Προς το περιεχόμενο

Live με laptop γίνεται?


pmatsios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ όλα τα μέλη!

Με περιτριγυρίζει εδώ και λίγο καιρό η ιδέα να ξεκινήσω να παίζω live με midi. Δεν θέλω να κάνω καμιά τρομερή επένδυση. Έχω ένα Triton LE που μπορώ να χρησιμοποιώ ως midi controller. Έχω laptop αρκετά ικανό και με καλή RAM.

 

Τώρα πάμε στο θέμα κάρτας. Μέχρι πρότινος ήμουν στο δίλημμα USB/Firewire.

Καθώς δεν είμαι ειδήμων στο θέμα, πήρα γνώμες κυρίως από φίλους. Για την μεν USB μου είπανε ότι είναι πλέον ξεπερασμένη, καθώς η ταχύτητα είναι μικρή σε σχέση με firewire, η δε firewire είναι ευαίσθητη για live σε κουνήματα κ.τ.λ. Άσε που εμένα δε με βολεύει γιατί τι laptop δεν έχει θύρα firewire.

Πρόσφατα μου πρότεινε ένας φίλος να αγοράσω την κάρτα που πουλάει, (και μου την δίνει και σε καλή τιμή) η οποία είναι και πολύ καλή είναι και pcmcia. Συγκεκριμένα είναι η EMU 1616. 

 

Μετά από τον πρόλογο περνάω στο κυρίως θέμα, που είναι τα ερωτήματά μου:

 

1) Κατά πόσο είναι εφικτό live με midi/laptop με τον εξοπλισμό που προανέφερα?

 

2) Τι πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα έχει το live με laptop και αντίστοιχα με workstation? Όσοι είναι κατά του live με midi ποια είναι τα επιχειρήματά τους?

 

3) Με δεδομένο ότι η απάντηση στο 1 είναι καταφατική, αξίζει η αγορά της συγκεκριμένης κάρτας?

 

4) Το βέλτιστο setup περιλαμβάνει midi και workstation? Θα πρέπει δηλαδή να επενδύσω και σε καλύτερο workstation ή το midi μου λύνει το πρόβλημα ήχου?

 

Συγνώμη αν κουράζω με τις ερωτήσεις, αλλά οι γνώσεις στο θέμα είναι περιορισμένες και η απόφαση μεγάλη.

 

 

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα,

κι εμένα με ενδιαφέρει αυτό το κομάτι, αλλά όμως για να κάνω την πλάκα μου.

 

Η Firewire είναι πιο αργή από τη USB 2.0 όμως στην μεν Firewire σε ένα Bus ζήτημα να κάθετε μια συσκευή αλλά στην USB στο ίδιο bus μπορεί να κάθοντε 5 συσκεβές πράγμα που ρίχνει την τελική της ταχύτητα.

 

Τώρα ένας φίλος μου έχει πει ότι είναι απελπιστικά αργό το αρμόνιο του όταν το συνδέει στο λαπιτοπ (:P) με το FL Studio. Όμως στο σχολείο σε ένα πισί σχετικά πιο αρχέο απο το λαπιτοπ του (P4 και κάπου 1GB RAM) παίζει χωρίς καθυστερήσεις προβλήματα, αν και εκεί χρησιμοποιούμε το midi keyboard της m-audio συνδεμένο με usb.

 

Γνώμη μου είναι πάντως πως για live laptop με midi δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε. Αν φάει ένα κόλημα και αρχίσει να καθυστερεί τότε θα αποσυντονιστούν όλοι και αποτέλεσμα δεν θα βγει.

 

Πάντως πριν πάρεις το οτιδήποτε πήγενε σε κάπιο κατάστημα με το λαπτοπ σου πχ μουσικόραμα που λογικά αν τους ζητήσεις να δοκιμάσεις κάτι πριν το αγοράσεις θα σε αφήσουν.

LoL

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. ναι ειναι εφικτο, με τα αναλογα ομως κομπιουτερο-ρισκα...

 

4. δε χρειαζεσαι καν workstation . αρκει ενα κλαβιε της αρεσκειας σου με midi .

 

επισης η usb συνδεση δεν νομιζω να ειναι ξεπερασμενη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. ναι ειναι εφικτο, με τα αναλογα ομως κομπιουτερο-ρισκα...

 

4. δε χρειαζεσαι καν workstation . αρκει ενα κλαβιε της αρεσκειας σου με midi .

 

επισης η usb συνδεση δεν νομιζω να ειναι ξεπερασμενη

 

Ναι μεν δεν είναι ξεπερασμένη αλλα όμως πολλά επαγκελματικά συστήματα χρησιμοποιούν Firewire. Π.χ. οι στουντιακές κονσόλες της Tascam δεν έχω δει να πέρνουν USB αλλα μια καρτούλα με firewire αλλά και πολλές καλές (και ακριβές) κάρτες ήχου χρησιμοποιούν firewire αντι της USB. Τώρα τι απόδοση έχει το καθ ένα δεν ξέρω. Αυτά πρέπει να μας τα πει όπιος τα έχει δοκιμάσει.

 

Όσο για τα midi keyboard πλέων υπάρχουν με λιγότερα απο 150 ευρώ με 7-8 οκτάβες και σύνδεση midi και usb.

 

Μήπως ο καταληλότερος για να απαντήσει εδώ είναι ο πληκτράς του παπακωνσταντίνου;;; Απ όσο έχω δει στα live κουβαλάει και laptop που προφανως έχει πάνω κάπιο keyboard.

LoL

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παιζω 100 χρονια που λεει ο λογος (και) με λάπτοπ. Και το έχω βγαλει σε σοβαρά λάιβ (εξωτερικό αλλά και κάποια με πολύ κόσμο εδώ) αλλά και με τη μπάντα μου σε πολύ μικρότερο κοινό. Εχω καλύψει όλων των ειδών τις ανάγκες, σε πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη. Ως τώρα με ένα παλιούτσικο Futzitsu Ziemens και μία κάρτα ήχου Tascam PC -και από τώρα και με ΜacBook- και κάθε φορά διαφορετικό κοντρόλερ: από το Οζον Μ Audio (που ήταν και κάρτα ήχου μαζί) ως ένα οποιοδήποτε πλήκτρο συνδεδεμένο με μίντι καλώδιο. Συμβουλή μου: μην το φοβηθείς, αξίζει τον κόπο να επενδύσεις σε καλό λάπτοπ και κάρτα και να κάνεις τη δουλειά σου με τα τόσα ποικίλα και καλά vst's. Eγω δουλεύω με USB 1 (ούτε καν 2) και ούτε καταλαβαίνω το latency... οπότε με ένα USB2 είσαι καλυμμένος από ταχύτητες κτλ. Αν το λάπτοπ είναι καλά σεταρισμένο και δεν μπαίνεις στο ίντερνετ με αυτό, δεν έχεις άλλους φόβους νομίζω... Πάντως, για καλού και για κακού έχε υπ' όψιν σου δύο πράγματα

1) το ρεύμα στη σκηνή να έχει ΄καποια σταθερότητα (ένας σταθεροποιητής βοηθάει)

2) έχε και ένα hardware synth καλό είναι να υπάρχει σαν back up

αντε και καλό προγραμματισμό

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου