Προς το περιεχόμενο

Νεογέννητα ροκάδες!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με μια έμφυτη αίσθηση του ρυθμού γεννιούνται τα μωρά και μπορούν να ακολουθήσουν έναν ρυθμό που ακούνε, ειδικά μάλιστα αν αυτός είναι ροκ!

 

Αυτό διαπίστωσε μια νέα επιστημονική έρευνα, που ισχυρίζεται ότι η ανακάλυψή της μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός μωρού.

 

article.asp?catid=11512&subid=2&tag=8452&pubid=2288888#

 

Ήταν γνωστό ότι τα μωρά, ηλικίας κάτω του ενός έτους, κουνιούνται ή χτυπάνε τα χέρια τους, όταν ακούνε ένα ρυθμό. Όμως οι επιστήμονες δεν ήσαν σίγουροι αν τα μωρά μαθαίνουν την αντίληψη του ρυθμού πολύ νωρίς στη ζωή τους ή αν γεννιούνται με αυτήν.

 

Η νέα έρευνα, που διαπίστωσε ότι συμβαίνει το δεύτερο, έγινε από τον Ιστβάν Βίνκλερ του Ινστιτούτου Ψυχολογίας της Βουδαπέστης και μέλος της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών, και τον Χενκιάν Χόνινγκ του πανεπιστημίου του Αμστερνταμ και δημοσιεύτηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Live Science και New Scientist.

 

Χρησιμοποιώντας την μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, που μετρά τις ηλεκτρικές αντιδράσεις του εγκεφάλου στους ήχους (ακόμα κι όταν τα μωρά κοιμούνται), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τελικά η αίσθηση του ρυθμού συνοδεύει τα μωρά από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους.

 

"Η αντίληψη του ρυθμού βρίσκεται μαζί τους με το που γεννιούνται. Οι βασικοί αλγόριθμοι είναι ήδη μέσα τους", δήλωσε ο Βίνκλερ, άλλη μια ένδειξη ότι ο εγκέφαλος του νεογέννητου δεν είναι η "άγραφη πλάκα" που κάποτε πίστευαν οι επιστήμονες.

 

Οι ερευνητές έπαιξαν ένα ρυθμό ροκ, σε κρουστά όργανα, σε 14 μωρά, δύο έως τριών ημερών, που κοιμόνταν. Μερικές φορές, σκοπίμως, παραλείπονταν μερικοί ήχοι χωρίς όμως να διαταράσσεται ο ρυθμός, ενώ άλλες φορές η παράλειψη των ήχων οδηγούσε σε αποδιοργάνωση του ρυθμού.

 

Όταν συνέβαινε το τελευταίο, δηλαδή η διατάραξη του ρυθμού, οι εγκέφαλοι των μωρών αμέσως αντιδρούσαν στέλνοντας "σήματα λάθους", με τρόπο που έδειχνε ότι αντιλαμβάνονταν το ρυθμό και ενοχλούνταν που δεν ακολουθούσε η επόμενη νότα όπως περίμεναν.

 

"Το ακουστικό σύστημα ενός μωρού λειτουργεί ακριβώς όπως ενός ενήλικα, με την έννοια ότι πάντα κάνει προβλέψεις. Αν η πρόβλεψη αποδειχτεί λάθος, τότε ένα σήμα λάθους στον εγκέφαλο βοηθά στο να εκτιμηθεί πόσο μακριά από το στόχο ήταν ο ρυθμός", δήλωσε ο Βίνκλερ.

 

Οι επιστήμονες θέλουν, στη συνέχεια, να ερευνήσουν κατά πόσο η παρατηρούμενη προβληματική αντίληψη του ρυθμού σε ορισμένα νεογέννητα (δεν "ροκάρουν" όλα το ίδιο!) αποτελεί ένδειξη για πιθανή εμφάνιση κατοπινών προβλημάτων λόγου και επικοινωνίας.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11512&subid=2&tag=8452&pubid=2288888

 

;D

ΤΟ ΓΑΡ ΑΥΤΟ ΝΟΕΙΝ, ΕΣΤΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου