Προς το περιεχόμενο

Software μουσικών εκδόσεων


ex-spimav

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά χαρά μετά από πολύ καιρό σε όλους. Χαίρομαι που βρίσκω αρκετούς παλιούς εδώ πάλι.

 

Ερώτηση:

 

Θα ήθελα τα "φώτα" όσων γνωρίζουν σίγουρα, για ένα software το οποίο να συνδυάζει κείμενο word, φωτογραφίες και παρτιτούρα. Ο σκοπός μου είναι να τελειώσω την δουλειά μου σε εκτυπώσιμη μορφή. Δουλεύω ένα βιβλίο εκμάθησης ακουστικής κιθάρας, στο οποίο έχω τελειώσει όλα τα κείμενα σε word και τις νότες, ασκήσεις και κομμάτια -δικής μου σύνθεσης - στο musescore.

 

Πως να προχωρήσω ώστε να δημιουργήσω ένα αρχείο έτοιμο προς εκτύπωση και βιβλιοδεσία, γλιτώνοντας χρήμα και χρόνο. Ο κόπος δεν με νοιάζει, είμαι διατεθειμένος να κάνω όλη τη δουλειά εγώ.

 

Επίσης, υποθέτω ότι θα χρειαστώ μερικές συμβουλές που θεωρούνται standard, όπως επιλογή σωστής γραμματοσειράς - μεγέθους κλπ.

 

Με το word δεν βρίσκω άκρη διότι όταν πάω να εισάγω παρτιτούρα από το musescore σαν εικόνα, λόγω πειράγματος των διαστάσεών της, αλλοιώνεται πολύ το πεντάγραμμο και οι νότες.

 

Κάθε βοήθεια δεκτή,

 

Σας ευχαριστώ.

 

Σπύρος Μ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

ωχ...

 

ΜΕΓΑΛΟ θέμα ανοίγεις φίλε μου...

 

Έχουμε και λέμε.

 

1. Μουσική

 

Τα δύο βασικά προγράμματα που χρησιμοποιούντε στις εμπορικές εκδόσεις είναι το Sibelius και το Finale. To Musescore, αν και ωραίο και τσάμπα, δε φτάνει σε δυνατότητες και αισθητική τα δύο που ανέφερα. Φυσικά αν έχεις έτοιμη την παρτιτούρα δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Απλά το αναφέρω.

 

2. Το κείμενο

 

Φυσικά το word είναι μία επιλογή και μάλιστα αν το βιβλίο σου έχει, κυρίως, κείμενο, τότε ίσως το word να έχει νοήμα, με το να βάζεις τις παρτιτούρες, με σωστό μέγεθος (resolution) μέσα.

 

3. Τα άλλα

 

Το βασικό, όμως, είναι ότι χρειάζεσαι κάτι σαν το indesign (adobe) που είναι ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, καθώς και θα πρέπει να βρεις ένα καλό printer to pdf πρόγραμμα για να μπορέσεις να το βγάλεις σε PDF και να πάει για εκτύπωση.

 

Θα πρέπει, επίσης να θυμηθείς το θέμα των σελίδων (ανά 8, ή 4 το πολύ πολύ, αν και κανονικά πάει ανά 8 σε offset) οπώς επίσης και να διαλέξεις το σωστό χαρτί, σωστό δέσιμο (καρφίτσα ή ραφτοκωλυτό), κλπ.

 

Μπορώ, αν θέλεις, να σε γνωρίσω στους τυπογράφους μου (Αθήνα) οι οποίοι είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους! :)

 

4. Τα τελευταία.

 

Σχετικά με γραμματοσειρές, κλπ, είναι δύσκολο να πούμε. Όπως και για μέγεθος σελίδας, κοκ. Βασικά γιατί δε ξέρουμε αν η γλώσσα είναι τα Ελληνικά ή τα Αγγλικά (ή κάποια άλλη γλώσσα).

 

Όσον αφορά το μέγεθος, αν είναι, πράγματι, παρτιτούρα κυρίως, τότε πας για κάτι ή Α4, ή μεγαλύτερο του Α4 (εγώ έχω custom size στις εκδόσεις μου, πχ). Αλλά αυτό εξαρτάται ΚΑΙ από τον τυπογράφο, καθώς τα χαρτιά που έχουν είναι συγκεκριμένα, και μπορεί να έχεις χασούρα σε χαρτί που δε χρησιμοποιείται, κλπ

 

Για το χαρτί, θα έλεγα (προσωπική γνώμη, αλλά μάλλον σωστή), ότι θα πρέπει να πας σε κάτι όχι έντονα άσπρο, ούτε γυαλιστερό, γιατί αυτό δημιουργεί πάντα πρόβλημα. Κάτι προς το "κίτρινο" (σέπια?) είναι μια καλή επιλογή, ενώ ως βάρος χαρτιού, εξαρτάται και πάλι πόσα θα ξοδέψεις, αλλά όσο πιο βαρή, τόσο πιο λίγο θα περνάει η μία μεριά στην άλλη.

 

5. Οκ τελειώνω...

 

Ανάλογα με το πόσο κείμενο έχεις vs πόση παρτιτούρα το βιβλίου σου θέλει είτε ISBN είτε ISMN. Και τα δύο τα παίρνεις, δωρεάν, από την Εθνική Βιβλιοθήκη (Καβάλας σε κάποιο σημείο) και ο νόμος έλεγε (νομίζω ακόμη) ότι αφού εκδοθούν/τυποθούν τα έργα πρέπει να δώσεις 3 αντίτυπα δωρεά στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

 

Αυτά τα ολίγα για τώρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου