Προς το περιεχόμενο

Mουσική και ηχογραφημένη μουσική.


Nikolas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χμμ, βρήκα αυτό που έλεγα, αλλά προφανώς δεν είναι και τόσο απλό όσο το είπα πριν:

 

Υπάρχει στον Αμερικάνικο νόμο μια εξαίρεση από το copyright, το "compulsory mechanical license" για το οποίο:

 

"permission from the original author is not required"

 

με περιορισμούς όπως πχ. το "εύρος" της διασκευής του πρωτότυπου:

 

"A compulsory license includes the privilege of making a musical arrangement of the work to the extent necessary to conform it to the style or manner of interpretation of the performance involved, but the arrangement shall not change the basic melody or fundamental character of the work ..."

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Cover_version#U.S._copyright_law

http://en.wikipedia.org/wiki/Mechanical_license

 

(Κοιτάζω τον Αμερικάνικο νόμο γιατί φαντάζομαι ότι επηρεάζει σημαντικά τις διεθνείς συμφωνίες ή/και εθνικές νομοθεσίες άλλων κρατών.)

 

Όσο για το παράδειγμα που είπες, με την διαφήμιση, μάλλον έχεις δίκιο, δεν μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί ότι μουσική θέλει χωρίς κάποια άδεια - εγώ αναφερόμουν στο κλασικό "κάνω ένα cover version" που αντιμετωπίζουμε και πιο συχνά εδώ.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή οι όροι copyright, royalties κλπ είναι όροι προερχόμενοι από το αγγλοσαξωνικό δίκαιο, καλό θα ήταν να αναφερόμαστε στο τι ισχύει στο ελληνικό δίκαιο (βλ. ν.2121/93)

 

Χοντρικά, τα δικαιώματα που απορρέουν από την πνευματική ιδιοκτησία είναι δύο ειδών:

- το ηθικό δικαίωμα: αφορά την αναγνώριση του έργου στον δημιουργό του με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ζητήματα αδειών για διασκευές, επανεκτελέσεις, επανακυκλοφορίες κλπ.

- το περιουσιακό δικαίωμα:αφορά τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την εκμετάλλευση του έργου και αποδίδονται στον δημιουργό.

 

Η πρώτη κατηγορία είναι και η ουσία της πνευματικής ιδιοκτησίας, γι' αυτό και είναι δικαίωμα που δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ακόμα και με τη συναίνεση του δημιουργού. Η δεύτερη κατηγορία αφορά αποκλειστικά τα οικονομικά δικαιώματα που απορρέουν από το έργο και είναι ελεύθερα μεταβιβαστά όπως θα ήταν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή (πχ. θα μπορούσα να δωρίσω όλες τις μελλοντικές προσόδους από τραγούδια μου στο noiz).

 

Η περίπτωση των δημιουργών που μπορεί να συνθέσουν μουσική για video games, διαφημιστικά κλπ, αντιμετωπίζεται διαφορετικά, καθώς θεωρείται σύμβαση έργου όπου τα πνευματικά δικαιώματα περνάνε στον εργοδότη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • Moderator

Είμαι νέος στο noiz.Διάβασα με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων. Με άλλες συμφωνώ – με άλλες διαφωνώ. Έχω συγκεκριμένη άποψη πάνω στο θέμα (τυγχάνω Δικηγόρος –εκτός από μουσικός-και μάλιστα με αρκετές Δικαστικές αντιδικίες με την Α.Ε.Π.Ι. για λογαριασμό πελατών- φίλων μουσικών). Παρ’ όλα αυτά μικρή σημασία έχει η άποψή μου. Ο Λόγος που γράφω αυτές τις σειρές είναι για να μεταβιβάσω τα σέβη μου στον κύριο Ηλία Ζάικο , ο οποίος από το 1992 και έκτοτε πολλές φορές με κράτησε συντροφιά στο «Μύλο» και με έκανε χαρούμενο με τη μουσική του (Ναι, τότε που μπορούσαμε να καπνίσουμε εκεί όπου ψυχαγωγούμασταν!!!)  . Χάρηκα που τον βρήκα εδώ. 

 

Με τιμή

Χριστόδουλος (Λάκης) Καλλιανίδης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

(Ναι, τότε που μπορούσαμε να καπνίσουμε εκεί όπου ψυχαγωγούμασταν!!!) 

 

Τι καλά που τώρα μπορούμε να ψυχαγωγηθούμε και οι υπόλοιποι :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε όλα τα πράγματα, το πρόβλημα το δημιουργεί η υπερβολή και η κατάχρηση. Ένθεν και εκείθεν. Φιλικά!

 

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω και εγώ τον σεβασμό μου και τις ευχαριστίες μου στον κύριο Ζάικο, όχι μόνο για την μουσική του αλλά και για την παρουσία του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Dear Evilnye :(Ναι, τότε που μπορούσαμε να καπνίσουμε εκεί όπου ψυχαγωγούμασταν!!!)

 

Νομίζω ότι άυτό το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί πιο εύκολα , χωρίς ανόητες απαγορεύσεις και με σεβασμό πάντα στους ανθρώπους που δεν γουστάρουν τον καπνό στα μούτρα τους. Λύσεις υπάρχουν ……..όντως και εμένα τα άκρα με ενοχλούν, αλλά αυτό είναι αλλή κουβέντα.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου