Προς το περιεχόμενο

Impedance mismatch in tube amp and modding


theoctapus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόσφατα απέκτησα έναν Randall RD5H κι έχω αρχίσει το μοντάρισμα. Πρόκειται για έναν single-ended, class A με μια 6V6GT στην έξοδο στα 5W.

 

Η βασική μετατροπή που θέλω να κάνω είναι αλλαγή του μετασχηματιστή εξόδου και έτσι προμηθευτηκα έναν απ' τον Γιατρά. Ο συγκεκριμένος μετασχηματιστής έχει διπλή έξοδο,μια στα 8 Ohm και μια στα 16 Ohm.

 

Ο ενισχυτής ως έχει διαθέτει μια έξοδο στην οποία αναγράφεται ότι δέχεται φορτίο τουλάχιστον 8 Ohm. Όταν δεν είναι συνδεδεμένη καμπίνα στο κύκλωμα μπαίνει μια αντίσταση (dummy load) των 30 watt στα 10 Ohm.

 

Αυτό που θέλω να κάνω είναι να προσθέσω μια ακόμη έξοδο και έτσι θα έχω μια για τα 8 Ohm και μια για τα 16 Ohm. Επιπλέον θα μπεί και ένας διακόπτης που στην μια θέση θα βάζει την αντίσταση στην έξοδο ώστε να μην χρειάζεται να είναι συνδεδεμένη καμπίνα και στην άλλη θέση θα είναι ενεργές οι δύο έξοδοι και η αντίσταση εκτός κυκλώματος.

 

Έχω δύο ερωτήσεις για εσάς τους γνώστες.

Πρώτη, σε ποιά έξοδο είναι καλύτερο να μπαίνει η αντίσταση, στην 8 ή στην 16; Στο interweb οι απόψεις φαίνεται να διίστανται. Απ' ότι καταλαβαίνω είναι καλύτερα να έχεις μικρότερο φορτίο σε μεγαλύτερη έξοδο (π.χ. 8 Ohm καμπίνα σε 16 ohm έξοδο) παρά το αντίθετο (http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=784). Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση τα 10 ohm είναι πιο κοντά στα 8 παρά στα 16.

 

Δευτερη, Όταν στο ένα βύσμα είναι συνδεδεμένη η κατάλληλη καμπίνα, το δεύτερο που αντιστοιχεί στην άλλη έξοδο θα πρέπει να βραχυκυκλώνει με την γείωση (μηδενική αντίσταση) ή μπορεί να βρίσκεται "στον αέρα" (άπειρη αντίσταση);

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επαναφέρω το θέμα αφού δεν έχω κάποιο feedback.

 

Απ' ότι καταλαβαίνω για την πρώτη ερώτηση μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα όπου και να μπεί. Προσωπικά κλείνω στο να μπεί στην 8 Ohm αφού είναι πιο κοντά.

 

Για την δεύτερη, στα περισσότερα schematics που έχω δεί φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να βραχυκυκλώνει με την γείωση, δεν είμαι όμως και τελείως σίγουρος.

 

Καμία βοήθεια.....

Ο Αριστοτέλης γίνεται κτήμα του Γερμανού που τον μελετά, όχι του Έλληνα που τον αγνοεί

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βάλε την αντίσταση (dummy load) στα 8Ω όπως ήταν και πριν. 2Ω διαφορά δεν είναι τραγικό και στην τελική βρίσκεται και μέσα στις ανοχές η διαφορά.

 

Για την δεύτερη ερώτηση, ανοιχτή θα παραμένει η μία λήψη αν χρησιμοποιείς την άλλη. Όποιο σχέδιο και να δεις έτσι είναι.

 

Φαίνεται και στην φωτό που έχω ποστάρει στο άρθρο,

sc_120_ot.jpg

 

Πχ όταν ο διακόπτης βρίσκεται στα 8Ω όλες οι άλλες είναι στον αέρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου