Προς το περιεχόμενο

Electric Bass: Πεταλάκια ή πεταλιέρα;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αρχικά, να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα δεν απευθείνεται μόνο σε μπασσίστες αλλά γενικότερα σε οποιονδήποτε έχει σχετική εμπειρία.

 

Λοιπόν, ασχολούμαι με το ηλεκτρικό μπάσσο περίπου 8 χρόνια. Κατα τη διάρκεια των 8 χρόνων, έχω ασχοληθεί ελάχιστα με το ζήτημα των εφε και του χρωματισμού του ήχου (με έφαγε η τεχνική βλέπετε :wink: ...) . Δεν λέω, γνωρίζω καποια πράγματα αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι και ειδικός. Έχω κάνει αρκετές συζητήσεις για εφε κυρίως με κιθαρίστες οι οποίοι όμως μίλαγαν περισσότερο με βάση την "κιθαριστική" τους εμπειρία, πράγμα που δεν συμβαδίζει απόλυτα με τα "μπασσιστικά" εφέ.

 

Απο πλευράς εφέ λοιπόν τα μόνα που διαθέτω είναι ένα ARION distortion pedal (περίπου 5 χρόνων - δεν το χρησιμοποίησα και πολύ μιας και το distortion στο μπάσσο δεν είναι και το αγαπημένο μου :wink: ), και ένα ZOOM 506 II πολυεφέ το οποίο δεν λέει και τίποτα (βασικά για μένα τσάμπα λεφτά but anyway).

 

Θέλω να ασχοληθώ πιο σοβαρά με τον ήχο μου και ρωτώ:

 

Καλύτερα ξεχωριστά πεταλάκια ή μια πεταλιέρα? :?

 

Γενικότερα έχω ακούσει/διαβάσει ότι τα πεταλάκια είναι καλύτερα από πλευράς παραμετροποιήσεων αλλά όπως σας είπα δεν είμαι και ο καθόλα έμπειρος.

 

Εσείς τι προτείνεται? Ποιά εφέ κατα τη γνώμη σας θεωρούνται απαραίτητα για έναν μπασσίστα?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον αχοληθεί με το θέμα.

 

8)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 28
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Γενικα οι μπασιστες ειναι πιο ....τυχεροι μια και συνηθως δεν χρειαζονται εφε για να παιξουν το οργανο τους.

 

Ειναι οργανο "βασης" οποτε κατα την ταπεινη μου γνωμη ενα καλο μπασο & ενας καλος ενισχυτης αρκουν & παρα-αρκουν (για αυτο άλλωστε η συντριπτικη πλειοψηφια των μπασιστων παιζουν χωρις εφε)

 

Με την εννοια αυτη λοιπον ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ δεν ειναι ΚΑΝΕΝΑ εφε.

 

Αν τωρα θες να την "ψαξεις" ηχητικα νομιζω οτι το σημαντικοτερο εφε για το μπασο ειναι ο ΚΟΜΠΡΕΣΣΟΡΑΣ ,αλλα και παλι οι περισσοτεροι ενισχυτες μπασο το εχουν built in.

 

Απο εκει και περα σχεδον ολα τα εφε που χρησιμοποιουνται στην κιθαρα εχουν κατα καιρους χρησιμοποιηθει & στο μπάσο (κυριως distortion,chorus, wah & delay)

 

Eγω θα ξεκινουσα με εναν καλο rack compressor dbx μια και τα κομπρεσορ-πεταλακια δεν κανουν & πολλα στα μπασα,ενα distοrtion rat2 (all time classic για μπασο) & ενα digitech digidelay...

 

Παντως πρεπει να εισαι ΠΟΛΥ προσεκτικος στη χρηση τους & να μην ξεχνας ποτε πως ΟΛΗ η μπαντα βασιζεται ΠΑΝΩ σου (αρα & στον ηχο σου) οποτε οι υπερβολικοι πειραματισμοι ...βλαπτουν :wink:

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ'αρχάς thanks για την απάντηση. :)

 

Έχω ακούσει από πολύ κόσμο ότι οι μπασσίστες βασικά δεν χρειάζονται εφέ. Εν μέρει συμφωνώ, αλλά υπάρχουν και φορές που ένα μικρό εφέ κάνει το θαύμα του. Δεν αναφέρομαι σε κάποιο synth εφέ για παράδειγμα που κάνει καρα-μπάμ, αλλά πχ. σε κάποιο εφέ που βγάζει ένα warmth feeling ή σε κάποιο ελαφρό chorus που ίσως ομορφαίνει κάποια slide. Πιστεύω να καταλαβαίνεις το τι θέλω να πω.

 

Γνωρίζω καλά τον ρόλο του μπάσσου μέσα σε ένα σχήμα (...δεν έγινα μπασσίστας επειδή δεν μπορούσα να παίξω κιθάρα... :wink: ) και ξέρω ότι αν αρχίσω τις βλακείες δεν γίνεται δουλειά.

 

Πιστεύω ότι οι μικρές ηχητικές λεπτομέριες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο πνεύμα που λες εγώ έχω χρησιμοποιήσει το phase 90 mxr για παίξιμο με δάκτυλα και λατρευώ το πως ακούγεται.

Για παίξιμο με gliss και slide ένα ωραίο πείραμα είναι το bassballs.Υπόψιν δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσεις κανένα από τα πετάλια πάνω από 5% του χρόνου που παίζεις! Στη θέση σου για ροκ ήχο θα κρατούσα τα λεφτά και θα έπαιρνα μια λαμπάτη κεφαλή που θα με βοηθούμε να φτιάξω γεμάτο ήχο!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και εγώ είμαι γενικότερα υπέρ της πεταλιέρας, με προρυθμισμένους ήχους, και ακόμα καλύτερα ρακ, όπως λέει ο superfunk, παρά πεταλάκια. Την ίδια αρχή έχω και στην κιθάρα. Είναι κομμάτι δύσκολο να παίζεις, να κάνεις δεύτερα, και επίπλέον να χορεύεις και τη Λίμνη των Κύκνων.

 

Ένας ακόμη λόγος που συστήνω πεταλιέρα στο μπάσο, είναι γιατί μπορείς να πείς κονσόλα κατευθείαν, και να έχεις τον ήχο σου. Όχι ότι συμφωνώ με αυτήν την πρακτική αλλά, δυστυχώς, συνηθίζεται ευρέως.

Empty Rooms

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Tα Boss GEB-7 (Bass Equalizer) και SYB-3 (Bass Synthesizer) δίνουν πολλούς καλούς ήχους και πολύ χώρο για πειραματισμό. Επίσης, το doctor Q της electro-harmonix για πιό funky ή psychedelic κομμάτια ή και κάποιο tremolo, πχ boss tr-2, δίνει δυνατότητα για πολλά εφφέ που χωράνε μέσα στα κομμάτια και δεν ακούγονται εξωπραγματκά ή περιττά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Tα Boss GEB-7 (Bass Equalizer) και SYB-3 (Bass Synthesizer) δίνουν πολλούς καλούς ήχους και πολύ χώρο για πειραματισμό. Επίσης' date=' το doctor Q της electro-harmonix για πιό funky ή psychedelic κομμάτια ή και κάποιο tremolo, πχ boss tr-2, δίνει δυνατότητα για πολλά εφφέ που χωράνε μέσα στα κομμάτια και δεν ακούγονται εξωπραγματκά ή περιττά.[/quote']

 

Ή και ένα Octavier θα μπορούσε να προσθέσει κάτι.Έχω δει να το χρησιμοποιούν και μου άρεσε ιδιαίτερα

 

Υ.Γ Έχει βγεί και το SYB-5 :wink:

You are wrong f**ked and overatted...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ή και ένα Octavier θα μπορούσε να προσθέσει κάτι.Έχω δει να το χρησιμοποιούν και μου άρεσε ιδιαίτερα

 

Συμφωνώ, με καλή χρήση του Octaver γίνεται φοβερή ατμόσφαιρα σε εισαγωγές και ήσυχα μέρη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις? :D

 

Θέλω να αναφέρω ότι αντιμετωπίζω αρκετά προβλήματα με τα live (όπως όλοι άλλωστε :wink:). Έχω καταφέρει να βρω τον ήχο μου (σπίτι - studio) αλλά δυστυχώς από μαγαζί σε μαγαζί ακούω ότι να 'ναι. Έχω βαρεθεί τους παραλίες ηχολήπτες και τα άθλια μηχανήματα στα διάφορα liveάδικα. Ξέρω ότι λύσεις υπάρχουν:

 

1) Πάρε τον ενισχυτή σου μαζί

 

Σωστό αυτό μόνο που ...δεν κουβαλιέται εύκολα. Αν υπολογίσεις ότι για ένα live πρέπει ο drummer να κουβαλίσει το μισό σετ, ο κιθαρίστας πεταλίερες, κιθάρες, πλήκτρα, μπάσα και δεν συμμαζεύεται για να κουβαλίσω και τον ενισχυτή χρειάζομαι μίνι-van! (...δυστυχώς η μπάντα διαθέτει μόνο ένα μεταφορικό μέσο και καταλαβαίνεται ότι μέσα γίνεται της κακομοίρας!)

 

2) Πάρε καμμιά Κεφαλή / RACK κτλ.

 

Πιστέψτε με θα το ήθελα πολύ αλλά δυστυχώς είναι και τα φράγκα στη μέση. Δεν ξέρω τι παίζει από τιμές (τουλάχιστον στα Rack μιας και δεν ξέρω πολλά για αυτά και δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιο είναι καλό και ποιό όχι) αλλά μπορώ να φανταστώ. :?

 

Δεν ξέρω αν τα πεταλάκια έλυναν το πρόβλημα. Ίσως μια πεταλιέρα θα βόλευε λίγο την κατάσταση, αλλά δεν ακούω και πολύ καλά πράγματα για αυτές (τουλάστον για τα περιβόητα V-AMP της Behringer).

 

Ίσως έχετε εσείς κάποια πρόταση.

 

8)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και κιθαρίστας και μάλλον οπαδός της Behrniger (καλά ρε παιδιά μη βαράτε!!!) θα σου έλεγα να αποφύγεις τη λύση του V-Amp.

To έχει ο κολλητός μου και του έχει βγάλει αρκετές "παραξενιές"...

Ψάξε καλύτερα για κάτι άλλο...

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου