Προς το περιεχόμενο

Μπάσσο χαμηλού κόστους και αναβάθμιση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά θα ήθελα την συμβουλή σας όσο αφορά το μοντάρισμα μπάσσου.Πρώτη απορρία:αν τα ξύλα είναι αξιοπρεπής ποιότητας και συνεπώς δεν σκέβρωνουν με το παραμικρό κάθε λίγες βδομάδες,τότε όλα τα υπόλοιπα δεν φτιάχονται με αποτέλεσμα να γίνει τούρμπο το όργανο και αντάξιο ενός ακριβού?Δεύτερη απορρία:έχω ακούσει ότι όσο και καλός να είναι ο μαγνήτης μπορεί να μην ταιριάζει σωστά στο όργανο με αποτέλσμα να αποδίδει μετρίως και να πάνε στράφι τα λέφτα σου..ισχύει κάτι τέτοιο?Αν ναι τότε με τι κριτήρια επιλέγεις νέους μανήτες?Παρακάτω σας έχω λινκ για εκείνα τα μπάσσα τα οποία θέλω να ''πειράξω''.Αναμένω προτάσεις για upgrading..

http://www.thomann.de/gr/fender_sq_matt_freeman_pbass_bk.htm

 

http://www.thomann.de/gr/fender_squier_vint_mod_jazz_3ts.htm

 

http://www.thomann.de/gr/fender_squier_vintmod_jazz_bass_77.htm

 

http://www.thomann.de/gr/fender_squier_vintmod_jaguar_bass.htm

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά,

Δημήτρης  :)

Επαναστάτης χωρίς ΕΤ3 ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρώτη απορρία:αν τα ξύλα είναι αξιοπρεπής ποιότητας και συνεπώς δεν σκέβρωνουν με το παραμικρό κάθε λίγες βδομάδες,τότε όλα τα υπόλοιπα δεν φτιάχονται με αποτέλεσμα να γίνει τούρμπο το όργανο και αντάξιο ενός ακριβού?

Για να αλλάξεις τα υπόλοιπα και να το φτάσεις να είναι αντάξιο ενός ακριβού...θα φτάσεις τα λεφτά του ακριβού. Επειδή τα ξύλα είναι το φτηνότερο κομμάτι του οργάνου γιατί από την αρχή να μην αγοράσεις ένα αξιοπρεπές ή να το φτιάξεις από την αρχή όπως το θές και να μην το πειράζεις?

 

Δεύτερη απορρία:έχω ακούσει ότι όσο και καλός να είναι ο μαγνήτης μπορεί να μην ταιριάζει σωστά στο όργανο με αποτέλσμα να αποδίδει μετρίως και να πάνε στράφι τα λέφτα σου..ισχύει κάτι τέτοιο?

Εάν είσαι από αυτούς που ξεχωρίζεις την αρσενική μύγα από τη θηλυκιά (από τον ήχο της) και εάν (συνήθως), για τον ήχο σου φταίνε όλα τα άλλα εκτός από τα δάκτυλά σου...ναι ισχύει

 

Αν ναι τότε με τι κριτήρια επιλέγεις νέους μανήτες?

Με τα κριτήρια της εποχής...αυτή τη περίοδο μου αρέσουν οι P90...μετά από λίγο καιρό θέλω μοντέρνο ήχο....

 

Τα μπάσα που θέλεις να πειράξεις...γιατί θέλεις να τα πειράξεις και να πετάξεις τα λεφτά σου?

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατί να πάρεις ακριβό squier για να το κάνεις project όταν θα σου κοστίσει τα ίδια ένα πολύ καλό fender mexican?

http://www.thomann.de/gr/fender_stdprecision_bass_mn_lpb_2009.htm

 

Αν θέλεις να κάνεις project ένα μπασάκι, έτσι για hobby, παίρνεις ένα ωραίο κι οικονομικό jack & danny από musicstore ή ένα squier affinity, του βάζεις καλές χορδές, καλύτερο nut, μαγνήτη  και ίσως κλειδιά και θα είσαι jet.

Έχω κι από τα δύο (p basses) και είναι πολύ καλά, αξιόπιστα και χωρίς σκεύρωμα εδώ και 6-7χρόνια. Έχω αλλάξει μαγνήτες και κλειδιά με wilkinson, nut γραφίτη, pickguards χωρίς μεγάλο έξτρα κόστος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Κοίτα οπωσδήποτε μερικά threads στο talkbass.com για τις αναβαθμίσεις στα SX για να πάρεις μια ιδέα.

 

Τα SX παρεμπιπτόντως είναι μανούλα γι αυτό που θες εσύ, μιας και είναι εντελώς πάμφθηνα και με καλά ξύλα.

 

Τα vintage modified αν εξαιρέσεις την ταστιέρα που σαν ποιότητα δεν είναι και επιπέδου custom shop ας πούμε (μάλλον είναι στο ίδιο επίπεδο με το SX), δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από ένα fender standard. Tα υπόλοιπα hardware, κατασκευή κ.λ.π είναι αξιοπρεπέστατα. Πάντως είναι λίγο ακριβότερα, γι αυτό και μόνο δεν ξέρω κατά πόσο αξίζουν σε σχέση με τα SX...

 

Τώρα τα πλεονέκτηματα ενός τέτοιου project σε σχέση με το έτοιμο αλλά ακριβότερο όπως άλλοι συμφορουμίτες προτείνουν είναι:

 

1. Έχει πλάκα αν σου αρέσει να ασχολείσαι και μπορείς να κάψεις ευχάριστα ώρες ψάχνοντας για το ποια γέφυρα, ποιο μαγνήτη, ποιά κλειδιά, ποιό μπράτσο κ.λ.π    

2. Τελειώνοντας το αλλά και στην πορεία μαθαίνεις πολλά για το ίδιο το όργανο, και πως ακριβώς σε βολεύει να είναι στημένο. Αναπτύσεις μια πιο συναισθηματική σχέση μαζί του και μπορεί να καταλήξεις και σε κάτι το οποίο δεν προσφέρεται στο εμπόριο αλλά είναι στημένο εντελώς επάνω σου. (π.χ ένα Precision με στενότερο Jazz λαιμό για να βολέυει στα χέρια έναν MusicMan μαγνήτη στη γέφυρα για να παίζεις και RHCP, vintage γέφυρα γιατί την Badass τη δοκίμασες και σου φάνηκε σφιχτή και custom pickguard φτιαγμένο από φώτο που έχεις τραβήξει τα ντολμαδάκια της μαμάς για έμπνευση... ;D)

3. Το βασικότερο είναι πως κάποια parts πιθανόν θα τα άλλαζες έτσι κι αλλιώς ακόμα και σε ένα πολύ ακριβότερο όργανο. Αν θες να βάλεις π.χ Lindy Fralin, Seymour Duncan, Bartollini ή DiMarzio μαγνήτες, μια Badass, Schaller, Gotoh ή Wilkinson γέφυρα, Schaller ή HipShot κλειδιά, TUSQ nut, CTS ποτενσιόμετρα ή Cornell Dubilier PIO caps οπως κάνουν πολλοί από αυτούς που έχουν ακριβά μπάσα μιας και ακόμα και 2000 ευρώ να δώσεις δεν έρχονται stock με αυτά, γλυτώνεις λεφτά αφού δεν έχεις ήδη πληρώσει την σχετικά καλύτερη ποιότητα σε ηλεκτρικά, hardware κ.λ.π ενός Fender π.χ που ξέρεις ότι δεν σου κάνει και θα πάει για πέταμα...  

4. Είναι σαν αν πληρώνεις με δόσεις...Εγώ ας πούμε δεν θα δινα ποτέ 500 ευρώ μαζεμένα για να πάρω ένα μπάσο να κάνω την πλάκα μου αλλά ξεκίνησα με ένα παμφθηνο και όποτε μου περισσέυουν 40-50 ευρώ του κάνω και μια αναβαθμιση...καναν μαγνήτη που βρήκα φθηνα στο ebay, μια γέφυρα που μου αρέσε κ.λ.π

 

Τα μειονεκτήματα...

1. Μεταπωλητική αξία που τείνει στο 0 έστω και αν έχεις ρίξει του κόσμου τα λεφτά επάνω. Πολύ σημαντικό, γιατί αν είναι το βασικό σου όργανο κάποια στιγμή μάλλον θα πας σε κάτι καλύτερο (αναζητώντας το mojo) και θα κλαις τα λεφτά που έριξες σε αυτό.

2. Αν δεν έχεις υπομονή ή υπολοίπεσαι σε στοιχειώδεις γνώσεις setup οργάνων δεν το συζητάμε. Εννοείται πως αν το πηγαίνεις σε μάστορα μια για τον μαγνήτη μια για τη γέφυρα μια για το μπράτσο κ.λ.π θα βγείς από το παράθυρο...

3. Ο παράγοντας fail αν αρχίσεις και συνδέεις διάφορα parts (μανίκια, σώματα κ.λ.π). Η μικρή αλλά υπαρκτή πιθάνότητα κάτι να μην είναι συμβατό και να τα πληρώσεις άδικα.

4. Το ότι βασικά περιορίζεσαι σε όργανα τύπου Fender. Αυτό που έχεις ακούσει για τους μαγνήτες ισχύει βέβαια. Όργανα τα οποία έχουν συγκεκριμένη, προσεγμένη ή ιδιότυπη κατασκευή και τα ηλεκτρικά τους είναι συνδυασμένα με αυτή δεν μπορείς να τα πλησιάσεις απλά με ένα σετ μαγνήτες. Τα Fender όμως έτσι κι αλλιώς είναι επιπέδου...ΙΚΕΑ. Αν μου έλεγες ότι θες να φτιάξεις ένα parts μπάσο για ήχο Ken Smith ή Odyssey θα σου έλεγα να το ξεχάσεις και να αρχίσεις να μαζεύεις χρήματα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...,τότε όλα τα υπόλοιπα δεν φτιάχονται με αποτέλεσμα να γίνει τούρμπο το όργανο και αντάξιο ενός ακριβού?...

 

Το 'ανταξιο΄ειναι σχετικό.Ας πουμε ως προς τον ήχο, ποτε δε θα 'αντιγραψεις' ενα απο τα "άκριβα"μπάσα. Π.χ. δεν θα έχεις ποτέ τον ήχο ενος stingray, ενος G&L ή ενός warwick. Θα είσαι διαρκώς στα πλαίσια που σε περιορίζουν απο την κατασκευή τους τα μπασάκια και βαση των επιλογών σου δεν καταλαβαίνω γιατι να αναβαθμίσεις ενα pbass σε ...pbass.

Ως προς την κατασκευαστική επιμέλεια, θα προσπαθησεις να συναγωνιστείς εργοστασιακές ποιότητες με ένα κατσαβίδι, μια πένσα και κολήσεις σε έναν ερασιτεχνικό πάγκο. Δεν ξέρω κατα πόσο θα έχεις εφάμιλλο αποτέλεσμα. Την διαφορά ίσως δεν θα την καταλάβεις ποτέ στο αποτέλεσμα αλλα ίσως και να αναρωτιέσαι πάντα τι έκανες λαθος.

 

Τα "ακριβά" μπάσα δεν τα χαρακτηρίζεις 'τουρμπο'. Το καθένα εχει τον ήχο τους και αυτο που κυρίως πληρώνεις ειναι η κατασκευαστική σταθερότητα (-ποιότητα) σε αυτο που αγοράζεις συν κάποιες πατέντες που προσφέρουν "αυτο το κατι" στο παίξιμο.

Αναλογίσου το κατασκευαστικό κόστος ενος "ακριβου" μπάσου. Βγάλε το εμπορικό και το εργοστασιακό κέρδος και αμέσως βλέπεις οτι το μπασο των 2.000 ευρώ "πεφτει" στα μάτια σου. Πιθανο να μην κοστίζει παραπάνω απο 250 ευρω κατα την κατασκευή του. Σκέψου τότε και το κόστος των οργανων που προτεινεις για αναβάθμιση και το τι περιθώρια μπορει να προσφέρουν να 'πλησιασεις' ενα "ακριβο" μπασο.

Καλύτερα μάζεψε χρήματα σιγα σιγά και ολα θα γίνουν σωστα. Εκτώς και αν απλως θες να ασχοληθεις με ηλεκτρολογικα, οπότε πάσο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακόμα ένα ωραιότατο post από τον kpeyos, πραγματικά απορώ γιατί δεν έχει υψηλότερο karma.

 

Έχω vintage modified jazz bass και αν και κατσαβιδιάρης δεν του έχω αλλάξει τίποτα. Έχω

παίξει και με μεξικάνικο standard και μπορώ να πω οτι μου φάνηκε ένα κλικ κατώτερο απο

το squier, βέβαια είναι και θέμα τύχης στις χαμηλότερες κατηγορίες τιμής.

Υπάρχει αυτό το κουκλί στις αγγελίες αλλά δυστυχώς μακριά http://smart.noiz.gr/details.php?id=40336

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά καταρχάς ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση από όλους.Κpeyos με κάλυψες πλήρως.Κοιτάξτε εγώ 17 χρονών είμαι και σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν κοιτάω καν μπάσσα άνω των 500σιων.Όταν πιάσω 300 ευρώ στα χέρια μου ψάχνομαι να βρω ευκαιρίες.Όπως προαναφέρθηκε το modάρισμα το βλέπω ως αγορά καλού μπάσου με δόσεις.Παίζω μπουζούκι 4 χρόνια και κιθάρα 1.5 ,ακουώ τα πάντα από ρεμπέτικα,jazz,blues μέχρι σατανιές όπως λέω και γω τα death και black κομμάτια.Το μπάσσο το θεώρουσα μονότονο και είχα την ολοκλήρωτικα snob άποψη ότι το παίζουν αποτυχημένοι κιθαρίστες.Σύντομα βέβαια ανακάλυψα ότι είναι μέγάλος μυθος αυτό και ότι το οργανάκι τα ''σπάει'' ως σολιστικό όργανο.Έτσι λοιπόν ξεκίνησα με ένα p/j και καθημερηνά μελετάω σύνθετες μέταλ μπασογραμμές οπώς επισής και punk(βλέπε rancid) αλλα και funk.Ιδιαίτερη αγάπη μου το slap.Δεν ενδιαφέρομαι για πολύ μπάσσους ήχους,μόνο για πολλά high και βρώμικες καταστάσεις.Ευχαριστώ πολύ!  ;D

Επαναστάτης χωρίς ΕΤ3 ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου