Προς το περιεχόμενο

3d sound (stereo imaging)


doltson

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. Μόλις κοίταξα ένα προηγούμενο thread στο forum που αναφερόταν κάποιος σε τρισδιάστατο ήχο.

Εγώ θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για 2 plug ins.

Δοκίμασα λοιπόν το threesome της De La Mancha. Το δοκίμασα σε διάφορα vst κρουστών, κιθάρας και ηλεκτρονικών ήχων και

πραγματικά ενθουσιάστηκα με ένα preset που έχει. Κάνει τον ήχο πιο δυναμικό και πιο διαυγή. Όλο αυτό το ψάξιμο για τα plug ins stereo widener ξεκίνησε ακούγοντας

ήχο από κάποια διαφημιστικά videos εταιρειών που κατασκευάζουν hardware για μουσικές εφαρμογές.

ΜΕτά δοκίμασα το ozone το οποίο έχει stereo widener πάνω.  Η ερώτησή μου είναι η εξής : Αυτά τα plug ins τα χρησιμοποιείς σε κάθε κανάλι μαζί με τον κομπρέσορα και το EQ

ή στο τελικό mixdown όταν κάνεις διαδικασίες για υποτιθέμενο mastering (μιλάω για home studio πάντως)?

Πάντως το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες μίξεις μου. Ο ήχος έχει γίνει πολύ πιο δυναμικός όπως ανέφερα και πιο πάνω.

Περιμένω γνώμες και συμβουλές.

Ευχαριστώ.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχω δοκιμάσει κανένα απ'τα plugin που αναφέρεις, αλλά γενικα χρησιμοποιώ stereo widening και σε ξεχωριστά τρακς και στο μάστερ. Αυτό βέβαια εξαρτάται πάντα απ'το περιεχόμενο του τρακ.

 

Η στάνταρ διαδικασία σε αυτά τα εφφέ είναι να αναλύουν το σήμα σε MID/SIDE κανάλια και να κάνουν crossfade μεταξύ τους, μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή αίσθηση στερεοφωνίας.

 

  Το όνομα "widening" είναι παραπλανητικό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου καλά για να κάνεις κάποιο στέρεο κανάλι "περισσότερο" μονοφωνικό.

Επίσης πρέπει να χρησιμοποιείται διακριτικά. Στο plugin που χρησιμοποιώ, υπάρχει ρυθμιστικό εύρους από 0%(mid) σε 100% (δεν αλλάζει καθόλου τον αρχικό ήχο) μεχρι 200% (side) και δεν το έχω βάλει ποτέ πάνω από 130%.

  Αυτό για 2 λόγους. Πρώτα, γιατί το κανάλι αρχίζει να χάνει πολλή ενέργεια όσο το "απλώνεις", και δεύτερον γιατί "διαταράσσει" όλη τη μείξη δημιουργώντας ακυρώσεις φάσεων μεταξύ του master left και right (ειδικά αν η ένταση του αρχικού καναλιού είναι δυνατή) Το δεύτερο είναι πάρα πολύ σημαντικό αν σε ενδιαφέρει να έχεις σωστή αναπαραγωγή από μονοφωνικές πηγές. Αν πχ βάλεις το εφφέ στο 200% σε μια ολόκληρη μείξη, σε μια μονοφωνική πηγή αναπαραγωγής δεν θα ακούγεται απολύτως τίποτα!

 

Επίσης, ακούγοντας από ακουστικά, το εφφέ είναι πολύ πιο έντονο, οπότε τσέκαρε το πάντα για να έχεις και μια 2η γνώμη. Αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις σε ολόκληρο mix, σου προτείνω να μην στέλνεις τις χαμηλές συχνότητες στο εφφέ. Κάνει ήχους όπως μπότας και μπάσου να ακούγονται πολύ άψυχοι και "άδειοι". Συνήθως θέλουμε αυτά τα κανάλια (όπως και τα φωνητικά) να ακούγονται το ίδιο δυνατά σε κάθε κανάλι ταυτόχρονα.

 

Κατέβασε επίσης και ένα γωνιόμετρο (αν δεν έχεις) για να τσεκάρεις γενικά τη στερεοφωνία των καναλιών και τυχόν προβλήματα ακυρώσεων. Εγώ χρησιμοποιώ το gonio3 της voxengo που είναι δωρεάν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου