Προς το περιεχόμενο

Υποτροφίες - Ένας οδηγός (και σχετικά με σπουδές στο εξωτερικό)


Nikolas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 • Guru

Μίλαγα με άτομο απο δω μέσα. Πήγαμε για καφε και είπιαμε μπύρες...  ;D Του είπα κάποια στιγμή ότι υπήρξα υπότροφος του ΙΚΥ και μου απαντάει "Τι είναι τούτο;". Μεγάλος άνθρωπος, όχι παιδί, μεγάλος μουσικός (τεράστιος, και ΟΧΙ στο μέγεθος), ομολογώ ότι μου έκανε εντύπωση: Όχι γιατι δεν ήξερε, αλλά ότι εγώ δεν ήξερα πόσο περιορισμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα. Έτσι είπα να φτιάξω έναν οδηγό (ελπίζω να μην καταλήξει 10,000 λέξεις όπως αυτό με τα ορχηστρικά samples... ;D).

 

Πάμε λοιπόν.

 

(Φυσικά να τελειώσω πρώτα και μετά ρωτάτε, για να υπάρχει τάξη και στο θρέντ)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 • Απαντήσεις 61
 • Πρώτη
 • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

 • Guru

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ

 

Τι ΔΕΝ είναι η υποτροφία;

 

* ΔΕΝ είναι δανεισμός. Τα χρήματα δεν τα επιστρέφετε (εκτώς εαν... βλέπε παρακάτω).

* ΔΕΝ είναι χάρη. Δε σας χρωστάει κανείς. Με το σπαθί σας θα πάρετε την υποτροφία.

* ΔΕΝ λειτουργεί με μέσο. Ανεξάρτητα με το τι λένε όλοι, εγώ την πήρα ΧΩΡΙΣ μέσο και πιστεύω σε μία κοινωνία χωρίς μέσα και σκατά!

* ΔΕΝ είναι μικρή. Ντάξει, μπορεί να μη σας φτάνει να ζήσετε στη ΝΥ, αλλά τέλος πάντων, συνήθως καλύπτουν ΠΟΛΛΑ

 

Τι είναι η υποτροφία;

 

* Είναι μια βοήθεια του κράτους, ή άλλων φορέων (ιδιωτικών ή όχι) προς σπουδαστες οι οποίοι ΕΙΤΕ έχουν ανάγκη βοηθείας οικονομικής ΕΙΤΕ είναι αξιόλογοι σε αυτό που κάνουν.

* Είναι μια χρηματική (κατα κύριο λόγο) βοήθεια η οποία καλύπτει διάφορους τομείς. Κάποιες υποτροφίες καλύπτουν δίδακτρα μόνο, άλλες δίνουν μόνο τροφεία, άλλες και τα δύο, κάποιες συμπληρώνουν και άλλα έξοδα (πρώτης εγκατάστασης, εκτύπωσης διδακτορικού κλπ), ενώ άλλες παίζουν με το αν έχεις οικογένεια...

* Είναι μια ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ευκαιρία για κάποιον να σπουδάσει χωρίς πολλές ενοχλήσεις, και χωρίς να ζητιανεύει απο τους γονείς του, αλλά χωρίς να δουλεύει και 10ωρο την ημέρα για να τα βγάλει πέρα.

 

Για ποιό πράγμα μπορεί κανείς να πάρει υποτροφία;

 

* Για σπουδές στο εΣωτερικό

* Για σπουδές στο εΞωτερικό

* Για εμπλουτισμό γνώσεων σε κάποιο τομέα που γενικά δεν πολύ υπάρχουν πτυχία (αν και τίνει να εξαφανιστεί αυτό, ακόμη και στη μουσική, όπως θα δούμε παρακάτω).

* Για ΠΡΟπτυχιακα, και περισσότερο για ΜΕΤΑπτυχιακά και διδακτορικά και ΜΕΤΑδιδακτορικά.

* Για συγκεκριμένους τομείς (πχ, μάλλον δε μπορείς να πάρεις υποτροφία για... φυσαρμόνικα (αν και θα γούσταρα πολύ να σπούδαζα το συγκεκριμένο όργανο, τέλος πάντων νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ).

* Ως επι των πλείστων για ΚΛΑΣΣΙΚΗ μουσική, αλλά έλα που τα πράγματα αλλάζουν και παίζουν υποτροφίες και για πιο σύγχρονα ρεύματα (πχ ηχοληψία).

 

Πώς παίρνει κανείς υποτροφία;

 

* Με βύσμα!  ;D (Μπορεί να πιάνει, ξέρω κι εγώ, αλλά τέλος πάντων θέσεις για πραγματικές περιπτώσεις υπάρχουν)

* Με εξετάσεις. Κάποιες έχουν κριτήριο το πόσο καλός είναι ο άλλος και του αλλάζουν τα φώτα (που να δείτε τις εξετάσεις για των καλών τεχνών (στο ΙΚΥ) που παίζουν επι ημέρες και ημέρες! Εγω ως συνθέτες 6ωρα είχα.

* Με φορολογική δήλωση, δική σας και των γονιών σας. Οι φτωχοί έρχονται πρώτοι.

* Με... τίποτα. (αν είσαι τυχερός).

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολυ καλο το αρθρο σου. Εγω ξερω πολυ καλα τι ειναι οι υποτροφιες καθως ημουν εξι χρονια σε ιδιωτικο σχολειο με υποτροφια. Μαλιστα για να σου πω και μια αστεια ιστορια σε καποια φαση μου λενε οι δικοι μου να στειλω ευχετηρια καρτα, ηταν Χριστουγεννα τοτε, στον ευεργετη μου. Εναν ιδιωτη που εμμεσα πληρωνε τα διδακτρα μου. Πρωτη φορα του εστελνα, εμαθα πρωτα ποιος ειναι, και προς εκπληξη μου το ταχυδρομειο μου επεστρεψε την καρτα και αργοτερα εμαθα το γιατι. Ειχε φυγει πριν χρονια και στην διαθηκη του ειχε αφησει ενα ποσο για φιλανθρωπικους σκοπους...

I quickly learned that the study of music harmony is the study of everything - Richard Merrick

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 • Guru

ΙΚΥ, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

link: http://www.iky.gr/

 

Γενικά: Είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα σχετικά με υποτροφίες στην Ελλαδίτσα μας. Τα λεφτά που δίνει είναι ΠΟΛΛΑ και καλύπτει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Έχει καμμιά 100αρια θέσεις για μεταπτυχιακά (ΟΛΟΥΣ τους τομείς, όχι μόνο μουσική), και άλλες τόσες για προπτυχιακά, καθώς και μερικές εσωτερικές σε πανεπιστήμια εγχώρια, και για μεταδιδακτορικά, κλπ. Τα πάντα δηλ. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, πρέπει να φεύγουν απο 'κει μέσα περι τα 200,000 ευρώ το μήνα. (Το χρόνο 2,400,000 ευρώ! Πάρτα προϋπολογισμέ)

 

Είπατε τίποτα;

 

Πότε και πώς: Οι αιτήσεις έχουν τελειώσει προ πολλού (περι τον Απρίλιο νομίζω αλλά κοιτάξτε το). Είναι με εξετάσεις! Οι εξετάσεις είναι το καλοκαίρι (αρχές Ιουνίου). Ζητάει να έχεις πτυχίο γλώσσας, αλλιώς κάνεις εξετάσεις ΚΑΙ στη γλώσσα (Αγγλικα, Γαλλικά, κλπ). Οι εξετάσεις είναι ΔΥΣΚΟΛΕΣ. Στα όργανα, θα έλεγε κανείς ότι είναι επιπέδου διπλώματος και καλού διπλώματος, ο ανταγωνισμός παίζει αρκετά (όχι υπερβολικά), και η βάση είναι το 14/20 (όχι το 10). Ο βαθμός του πτυχίου παίζει κάποιο ρόλο, αλλά όχι σπουδαίο.

 

Ειδικά για μουσική: Το ΙΚΥ δίδει αρκετές υποτροφίες σχετικά με τη μουσική. (Αν θυμάμαι καλά) Δίνει 1-2 για όργανα έγχορδα, 1-2 για πνευστά, 1-2 για πιάνο και 1-2 για σύνθεση (ήμουν 2ος). Οι εξετάσεις, όπως είπα είναι αρκετά δύσκολες, αλλά το καλό είναι ότι:

Α. Δεν θέλει να έχεις βρει πανεπιστήμιο απο πρίν και να σε έχει δεχτεί

Β. Δεν θέλει πανεπιστημιακό πτυχίο. Πτυχίο ωδείου φτάνει.

 

Τώρα κάποιες λεπτομέρειες, μιας και ήμουν υπότροφος: Μέχρι να περάσεις τις εξετάσεις, φαντάζουν αρκετά σκληροί, σκυλιά, αγενείς κλπ. Μόλις περάσεις καταλαβαίνεις πόσο εντάξει είναι ΟΛΟΙ τους εκει μέσα. Φαίνεται ότι απ'αρχής του ΙΚΥ το μότο τους είναι "Βοηθάμε όσο μπορούμε". Θα σε βοηθήσουν, θα σε συμβουλέψουν, θα κανονίσουν ώστε να πάρεις παραπάνω χρήματα (πχ... μέχρι 01/01/2009 στην Αγγλία έπαιρνε κανείς 580 GBP. Τώρα που έπεσε το νόμισμα το γυρίσανε στα 880 ευρώ (που είναι το κανονικό ποσό) και έτσι αυτοί που φοιτούν στην Αγγλία παίρνουν περι τις 750 GBP.

 

Επίσης. Αν πετύχεις στις εξετάσεις ΜΠΟΡΕΙΣ (Τουλάχιστον σε εμένα έγινε), να κάνεις αναβολή της έναρξης της υποτροφίας. Αν, πχ δε μπορείς για κάποιο λόγο να φύγεις έξω, ή δε σε δεχτεί το πανεπιστήμιο, κλπ, ΔΕ σου παίρνουν την υποτροφία, αλλά έχεις και άλλες ευκαιρίες.

 

Οικονομικά θέματα:

Εξωτερικό

Καλύπτει δίδακτρα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ χαρακτήρα, μέχρι το "μέσο όρο" των διδάκτρων. (δηλ, στην Αγγλία για μεταπτυχιακά περι τις 3200 GBP. αν τώρα εσυ θες να πας να σπουδάσεις στο Cambridge με 9000 δίδακτρα δικαίωμά σου αλλά μόνο τα 3200 θα σου καλύψουν). Καλύπτει τροφία κάθε μήνα (τα παίρνεις κάθε δύο μήνες) στο ύψος των 880 ευρώ (εκτώς και αν έχει αλλάξει, αφού είμαι αρκετά παλιός). Η υποτροφία κρατάει ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ 3 χρόνια (36 μήνες, και μόνον αν κάνει κάποιος διδακτορικό) και μπορεί να επεκταθεί άλλους 6 μήνες (42 το σύνολο), χωρίς δίδακτρα όμως.

 

Εσωτερικού

Δεν έχω και σπουδαία ιδέα για το τί γίνεται. Αλλά τα χρήματα είναι σαφώς λιγότερα απο τα 880 του εξωτερικού, καλύπτει δίδακτρα, απ'ότι ξέρω, και δίνει κάποια έξτρα έξοδα. Μπορεί να καλύψει και 3 χρόνια, αλλά δεν ξέρω για παραπάνω.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 • Guru

Κοινωφελές Ίδτρυμα αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Το Ίδρυμα Ωνάση

 

link: http://www.onassis.gr/

 

Γενικά: Είναι επίσης ένα τεράστιο ίδρυμα, με πληθώρα θέσεων για υποτροφίες (και για μουσική). Μικρότερο του ΙΚΥ, αλλά παρόλ'αυτά μεγάλη προσφορά στο χώρο.

 

Πότε και πώς: Δεν υπάρχουν εξετάσεις, άρα το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η ημερομηνία λήξης των δηλώσεων. Για φέτος την έχετε χάσει, αφού ήταν την 31η Ιανουαρίου του 2009! Πολύ νωρίς, λοιπον.

 

Το πώς έχει να κάνει με το πτυχίο σας (που μετράει εδώ αρκετά), καθώς και τα οικονομικά σας (αν έχετε σπίτι στην Κηφισιά, μην πολυελπίζετε...).

 

Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, υπάρχει σχέση με το Ωνάσειο, το νοσοκομείο, και φαίνεται ότι οι σύνδεσμοι επηρεάζουν. Δε μπορώ να το επαληθεύσω με κανένα τρόπο, ούτε κάνω καν μνεία για οτιδήποτε "ανήθικο", απλά το αναφέρω. Ιδιωτικό ίδρυμα είναι, ότι θέλουν κάνουν... ;)

 

Ειδικά για τη μουσική: Αν θυμάμαι καλά (πάνε και χρόνια  :P) είχε 2-3 υποτροφίες όλες και όλες για τη μουσική (πόσες να έχει στο κάτω κάτω;), με έμφαση στη σύνθεση, και στα κλασσικά όργανα. Αφού δεν έχει εξετάσεις, το μόνο που μετράει είναι το πτυχίο (το άριστα σε όλα τα ωδεία, αφού δέχετε, απ'ότι ξέρω πτυχία απο Ωδεία), και το εκαθαριστικό. Τώρα, αναφέρετε και κάτι για το "ήθος" (σε όλες τις υποτροφίες μάλιστα, όχι μόνο εδώ), το οποίο δε... μετριέται... Δε βγάζει κανείς 15% σε ήθος... Δεν είναι rpg η ζωή.  :P

 

Ζητάει βέβαια κάποιο φάκελο (στα όργανα DVD/Video/CD και στη σύνθεση CD/DVD/Tape/Scores) και ΕΠΙΣΗΣ θέλει 2 συστατικές επιστολές.

 

ΠΡΕΠΕΙ να έχετε βρεί το πανεπιστήμιο που θα μετακπεδευτείτε... Χωρίς αυτό δεν έχει νινι...

 

Οικονομικά θέματα:

Για τους υποτρόφους εξωτερικού το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε

1.000 Ευρώ για χώρες της Ευρώπης, 800 Λίρες Αγγλίας για τη Μεγάλη Βρετανία

και 1.200 Δολλάρια για τις Η.Π.Α. Στους υποτρόφους καταβάλλεται επίσης εφ’

άπαξ ποσό έναντι διδάκτρων/εξόδων πρώτης εγκατάστασης ύψους 5.000 Ευρώ,

3.500 Λιρών Αγγλίας ή 5.000 Δολλαρίων Η.Π.Α. αντίστοιχα.

 

Παραπάνω απο το ΙΚΥ!

 

Διάρκεια μέχρι και 3 χρόνια.

 

Για τους υποτρόφους εσωτερικού το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε

300 Ευρώ για όσους σπουδάζουν σε Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην ίδια πόλη

με την κατοικία της οικογένειας, ή σε απόσταση έως 30 χλμ. από αυτήν ή σε

600 Ευρώ, εάν το Πανεπιστήμιο είναι σε άλλη πόλη από την κατοικία της

οικογένειας. Στους υποτρόφους των οποίων οι σπουδές απαιτούν δίδακτρα ή

σπουδάζουν σε άλλη πόλη από την μόνιμη οικογενειακή κατοικία και χρειάζονται

έξοδα εγκατάστασης, χορηγείται επιπλέον ποσό έως 3.000 Ευρώ. Η καταβολή

του ποσού αυτού καθορίζεται κατά περίπτωση.

Κι εδώ καλά τα πράγματα, αλλά λιγότερα απο παραπάνω. (εννοείτε... :P)
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 • Guru

Υποτροφίες Γιάννη - Κυβέλης Χόρν

 

link: http://www.sfm.gr/ipotr/default_2009.htm

 

Γενικά: Μικρές, ειδικά για μουσική και τέχνη. Δεν έχουν πολλούς κλάδους και κάθε χρόνο αλλάζουν! (<-άρα μπορεί φέτος να μην έχει αλλά του χρόνου να έχει ;)). Φέτος (τελείωσαν και αυτές), είχε για σκηνογραφία, Διεύθυνση σκηνής και ηχοληψία - μουσική παραγωγή (να που υπάρχουν και αυτές).

 

Απ'ότι ξέρω είναι 1-2 θέσεις για κάθε τομέα (σύνολο 3-6 υποτροφίες), και αφού είναι συνδεδεμένο με το σύλλογο "Οι φίλοι της μουσικής" (άρα Το Μέγαρο)... γίνεται ψιλοχαμός.

 

Ειδικά για τη μουσική: Ν/Α

 

Οικονομικά: Δεν αναφέρετε κάτι. Ως νοήμον άνθρωπος θα αποφασίσω να κρίνω και να πω ότι αυτό σημαίνει ότι μάλλον είναι ευέλικτοι και καλύπτουν ψιλο τα πάντα. Ο σύλλογος δίνει σημασία στο ΠΟΥ θα σπουδάσει κάποιος (αν θα πάει σε κάποιο άγνωστο πανεπιστήμιο, ή στην σκάλα του Μιλάνου για να κάνει... φωνητική), όπως επίσης την προηγούμενη εμπειρία. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν τους ενοχλεί αν κάποιος αποφασίσει να πάει στο... Juliard, ή στο Berkley, και πιθανόν να καλύπτουν μεγάλο μέρος εξόδων, και τροφεία, κλπ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 • Guru

ΥΠΕΠΘ, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρυσκευμάτων

 

http://www.ypepth.gr/el_ec_pagesss789.htm

 

Καταρχήν αγνοούμε το μέρος "θρυσκευμάτων", γιατί είμαστε στο Νόιζ.

 

Τώρα, τι σχέση έχει το ΥΠΕΠΘ με τις υποτροφίες; ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ. Έχει πολλά λίνκς, πληροφορίες, κλπ. Όλες οι νομαρχίες, δήμοι, κλπ, βγάζουν τις πληροφορίες μέσω του ΥΠΕΠΘ (αναγκαστικά), και έτσι υπάρχει και κάποιος έλεγχος.

 

Κάθε υποτροφία διαφέρει, και έτσι δε μπορώ να δώσω συγκεκριμένες πληροφορίες...

 

ΑΛΛΑ!

 

ΑΛΛΑ!

 

ΑΛΛΑ!

 

Υπάρχουν κουφά πράγματα που μπορεί ποτέ να μην τα είχατε φανταστεί. Είστε απο το Κιάτο; Μπορεί να παίζει υποτροφία για κάποιον που θέλει να σπουδάζει γεολόγος και έχει καταγωγή απο το Κιάτο! Ηπειρώτης; Φυσικά και μπορεί κάποια Ζαγωρομάνα να άφησει χρήματα για την περίπτωσή σας.

 

Το λέω 100% σοβαρά! Τα πνευματικά κέντρα, έχουν χρήματα και η διαχήρηση είναι ολίγον προσωπικό θέμα. Άρα χωθείτε.

 

Οι εκκλησίες το ίδιο (και έλεγα να μην αναφέρουμε τα περι θρυσκευμάτων! χαχαχα!)

 

Παίζουν υποτροφίες για σπουδές στην Αιθιοπία (σοβαρά το λέω! 3 τον αριθμό για διάρκεια 10 μηνών!!!!!)

 

κλπ...

 

Ψάξιμο θέλει και αξίζει τον κόπο

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 • Guru

Περαιτέρω γενικές πληροφορίες

 

Το ήθος παίζει ρόλο (όπως και να ορίζεται). Μαλάκες δύσκολα πάνε μπροστά, ούτως ή αλλιώς! ;)

 

Τα χρήματα τα δίνουν (ΟΛΟΙ!) για ένα σκοπό: Να βελτιωθεί η χώρα. Τί σημαινει αυτό; Ότι αφου σπουδάσετε, πάλι πίσω θα έρθετε! Το ΙΚΥ έχει κανόνα ότι ΠΡΕΠΕΙ κανείς να γυρίσει Ελλάδα μετά τις σπουδές του, για 5 τουλάχιστον χρόνια. Τώρα πόσοι το τηρούν αυτό; Δε ξέρω... αλλά εγώ Ελλάδα είμαι. Το ίδιο και το Ωνασειο ζητά!

 

Επίσης: Αν συμβεί στραβή και δεν καταφέρετε να πάρετε το πτυχίο, επεμβαίνει η εφορία! Τα λεφτά θα σας ζητηθουν!

 

*ΑΧΕΜ* Ξέρω άνθρωπο που δεν τελείωσε και δεν του τα ζητήσανε, αλλά κανείς δε μπορεί να διαβάσει το μέλλον και που θα καταλήξει αυτός.

 

Και για να τα βάλουμε κάτω, έτσι για να ξέρουμε τι μας γίνεται: Εγώ με το ΙΚΥ, πρέπει να έχω πάρει περι τις 55,000 ευρώ! (880x42+5000x3+1000+ + + +) Ότι και να μου λέτε, το να σπουδάζεις και κάποιος να σου ακουμπάει τόσα λεφτα είναι απλά ΤΡΕΛΗ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

 

Τελείωσα:

 

(Ρε κουφή γκαμήλα... δε μπορούσες να περιμένεις και λίγο ντε; Καλή ιστορία πάντως. Παντού υπάρχουν ευεργέτες...)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αχ Νικόλα μού ξύνεις πληγές τώρα με το άρθρο σου...(τόσο για την εμπειρία μου από το ΙΚΥ όσο και για το γενικό ψάξιμο).

 

Μην ξεχάσεις να αναφέρεις τις υποτροφίες της Λίλιαν Βουδούρη - για μένα οι πιο σημαντικές στους τομείς της μουσικής.

 

Το πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει αφορά τις υποτροφίες για μουσική έρευνα, μουσικολογική για παράδειγμα. Το ΙΚΥ δεν έχει υποτροφία για εξωτερικό που χρειαζόμουν. Και δεν είναι μόνο το ΙΚΥ που αγνοεί αυτόν τον τομέα, είναι και άλλα ιδρύματα. Οι υποτροφίες και οι θέσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα (αν αναλογιστούμε και το ...βύσμα που έχεις να ανταγωνιστείς).

 

 

:D..::Christabel Etheriel::..:D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 • Guru

Έχει δίκιο (και στα δύο θέματα που ανέφερες...)

 

Τις υποτροφίες Λίλιαν Βουδούρη, δεν τις ήξερα... Δεν είχα ασχοληθεί με αυτές καθόλου. Άρα ΟΥΠΣ...

 

http://lilianvoudouri.gr/site/content.php?sel=29

 

Δεν έχει αρκετές πληροφορίες και έτσι δε μπορώ να κρίνώ. Αν ξέρεις Christabel, πές μας, να συμπληρωθεί ο κατάλογος, να γίνει πιο πλήρης.

 

Η μουσική έρευνα, έχεις δίκιο, δεν καλύπτετε στην Ελλάδα. Ίσως επειδή το μόνο που έχουμε στην Ελλάδα (το ξέρω ότι δεν είναι το μόνο, αλλά κυρίως αυτό είναι), είναι η μουσικολογία, και έτσι θεωρούν ίσως οτι κάποιος μπορεί να συνεχίσει Ελλάδα... Ξέρω κι εγώ...

 

Κάτι άλλο που ξέχασα να αναφέρω (που ίσως ταιριάζει και στην περίπτωση Christabel_) είναι ότι και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν υποτροφίες. Μπορεί κάποιο πανεπιστήμιο να θεωρήσει ότι είσαι καλός υποψήφιος και να μην πληρώσεις δίδακτρα, ή να βρεθεί κάποιο grant και να συμπληρωθεί το εισόδημα έτσι... Δεν είναι τόσο απίθανο, ειδικά για κάποιον που ξέρει τη γραματεία ήδη (άρα μπορεί να είναι εκεί για δεύτερο χρόνο).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
 • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου