Προς το περιεχόμενο

Switchers/Controllers για πετάλια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

Έκανα τελευταία μια μικρή έρευνα αγοράς, λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος, για controllers/switchers για πετάλια. Σας παρουσιάζω εδώ τα ευρήματά μου, με μερικά σχόλια και ελπίζω να παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για άλλους.

 

Το πρόβλημα:

 

Όσοι παίζουν με πολλά πεταλάκια ("πολλά"=πάνω από 6-7, χωρίς να υπολογίζονται volume pedals και κουρδιστήρια) και βασίζουν σε μεγάλο βαθμό τον ήχο τους σ’αυτά, γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το... tap dancing στο οποίο υποχρεώνονται σε συνθήκες live.

 

Αν έχεις για παράδειγμα έναν καθαρό ήχο με λίγο compression και λίγο flanging και θέλεις να περάσεις (μέσα στα πλαίσια ενός κομματιού) σε έναν crunch ήχο με OD και tremolo και μετά σε έναν lead ήχο με distortion, phasing και delay, θα πρέπει κάθε φοράς να ανοιγοκλείνεις 4-5 πετάλια, πράγμα καθόλου βολικό και κάθε άλλο παρά γρήγορο.

 

Πολλοί καταφεύγουν στην αγορά πεταλιέρας ή πολυεφφέ ακριβώς για να ξεπεράσουν τέτοιες πρακτικές δυσκολίες. Ωστόσο τα πεταλάκια είχαν, έχουν και θα έχουν τους οπαδούς τους και τη γοητεία τους. Κάποιοι κιθαρίστες ορκίζονται ότι καμμία πεταλιέρα δεν καταφέρνει να εξομοιώσει τον ήχο από τα αγαπημένα τους πετάλια.

 

Περιττό να πω ότι θα θεωρούσα εκτός θέματος και μάλλον άκομψο να επεκταθεί η συζήτηση σε αυτά τα μονοπάτια: όποιος θέλει πολυεφφέ μεγειά του με χαρά του. Υπάρχουν πολλοί που ΔΕΝ θέλουν.

 

Μία λύση στο πρόβλημα:

 

Οι συσκευές που έχουμε εδώ δίνουν λύση, ομαδοποιώντας έναν αριθμό πεταλιών κάθε φορά σε ένα "preset" που αντιστοιχεί σε ένα "κανάλι" τους. Περνώντας από κανάλι σε κανάλι, τα συνδεδεμένα πετάλια ενεργοποιούνται και η αλλαγή γίνεται ακαριαία, από τη στιγμή που όλα είναι ΟΝ ανά πάσα στιγμή.

 

Σαν bonus, αυτά τα συστήματα λύνουν ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, αυτό του μεγάλου μήκους των καλωδίων και των "δύστροπων" πεταλιών ή αυτών που δεν διαθέτουν true bypass. Οι περισσότεροι κιθαρίστες αν διαπιστώσουν ότι ένα ή περισσότερα πετάλια τους είναι "tone suckers" ακόμα και αν είναι κλειστά, συνήθως τα συνδέουν σε ένα ή περισσότερα true bypass loop boxes. Εδώ έχουμε έτσι κι’αλλιώς έναν αριθμό από loops που κρατάνε το κάθε πετάλι απομονωμένο.

 

Μερικά μπορούν να στείλουν επιπλέον εντολές MIDI, πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό για όποιον συνδιάζει πετάλια με κάποιο rack ή άλλο πολυεφφέ. Όλα σχεδόν διαθέτουν stereo εξόδους (ή loops) ώστε να στέλνουν σήμα σε 2 ενισχυτές ή να ελέγχουν stereo πετάλια.

 

Τέλος, μερικά απ’αυτά τα controllers διαθέτουν control υποδοχές, ώστε να αλλάζουν κανάλια σε ενισχυτές, για παράδειγμα, ή να ενεργοποιούν reverb, tremolo και άλλες λειτουργίες στους τελευταίους. Υποκαθιστούν έτσι τα footswitches που χρησιμοποιούνται συνήθως γι’αυτές τις δουλειές, και μάλιστα, μπορούν να γίνουν συνδιασμοί σε λούπες με πετάλια, ώστε αλλάζοντας κανάλι στον ενισχυτή να ενεργοποιούνται και κάποια πετάλια, σαν παράδειγμα.

 

Να σημειώσω ότι από την παρακάτω λίστα απουσιάζουν προϊόντα όπως το TC G-System, το οποίο δίνει μεν τη δυνατότητα ελέγχου πεταλιών (σε 4 λούπες) αλλά δεν είναι αυτός ο πρωταρχικός σχεδιαστικός στόχος του.

 

Επίσης δεν έχουν θέση στη λίστα μας custom κατασκευές (Bradshaw, Cornish κλπ), εδώ υπάρχουν μόνο αυτά που βρήκα και μπορεί να προμηθευτεί κάποιος εύκολα και χωρίς να πουλήσει ένα νεφρό. Για το λόγο αυτό περιόρισα και την επιλογή σε λύσεις με κόστος το πολύ 1000€ (που πάλι είναι αρκετά λεφτά). Επίσης όλα, εκτός ενός, μπορούν να βρεθούν άνετα στην Ευρωπαϊκή αγορά.

 

Η λίστα:

 

Carl Martin Octa-Switch

 

http://carlmartin.com/product_octaswitch.htm

 

Πρόκειται για ένα πρόσφατο προϊόν της Carl Martin, που λειτουργεί τελείως αναλογικά και πολύ απλά. Έχει 8 loops για πετάλια και 8 "presets". Τα τελευταία ορίζονται με μικροδιακόπτες. Υπάρχει ακόμα ένας optional buffer στην είσοδο.

 

Από κάποιους έχουν ακουστεί παράπονα για pops και clicks όταν αλλάζουν τα presets ενώ άλλοι δεν ακούνε το παραμικρό... Φαίνεται ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η συλλογή των πεταλιών που θα τοποθετηθούν σ’αυτό, κάποια μπορεί να προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά.  Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια φτηνή, μικρή σε μέγεθος και εύκολη λύση.

 

 

 

Carl Martin Combinator 2

 

http://carlmartin.com/product_combinator.htm

 

Από την ίδια εταιρεία, το πιο μεγάλο controller, διαθέτει και αυτό 8 λούπες, αλλά προγραμματίζεται με μικροεπεξεργαστή και δίνει 18 συνολικά "presets". Επίσης διαθέτει και 8 εξόδους 9V για τα πετάλια, πράγμα αρκετά βολικό και χρήσιμο. Μπορεί να ελέγξει μέσω 3 control inputs κανάλια ή άλλα foot-switchable χαρακτηριστικά σε ενισχυτές.

 

 

Musicom Lab EFX MkII

 

http://www.musicomlab.co.kr/efxmkii.htm

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο, από την Κορέα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μικρό σε μέγεθος audio switcher, το οποίο διαθέτει δυνατότητα προγραμματισμού και MIDI. Οι κριτικές που έχω διαβάσει είναι πολύ ενθαρρυντικές, αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Η τιμή του, κατά τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, παίζει μεταξύ 600-700€ με μεταφορικά από Κορέα, πράγμα που το τοποθετεί στο μέσο όρο των συσκευών που εξετάζουμε εδώ. Λόγω μεγέθους και δυνατοτήτων, θα άξιζε να το ψάξει κανείς.

 

 

Voodoo Lab Pedal Switcher & Commander

 

http://voodoolab.com/switcher.htm

http://voodoolab.com/commander.htm

 

Εδώ μιλαμε για συνδιασμό 2 προϊόντων. Το Pedal Switcher δεν είναι τίποτε άλλο από ένα 4-πλο loop, που διαθέτει και Midi In/Out/Thru. Από μόνο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απομονώσει σε TB loops 4 πετάλια. Το ευφυές είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθουν περισσότερα από ένα, σε σειρά, και το όλο σύνολο μπορεί να ελέγχεται από ένα Pedal Commander. Το αποτέλεσμα είναι 10 λούπες (των 4,8,12 κλπ πεταλιών, ανάλογα με τον αριθμό των switchers) και δυνατότητα ελέγχου MIDI συσκευών. Ένα σοβαρό πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι το πραγματικά μικρό footprint.

 

 

Voodoo Lab Ground Control & Audio Switcher

 

http://voodoolab.com/gcontrolpro.htm

http://voodoolab.com/gcx.htm

 

Πάλι από τη Voodoo, το Audio Switcher είναι ένα rack με 8 loops και MIDI δυνατότητες. Θεωρητικά και πρακτικά μπορεί να ελεγχθεί από διάφορους MIDI controllers της αγοράς. Εδώ είναι η εκδοχή του με το Ground Control της ίδιας εταιρείας, ένα foot-controller που χρησιμοποιείται σε αρκετά rig για έλεγχο διάφορων συσκευών, κυρίως σε rack μορφή.

 

Θεωρώ ότι αυτή η λύση, δεδομένου του  υψηλού σχετικά κόστους, έχει μεγαλύτερο νόημα για κάποιον που θέλει να ελέγχξει εκτός των πεταλιών και ένα ή περισσότερα rack effects ή άλλες MIDI συσκευές (π.χ. ενισχυτές με MIDI λειτουργίες). Σ’αυτή την περίπτωση πάντως, πρακτικά "καθαρίζει" ο χώρος μπροστά στα πόδια του κιθαρίστα, καθώς όλα μπορούν να μαζευτούν νοικοκυρεμένα σε ένα rack πίσω.

 

 

The Gig Rig Pro-14 και Midi-8

 

http://www.thegigrig.com/acatalog/TheGigRig_Pro-14_BLack.html

http://www.thegigrig.com/acatalog/TheGigRig_MIDI-8_Black.html

 

Αυτοί οι controllers κατασκευάζονται στην Αγγλία και η βασική τους λειτουργία είναι παρόμοια με αυτή του Octa-Switch. Όμως οι σχεδιαστές δεν έχουν μείνει εκεί, προσφέροντας τη δυνατότητα ελέγχου της έντασης σε κάθε loop (κρίσιμο χαρακτηριστικό για κάποια vintage effects καθώς και για πετάλια που παρουσιάζουν volume drop), καθώς και την αυτοματοποίηση των controls και των εξόδων, ανά λούπα.

 

Τα νούμερα στα μοντέλα είναι παραπλανητικά: Το Pro-14 έχει 10 λούπες, ενώ το Midi-8 έχει 6. Επίσης το τελευταίο, όπως λέει το όνομά του, μπορεί να στείλει και MIDI εντολές. Η εταιρεία δίνει μαζί με το καθένα και ένα τροφοδοτικό για πετάλια με απομονωμένες εξόδους. Τα controllers αυτά φαίνονται απλά στο στήσιμο και προσεγμένα στη λεπτομέρεια, με μειονεκτήματα το αυξημένο κόστος αλλά και το σημαντικό footprint.

 

Αυτά από μένα... αν κάποιος φίλος γνωρίζει για άλλες συσκευές αυτού του είδους, πολύ θα ήθελα να μάθω.  :) Ελπίζω να μην παρέλειψα τίποτα, αν κάποιος θέλει επιπλέον πληροφορίες και ξέρω, ευχαρίστως.

 

 

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 40
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Πάααααρα πολύ καλή δουλειά μπράβο!!!!  :)  :)

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τα axess electronics από τον κυρ-mario (πολοί πίνουν νερό στο όνομα του στο Internet) που υποστηρίζεται ότι έχουν από τα πιο γρήγορα switchin χωρίς pops και τα πιο διάφανα ηχητικά.

 

www.axess-electronics.com/

 

(αν και κάποιες του συσκευές είναι αρκετά τσιμπημένες σε τιμή)

 

και πάλι μπράβο...

ttp://www.myspace.com/trioaynan

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάααααρα πολύ καλή δουλειά μπράβο!!!!   :)  :)

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τα axess electronics από τον κυρ-mario (πολοί πίνουν νερό στο όνομα του στο Internet) που υποστηρίζεται ότι έχουν από τα πιο γρήγορα switchin χωρίς pops και τα πιο διάφανα ηχητικά.

 

www.axess-electronics.com/

 

(αν και κάποιες του συσκευές είναι αρκετά τσιμπημένες σε τιμή)

 

και πάλι μπράβο...

 

Ευχαριστώ φίλε Lunar (και τα υπόλοιπα παιδιά βεβαίως) για τα καλά λόγια!

 

Έχεις δίκιο για τα Axess, ήταν από τα πρώτα που προέκυψαν στην έρευνα, και με πολύ καλές κριτικές.

 

Αρχικά μου φάνηκε, προς μεγάλη απογοήτευση, δική μου και όλων όσων τα ζαχαρώνουν, ότι τα "καλά" τους μοντέλα είναι πανάκριβα:

 

http://www.axess-electronics.com/sc/GRX4-Guitar-Router-Switcher-p-16135.html (θέλεις 2 τέτοια για να κάνεις δουλειά)

http://www.axess-electronics.com/sc/FX1-MIDI-Footcontroller-p-16138.html

 

Πιθανώς όμως να μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτό:

http://www.axess-electronics.com/sc/MFC5-MIDI-Footcontroller-p-16137.html

 

Ή κάποιο άλλο σχετικά οικονομικό Midi Foot Controller. Αν οι τιμές στην Ευρώπη, ή με μεταφορικά από Αμερική είναι καλές, τότε σαφώς είναι μέσα στις προδιαγραφές. Ευχαριστώ για την επισήμανση/προσθήκη!  ;)

 

 

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προσθέσω στο εξαιρετικό θέμα του TGL και αυτό:

 

http://www.glab.com.pl/gsc-2_en

 

Δυστηχώς δεν έχω προσωπική εμπειρία με το συγκεκριμένο για να το σχολιάσω αλλά φαίνεται ενδιαφέρον.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προσθέσω στο εξαιρετικό θέμα του TGL και αυτό:

 

http://www.glab.com.pl/gsc-2_en

 

Δυστηχώς δεν έχω προσωπική εμπειρία με το συγκεκριμένο για να το σχολιάσω αλλά φαίνεται ενδιαφέρον.

 

 

Ευχαριστώ φίλε Serviani. Ναι, φυσικά και παίζει το G-Lab, νομίζω ότι πρόσφατα βγήκε και switcher, δυστυχώς με 4 loops όμως...

 

Εδώ να σημειώσω κάτι προφανές (ίσως): οποιοδήποτε Midi Foot Controller μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε Midi Switcher.  ;) Αυτή είναι η δύναμη του MIDI εξάλλου!

 

Ωστόσο προτίμησα εδώ να περιγράψω μόνο "ολοκληρωμένα" συστήματα από την ίδια εταιρεία. Αν κάποιος έχει εμπειρία και μεράκι, φυσικά μπορεί να φτιάξει ό,τι συνδιασμό θέλει. Επίσης να πω ότι κατά τη γνώμη μου το κόστος για ένα καλό MIDI enabled σύστημα δικαιολογείται μόνο αν ξέρει κάποιος ότι θα πάει κάποια στιγμή σε rack ή θα φτιάξει εξεζητημένες MIDI λύσεις (hint: προχωρημένο routing για χρήση με piezo equiped κιθάρες ή guitar synths).

 

Για τους περισσότερους από εμάς, ένα σύστημα ανάμεσα στα Octaswitch, Combinator και Pro-14 θα ήταν εξαιρετική επιλογή, ειδικά αν είχε την τιμή του πρώτου και τις δυνατότητες των δύο άλλων!

 

Και για όσους έχουν μπει σε σκέψεις για custom λύσεις, δυστυχώς τα νέα δεν είναι τόσο ευχάριστα: Σε συζητήσεις που είχα με σοβαρούς γνώστες των ηλεκτρονικών, έλαβα την απάντηση ότι η κατασκευή ενός τέτοιου controller είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση και η ποιότητα (άρα και το κόστος) των υλικών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.  :-\

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θαυμάσιο ποστ αλλά δεν αναφέρθηκε και μια πάμφθηνη και εξαιρετικά αποτελεσματική λύση που χρησιμοποιώ εδώ και αρκετά φεγγάρια, το Boss LS-2:

 

LS2-d5d39713473a4ae76fc0c108a30c537c.jpg

 

http://www.noiz.gr/index.php?topic=11547.msg149427#msg149427

 

Koστίζει περίπου 90 ευρώ καινούργιο. Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο με το τι μπορεί να κάνει (μέχρι και καθαρό boost). Eγώ το χρησιμοποιώ στα πετάλια μου ως εξής:

 

Κιθάρα --> φαζ --> κομπρέσσορας --> οverdrive --> Boss LS-2 --> Amp (στου οποίου το effects loop: delay --> phaser --> tremolo)

 

Στο Βοss LS2 υπάρχουν δυο αλυσίδες:

στη μια ένα άλλο λαμπάτο overdrive ρυθμισμένο για μέρη με rhythm,

στην άλλη distortion πεταλάκι --> άλλο delay και chorus, συνήθως ρυθμισμένο ειδικά για lead parts.

 

Αυτό μου δίνει την απίστευτη ευελιξία να κάνω όποιες αλλαγές μπορούν να μου κατέβουν, πχ. να ξεκινάω ένα κομμάτι με καθαρό ήχο εισαγωγής (μόνο delay και chorus) και μετά μόνο με ένα πάτημα στo LS2 να περνάω στον βρώμικο rhythm ήχο (του λαμπάτου od). Aν δεν είχα το LS2 θα χρειαζόμουν 3 πατήματα σε πετάλια (απενεργοποίηση delay, απενεργοποίηση chorus, ενεργοποίηση λαμπάτου od).  :)

 

 

Επίσης, υπάρχει και σε πιο απλή λύση χωρίς τις πολλές δυνατότητες του Boss LS2, το Toadworks Roundabout:

 

ToadWorksRoundaboutBig.gif

 

Eίναι true bypass, σε αντίθεση με το Boss που έχει buffer τον οποίο ορισμένοι μπορεί να μην συμπαθήσουν (εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα).

 

 

 

Εdit: ξέχασα και τις από κάθε άποψη εξαιρετικές λύσεις της Radial ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις - την πρώτη στο παρατσάκ δεν την προτίμησα, απλά γιατί είδα ότι το Bossάκι με υπερκαλύπτει και επειδή είναι και μικρό, χωράει άνετα σε βαρυφορτωμένη πεταλιέρα:

http://www.tonebone.com/tb-loopbone.htm

http://www.tonebone.com/re-bigshot-efx.htm

 

...και τα υποδειγματικής αντοχής Lehle:

http://www.lehle.com/products/frameset_l1.php?country=us&lang=en&L1_Link=D_Loop

 

 

(ΣΣ. Ίσως να παρατηρήσατε μια έλλειψη αναφοράς στα συγκεκριμένα πετάλια μου - συνήθως έχω μια μυστικοπάθεια σχετικά με τον μουσικό εξοπλισμό μου)

 

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου