Προς το περιεχόμενο

Ποια γυψοσανίδα;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειααααα...

 

Είμαι σε κατάσταση που σχεδιάζω τη διαμόρφωση χώρου για χρήση ως (half-)decent home studio, και ιδιαίτερα το θέμα της ηχομόνωσης-ακουστικής. Έχοντας διαβάσει μπόλικα posts, και μπόλικα online και hardcopy άρθρα, μου έχει δημιουργηθεί μια πρακτική απορία (μεταξύ άλλων... αλλά για να μείνει το thread focused, ας μείνουμε σε αυτό). Τι γυψοσανίδα να χρησιμοποιήσω;; (σημειώνω πως το πιο πιθανό σενάριο είναι το εξής: θα γίνει κατασκευή, βασιζόμενη σε σκελετό από στραντζαριστά, με τους τοίχους να αποτελούνται από τον κλασσικό - μάλλον - συνδυασμό γυξοσανίδας και πετροβάμβακα).

 

Ψάχνωντας ενδεικτικές τιμές, έπεσα σε αυτόν τον κατάλογο με προϊόντα της KNAUF. Φαίνεται η KNAUF να είναι το standard, αλλά ακόμα και αν επιλέξω την KNAUF, ποιο από τα προϊόντα της μου κάνει;; Έχουμε απλές γυψοσανίδες, με πάχος από 6.5 ως 18mm, αλλά και ηχομονωτικές με τιμή περίπου διπλάσια των απλών...

 

παρακαλώ, διαφωτίστε με!! :)

 

(thanks in advance)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσεις είναι αν θα βάλεις γυψοσανίδα απλή η ανθεκτική στην υγρασία και στο νερό.

 

Είσαι κοντά σε πηγή υγρασίας? υπόγειο ίσως?

 

Η ηχομονώτική θεωρείται πολυτέλεια μιας και είναι πανάκριβη, καλύτερα να δώσεις την διαφορά για περισσότερο πετροβάμβακα...

Από εκεί και πέρα απ'όσο έχω συζητήσει με ειδικούς γι αυτό το θέμα όλοι μου είπαν πως το πάχος παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη θερμομόνωση παρά στην ηχομόνωση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεί να σε συμφέρει αντί για γυψοσανίδα ανθεκτική στην υγρασία να πάρεις κάποιου είδους κόντρα-πλακέ, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό από την γυψοσανίδα... Ψάξε και αυτήν την περίπτωση... Πάντως σε σχέση με την απλή γυψοσανίδα το κόντρα-πλακέ είναι ακριβότερο...

Bagpipes are louder than banjos.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή τυχαίνει ο αδερφός μου να κάνει κατασκευές με γυψοσανίδα να πώ δυό πραγματάκια.

Γυψοσανίδα KNAUF άνθυγρη πετροβάμβακα τουλάχιστον 5 cm πάχος ο σκελετός οχι απο στραντζαριστά γιατί είναι σαν σωλήνες και συντονίζουν.

Υπάρχουν ειδικοί ορθοστάτες για τον σκελετό και μπαίνει ανάμεσα και η μόνωση.Για καλύτερα αποτελέσματα η γυψοσανίδα μπαίνει διπλή.Βέβαια αυτό ανεβάζει το κόστος.Πάντως τα μπάσα δεν θα κοπούν τελείως για αυτή την δουλειά γίνεται άλλη κατασκευή με ηχοπαγίδες.

 

Υ.Γ. Το κοντρα πλακέ έστω και άν είναι θαλάσσης που είναι πολλά φύλα κολλημένα μαζί δεν κάνει.Το ξύλο μεταφέρει τον ήχο "πάλλεται" γι αυτό και τις κιθάρες δεν τις φτιάχνουν απο γυψοσανίδες.(Αστείο....)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

 

Δε νομίζω πως τίθεται θέμα υγρασίας... ο χώρος είναι σε ισόγειο, που δεν αντιμετώπιζε ποτέ τέτοια προβλήματα. Σχετικά, με το σκελετό (αν και δεν έχω καταλήξει ακόμα), σκοπεύω να φτιάξω έναν "κύβο" από στραντζαριστά, και πάνω σε αυτά να κάτσουν οι στρωτήρες, και οι ορθοστάτες της Knauf, και από τη μία μεριά τους θα μπει η γυψοσανίδα και από την άλλη ο πετροβάμβακας (έχω υπ' όψιν πυκνότητα 40kg/m^3, και πάχος 6cm).

 

Αλλά για να μείνουμε στο θέμα μας. Έχω ακούσει/διαβάσει και αλλού για καλύτερα αποτελέσματα με διπλή γυψοσανίδα. Θα μπορούσε κάποιος να μου πει με σιγουριά την πρακτική διαφορά του αποτελέσματος των τριών παρακάτω λύσεων:

 

1. απλή γυψοσανίδα μονή (κόστος Χ)

2. απλή γυψοσανίδα διπλή (κόστος 2*X)

3. ηχομονωτική γυψοσανίδα μονή (κόστος περίπου 2*X)

 

(πάντα, αυτά σε συνδυασμό με τον προαναφερθέντα πετροβάμβακα, στους τοίχους και την οροφή, και με κάποια - υπό σκέψη - λύση και για το πάτωμα)

 

ΥΓ1: ο χώρος θα χρησιμοποιείται στο 90% των περιπτώσεων για programming/mixing, recording φωνητικών, ακουστικού πιάνου (upright), ακουστικής κιθάρας και λοιπών πηγών αμελητέας έντασης. Οπότε η πιο δυνατή πηγή θα είναι μάλλον τα monitors και το πιάνο (αλλά θα με ευχαριστούσε πολύ να μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω χωρίς προβλήματα και περασμένη ώρα - αν και, λόγω περιορισμένου budget, μπορώ να ζήσω και με πιο μέτρια αποτελέσματα)

 

ΥΓ2: γενικά, στο κόστος υπολογίζω μόνο τα υλικά, καθώς πιάνουν τα χέρια μας (όχι μόνο εμένα... αλλά και δικών μου ανθρώπων)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για την περίπτωση σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις διπλή γυψοσανίδα 12,5 mm με πετροβάμβακα. Μην ξεχάσεις το πλωτό πάτωμα με διπλό επάλληλο MDF, δοκαράκι 5x5 και πετροβάμβακα. Για σκελετό αρκεί αυτός της Knauf αλλά θέλει ενίσχυση με κρίκους νεοπρενίου στο ταβάνι.

Σημαντικό είναι να βάλεις μια λωρίδα νεοπρένιο(ζιλομερ) εκεί που πατάει ο σκελετός η οποία θα έχει πλάτος 70 mm, πάχος 25 mm και θα είναι χρώματος μπλέ. Tέλος υπολόγισε το συνολικό βάρος που θα δέχεται το πάτωμα και πάρε στην Εργοακουστική για να σου πουν τι χρώμα και εμβαδον ζιλομερ θα χρησιμοποιήσεις.

Συγνωμη που ακούγομαι τόσο απλοικός αλλά αν θα έπρεπε να σου εξηγήσω το γιατί δεν θα ήμουν άμμεσος. Αν παρ' όλα αυτά δεν θέλεις να δεχθείς άκριτα αυτά που κάποιος σου λέει στο internet go ahead and shoot.

 

Γιάννης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου