Προς το περιεχόμενο

Yamaha Dream Synthesizer


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Eχουμε μιλησει αρκετες φορες για το πως θα θελαμε να ειναι το νεο synth-ναυαρχιδα της Yamaha. Ολοι συμφωνουσαμε στο οτι το νεο synth θα πρεπει να εχει περισσοτερες απο μια sound engines, για παραδειγμα ενας συνδυασμος Sampler, Rompler, FM, VA κλπ. Σε οποιο αντιστοιχο φορουμ και να διαβασουμε βλεπουμε οτι οι περισσοτεροι πληκτραδες περιμενουν κατι τετοιο απ'τη Yamaha.

 

Απ'οτι φαινεται το ιδιο σκεφτεται και ο γνωστος μας Katsunori Ujiie, ο οποιος ανεβασε χτες το παρακατω βιντεο. Ο Γιαπωνεζος πηρε τρια κλασσικα Yamaha synths και τα επαιξε ταυτοχρονα απο ενα Yamaha MIDI keyboard, με σκοπο να μας δειξει πως θα ακουγοταν ενα synth με ενσωματωμενες αυτες τις τρεις διαφορετικες sound engines.

 

Ο ιδιος εγραψε κατω απο το βιντεο: "We propose this synthesizer structured by AWM2 (Sampling), AN (Virtual Analog) and FM/FS Synthesis System by YAMAHA. It will be Great, isn't it?"

Τα synths ειναι τα Motif XS Rack (Rompler), FS1R (FM/Formant) και AN1x (VA), συνδεδεμενα στo Yamaha KX49 MIDI keyboard.

 

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εκτος απο το FS1R δεν νομιζεις οτι τα αλλα δυο θα επρεπε να ειναι βελτιωμενες

versions?

 

πχ αν και το ΑΝ1Χ ειχε/εχει καλο modelling απο τοτε και τα DSP εχουν βελτιωθει

και σιγουρα οι προγραματιστες της μπορουν να κανουν κατι καλυτερο 15+ χρονια μετα?

 

για ποιο λογο καποιος να μην εχει τα 3 σε ρακ αυτη τη στιγμη τοτε.. και να περιμενει την

Yamaha να του τα βαλει ολα σε ενα...?

 

η Roland με τη σειρα  AIRA παντως επιτελους πηγε προς αυτη τη κατευθυνση. δεν ειναι καιρος η Yamaha να κανει το ιδιο?

 

 

 

 

"Don't panic!" - Douglas Adams

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το επόμενο που θα βγάλει η yamaha θα λέγεται Motif pcxlfm (personal computer extra large flash memory) και θα έχει 1540mb δειγμάτων, θα παίρνει μέχρι 8 γίγα φλάσ μνήμη και κατά τα άλλα θα είναι μιά από τα ίδια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

H yamaha εχει υποστει κριτικη γι αυτο το λογο,αλλα οπως και να το κανουμε οταν θες να εξελιξεις ενα rompler ,κυριος σκοπος σου ειναι να αυξησεις τα δειγματα ,οταν η sound engine ειναι υπεραρκετα καλη. Δεν νομιζω παντως πλεον να μην βγαλει εκδοση με πολλες sound engines,αφου τις εχει ηδη,και πλεον ο μοναδικος ανταγωνιστης ειναι το kronos ,με τις 9 engines του ,εκ των οποιων οι 2 ειναι στην ουσια yamaha.(dx,vl) To θεωρω σχεδον απιθανο λοιπον,να βγαλει παλι rompler. Οσο για την VA, κ γω δεν νομιζω να ενσωματωσει μια engine τεχνολογιας του '97, εκτος αν την ενσωματωσει σαν επιπροσθετη va, για να υπαρχει και καλα ενα 'classic' va synth απο yamaha,οπως αντιστοιχα ειναι η polysix engine στο kronos.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εκτος απο το FS1R δεν νομιζεις οτι τα αλλα δυο θα επρεπε να ειναι βελτιωμενες

versions?

Φανταζομαι οτι η Yamaha, αν ποτε κυκλοφορησει ενα τετοιο synth, θα εχει μεσα βελτιωμενες versions αυτων των sound engines, τουλαχιστον τις AWM2 & VA. Πιστευω οτι ο Ujiie απλα προτεινει να γινει ενα synth με AWM2/FM/VA και οχι απαραιτητα με τις συγκεκριμενες sound engines απο τα παραπανω synths.

 

Για την AWM2 βεβαια λιγα πραγματα μπορει να γινουν, ειναι ηδη πολυ μπροστα απο οποιαδηποτε αναλογη Rompler sound engine. 8-oscillator αρχιτεκτονικη που αλλου να παει? Οπως ειπε και ο Σταθης, "H yamaha εχει υποστει κριτικη γι αυτο το λογο, αλλα οπως και να το κανουμε οταν θες να εξελιξεις ενα rompler, κυριος σκοπος σου ειναι να αυξησεις τα δειγματα, οταν η sound engine ειναι υπεραρκετα καλη", και ειναι ακριβως ετσι.

 

Σπανια να βρεις synth με το πολυ 5 oscillators στην εποχη μας, κι αυτο σε οποιαδηποτε μεθοδο συνθεσης. Τα περισσοτερα παιζουν μεταξυ 2 και 4 oscillators, ειτε ειναι ψηφιακα (Rompler, VA κλπ) ειτε αναλογικα. Αν θυμαμαι καλα, ενα απο τα ελαχιστα 5-oscillator synths ηταν το Q της Waldorf (Q & Q+ synths). Την μονη εξελιξη λοιπον που μπορει να κανει η Yamaha στην Rompler engine της ειναι λογικα να διπλασιασει τα δειγματα της ROM, οπως εκανε δηλαδη τα τελευταια 13 χρονια με τα Motif. Εκτος πια κι αν βγαλει καποιο Rompler με...16 oscillators και μας στειλει ολους στον γιατρο... :P

 

Για την FM του FS1R τα εχουμε πει, μετα τα κορυφαια SY77/99, τα οποια ειχαν 6-Operator/45-Algorithm αρχιτεκτονικη, η Yamaha ανεβασε τον πηχη ακομα ψηλοτερα με την 8-Operator/88-Algorithm αρχιτεκτονικη του FS1R. Ακομα και αν εβγαζε σημερα ενα σκετο synth (με πληκτρα αυτη τη φορα) μονο με αυτη την sound engine πανω, κανεις δεν θα παραπονιοταν. Το FS1R ειναι οτι πιο κορυφαιο υπαρχει ακομα και σημερα σε FM synth, κι ας κυκλοφορησε το 1998.

 

Τελος, η VA engine της εταιρειας λογικα σηκωνει περαιτερω βελτιωση. Περα απο τις 3 παραπανω engines, γιατι να μη συμπεριλαβει στο νεο synth και μια physical modelling sound engine παρομοια με αυτη του super-dooper-ultra-rare VP1, ή εστω του VL1? H Yamaha ηταν παρα πολυ μπροστα οταν εβγαλε τα VP/VL μοντελα, αλλα το μεγαλο κοστος και η εποχη δεν ηταν για τετοια πειραματα. Το VP1 για παραδειγμα, πουλησε...τρια (3) κομματια παγκοσμιως πριν εξαφανιστει εντελως. ;D

 

Με τετοια τιμη πωλησης που ειχε τοτε ηταν φυσικο, αλλα σημερα η τεχνολογια ειναι απιστευτα φτηνη, οποτε αυτη η τεχνολογια πιστευω οτι μπορει να μπει σε καποιο synth. Το ποιος θα καθησει βεβαια να φτιαξει ηχο σε ενα τοσο πολυπλοκο μηχανημα ειναι μια αλλη ιστορια. Προσφατα παντως καποιος Γιαπωνεζος πουλαγε ενα VP1 στα 25,000€. Στο τσακ το εχασα... :P

 

Δεν νομιζω παντως πλεον να μην βγαλει εκδοση με πολλες sound engines,αφου τις εχει ηδη,και πλεον ο μοναδικος ανταγωνιστης ειναι το kronos ,με τις 9 engines του ,εκ των οποιων οι 2 ειναι στην ουσια yamaha.(dx,vl)

Το Kronos, αν και ειναι το πιο πληρες workstation σημερα, συνεχιζει να τρωει τη σκονη του Motif XF οσον αφορα τις πωλησεις. Προσφατα δε, το "Sound On Sound" βραβευσε το XF με τον τιτλο "2014 Keyboard Of The Year".

Καθολου ασχημα για ενα synth που κυκλοφορει απο το 2010, ε? ;)

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Motif ES είναι, ή μάλλον ήταν, το συνθ που περιγράφετε  ;D έπαιρνε σαν επεκτάσεις όλες αυτές τις μηχανές ήχου, αλλά από ότι θυμάμαι δεν τον ένοιαζε και κανέναν αυτό  ;D το 99% των χρηστών τους νοιάζουν μόνο τα preset, οπότε σου λέει και η Yamaha "χέσε τη σύνθεση-δώσε δείγματα στο λαό"  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Motif ES είναι, ή μάλλον ήταν, το συνθ που περιγράφετε  ;D έπαιρνε σαν επεκτάσεις όλες αυτές τις μηχανές ήχου, αλλά από ότι θυμάμαι δεν τον ένοιαζε και κανέναν αυτό  ;D το 99% των χρηστών τους νοιάζουν μόνο τα preset, οπότε σου λέει και η Yamaha "χέσε τη σύνθεση-δώσε δείγματα στο λαό"  ;D

 

επαιρνε και AN1x & FM plugboard την ιδια στιγμη ή επρεπε να βγαλεις το ενα να βαλεις το αλλο?

"Don't panic!" - Douglas Adams

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έπαιρνε τρεις επεκτάσεις, θα μας τα πει ο Καταρράκτης( ή μάλλον ο πλήκτρα hammond) είναι σίγουρο...  ;D

Ναι, τρεις PLG καρτες επαιρνε. Αυτο σημαινε εξτρα λεφτα σε ενα ηδη ακριβο οργανο. Αλλα ηταν ωραια ιδεα ετσι κι αλλιως, ενα ES με 3 τετοιες καρτες πανω ειναι ακομα και σημερα ενα zuper synth. Η Yamaha ομως δεν συνεχισε την ιστορια αυτη, προτιμησε να αναβαθμισει  την rompler πλευρα του οργανου.

 

Ετσι στο επομενο Motif (XS) αυξησε τα elements (oscillators) απο 4 σε 8 (μη ξεχνατε οτι ενα element δεν ειναι απλα ενα oscillator αλλα ενα ξεχωριστο ολοκληρωμενο synth), κατι που απο μονο του ειναι πολυ μεγαλο βημα, διπλασιασε την wave ROM, ξανασχεδιασε την sound engine και προσθεσε Expanded Articulation, προσθεσε κορυφαια εφφε απο το Yamaha SPX2000 καθως και VCM (Virtual Circuitry Modeling) εφφε που ως τοτε υπηρχαν μονο στις μεγαλες ψηφιακες κονσολες της Yamaha ανω των 20,000$ και σε studio processors οπως η σειρα Neve Portico, υποστηριξε (προαιρετικο) Ethernet, εβαλε μεγαλυτερη και εγχρωμη οθονη, αυξησε τον αριθμο των arpeggiators σε 4, κλπ κλπ.

 

Ολα αυτα βεβαια συν αρκετα ακομα περασαν και στα Motif XF/MOXF. Πιστευω οτι η Yamaha αφησε εξω τις PLG επεκτασεις λογω κοστους, το 2007 μαλλον δεν την επαιρνε να βγαλει το νεο Motif XS και με PLG γιατι η τιμη πωλησης του θα ηταν πολυ υψηλη. Σημερα αυτο δεν ισχυει οποτε μπορουμε να ελπιζουμε σε ενα νεο synth/workstation με πολλες sound engines και λογικη τιμη.

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου