Προς το περιεχόμενο

vintage vs modern αναζητήσεις


mc06060

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανοίγω αυτό το thread παρόλο που υπάρχουν αντίστοιχα, γιατί δε μ'ενδιαφέρει τόσο ένα συγκεκριμένο θέμα εξοπλισμού (πχ να πάρω τον έναν ή τον άλλο ενισχυτή), αλλά πιο πολύ μια "φιλοσοφική" κουβέντα επί του θέματος.

Για να γίνω πιο σαφής, ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με αν και κατά πόσο αρκετοί μουσικοί (βάζω και τον εαυτό μου μέσα, αν λέγομαι μουσικός) είμαστε αναγκασμένοι (ή πολύ περισσότερο γουστάρουμε κιόλας) να διαλέγουμε ένα στρατόπεδο από τα δύο που αναφέρονται στον τίτλο.

Αν δηλαδή αντιστοιχίζουμε γραμμικά το είδος που θέλουμε να παίξουμε με την "παλαιότητα" του εξοπλισμού. Αν θεωρούμε ότι υπάρχουν "άγραφοι" κανόνες όσον αφορά την επιλογή "στρατοπέδου".

 

Δε θέλω να μηδενίζω την εμπειρία κάποιου, που τα πολλά χρόνια ενασχόλησης με τη μουσική του έχουν επιτρέψει να κατασταλάξει σε συγκεκριμένες απόψεις και αντιλήψεις.

 

Θα διατυπώσω το ερώτημα μου απλά: πρέπει να έχω το Fulltone OCD κι έναν Fender Bassman για να παίξω blues; ή μήπως θα βγάλουν τα μηχανήματα κανά χέρι από μέσα να με κοπανάει αν πάω να βγάλω πιο βαρύ ήχο απο αυτά; Μήπως θα βγάλουν καμιά ταμπέλα που θα λέει "τράβα ρε καραγκιόζη αγόρασε κανέναν Krank που θες και βαρύ ήχο από μένα" ή απλά θα κλείσουν αν πάω να παίξω κάτι άλλο πέρα απο blues;

 

Το παράδειγμα προφανώς είναι τυχαίο και αντιστέφεται κι από την πλευρά του modern. Αυτό που θέλω να πω είναι κατά πόσο είμαι (εγώ κι ο καθένας βέβαια) υποχρεωμένος να ακολουθώ συγκεκριμένες "νόρμες" στην επιλογή του εξοπλισμού; κι αν δεν είμαι τότε πόσο εύκολο είναι να βρω το δρόμο μου αλλού.

 

Αυτά από μένα. Αφήνω ανοιχτό το θέμα για όποιον θέλει να πει μια άποψη. Κι επίσης καλό θα ήταν, κάποιος που έχει στο μυαλό του έναν η περισσότερους μουσικούς που "πήγαν κόντρα στο ρεύμα" να ποστάρει ένα παραδειγμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 26
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Καλοί και ευπρόσδεκτοι κάθε είδους εξοπλισμοί(φτηνοί ή ακριβοί ή οτιδήποτε άλλο),αλλά "στην τελική" η μουσική(οποιοδήποτε είδος),"ξεκινά" από την καρδιά,κάνει μιά στάση στο "από πάνω" και καταλήγει στα δύο χέρια...(και πόδια αν μιλάμε για τους φίλους μας τους drummers! ;D)

"And remember Carol, the last card is the Alien card. We are going to have to build space-based weapons against aliens and all of it is a lie"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγώ βασικά μιλάω σαν κιθάριστας απλός, και οχι μουσικός.

 

έχουν βγει πλέον τοσα πολλά μπλιμπλικια που η μεταπηδηση απο το ενα "στρατοπεδο" στο άλλο πμορει να γινει μεσα σε δευτερολεπτα ότι εξοπλισμο και να έχεις (στα ιδια κυβικα)

HOME www.noiz.gr/index.php?action=media;sa=album;in=103

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παραγείγματα? hmmm Tom Morello πίστεύω ότι σκέφτηκε out of the box

jack  white κλπ

ή ο κιθαρ'ιστας των cake

άρα κάποιοι μπορούν να βγάζουν καινούρια πράγματα χρησιμοποιώντας πολύ πολύ παλιό (στα όρια του...χαλασμένου) εξοπλισμό

το θέμα είναι τι αισθητική έχεις και από τι εμπνέεσαι και πως το εξωτερικεύεις όλο αυτό στο τέλος τέλος..

 

και ο JJ παίζει με μια τελείως εξωγήινη κιθάρα τώρα τελευτσία (MIDI???) αλλά τι ήχο βγάζουν τα δάκτυλα του??

 

''It's dark and we're wearing sunglasses''

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα διατυπώσω το ερώτημα μου απλά: πρέπει να έχω το Fulltone OCD κι έναν Fender Bassman για να παίξω blues;

 

Κι επίσης καλό θα ήταν, κάποιος που έχει στο μυαλό του έναν η περισσότερους μουσικούς που "πήγαν κόντρα στο ρεύμα" να ποστάρει ένα παραδειγμα.

 

Οι κιθαρίστες που άρχισαν να παίζουν με bassman πήγαν κατά μία έννοια κόντρα στο ρεύμα γιατί ο ενισχυτής είχε φτιαχτεί για μπάσο!..  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακριβώς, το vintage είναι το μοντέρνο του παρελθόντος  ;)

 

Εκτός από άχρηστο, εκτός ίσως για αισθητικούς λόγους όπως και μια αντίκα αυτοκίνητο, είναι και τρομερά ψυχοφθόρο να κυνηγάς τα μάταια που λέγονται historically correct κλπ. Όταν δε μάθεις και λίγα πράγματα από την ιστορία του οργάνου μαθαίνεις ότι πολλά έγιναν κατά τύχη, από παρανόηση ή λόγω ανάγκης :)

 

 

"[...] the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt."

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

και ο JJ παίζει με μια τελείως εξωγήινη κιθάρα τώρα τελευτσία (MIDI???) αλλά τι ήχο βγάζουν τα δάκτυλα του??

 

 

JJ;Αναφέρεσαι στον J.J.French των twisted sister;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιτα, πιστευω πως οσο περνουνε τα χρονια τα πραγματα γινονται ολο και πιο user friendly ( βλεπε πολυκαναλους ενισχυτες, coil tapping μαγνητες , humbuckers σε μεγεθος μονου κτλ κτλ ) και ολα αυτα προς ικανοποιηση του αγοραστικου κοινου και προς διογκοση των κερδων των εταιριων φυσικα. Μπορει να οδευουμε στον δρομο της τρελας οσον αφορα τα vintage αντικειμενα αλλα προσωπικα πιστευω πως με εναν συγχρονο καλο (και πανακριβο δυστυχως ) ενισχυτη πχ MarkV,Diezel Herbert ( ναι εχει και καθαρο καναλι  :P ) μπορεις να προσεγγισεις ,να φτασεις ή ακομα και να ξεπερασεις (ολα ειναι στο μυαλο και τα αυτια του καθενος αλλωστε )ηχους που πολλοι θα θεωρουσαν ιεροσυλια αν δεν τους πιανεις με καποιο συγκεκριμενο vintage ενισχυτη . Προσωπικα ιεροσυλια δεν πιστευω πως υπαρχει στο χωρο μας. και αν υπαρχει σιγουρα θα ειναι μεσα στην μουσικη (αμφιβαλω και για εκει ) και οχι στον εξοπλισμο με τον οποιο δημιουργειται. 

 

 

Και να η αποδειξη οτι ο diezel εχει clean καναλι  :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκτός από άχρηστο,

είναι και τρομερά ψυχοφθόρο

μάταια που λέγονται historically correct

Καταρχην, historically correct "κυνηγανε" κυριως, για να μην πω μονο, οι συλλεκτες και οχι οι μουσικοι που παιζουν εμπρακτα, εστω και αραια, αλλα να παιζουν.

Και οι πρωτοι ειναι οι υπευθυνοι για τις συχνα εξωπραγματικες τιμες καποιων vintage αντικειμενων.

Αλλα κατα τ'αλλα, γιατι αχρηστο και ψυχοφθορο?

Δεν ειμαι υπερμαχος του vintage, τυχαινει να εχω καποια, οπως τυχαινει να εχω και ολοκαινουρια πραγματα.

Το καθενα εχει τη χρηστικοτητα του και τη μοναδικοτητα του.

 

Οπως ειπες επισης τα τωρινα σε καμια 30-αρια χρονια θα αγγιζουν τα ορια του vintage...

Συν οτι ειναι τυχαιο που οι περισσοτεροι κατασκευαστες φτιαχνουν reissues (αλλοι πετυχημενα, αλλοι οχι...) παλαιων τους (η και οχι) μοντελων?

Η οτι οι περισσοτεροι κατασκευαστες ενισχυτων, αντιγραφουν παλιους?

 

Φιλε Passive, καλα τα Diezel, αλλα μην μου πεις πως μπορει να συγκριθει το καθαρο τους με ενος Hiwatt, η ενος JTM45...?

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου