Προς το περιεχόμενο

Καλές γιορτές από τους Hot Organic Trio


Alter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

το Hammond της πρόβας είναι το ίδιο με του Live;

Nope. Στο live ειναι ενα Β3 ενω στην προβα ενα C3. Υπαρχει μια πιθανοτητα 1‰ να κανω λαθος και να ειναι καποια παλιοτερα μοντελα, οπως ενα C2 στην προβα και ενα B2 στο live. Αλλα χλωμο...

 

Νοικιάζει ή κουβαλάει ο άνθρωπος;
Κι εγω αυτο αναρωτιομουν. Αν κουβαλαει στα live ενα Β3 με το Leslie μαζι (φαινεται στο βιντεο πισω αριστερα του) τοτε ειναι "μανικι". Μιλαμε για πανω απο 200 κιλα μαζι και τα δυο.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To Β3 ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΟ κουβαλιεται ευκολα απο 2 χεροδυναμους .Βλεπε ''chopped '' στο ΕBAY ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ !!!Οσο για το leslie αλλο βασανο :( αλλα με καλη θεληση 4 ροδες η βαση με ροδες και αυτο κουβαλιεται !!Αυτα μας φαγανε τα κουβαλα,Rhodes ,Hammond ,Leslie ,Marshall κλπ.Καλη Χρονια σε ολους . ;D

Nα μην αρχισω τετοια ωρα τις ιστοριες με τα πιο κουφα κουβαληματα γιατι μονο που τα σκεφτομαι ποναω!!Ακομα και τωρα οταν παιζουμε live και δεν ειναι στημενα τα οργανα κουβαλαμε 2 αμαξια πραγματα !! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

στο στουντιο εχει δυο leslie και στα λαιβ κουβαλαει το μικροτερο. Το ιδιο και με το hammond organ. Τα τελευταια χρονια που τα αυτια μου καπως καλιμπραρανε :) με το κανονικο leslie + hammond αντιλαμβανομαι τεραστια διαφορα στα αυθεντικα και σε τυπου nord κτλ πια. Ηρωας στο κουβαλημα ο γιαννης :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θυμαμαι τον Μονο που επαιζε στο Σταυρο του Νοτου με μια μπαντα full Τοπ 40 με ειδικοτητα σε ''τυπου '' σοουλ κομματια.Εκει ηταν μονιμα στημενα τα οργανα.Τωρα δεν πιστευω οτι δεν εχει κανει πατεντες στα οργανα για να τα κουβαλαει πιο ευκολα. ;D ;D

Ο waterfall-k ειναι πονηρος και λουφαδορος ;D ;D(καλη χρονια Κωστα  ;)) Πηγε και αγορασε το XKI ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 15 ΚΙΛΑ !!και το παιζει αντρας.Επρεπε να σε ειχα στο On the Rocks στην Βαρκιζα που επι 3 χρονια τα καλοκαιρια σε περιπτωση βροχης (και ηταν συχνες τοτε) το καλοκαιρι ανεβαζαμε τα οργανα απο το ανοιχτο στο χειμωνιατικο κλειστο μαγαζι.Μιλαμε για Hammond L100 ,Rhodes ,2 Marshall μικροφωνικες κλπ.8 ΜΟΥΣΙΚΟΙ και 4 τραγουσιστες σε μιση + ωρα τα ειχαμε στησει και ξεκιναγαμε προγραμμα.Εποχες με νειατα και τρελλα .Να γιατι ο Μονος δεν πρεπει να κουβαλαει Μονος του!!Βοηθατε τον ;)Περα απο την πλακα το να κουβαλας Β3 εστω και κομμενοδεν ειναι ευκολη δουλεια!Χαρα στο κουραγιο σας. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

. Τα τελευταια χρονια που τα αυτια μου καπως καλιμπραρανε :) με το κανονικο leslie + hammond αντιλαμβανομαι τεραστια διαφορα στα αυθεντικα και σε τυπου nord κτλ πια. Ηρωας στο κουβαλημα ο γιαννης :)

 

 

μερα με τη νυχτα με τα ψ ..ηφιακα.Απλα τα εχει συνηθισει ο κοσμος και πιστευει οτι ο ηχος ειναι πιστη αντιγραφη .Ειδικα οταν το ακουει καποιος ζωντανα γιατι στα συγχρονα remix και μεσα αναπαραγωγης ολα ακουγονται κονσερβοποιημενα  ;D ;D

Μπραβο και απο μενα σας ευχομαι παντα τα καλυτερα  :)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο waterfall-k ειναι πονηρος και λουφαδορος ;D ;D(καλη χρονια Κωστα  ;)) Πηγε και αγορασε το XKI ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 15 ΚΙΛΑ !!και το παιζει αντρας.

Καλη χρονια Περικλη. :)

Το XK1 ζυγιζει 13,5 κιλα, και με την hardcase του παει στα 25 κιλα. Ε δεν ειναι και οτι ελαφρυτερο να κουβαλας, αλλα φυσικα σε συγκριση με ενα B3/C3 ειναι πουπουλο. 8)

 

Τα τελευταια χρονια που τα αυτια μου καπως καλιμπραρανε :) με το κανονικο leslie + hammond αντιλαμβανομαι τεραστια διαφορα στα αυθεντικα και σε τυπου nord κτλ πια.

Αν συνδεσεις στο ιδιο Leslie ενα αλλο C3, παλι διαφορες θα ακουσεις. Δεν υπαρχει καποιο Hammond που να ακουγεται εντελως ιδιο με καποιο αλλο, και σ'αυτο παιζουν ρολο διαφοροι παραγοντες, οπως η χρονολογια κατασκευης και η μηχανικη του κατασταση. Ακομα και δυο B3 απο την ιδια "φουρνια" μπορει να ακουγονται διαφορετικα.

Υπαρχουν επισης πολλα vintage Hammond που ακουγονται εντελως χαλια. Ειναι να μη σου τυχει.

 

μερα με τη νυχτα με τα ψ ..ηφιακα. Απλα τα εχει συνηθισει ο κοσμος και πιστευει οτι ο ηχος ειναι πιστη αντιγραφη.

Η μερα με τη νυχτα ειναι οταν συγκρινουμε τις δυνατοτητες ενος συγχρονου Hammond με ενος vintage Hammond. Εκει ειναι οντως η μερα με την νυχτα, υπερ του συγχρονου φυσικα. Τωρα στο θεμα του ηχου, πολλα λεγονται και θα λεγονται, αλλα η αληθεια ειναι οτι ενα vintage Hammond διαφερει σε ηχο απο ενα digital Hammond, οσο ενα vintage Hammond απο ενα αλλο vintage Hammond.

 

Ο κοσμος, μια και τον ανεφερες, δεν εχει ιδεα τι ακουει οταν ακουει καποιο Hammond. Πολλοι μουσικοι επισης. Γεματα τα organ forums απο πληκτραδες που αγορασαν ενα Hammond_vintage ή ψηφιακο_και αναρωτιουνται απελπισμενα, για παραδειγμα, "γιατι δεν μπορω να βγαλω τον ηχο του Jon Lord" και αλλα τετοια. Αναρωτιουνται γιατι προφανως δεν ξερουν οτι για να βγαλουν τον συγκεκριμενο ηχο θα πρεπει να εχουν δυο ιδια "πειραγμενα" Leslie με τα αντιστοιχα μικροφωνα σεταρισμενα με τον ιδιο τροπο στα Leslie, και τον ιδιο ενισχυτη κιθαρας που ειχε συνδεσει ο μακαριτης στο C3 του. Περα απο τα διαφορα εφφε, οπως ενα ring modulator πχ που αλλαζε δραματικα τον ηχο.

 

Ενα μεγαλο ποσοστο του ηχου ενος Hammond οφειλεται στο Leslie. Hammond χωρις Leslie ειναι ηχητικα ενα πολυ διαφορετικο οργανο. Hammond με ενα ή δυο Leslie? Με ποια mics και που/πως σεταρισμενα σ'αυτο? Ο ηχος αλλαζει δραστικα αναλογα με το Leslie μοντελο και το σεταρισμα των mics. Οι τροποι μονο που μπορει καποιος να συνδεσει μικροφωνα σε ενα Leslie ειναι απειροι και ικανοι για πολλους πονοκεφαλους. 

 

Οταν βγαλουμε ολα αυτα απο ενα vintage Β3 και το βαλουμε διπλα διπλα με ενα συγχρονο Hammond και τεσταρουμε τον ηχο τους "στεγνα", πολλοι θα καταπιουν τη γλωσσα τους. :P Γιατι διαφορα δεν προκειται να ακουσουν, οχι τουλαχιστον τετοια που να μπορεσουν να καταλαβουν ποιο ειναι το vintage Hammond και ποιο το συγχρονο. Υπαρχουν πολλα blind tests εξαλλου που το αποδεικνυουν αυτο, σε πολλες περιπτωσεις δε οι περισσοτεροι ακροατες νομιζαν οτι ακουγαν το vintage οργανο ενω επαιζε το digital.

 

Το ζητημα του Hammond ηχου εχει λυθει απο το 2002, οταν η Suzuki-Hammond εβγαλε το New B3 και "κουφανε" πολλους τοτε. Το review στο SOS το 2003 εγραψε "The first truly accurate B3 replica. Superbly faithful sound". Τα υπολοιπα ειναι ιστορια. Τα νεα Hammond εχουν βρει τη θεση που τους ανηκει αναμεσα στους επαγγελματιες μουσικους και μη. Oι συγκρισεις μεταξυ vintage και digital Hammond ειναι για "να'χαμε να λεγαμε".

 

Οχι οτι δεν υπηρχαν εποχες που τα digital Hammond δεν ακουγονταν σαν τα vintage. Ακομα και μοντελα της ιδιας εταιρειας δεν ειχαν πολυ σχεση μεταξυ τους καποια εποχη. Οταν σταματησαν να βγαζουν ηλεκτρομηχανικα (tonewheel) οργανα οπως τα κλασσικα B3/C3/A100 κλπ και το γυρισαν στα ηλεκτρονικα οργανα, εκει εχασαν την μπαλα. Στη δεκαετια των 80s για παραδειγμα, το πιο κοντινο ηχητικα σε ενα tonewheel Hammond οργανο δεν ηταν καποιο μοντελο της Hammond, αλλα της...Korg. Μιλαω φυσικα για το κλασσικο πλεον Korg CX3 MkI (και αργοτερα το CX3 MkII το 2001)

 

Η εταιρεια στο μεταξυ αλλαξε χερια και πηγε σε κατι Καναδους αν θυμαμαι καλα, και στα μεσα των 80s εκλεισε. Η εταιρεια Suzuki (καμια σχεση με τη γνωστη Suzuki με τις μηχανες) αγορασε το ονομα της Hammond στα τελη των 80s (ο προεδρος της ηταν φανατικος του Hammond ηχου) και κυκλοφορησε διαφορα digital μοντελα, που κι αυτα ομως δεν καταφεραν να αποδωσουν πιστα τον ηχο ενος B3.

 

Τα προβληματα τελειωσαν το 2002. Εκτοτε η Hammond "σαρωνει". Ξαναβρηκε την παλια της αιγλη, και φυσικα τον ηχο της. Και οπως εγραψε και ο Stephen Fortner στο Keyboard mag με αφορμη το review για το δικο μου XK1 πριν μερικα χρονια:

 

"A few short years ago, I considered Hammond less adept at duplicating “the Hammond sound” in a portable, affordable package than keyboard giants such as Korg and Roland. I stand corrected, and quite happily so. This is a world-class clonewheel.

Ιf it’s all about ballsy, rockin’ B3 sound, great keyboard feel, Leslie simulation that runs with the best of ’em, and a fistful of real drawbars to grab, the XK1 steps up to the plate and slams one into the stands. Not only has Hammond taken their name back; they’ve taken home a 'Key Buy' award for this excellent piece of work."

 

xk1.png

Hammond XK1

 

Παντα θα υπαρχουν καποιοι που θα νομιζουν οτι το Χ vintage οργανο_και δεν μιλαω μονο για Hammond_ειναι καλυτερο απο ενα αντιστοιχο συγχρονο. Η πραγματικοτητα ομως πολλες φορες δεν συμφωνει. Ευτυχως για μας βεβαια, γιατι στην εποχη μας μπορει να αγορασει καποιος πλεον ενα Hammond τo οποιο ζυγιζει 7,5 κιλα! (Hammond XK1c) με μολις 1350€ και ταυτοχρονα να εχει τον γνησιο Β3 ηχο.

 

Hammond_XK1c.png

Hammond XK1c

 

Για οσους παλι γουσταρουν τη vintage αισθητικη και εχουν να σκασουν περιπου 20,000€, :-X μπορουν να αγορασουν το New B3 MkII. Ειναι ενα απιστευτης κατασκευης οργανο που τα τεχνικα του χαρακτηριστικα_φυσικα και virtual_θα απαιτουσαν αρκετη ωρα για να τα αναλυσουμε. Τα good news ειναι οτι_και εδω θελει απειρα Kudos η Hammond_ολα τα μοντελα της εταιρειας "κουβαλανε" την ιδια ακριβως sound engine, με λιγα λογια, οποιο μοντελο και να διαλεξει κανεις, το σιγουρο ειναι οτι θα αποκτησει αυτον τον κλασσικο και αυθεντικο "killer" B3 ηχο. 8)

 

Black_New_B3_Mk_II.png

New B3 MkII

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν θεωρω τον εαυτο μου ειδικο στα Hammond αλλα παλια oι μπαντες παιζανε με Hammond,Rhodes ,Hohner Clavinets κλπ.Καλως η κακως το αυτι μου ειναι δεκτικο σε τετοιους ηχους καπου καταλαβαινω ορισμενες διαφορες μεταξυ των αυθεντικων και των Ψηφιακων.Ο waterfall εχει δικιο αλλα βρε παιδι μου αν ειχα τα 20000 που ζητανε για το Replica B3 θα σκεφτομουν πολυ να τα εδινα για την αγορα ενος VINTAGE -REBUILT B3.

Mε αυτα τα χρηματα βρισκεις πραγματικα τελεια συντηρημενο Β3 στην Αμερικη.Ακομα και εδω στην Αθηνα υπηρχε ενα τετοιο που ενας  Φιλος προσπαθουσε να πουλησει γυρω στα 15000 μαζι με το Leslie του. ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλως η κακως το αυτι μου ειναι δεκτικο σε τετοιους ηχους καπου καταλαβαινω ορισμενες διαφορες μεταξυ των αυθεντικων και των Ψηφιακων.

Για να καταλαβεις διαφορες που οφειλονται στα οργανα αυτα και μονο, θα πρεπει να παρεις τα Hammond που εχεις ακουσει κατα καιρους και να τα τεσταρεις με καποιο digital Hammond κατω απο τις ιδιες συνθηκες. Αυτο σημαινει να ακουσεις τον ηχο τους χωρις καποιο εφφε πανω και μετα τα δυο οργανα συνδεδεμενα στο ιδιο ακριβως leslie με τον ιδιο τροπο καθως και με τα ιδια εφφε, και φυσικα ολα αυτα στον ιδιο χωρο.

 

Αλλιως δεν μπορουμε να μιλαμε για συγκριση. Κοιτα το παρακατω βιντεο και θα καταλαβεις. Μετα διαβασε τα σχολια απο κατω, και αν μπορεις και αλλα σχολια στο site του Alfredson. Ειναι κατι παραπανω απο προφανες οτι οι περισσοτεροι δεν μπορουν να ξεχωρισουν το vintage απο το digital, και οσοι μαντεψαν σωστα μαλλον εγινε απο τυχη. Κι εγω την ειχα πατησει οταν το πρωτοειδα. Υπαρχει και το ιδιο βιντεο (Reveal) που δειχνει τελικα ποιο ειναι ποιο.

 

αν ειχα τα 20000 που ζητανε για το Replica B3 θα σκεφτομουν πολυ να τα εδινα για την αγορα ενος VINTAGE -REBUILT B3.
Κακως θα εκανες, οι τιμες των vintage B3/C3 εχουν πεσει παρα πολυ πλεον, αρχιζοντας απο τα 4,000€ πακετο με το Leslie. Oι τιμες εχουν πεσει φυσικα χαρη στα νεα Hammond. Γιατι να αγορασει καποιος πανακριβα ενα οργανο των 50s/60s/70s ενω μπορει να εχει με λιγοτερα απο τα μισα λεφτα ενα συγχρονο με τον ιδιο ηχο (και οχι μονο), και που θα ακουγεται ακριβως το ιδιο καλα και μετα απο 50-100 χρονια? Ποιος παιρνει το ρισκο να δωσει τοσα λεφτα για ενα vintage οργανο το οποιο στις 7 απ'τις 10 περιπτωσεις ειναι ανα-κατασκευασμενο με παλια υλικα απο αλλα μοντελα, και το οποιο θα θελει συνεχως συντηρηση και service?

 

Το να βρεις σημερα ενα Β3/C3 που να μην εχει αλλαχτει βιδα ειναι πολυ σπανιο. Ασε που κυκλοφορουν απιστευτες "μαϊμουδες", οργανα δηλαδη που πλασαρονται σαν B3/C3 αλλα αν τα ανοιξεις μεσα και ξερεις που και τι να κοιταξεις θα καταλαβεις οτι μπροστα σου εχεις τον Φρανκενστάιν τον ιδιο. ;D Ξερεις ποσα A100 πωλουνται με Β3 περιβλημα? Τα οποια βεβαια μπορει κατα τα αλλα να ακουγονται μια χαρα, αλλα εσυ στο μεταξυ εχεις δωσει το 20ρι για ενα vintage original B3, οχι για ενα "ολιγον Α100-ολιγον Β3-ολιγον κατι αλλο". :P

 

Ειναι και το αλλο, αγοραζοντας ενα vintage Hammond εχεις αυτο και τελος. Αυτος ειναι ο ηχος του, παει και τελειωσε. Στα συγχρονα Hammond ο χρηστης μπορει να παρεμβει και να κανει μετατροπες και στα 96 virtual tonewheels, wheel by wheel, και με λιγα λογια για να μην μπαινουμε σε τεχνικες λεπτομερειες, αυτο σημαινει οτι μπορει καποιος να φτιαξει τα δικα του tonewheel sets, και οταν λεμε διαφορετικα tonewheel sets εννοουμε αλλο ηχο. Φανταζεσαι ενα οργανο που την ιδια στιγμη μπορει να ακουστει σαν το vintage C3 του παππου σου που δεν βγηκε ομως ποτε απο το σπιτι για καποιο live και ειναι "του κουτιου", ενα Hammond B3 του 1957 που εχει απειρο "leakage noise" λογω των δεκαετιων και της σκληρης live χρησης του, ενα μοντελο των 80s με εντελως clean ηχο κλπ κλπ? Ολα αυτα μπορουν να γινουν σε ενα συγχρονο Hammond. Αγοραζεις ενα μοντελο και βρισκεσαι με πολλα. 8) 

 

Παμε για ενα τεστ λοιπον.

 

 

Μη ξεχασεις να δεις το βιντεο με τη λυση (REVEAL: Hammond SK2 vs Hammond B3 (C2) Round II). Προσεξε τι λεει στο τελος του δευτερου βιντεο ο Jim, σε δυο φρασεις τα ειπε ολα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου