εραστές του μπλουζ, καταλήγουν στο να συνδέσουν τα δύο αυτά είδη.

 

Δύο βίντεο για να πειστείς:

 

The Kingdom of Rempetiko 1

 

The Kingdom of Rempetiko 2

 

Με την άποψή σου μάλλον δεν συμφωνεί και ο πολύ γνωστός μουσικολόγος-ρεμπετολόγος Πάνος Σαββόπουλος. Έχει κάνει πάρα πολλές εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα της σχέσης του μπλουζ με το ρεμπέτικο. Μία βρίσκεται παρακάτω στην οποία συμμετείχε και ο Ηλίας:

 

http://www.epikoinonia-arg.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16050&catid=17:2010-06-28-15-25-05&Itemid=30

 

Σχετικά τώρα με το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παίξει κανείς μπλουζ, μιας και δεν είμαι μουσικός, θα "κλέψω" μια φράση του μεγάλου μπλουζ κιθαρίστα και καλλιτέχνη, Jimmy Thackery :

 

The Blues is the easiest kind of music to play poorly, and the hardest to play well.

Αγαπητέ φίλε

κατ αρχας σε ευχαριστώ για την παραθεση των δυο αυτων βίντεο ομολογω δεν τα γνωριζα και τα παρακολουθησα με προσοχή.Στο πρωτο ειναι μια παρεα Ολλανδων που τους αρεσει ενα ειδος που ανηκει στην μουσική κουλτουρα μιας αλλης χωρας (Ελλάδας) και αυτο παιζουν.Δηλαδή οτι κάνουν οι χιλιάδες ευρωπαικές μπαντες που παιζουν μπλουζ-ροκ-τζαζ καποια ειδη δηλαδη που ανήκουν στην μουσική κουλτουρα μιας αλλης χωρας (Αμερικής).Δεν βλέπω να αποδεικνείεται κατι.Εκτος αν αποδειξη εννοεις τον αυθορμητισμο της Ολλανδεζας που μολις ακουσε Τσιτσανη είπε "ναι αυτο ειναι το Ευρωπαικο μπλουζ").Ο Σουηδος δε κιθαριστας δεν συνεδεσε τα ρεμπετικα μονο με το μπλουζ αλλά και με άλλες μουσικές, και μονο θεματολογικά, στιχουργικά, και κοινωνιολογικά πάντως οχι μουσικά.

 

Στο δεύτερο βίντεο πάλι κανένας πουθενά δεν αναφερει οτι μουσικά ρεμπετικο=μπλουζ.Ο ιδιος ξενος καλιτεχνης μάλιστα λεει τα ιδια δηλαδή οτι θεματολογικά, στιχουργικά, και κοινωνιολογικά μοιαζουν τα δυο ειδη αλλά μουσικά οχι αφου δυσκολεύεται οπως λεει ο ιδιος να παρακολουθησει τον "ρυθμο" γιατι ειναι εντελως διαφορετικος.Το οτι παιζει slide σε ρεμπετικο δεν λεει κατι, θα μπορουσε να συνοδευει και με άρπα, θα συνδεαμε τοτε το ρεμπετικο με την κλασσική?

Τωρα γι αυτα που λεει ο κυριος Σαββοπουλος (ο οποιος δηλωνει ρεμπετολογος αλλα οχι bluesολογος) τον οποιο δεν γνωριζω αναφερει στο 6¨00 οτι οι Ελληνες εβγαλαν τα δημοτικά και τα λαικά επειδή .....εψαχναν το ροκ :o :o :o :o :o :o

Τι να πω τωρα, οσο ζει κανεις μαθαινει

Thank God for the rain....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν νομίζω οτι μίλησα για μουσική συνδεση πουθενά. Είναι λογικό να μην υπάρχει μουσική σύνδεση αφού μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές κουλτούρες τουλάχιστον σε γεωπολιτικό επίπεδο. Μιλάω όμως για το "περιθώριο" από το οποίο και οι δύο ξεπήδησαν. Νομίζω πως σε αυτό θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε.

Τον Πάνο τον Σαββόπουλο αν θέλεις ψάξτον λίγο. Τον είχα γνωρίσει στο RODEO πριν αρκετό καιρό όταν έπαιζε εκεί ο Ηλίας. Θα έλεγα πως έχει ψάξει το θέμα καλά.

Δες και το παρακάτω αν θες. Φεστιβάλ μπλουζ στη Νορβηγία με συμμετοχή Έλληνα μπουζουξή. Νομίζω λέγεται Κρανίδας και ο μπλουζίστα είναι ο γνωστός μας Louisiana Red.

http://www.ert.gr/tv/tvDetails.asp?id=1282&prid=17288&ch_id=9

 

Είναι επίσης γνωστές και οι απόψεις του Στέλιου Βαμβακάρη σχετικά με τη σχέση του μπλουζ και του Ρεμπέτικου.

http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/09/vamvakaris.html

 

http://v3.e-go.gr/music/articles.asp?catid=3763&subid=2&pubid=252492

blues5feb.jpg.bb11d5531a474777791a578164d48121.jpg

I was baptized in Muddy Waters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ε αφού είναι θέμα περιθωρίου, άδικα μαλώνετε ;D . Δεν είναι blues το ρεμπέτικο. Είναι Gangsta Rap  ;D  ;D  ;D  ;D

 

Μη σου πω ότι είναι ζητιανιά. Ή ληστεία σε τράπεζα  ;D  ;D  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν μαλώνουμε. Απόψεις ανταλλάσουμε και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Η διαφωνία και η έκφραση μιας διαφορετικής άποψης βελτιώνει τη γνώση αλλά και την αυτογνωσία λειτουργώντας συνθετικά.

I was baptized in Muddy Waters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου