Προς το περιεχόμενο

Κιθάρα Gibson Les Paul Studio: Ξεκουρδίζεται η χορδή "Σολ"! Βοήθει


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ τους μουσικούς και τα λοιπά μέλη του Noiz.gr!

 

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα με την κιθάρα μου:

 

Είναι μια Gibson Les Paul Studio του 2008 αγορασμένη μεταχειρισμένη τον Ιούλιο του 13.

Η κιθάρα αγοράστηκε σε εξαιρετική κατάσταση από τον προηγούμενο κάτοχο με έτοιμες χορδές. Από την αρχή παρατήρησα πως η Σολ ξεκουρδιζόταν σχετικά εύκολα. Γύρω στον Οκτώβριο μου έσπασε η Σολ. Λόγω φορτωμένου προγράμματος το αμελούσα συνεχώς και έτσι πριν ένα μήνα αποφάσισα να την πάω για setup,service και αλλαγή χορδών στον επίσημο αντιπρόσωπο της Gibson στο Βερολίνο, οπού ζω και σπουδάζω.

 

Η κιθάρα σεταρίστηκε, οι χορδές άλλαξαν(10άρες Ernie Ball) και την πήρα σπίτι. Τον τελευταίο μήνα δυστυχώς σταδιακά το πρόβλημα της Σολ εντείνεται, με αποτέλεσμα πλέον να της κάνω 2,3 bend και να ξεκουρδίζεται. Το ξεκούρδισμα πάντα φτάνει μέχρι το πολύ ένα ημιτόνιο κάτω. Δοκίμασα να ξύσω λίγο μολύβι στο nut, τσέκαρα κλειδιά και γέφυρα και όλα είναι οκ, αλλά παρόλα αυτά το μωρό μου συνεχίζει να ξεκουρδίζεται. Οι υπόλοιπες χορδές παραμένουν στην εντέλεια ακόμη και μετά απο 3 ώρες παιξίματος, όμως η Σολ παραπονιέται.

 

Σκέφτομαι να την πάω στον τύπο πάλι να βγάλω μια άκρη, όμως χρεώνει μίνιμουμ 40 ευρώ την επίσκεψη και δεν ψήνομαι ιδιαίτερα να πετάξω 40 ευρώ απ το παράθυρο , αν είναι να καταλήξω πάλι στα ίδια... Υπάρχει κάποιος γνώστης ή κάποιος που έχει πάθει το ίδιο, που να μπορεί να μου δώσει κάποια συμβουλή;;;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το 90% του ξεκουρδισματος οφειλεται στο nut (καβαλαρης)! Τα κλειδια δεν πανε ποτε προς τα πισω οποτε δεν εχεις θεμα με αυτα. Συνηθως στις περισσοτερες κιθαρες το nut ειναι κακο-κομμενο και απο πλαστικο. Με 10Ε περιπου μπορεις να παρεις ενα αρκετα ποιοτικοτερο nut και πιστεψε με θα δεις αξιοσημειωτη διαφορα! Μπορεις να το αλλαξεις και μονος σου αλλα θελει προσοχη.. Μερικα βιντεο στο Youtube θα σε βοηθησουν αρκετα.  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ ευχαριστώ ! Το διάβασα και γω αυτό, συγκεκριμένα πως στις περισσότερες Gibson το nut είναι πλαστικό και αρκετά κακοκομμένο, προκαλώντας το ξεκούρδισμα. Ακούγεται και αυτό το χαρακτηριστικό τρίξιμο κατά το κούρδισμα, οπότε είμαι αρκετά πεπεισμένος πως αυτό φταίει. Η αλήθεια είναι πως μετά απ το μολύβι που της έβαλα, ψόφησα την Σολ στα bends και δεν ξεκουρδίστηκε, αλλα διάβασα πως αυτό είναι πάντα προσωρινή λύση. Η αλήθεια είναι πως το θεωρώ λιγάκι ριψοκίνδυνο να το επιχειρήσω μόνος, αλλά διάβασα για έναν τεχνικό κοντά στο σπίτι μου με άριστες κριτικές και φθηνές τιμές οπότε νομίζω θα κάνω μια επίσκεψη! Ευχαριστώ και πάλι!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τσέκαρε αν περνάς σωστά τη χορδή. Μου κάνει εντύπωση σε Les Paul να ξεκουρδίζει. Κάνει ''θηλιά'' στο κλειδί όταν την περνάς??

Επίσης, μην αφήνεις τις χορδές για πολύ καιρό πάνω στο όργανο. Οι παλιές χορδές πολλές φορές δεν συμπεριφέρονται σωστά. Υπολόγισε κάθε 30 ώρες παιξίματος περίπου να τις αλλάζεις...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το 90% του ξεκουρδισματος οφειλεται στο nut (καβαλαρης)! Τα κλειδια δεν πανε ποτε προς τα πισω

κοψε ενα κοκκαλο στο μαστορα για 10αρες και θα ξεχασεις το προβλημα

papa don't take no mess!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

H Σολ είναι η πιο προβληματική σε όλα τα όργανα με plain G γιατί είναι η χορδή με τη μεγαλύτερη διάμετρο plain steel. (oι πυρήνες των wound χορδών είναι λεπτότεροι από τη σολ, πάντα). Οπότε όσο μεγαλύτερη μάζα steel τεντώνεται και εκτονώνεται, τόσο πιο επιρρεπής είναι στο να μην επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.

 

Εάν οι χορδές σου είναι περασμένες ΣΩΣΤΑ, το πρόβλημά σου είναι είτε στο NUT, είτε στο bridge(με το πρώτο να είναι πιο πιθανή αιτία). Προτού λοιπόν αρχίσεις να ξοδεύεις 50ευρα για καινούριο, κάνε το εξής:

Πάρε ένα μικρό κομμάτι wet or dry ντουκόχαρτο (Νο 400 με 600), δίπλωσέ το στη μέση και κρατώντας τις δύο άκρες, πέρασέ το μερικές φορές από το NUT slot, με μια ελαφριά κλίση προς το headstock. Aν θέλεις κάνεις το ίδιο και στο αντίστοιχο saddle στη γέφυρα.

 

Κούρδισε, δοκίμασε, κι αν εξακολουθεί να ξεκουρδίζει, αφού έχεις κάνει καλό 'στρετσάρισμα' στη χορδή, επανέλαβε τη διαδικασία διπλώνοντας το γυαλόχαρτο σε άλλο σημείο. Pίξε και λίγο μολυβάκι.

 

 

 

DSCF0272.thumb.JPG.d24ca02d05555756eb6593baad702940.JPG

DSCF0273.thumb.JPG.8c655e7e84e8adb50b91a18d83ee1dba.JPG

DSCF0274.thumb.JPG.63e9af3d9591d785301888e9cc3ba1ab.JPG

Hλιθιούθιερ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και τώρα που ακόμα είναι στα (σχετικά) "καλά" της η χορδή...ξεκουρδίζεται?

 

(Σημαντικό...ΞΕκουρδίζεται ή ανεβαίνει τόνο?)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου