Προς το περιεχόμενο

Κλίμακες


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Hi

παιζω κιθαρα σχεδον 6 χρονια αυτοδιδακτος. εχω μαθει μεχρι τωρα αρκετες συχορδιες.

Λοιπον τον τελευτέο καιρο μου μπηκε η ιδεα να αρχισω να παιζω και κανενα σολακι. εψαξα στο διαδικτιο και βρηκα ενα προγραματακη που σου λεει της κλιμακες στην κιθαρα.

το ερωτημα μου ειναι....

αν μαθω εγω τις βασικες κλιμακες major minor κτλ

πως θα μπορεσω να παιξω μια μελοδια δικη μου πανω σε συχορδιες?

πχ. θα παιζω οτι νοτα θελω της κλιμακας ξεκαρφοτα η υπαρχη καπιο συγκεκριμενο μυστικο "tips"?

 

 

Υ.Γ Στην μουσικη θεορια ειμαι ασχετος οπως και στην ορθογραφια :)

Περπάτισα παρα πολύ και τα φτερά μου τα εχω χάσει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ε κοίτα, μην περιμένεις και step to step guide στο να παίξεις solo. Αν ήταν τόσο standard όλα τότε όλοι θα παίζαμε τα ίδια πράγματα. Εμένα η γνώμη μου είναι να προσπαθείς πάντα να βρεις καλές ΜΕΛΩΔΙΕΣ, και να μην αναλώνεσαι στο να παίζεις απλά κλίμακες. Έχοντας πει αυτό βέβαια, φυσικά και είναι από καλό έως απαραίτητο να έχει συνηθήσει το χέρι σου (και το αυτί σου) σε διαφόρων ειδών κλίμακες, ώστε να έχεις περισσότερα χρώματα στην παλέτα σου. Επίσης: τα βασικά ακόρντα (minor, major) αποτελούνται από τρεις διαφορετικές νότες. Βρες τις. Για το do+ (major) είναι do©, mi(e), la(a). Και δοκίμαζε να αρχίζεις ένα solo τη μία από την πρώτη νότα ("βασική"), μετά απ'την επόμενη ("τρίτη") και τέλος από την τρίτη στη σειρά ("πέμπτη"). ¶λλο ένα κλασσικό "κόλπο" είναι αν έχεις ένα solo πίσω απ'το οποίο τα ακόρντα κάνουν "κύκλο", πχ ντο -> λα -> σι -> ντο -> λα -> σι, να παίξεις την πρώτη τριάδα ξεκινώντας από τη βασική νότα (εδώ το ντο) και τη δεύτερη από την τρίτη ή την πέμπτη. Έτσι ακούγεται σαν το πρώτο μέρος να οδηγεί στο δεύτερο, αντί να οδηγεί απλώς σε μια επανάληψή του. Πάντως όπως σου είπα και πριν: ψάχνε μελωδίες. Θεωρώ τραγικά τα solo που δεν προσθέτουν κάτι στο κομάτι. Αν δεν έχεις κάτι να πεις σε ένα solo ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ. Ή μη βάλεις τίποτα, ή κάνε τίποτα εντελώς διαφορετικό, βάλε κανα μέρος με πιάνο, ή με τρομπέτες ή synths. Γενικώς η άποψή μου για τη μουσική είναι να μην φοβάσαι να κάνεις οτιδήποτε, άμα το "καλεί" το τραγούδι! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταλαβάινω τι ρωτάει ο rockas.Δεν είναι τόσο πολύ θέμα περιεχομένου μελωδικότητας κλπ, αλλά τρόπου.Δηλαδή πώς θα ενώνεις νότες κλπ πάνω στις κλίμακες.Δηλαδή πώς ακριβώς βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα που ακούμε σε έναν αυτοσχεδιασμό.

 

Λοιπόν, αρχικά θα μάθεις κλίμακες και βασικά πράγματα όπως slides,bends κλπ.Όσον αφορά τις κλίμακες μάθε αρχικά τις βασικές.Πεντατονική,ματζόρε,μινόρε.Σε μία θέση στην ταστιέρα.Θα μάθεις άν είναι δυνατόν , όσο αφορά την ματζόρε και μινόρε, τον δαχτυλισμό με 3 νότες ανα χορδή.Π.χ η Ματζόρε απο Λα, δηλαδή πέμπτο τάστο είναι κάπως έτσι: 5-7-9,5-7-9,6-7-9,6-7-9,7-9-10,7-9-10.Είναι τα τάστα ανά χορδή με τη σειρά ξεκινώντας από τη μι την ψηλή.

 

Θα ανεβοκατεβαίνεις αυτή την κλίμακα (το ίδιο και για τις άλλες) ώσπου να την μάθεις.Και υπάρχουν και ασκήσεις και με άλλους τρόπους ανεβοκατεβάσματος της κλίμακας.

 

Παράλληλα θα μαθαίνεις τις τεχνικές του slide,bend,vibrato.Με αυτά εμπλουτίζεις το παίξιμό σου και ένα σόλο.

 

Όταν ξεκινήσεις λοιπόν να αυτοσχεδιάσεις ένα σόλο πάνω σε μία κλίμακα που έχεις μάθει βάζεις όλα αυτά μέσα.Δηλαδή, φράσεις νοτών πάνω σε μία κλίμακα (υπάρχουν πολλές που μπορείς να μάθεις, τα λεγόμενα licks) σε συνδοιασμό με ανεβοκατεβάσματα της κλίμακας και με bends,slides κλπ.

 

Απο κεί και πέρα είναι θέμα έκφρασης πάνω στις νότες.Δηλαδή πολλές φορές όταν χτυπάς μία νότα, δεν την χτυπάς απλά, αλλά κάνεις π.χ ένα μεγάλο bend και σε διάρκεια με vibrato μαζί και μετά ανεβοκατεβαίνεις μερικές νότες πάνω στην κλίμακα και μετά πάλι άλλο ένα bend κλπ.Το θέμα είναι να παίζεις τις νότες με συναίσθημα.Υπάρχουν πολλά είδη παιξίματος, άλλοι παίζουν απαλά, άλλοι με τσαμπουκά, τις βαράνε δηλαδή τις χορδές και τις νότες πιό πολύ,εξαρτάται απο το στυλ που σου αρέσει.Απλώς κοίτα να μην παίζεις ρομποτικά κάτι.Να βάζεις το δικό σου στύλ και τρόπο.Απλά αυτά θα γίνουν όταν θα μάθεις τα βασικά.Λίγο bend απο δώ, λίγο vibrato απο κεί και θα μπορείς να παίζεις ένα ωραίο σόλο.Γρήγορο η αργό.

 

Πάντως για να ξέρεις οι περισσότεροι κιθαρίστες παίζουν ανεβοκατεβάσματα κλιμάκων, δηλαδή αλληλουχίες νοτών σε μία κλίμακα με licks μαζί, είτε δικά τους είτε άλλων.Ξεκίνα να μαθαίνεις τα licks της πενατονικής που είναι και τα πιό γνωστά και συνηθισμένα.Blues licks κυρίως.Αυτά χρησιμποιούνται ευρέως.Εκεί λοιπόν που θα ξεκινάς να ανέβεις την πεντατονική κλίμακα πετάς και ένα δύο licks στο ενδιάμεσο.Έτσι ώσπου θα πάρεις το κολλάι και θα αρχίσεις να βγάζεις και δικά σου licks και τα χέρια σου μετά θαπηγαίνουν και μόνα τους πάνω στις κλίμακες.Πάντως να ξέρεις ότι ένας καλός αυτοσχεδιασμός είναι δύσκολο πράγμα.Λίγοι κιθαρίστες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν καλά, χωρίς να ακούγονται κοινοτυπίες δηλαδή και χρειάζεται βέβαια πολύ διάβασμα.Εσύ άρχισε με τις κοινοτυπίες και μετά άμα σου αρέσει το εμπλουτίζεις.

 

Έκθεση έγραψα πάλι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για ενα καλο σολο αρκει να μαθεις την πεντατονικη κλιμακα. Ολα τα ροκακια ειναι βασισμενα σε αυτην. Μια πολυ καλη εξασκηση ειναι να βαζεις ενα κομματι στο cd player να το ακους και να προσπαθεις να σολαρεις πανω του. Ειναι αρκετα δυσκολο, αλλα θα σε βοηθησει απιστευτα πολυ. Πρωτα σημειωσε τις συχγορδιες του κομματιου και μετα φροντισε καθε νοτα που παιζεις να ανηκει στην συχγορδια. Π.Χ. οταν ακουγεται μια Μι μινορε σθγχορδια θα ακουστει ομορφα μια νοτα μι σολ η σι. Η φα θα ειναι διαφωνια που συνεπαγεται ασχημια. Δεν ξερω κατα ποσο βοηθησα, αλλα εγω αυτο κανω αρκετο καιρο τωρα και εχουν ξεπαρει τα χερια μου. Υπαρχουν σε τορεντ αρκετα μαθητικα βιντεο διασημων κιθαριστων που δειχνουν κλιμακες καθως και τροπους παιξιματος. Καλη τυχη!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, αλλά με πεντατονικές είσαι απίστευτα περιορισμένος. Όπως βέβαια και με το να παίζεις μόνο νότες της συγχορδίας. Είναι όντως η βάση αυτά που λες (αν και προσωπικά σιχαίνομαι τα solo πάνω σε πεντατονικές) αλλά αν θες να έχεις πραγματικά ευρύ φάσμα στη μουσική σου είναι πολύ κρίμα να μείνεις μόνο σ'αυτά :(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε μου θα σε συμβούλευα να αγοράσεις ένα μικρό και απλό βιβλίο για Μουσική Θεωρία προσανατολισμένο στην κιθάρα.

 

Ένα καλό που είχα δει ήταν από την σειρά του Hal Leonard:

 

http://www.amazon.com/gp/product/063406651X/ref=pd_sim_b_2/103-9322111-2022226?ie=UTF8

 

Δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη αλλιώς, πίστεψέ με.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και μπασιστας, 8O θα σου προτεινα να μελετησεις περισσοτερο πανω

σε δακτυλοθεσιες για αρχη...Μην ξεχνας ομως οτι το solo ειναι πρωτα

συναισθημα και μετα τεχνικη...

feel da FUNK blast

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Thnx guys

θα τα δοκιμασω ολα αυτα. βεβαια δεν ξερω για το αποτελεσμα αλλα πιστευω αξιζει να το προσπαθησω.

Περπάτισα παρα πολύ και τα φτερά μου τα εχω χάσει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για αρχή θα προσπαθείς οι βασικές νότες του σόλου να περιέχονται στο ακκόρντο. (Στο μέλλον θα διαπιστώσεις ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να γίνεται με κάποιους αρμονικούς κανόνες)

Μετά θα αρχίσεις να συνδέεις αυτές τις νότες με περάσματα. Όσο κι αν φαίνεται άσχετο έχει μεγάλη σημασία τα περάσματα αυτά να είναι ρυθμικά, να πατάνε δηλαδή σωστά στο ρυθμό του κομματιού, και σε οδηγούν σωστά στην επόμενη θέση του μέτρου.

Παράλληλα θα κάνεις και ασκήσεις σε κλίμακες από κάποιο βιβλίο, τις οποίες σιγά σιγά θα περνάς στην τεχνική σου

Τέταρτο και τελευταίο θα ακούς, θα καταλαβαίνεις τι ακούς και θα κλέβεις χωρίς ντροπή.

Empty Rooms

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου