Προς το περιεχόμενο

Αποριες σχετικα με linux


kos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλησπερα noizαδες, προσφατα κατεβασα απο το site της debian τα linux για τον amd64 ενω η εγκατασταση ολοκληρωνεται στη συνεχεια κανω login αλλα δουλευουν με εντολες και οχι σε περιβαλλον εργασιας οπως ta windows. Στο τελευταιο μενου εγκαταστασης επελεξα το περιβαλλον εργασιας με το spacebar.Πως μπορω να τα κανω να τρεξουν σε παραθυρα.επισης κατα το φορτωμα πριν το login μου βγαζει μηνυματα σχετικα με τις usb θυρες και καθυστερει την εκκινηση.Απο τα linux δεν εχω καμια σχετικη εμπειρια και γι'αυτο ζητω τη βοηθεια σας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν αντιμετώπισα ποτέ το πρόβλημα που αναφέρεις, δηλαδή να μην φορτώνεται το παραθυρικό περιβάλλον σαν default GUI. Επειδή όμως έχω διανομή Kubuntu (και παλιότερα Suse) δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια διαφορά στο Debian, θα το ψάξω και θα επανέλθω.

 

Περίμενε να απαντήσει και ο mechmg93 που είναι hardcore Debian user!

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά μήπως μπορείς να μας πείς αν σου βγάζει error ή κάτι ?

 

Γιατι όπως το κόβω είναι πολύ πιθανό να φταίει το xorg configuration....το έχω πάθει να μην μου φορτώνει γραφικό περιβάλλον...Αλλά αν δεν σου βγάζει κάποιο error πέριμενε την απάντηση κάποιου άλλου ειδήμονα....:)

Time is just a fraction of the sine.......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικά κάνε login κανονικά σαν χρήστης (οχι root) και δόσε την εντολή

 

startx

 

Αν σε βάλει σε παραθυρικό περιβάλλον κανονικά τότε απλά πρέπει να αυτοματοποιήσεις τη διαδικασία και να διαλέξεις περιβάλλον. Αν βγάζει καποιο μύνημα σφάλματος ποσταρε το.

 

Και όπως λέει και ο Rattlehead το debian δεν είναι και το πιο αυτόματο στην εγκατάσταση οπότε αν δεν ζήτησες να μπεί γραφικό περιβάλλον πιθανως να μην έχεις (αν και η εγκατάσταση πρέπει να σε ρώτησε τι θές να βάλεις περα απο το βασικό σύστημα). Σε αυτή την περίπτωση η πιο έυκολη λύση είναι να δώσεις ώς root την εντολή

 

tasksel

 

και να διαλέξεις "Desktop environment". Αυτο θα εγκαταστήσει ενα καρο εφαρμογές που έχουν σχέση με γραφικά περιβάλλοντα. Εκτώς αν θές τη "χειροκίνητη λύση". Π.χ. αν θες να εγκαταστήσεις μόνο Gnome ή KDE δεν είναι δύσκολο. Απλά δίνεις ως root πάλι μια απο τις παρακάτω αναλογα με το αν θές να βάλεις kde ή gnome και αν θες να μπουν και ολες οι σχετικές σουιτες εφαρμογων (συνίσταται αν εχεις το bandwidth) ή μονο το βασικο γραφικο περιβάλλον:

 

apt-get install gnome-desktop-environment

apt-get install gnome-core

apt-get install kde

apt-get install kdebase

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όντως καλύτερα ξεφορτώσου το debian και προτίμησε μια πιό φιλική προς τον αρχάριο χρήστη διανομή, π.χ. εγώ χρησιμοποιώ το Mandrake (Mandriva πλέον)! Το debian είναι για πιό advanced χρήστες (κοκαϊνης...)... 8)

Bagpipes are louder than banjos.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όντως καλύτερα ξεφορτώσου το debian και προτίμησε μια πιό φιλική προς τον αρχάριο χρήστη διανομή, π.χ. εγώ χρησιμοποιώ το Mandrake (Mandriva πλέον)! Το debian είναι για πιό advanced χρήστες (κοκαϊνης...)...

 

Δεν είπα αυτό αν και τελικά εξαρτάται απο το τι θές. Γενικά είναι αλήθεια οτι σε Linux θα πρέπει προς το παρόν αν ασχοληθείς λίγο παραπάνω για να πετύχεις ορισμένα φαινομενικά αυτονόητα πράγματα (π.χ. να ρυθμίσεις και να δουλέψεις διαφορες κάρτες κλπ.) Αυτό γενικά είναι δυσάρεστο αλλα δεν γίνεται αλλιώς για διάφορους λόγους:

 

Σχετική ανωριμότητα των νεότερων πλευρών του λειτουργικού δηλ. γραφικών περιβαλλόντων κλπ., κλειστά προτόκολλα απο διάφορες κάρτες με αποτέλεσμα να πρέπει μερικοί να "μαντέψουν" πωσ δουλεύει για να γράψουν οδηγούς, διάσπαση της προσπάθιας ανάπτυξης σε 500 διαφορετικά πρότζεκτ που κάνουν το ίδιο πράμα (βλ. πχ. Gnome, KDE, Xfce...) κλπ. κλπ.

 

Απο κει και πέρα πολλές διανομές ειναι όντως πιο "εύκολες" απο τις άλλες αλλα οι περισσότερες είναι εύκολες με τη λογική των Windows: Έχουν εργαλία που στήνουν το σύστημα για σένα, βρίσκουν το hardware σου κλπ. αλλα αν δεν δουλέψουν την έκανες πάνω-κατω. Δηλ. ή περιμένεις την επόμενη έκδοση η πας να το κάνεις με τον "δύσκολο" τρόπο και ανακαλύπτεις οτι πλέον τα εργαλεία σου δημιουργούν προβλήματα αλλάζοντας τις ρυθμίσεις που έκανες χειροκίνητα κλπ. Γενικά όλα τα "εύκολα" περιβάλλοντα που έχω δει σε Linux προσπαθούν να μοιάσουν στη λογική Windows του "δε χρειάζεται manual βρε παιδι" το οποίο καλό είναι σαν ιδέα αλλα δεν οδηγεί πάντα στην πιο αποδοτική εκτέλεση κάποιας δουλειάς (και σχεδόν ποτε όταν η δουλειά είναι πιο πολύπλοκη απο το "σερφάρισμα" πχ. προγραμματισμός).

 

Τελος πάντων, μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει στο μεταξύ, έχω καιρό να βάλω κατι αλλο εκτός απο Debian αλλα αν σε ζορίσει πολυ και βαριέσαι να το ψάξεις (κατι που είναι απολύτως λογικό!) ίσων κατι σε Mandriva, Ubuntu κλπ. να είναι καλή ιδέα. Μέχρι να σου σπάσουν τα νέυρα και να ξαναβάλεις Debian ;).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μέχρι να σου σπάσουν τα νέυρα και να ξαναβάλεις Debian ;).
Πόσο δίκιο έχεις!!!! Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο συμφωνώ μαζί σου :P

 

Πάντως πολύ της μόδας από τα "εύκολα" είναι το Ubuntu!

url=http://www.echidna-band.com]Echidna

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν επελεξες περιβαλλον εργασιας κανονικα θα πρεπει να εχεις εγκατεστημενα και το kde και το gnome.(αν και επιφυλασσομαι γιατι εχω να κανω χρονια την εγκατασταση με αυοτ τον τροπο..)

 

κανε login σαν root και δοσε τις παρακατω εντολες, για την περιπτωση που δεν εγκατασταθηκε το γραφικο περιβαλλον:

 

για debian etch:

apt-get install x-window-systen xserver-xorg

 

για debian sarge:

apt-get install x-window-system xserver-xfree86

 

στη συνεχεια θα πρεπει να εγκαταστησεις καποιο περιβαλλον εργασιας. αυτο ειναι θεμα γουστου, και θα πρεπει να κανεις ενα google search στα kde και gnome. προσωπικη μου γνωμη ειναι να εγκαταστησεις το kde.

 

αυτο θα το κανεις ως εξης:

 

apt-get install kde kdm

 

αντιστοιχα για gnome:

apt-get install gnome gdm

 

λογικα με τα παραπανω θα εχεις γραφικο περιβαλλον. σε περιπτωση που παλι οταν εκκινεις σε βγαζει σε μαυρη οθονη, τοτε απλα θελεις καποιες ρυθμισεις σχετικα με την καρτα γραφικων σου και την οθονη.αυτο γινεται ως εξης.

 

παλι σαν root:

 

για debian etch:

dpkg-reconfigure xserver-xorg

 

για debian sarge:

dpkg-reconfigure xserver-xfree86

 

μην ψαρωσεις απο αυτα που θα σου ζητησει. επι της ουσιας θα πρεπει στην αρχη να επιλεξεις ενα driver για την καρτα γταφικων σου. τα αλλα αστα οπως ειναι. τελος εκει που θα σου πει για την οθονη, η καλυτερη λυση ειναι να πατησεις expert και να δωσεις το horizontal και το vertical rate της οθονης σου(βρεστα η με ενα google search η απο το manual της οθονης σου).

 

λογικα εισαι ετοιμος. επανεκκινησε το μηχανημα σου για σιγουρια(γενικα δεν χρειαζεται επανεκκινησεις το linux), και λογικα με το επομενο boot θα εισαι οκ :wink:

 

υ.γ sorry που δεν απαντησα νωριτερα. τωρα επεσε το θεμα στην αντιληψη μου.

 

θα σου προτεινα το πρωτο βημα σου να ειναι και το τελευταιο. δηλαδη το dpkg-reconfigure..., γιατι ειναι πολυ πιθανο να εχεις ολα τα παραπανω εγκατεστημενα και απλα να μην μπορεις να μπεις στο γραφικο περιβαλλον λογω αυτων των ρυθμισεων. αν αυτη η εντολη δεν υπαρχει η υπαρχει αλλα δεν μπεις στα X, τοτε κανε και τα υπολοιπα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου