Προς το περιεχόμενο

Jim Crow-και Sweet Home Alabama


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με αφορμή το thread για το νέο δίσκο του Neil Young και στην συνέχεια την παράθεση του παλιού και γνωστού τραγουδιού του για τον Αμερικάνικο Νότο και κυρίως την Αλαμπάμα (ήταν η πολιτεία με το μεγαλύτερο ποσοστό ρατσισμού εκείνη την περίοδο) στο οποίο απάντησαν οι Lynyrd Skynyrd με το "Sweet Home Alabama",σκέφτηκα να παραθέσω και εγώ ένα απόσπασμα από το νέο βιβλιαράκι που μαστορεύω εδώ και κάμποσους μήνες που λέγεται: "Αναζητώντας τους Ανθρώπους του Μπλουζ". Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο που επισυνάπτεται, ο αναγνώστης μπορεί να καταλάβει ποιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν στις νότιες πολιτείες που εξακολουθούσαν να έχουν αποσχιστικές τάσεις από την Ένωση (union) των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλωστε αυτό λέει και ο Young στο τραγούδι του επιχειρώντας να συμβουλέψει την Alabama να ακολουθήσει τις υπόλοιπες πολιτείες. Πιστεύω να βοηθήσει τους νέους φίλους να πάρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για εκείνη την εποχή που πολύ φοβάμαι έχει αρχίσει να εμφανίζεται ξανά και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Να ευχαριστήσω τους φίλους Sfacu, Atreu αλλά και το Γιώργη (Longshadow) για το ερέθισμα να το παραθέσω.

 

ΥΓ: Πιστεύω πως μια αναδρομή στο παρελθόν και στα κοινωνικά φαινόμενα που αναπτύχθηκαν στον αμερικάνικο νότο εκείνη την εποχή, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να ερμηνεύει κανείς ανθρώπινες συμπεριφορές που σε διάφορες περιπτώσεις εκφράζονται και μέσα από τη μουσική. Καλή ανάγνωση σε όσους διαθέσουν λίγο χρόνο να το διαβάσουν.

3.Ο_Δρόμος_προς_την_Ελευθερία.pdf

I was baptized in Muddy Waters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Καταρχήν καλή τύχη με το πόνημα σου. Παραθέτω εδώ μία παράγραφο από την ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών του Howard Zinn. Αν οι συντονιστές αισθάνονται ότι είναι άκαιρο ή πολιτικό το σχόλιο μπορούν να το σβήσουν.

 

Στη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου η ταξική συνείδηση των Βορείων και των Νοτίων υποσκελίστηκε από μια στρατιωτική και πολιτική ενότητα ενώπιον της κρίσης του πολέμου. Αυτή η ενότητα ενισχύθηκε με ρητορείες και επιβλήθηκε με τα όπλα.

Ο πόλεμος εκείνος παρουσιάστηκε ως απελευθερωτικός, όμως οι εργάτες δέχονταν επιθέσεις από στρατιώτες αν τολμούσαν να απεργήσουν, οι Ινδιάνοι σφαγιάζονταν στο Κολοράντο από στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και όσοι τολμούσαν να ασκήσουν κριτική στην πολιτική του Λίνκολν φυλακίζονταν χωρίς δίκη. Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων ανήλθε σε 30.000.

 

ο χρόνος αρκετός 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

+1000

 

Αλλωστε οι Αμερικανοι εθεσαν σε λειτουργια στρατοπεδα συγκεντρωσης εναν αιωνα πριν τον Σταλιν και τον Χιτλερ....παντα πρωτοποροι βλεπεις...

 

http://www.issuesandalibis.org/campsa.html

 

http://news.nationalgeographic.com/news/2003/07/0701_030701_civilwarprisons.html

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εξαιρετικά σωστή η επισήμανσή και των 2 σας. Παραθέτω ένα σχετικό link που αποτέλεσε και ερέθισμα για τον Ηλία το Ζάϊκο (Blues Wire)  να γράψει σχετικό τραγούδι. Έχει σχέση με την εξέγερση των εργατών στο Κολοράντο και τη δολοφονία του μπροστάρη τους Ηλία Σπαντιδάκη (Luis Tikas).

Nα είσαι καλά.

I was baptized in Muddy Waters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

φαίνεται πολύ ωραίο κείμενο απ'τις λίγες ματιές που του έριξα...

περιέχει παρα πολλές πληροφορίες και το θέμα μ'ενδιαφέρει αρκετά...

όταν το κυκλοφορήσεις κάνε κάποια ανακοίνωση! :)

 

υγ.αν σε ενδιαφέρει να σου στείλω πμ με κανά δυο λαθάκια (διπλές λέξεις κτλ) που είδα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου