Προς το περιεχόμενο

Επισκευή σπασμένου headstock. Τα φώτα σας!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Guru

Kαλησπέρα κι από εμένα.

 

Κατ' αρχήν να συμφωνήσω με αρκετούς από τους προγράφοντες και να διαφωνήσω με κάποιους άλλους.

 

Πριν από αυτό όμως να κάνω δυο παρατηρήσεις σχετικά με το είδος του σπασίματος και το είδος του υλικού που προσπαθούμε να συγκολλήσουμε.

-Αν το υλικό του μανικιού είναι αυτό το αφρώδες κινέζικο μαόνι ή nato, τότε η πιθανότητα να ξανασπάσει γύρω από το ίδιο σημείο είναι μεγάλη...

 

- Το μέγεθος της επιφάνειας συγκόλλησης είναι σχετικά μικρό(μικρή γωνία σπασίματος) και γι' αυτό θα πρότεινα μια αύξηση της επιφάνειας συγκόλλησης με σφηνοειδείς βέργες (καβίλιες) παράλληλα με την ταστιέρα και σε βάθος, τουλάχιστο το μισό του βάθους του μανικιού(όπως πρότεινε ο nasos). Δύο τέτοιες εκατέρωθεν του truss rod, με μήκος που να πιάνει από το 1/4 του headstock μέχρι 2-3 πόντους πέρα από το σπάσιμο. Το σφηνοειδές το προτείνω για να έχεις καλύτερη συσφικτική δύναμη στα 'πλευρά' των βεργών. Κατά προτίμηση χρησιμοποίησε σκληρό ξύλο, maple, rosewood ή παρεμφερές.

 

-Καθάρισε όσο μπορείς υπολείμματα παλιάς κόλλας, όπως προειπώθηκε. Με ατμό, και μια σκληρή οδοντόβουρτσα, λίγο οινόπνευμα, λίγο νυστέρι... άφησέ τα μια μέρα να στεγνώσουν.

 

- Μελέτησε λίγο τη συμπεριφορά της ένωσης κάνοντας ένα dry run. Φέρε τις επιφάνειες σε επαφή και δες αν υπάρχει τζόγος στους τρεις άξονες. Επειδή πιθανόν να έχει χαθεί υλικό από τις δυο προηγούμενες προσπάθειες, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μια εποξική δύο συστατικών(24ωρη) που έχει και συγκολλητική και συνεκτική ιδιότητα. Η titebond έχει εξαιρετική συγκολλητική δύναμη, αλλά μόνο σε επιφάνειες απόλυτα εφαπτόμενες.

 

-Για ακόμη πιο σίγουρο αποτέλεσμα, θα πρότεινα το φάγωμα του πίσω μέρους του headstock και μέρους του μανικιού και την ένθεση ενός extra κομματιού(μαόνι) πάχους 1-1,5mm μετά από την ένθεση των 'καβιλιών' και στη συνέχεια την αναδιαμόρφωσή του μέχρι να 'δέσει' με το υπάρχον προφίλ.

 

Διαφωνώ με οποιαδήποτε χρήση βιδών ή μεταλλικών στοιχείων. Όχι απλά για να διαφωνήσω, αλλά γιατί θεωρώ πως δεν θα προσδώσουν την απαραίτητη συνεκτικότητα και γιατί τα μεταλλικά στοιχεία έχουν την τάση να δρουν ανεξάρτητα από υλικά με τόσο διαφορετική πυκνότητα όπως το ξύλο.

 

Φυσικά, αυτή είναι απλά η δική μου εκδοχή για την ασφαλή επισκευή. Κρίνεις και πράττεις με βάση τη δική σου λογική.

 

Καλή επιτυχία.

Hλιθιούθιερ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 22
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Επιστρέφω μετά από επιτυχή προσπάθεια καθαρισμού!  :)

Σήμερα δοκίμασα και καθάρισα το headstock. Μετά από ψάξιμο βρήκα ότι για το καθάρισμα της titebond εκτός του ατμού προτείνετε το ξύδι!!! Το δοκίμασα και όντως την μαλάκωσε πάρα πολύ. Χρησιμοποιώντας μια συρματόβουρτσα αφαίρεσα αρκετή απ' την επιφανειακή κόλλα και μετά πέρασα στον ατμό. Πήρα το ατμοσίδερο και με τη βοήθεια της συρματόβουρτσας και νυστεριού το σπάσιμο του headstock καθάρισε σε ικανοποιητικό βαθμό. Αύριο θα ασχοληθώ με το καθάρισμα του neck.

 

@Πνοή και Νύξη - Όντως το ξύλο είναι αυτό το αφρώδες μαόνι που θυμίζει σανταλόξυλο... :P

 

_DSC9464.thumb.JPG.0395ca525a171615cf5bfa66e8b65d74.JPG

_DSC9466.JPG.498bc2fc5758a7c415dd9fad3f420cdf.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οπως τη βλέπω ειναι αρκετά αξιόπιστη, μάλλον εχει γινει ήδη η κόληση φυσικά με εποξεική κόλλα αργή όχι γρήγορης πήξης όπως είπε και ο Φάνης και μετα γίνεται η ενίσχυση στο σημείο με τις δύο καβίλιες εκατέρωθεν.

Πρόσεξε το template που έχει φαντάζομαι τη γωνία του μπράτσου, τις καβίλιες απο πιο σκληρό ξύλο απο το αφρώδες μαόνι με τα νερά παράλληλα της ταστιέρας.

Πρόσεξε το βάθος μη φτάσεις στην ταστιέρα!

Φαντάζομαι οτι έχεις και ξέρεις να χειρίζεσαι το ρούτερ ;D

Εξη χορδές και ειναι πολλές

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία! Ρούτερ έχω, το template με προβληματίζει λιγάκι στη κατασκευή του. Ούτως ή άλλως πριν περάσω στη κιθάρα θα κάνω μερικές δοκιμές για εξάσκηση σε ένα μπράτσο από μια σπασμένη κλασική. Για καβίλιες λέω να χρησιμοποιήσω έβενο, που μπορώ να βρώ εύκολα στον Καρελλά, έχει κομμάτια 150x70x8mm. Το πάχος του μπράτσου (χωρίς τη ταστιέρα) είναι 12mm, οπότε 6mm βάθος πιστεύω είναι οκ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χρησιμοποίησε κοπτικό με καμπύλο προφίλ κατω , κάνε τη πρώτη κοπή έως τα 6 mm σταδιακά ανά 2-3 χιλιοστά και μπορείς να φτάσεις και τα 9 χιλ μετρώντας να μην ξετρυπήσεις ούτε την ταστιέρα , ούτε το headstock.

Ο έβενος θα κάνει καλή δουλειά ιδιαίτερα με την εποξεική, προσωπικά θα χρησιμοποιούσα κάποιο πιο πορώδες ξύλο πχ παλίσανδρο ή ιρόκο που ειναι ανθεκτικότατο και πολύ συγγενές του μαονιού.

Μετά απο αυτό σε βλέπω με μάστερ στο συγκεκριμένο σπάσιμο!

Εξη χορδές και ειναι πολλές

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξέχασα να σου πώ να αφαιρέσεις το παξιμάδι του truss rod και να προστατέψεις τη βίδα απο τις κόλλες με μονωτική ταινία που δεν θα κολήσει και θα αφεραιθεί ευκολα μετά.

Εξη χορδές και ειναι πολλές

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Άσχετο, αλλά το trussrod σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αφαιρεθεί ή πρέπει να σκάψει με το trussrod στη θέση του? (Δεν ξέρω πως είναι η άλλη μεριά στα gibson/epi. )

 

Τι λένε οι μάστορες?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οκ ευχαριστώ Νάσο! Επί ευκαιρίας να σε συγχαρώ για τη καταπληκτική δουλειά σου!

Τώρα για τον έβενο, τον διάλεξα γιατί είναι το μόνο σκληρό ξύλο σε μικρό κομμάτι που μπορώ να βρω εύκολα, είχα ρωτήσει για μαόνι αλλά δεν βρήκα κάνα ρετάλι που να 'χει περισσέψει...

Άμα ξέρετε κάποιον να μου δώσει κανένα ρετάλι από σφεντάμι ή παλίσανδρο που περίσσεψε θα το εκτιμούσα, αλλιώς έβενο...

Όσο για το μάστερ ίσως, αρκεί να πετύχει! ;D

Έχω κολλήσει μέχρι στιγμής τρία σπασμένα headstock με επιτυχία, αλλά αυτό με έχει ταλαιπωρήσει. Ευτυχώς είναι δικό μου το όργανο και έχω χρόνο στη διάθεση μου.

 

Από εποξική τι προτείνεται; Παλιότερα είχα χρησιμοποιήσει Araldite (δε θυμάμαι ποία ακριβώς, ήταν σε διπλή σύριγγα, διάφανη)

 

Harilatron & nasokosm, στις epiphone που έχω (les paul, dot & j-200) το trussrod και το παξιμάδι του δεν αφαιρούνται γιατί είναι double action...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν χρησιμοποιησεις εβενο ή παλισσανδρο για καβιλιες, ριξε τους πρωτα ενα καθαρισμα με ασετον γιατι βγαζουν λιγο λαδακι. Δεν εχω παρατηρησει καποια διαφορα στις μαρκες εποξικων, αλλα το σημαντικο οπως ειπαν ο Φανης και ο Νασος ειναι να ειναι αργης πηξης και θελει πολυ-πολυ καλο ανακατεμα. Κυριολεκτικα καθε μοριο του ενος συστατικου με καθε μοριο του αλλου (ΟΚ ισως υπερβαλλω λιγο  ;D ;D)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου