Προς το περιεχόμενο

Ρικοφον για καμπίνα μπάσου?


bomeg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα

 

Φτιάχνω :? ένα ηχείο για μπάσο και ως ηχοαποροφητικό (για το εσωτερικό της καμπίνας) σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ρικοφον 15mm, μιας και έχει ξεμείνει απο άλλη δουλειά. Νομίζω τα ηχοαπορροφητικά που χρησιμοποιούνται σηνήθως (γενικά acoustic foams) είναι φθηνότερα απο το ρικοφόν.

 

Αυτο που με προβληματίζει είναι οτι ναι μεν σαν υλικό μπορεί να είναι κατάλληλο αλλα μήπως οι αυγοθήκες δημιουργούν κάποιο πρόβλημα (π.χ. κόβοντας τις χαμηλές συχνότητες). Δεδομένου οτι δεν έχω δεί κάπου κατασκευή καμπίνας με Ρικοφόν (δε μπορεί :o ) ... τα φώτα σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Bomeg

 

Γεια χαρά. Ο λόγος για τον οποιο τα ηχοαπορροφητικα μπαινουν στην καμπινα δεν ειναι για ηχομείωση. Ειναι για να μειώνουν τα στάσιμα κύματα που μπορει να δημιουργούναι μεταξύ των παράλληλων επιφανειών, και να δημιουργούν περισσοτερα modes στην απόκριση του ηχείου. Μακάρι να μπορουσαμε να κόψουμε χαμηλές συχνότητες με ενα ρικοφονακι... Επίσης, ο λόγος για τον οποιο πρέπει να προσέξεις το υλικο, ειναι οτι εκτος των άλλων επηραζει και την θερμοκρασία μεσα στην καμπινα, αρα και την ταχύτητα του ήχου, αρα και την ιδιοσυχνότητα του συστήματος και την καμπύλη της. Οποτε θασου πρότεινα,εαν δεν έχεις χρήμα και διαθεση για πειραματισμό, προσπαθησε να αντιγράψεις κατι που ήδη υπαρχει.

 

Πάντως εαν θες να το ψαξεις σε βάθος, εχε στο μυαλό σου ότι θέλει πολυ μαθηματικούρα ή πολυ πειραματισμό. Είναι λίγο δυσκολο να παραθέσω το μαθηματικο υποβαθρο της όλης φάσης εδω περα. Αλλα εαν ενδιαφερεσαι, μπορω να σου στειλω ενα πμ με τα βασικα, καποια στιγμη. Προτείνεται γενικα για τις καμπίνες μπασσου η χρήση αγωγού, η οποία θα κατεβάσει την ιδιοσυχνότητα του κώνου, και θα σου κάνει πιο flat την απόκριση σε χαμηλες συχνότητες. Το κακό είναι οτι θα αυξηθει χρονικά η κρουστική απόκριση, πράγμα το οποίο ενδεχομένως να μην σε ενοχλεί - θα 'λασπώσει' λίγο ο ήχοσ στα μπασσομεσαια, αλλα θα έχεις ωραια χαμηλά.

 

Υ.Γ: Ο σχηματισμός των ρικοφον, δεν κανει τιποτα στις χαμηλες συχνότητες, καθώς το μεγεθος του, είναι πολυ μικρότερο απο το μήκος κύματος αυτών. Το μονο κακο που κανει είναι οτι προκαλει στροβιλισμό στον αέρα και παραμορφώνει τις υψηλές συχνότητες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου