Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας παίδες. Ηχογραφώ στον υπολογιστή όλα τα όργανα(με μικρόφωνο), μήπως μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει πώς μπορώ με το EQ να διαχωρίσω τα όργανα μεταξύ τους? Υπάρχει κάποιος πίνακας με τις συχνότητες των οργάνων? Το πρόγραμμα που χρησημοποιώ είναι το Adobe Audition 2.0 Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ PlusYear, ελπίζω να καταφέρω επιτέλους να κάνω ηχογράφηση της προκοπής. Α!! η κιθάρα στον πίνακα φαντάζομαι δεν είναι ηλεκτρική, υπάρχει διαφορά στις συχνότητες?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πιο σημαντικο, περα απο το EQ, ειναι το πως θα pannαρεις τα οργανα, και ποσο θα "πλεουν" στο effect.

Εαν ολα τα εχεις βαλει στο κεντρο και εχεις και ενα αξιολογο βαθος, τοτε μην περιμενεις να διαχωριστουν οι συχνοτητες τους. Ιδιαιτερα στα μπασα ( και μεταξυ μποτας και μπασου ) θα εχεις μια βαβουρα χωρις να ξεχωριζουν τα οργανα μεταξυ τους!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορειται να εξηγησετε λιγο παραπανω πως γινεται ο διαχωρισμος των οργανων.. τι κανουμε? Κοβουμαι τις κοινες συχνοτητες ή κατι τετοιο?

Δεν ξερω :oops:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο διαχωρισμος των οργανων γινεται με ενα συνολο απο κινησεις κατα τη διαρκεια της μιξης.

Το πιο σημαντικο ειναι μην "σκοτωσεις" σημαντικες συχνοτητες οργανων. Πχ, το πιανο εχει ενα μεγαλο ευρος συχνοτητων, που πολλες φορες "πιανει" και τις συχνοτητες του μπασου! Δεν υπαρχει λογος ομως να "κοψεις" τις μπασες συχνοτητες του πιανου, γιατι ετσι χανεις τον "χαρακτηρα" του οργανου.

Αρα, σωστο το διαγραμμα που εδωσε ο φιλος, ομως αφορα κυριως τις συχνοτητες των αρμονικων και του οργανου και οχι καποιο τροπο "διαχωρισμου" των οργανων.

Καταρχας, πρεπει να "χωρισεις" τα οργανα στο panning ( δηλαδη δεξια αριστερα ).

Πχ, οταν ακους μια ροκ μπαντα, δεν γινεται να ακους ολα τα οργανα στο κεντρο. Οι κιθαρες εχουν ενα ελαφρυ 'ανοιγμα" δεξια αριστερα, το μπασο ακουγεται συνηθως λιγο πιο δεξια ( οπως καθομαστε ), τα drums ακουγονται και αυτα wide ( πχ, hihat δεξια, ταμπουρο λιγοτερο δεξια, μποτα στο κεντρο, κλπ ) και γενικα υπαρχει μια "ελευθερια" στο κεντρο.

Οταν το πετυχεις αυτο και στη μιξη, εχεις κανει τη μιση δουλεια απο συχνοτητες. Το καθε οργανο εχει το μερος του και δεν παρεμβαλλεται στο αλλο.

Το δευτερο βημα ειναι να μην πνιξεις το κομματι στο βαθος. Το reverb εχει την ταση να "αλλοιωνει" και να "αθροιζει" τις συχνοτητες στην ουρα του ( δηλαδη οταν κλεινει ο ηχος ) με αποτελεσμα οσο περισσοτερο ηχο λαμβανει τοσο πιο μεγαλη βαβουρα δημιουργειται. Ενα λογικο reverb σε καθε καναλι, ή ενα master reverb ειναι η καλτυερη λυση.

Και τελος παμε στο EQ. Εκει απλα βαζεις την αισθητικη, τον ηχο που θελεις και το κατα ποσο θελεις να κρατησεις τον χαρακτηρα του καθε οργανου ( πχ εαν κοψεις ολα τα μπασα στο μπασο, τοτε παει...το εκανες μπουζουκι ).

Και το conclusion? Παρε ενα καλο ζευγαρι monitors ή ακουστικων και εξασκησε την αισθητικη και τη φαντασια σου!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρα' date=' σωστο το διαγραμμα που εδωσε ο φιλος, ομως αφορα κυριως τις συχνοτητες των αρμονικων και του οργανου και οχι καποιο τροπο "διαχωρισμου" των οργανων.[/quote']

 

τι εννοεις με αυτο?(αρμονικων)

 

Επισης στο paning πρεπει να βαζεις πχ. δεξια μπασο,hi hat και καποιο οργανο μεσεων συχνοτητων κ αριστερα κατι αναλογο για να μην μπερδεβονται οι συχνοτητες??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καθε οργανο δημιουργει ενα συγκεκριμενο ηχητικο κυμα, στο οποιο τα peaks ειναι οι αρμονικες του. Σε ορισμενες συχνοτητες εμφανιζονται αυτα τα peaks. Σημασια εχει πως δεν ειναι αναγκη να κοψεις τις συχνοτητες καθε οργανου οπως λεει σε καθε διαγραμμα..Ειναι σαν να κοβεις τα ποδια απο ενα δρομεα :D

 

Στο panning υπαρχουν πολλοι κανονες. Ο πιο καλος για αρχη ειναι να μην pannaρεις τα οργανα σε ακραιες συνθηκες ( δηλαδη μην στειλεις το μπασο ακρα δεξια...μην μας βγει και χουντικο δηλαδη ) και να τα pannaρεις οπως θα τα ακουγες απο μια μπαντα οταν θα καθοσουν στο κεντρο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου