Προς το περιεχόμενο

"creamy" distortion pedal


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα θέμα.

 

Ψάχνω για ένα OD πετάλι που να βγάζει αυτή την "creamy" distortion,

κάτι σαν Santana δηλαδή.

 

Το θέλω καθαρά για lead χρήση με les paul και με ενισχυτή Blues Jr (cannabis Rex).

 

Το έψαξα λίγο και υπάρχουν πολλές επιλογές,

δυστυχώς το 90% των video στο youtube είναι με fender κιθάρες

και δεν μπορώ να σχηματίσω άποψη..

 

Έχετε να μου προτείνετε κάτι;

γενικά αυτά είναι τα πετάλια που έψαξα;

 

302toqw.jpg

 

Ευχαριστώ

 

Λίγο πολύ με όλα αυτά που έχεις ψάξει, αρκεί να κάνεις την κατάλληλη ρύθμιση πεταλιού-ενισχυτή. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πω ότι με το Zendrive θα νιώσεις πολύ ωραία (μάλλον πιο κοντά σε αυτό που θες σε σχέση με tubescreamer, Fuchs Plush Cream, Xotic BB Preamp - αναφέρω αυτά που τα είχα επίσης). Αν τώρα θες κάτι πιο fat από το Zendrive, πήγαινε σε κάποιο στυλ tube driver (είτε λαμπάτο όπως το Tube Factor, είτε όχι - π.χ. Xotic AC booster), ή σε κάποιο full-range distortion τύπου Angry Charlie. Πάντως σχεδόν με τα πάντα μπορείς να πετύχεις αποτέλεσμα φάση Santana, αρκεί να έχεις τον όγκο που χρειάζεται και την κατάλληλη κιθάρα, που νομίζω ότι αυτά τα έχεις.

 

Με Blues Jr. είχα παίξει πολύ παλιά και δεν το θυμάμαι σαν μηχάνημα. Αν πάντως δεν σου αρέσει να τον έχεις ρυθμισμένο να παίζει με ελάχιστο crunch, θα μπορούσες να το ρυθμίσεις καθαρότατο, και να έχεις 2 gain πετάλια για να κάνεις τη δουλειά που θες (π.χ. ένα boost κι ένα overdrive, ή 2 overdrives).

 

Υ.Γ.: Ο Santana είναι κλασικός Boogie τύπος. Επομένως για overdrive έχε υπόψη σου και τo Mesa V-1 Bottle Rocket που το βρίσκεις συχνά πυκνά στις αγγελίες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 31
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

πάντως για μένα τον καλύτερο ήχο είχε ο Carlos με L6-s όταν είχε ανακατευτεί με τη Gibson ο Bill Lawrence.

 

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λίγο πολύ με όλα αυτά που έχεις ψάξει, αρκεί να κάνεις την κατάλληλη ρύθμιση πεταλιού-ενισχυτή.

Πλάκα πλάκα εκεί κατέληξα κι εγώ..

 

Να σε ρωτήσω κάτι... τα Xotic είναι πολύ θορυβώδη σε σχέση πχ με το zen?

 

και κάτι άλλο..

θεωρητικά (ίσως λόγω περισσότερου gain) δεν θα ταίριαζε πιο πολύ το Xotic BB preamp από το AC booster?

ρωτάω για τα συγκεκριμένα γιατί από το πρώτο ψάξιμο που έκανα σε ξένα forums, τα xotic και το zen ανέφεραν

σαν "καταλληλότερα".

 

θα μπορούσες να το ρυθμίσεις καθαρότατο, και να έχεις 2 gain πετάλια για να κάνεις τη δουλειά που θες (π.χ. ένα boost κι ένα overdrive, ή 2 overdrives).

Εννοείς δηλαδή να έχω σε ένα καθαρό κανάλι ένα ac booster και αμέσως μετά το zen π.χ?

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πλάκα πλάκα εκεί κατέληξα κι εγώ..

 

Να σε ρωτήσω κάτι... τα Xotic είναι πολύ θορυβώδη σε σχέση πχ με το zen?

 

Δεν είναι γενικά θορυβώδη τα Xotic, απλώς το Zen είναι πολύ ήσυχο. Βάσει της συγκεκριμένης σύγκρισης επομένως είναι απλά λίγο πιο θορυβώδες το BB Preamp (το AC Booster δεν το έχω παίξει).

 

και κάτι άλλο..

θεωρητικά (ίσως λόγω περισσότερου gain) δεν θα ταίριαζε πιο πολύ το Xotic BB preamp από το AC booster?

ρωτάω για τα συγκεκριμένα γιατί από το πρώτο ψάξιμο που έκανα σε ξένα forums, τα xotic και το zen ανέφεραν

σαν "καταλληλότερα".

 

Πρώτα από όλα να πω ότι όσο μου αρέσει η μουσική των Santana και το ξεχωριστό στυλ τους ανά τις δεκαετίες, άλλο τόσο δεν μου αρέσει σαν κιθαρίστας ο Carlos (με κουράζει αφόρητα και νιώθω ότι κατά 99% ξέρω τι φράση θα παίξει στο επόμενο δευτερόλεπτο - επίσης δεν αντέχω πολλές φορές το vibrato του)... βέβαια ο ήχος του και η αισθητική του δεν με απωθούν, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων. Όλα αυτά τα λέω για να διευκρινίσω ότι αν κάποιος εδώ πέρα είχε στο παρελθόν ψύχωση με τον Santana και "αντέγραφε" τον ήχο του, ίσως καλύτερα να θες να ακούσεις αυτόν και όχι εμένα.

 

Στο ερώτημά σου τώρα, πάντα είναι θέμα χρήσης όπως έγραψα και στην προηγούμενη απάντησή μου. Δηλ. αν έχεις ήδη αρκετό όγκο και λίγο crunch στον ενισχυτή σου, τότε άνετα μπορείς με το AC Booster ή ένα tubescreamer να πας εκεί που θες. Αν τώρα είσαι σε πιο καθαρές ρυθμίσεις από τον ενισχυτή, τότε ναι, Zendrive ή BB Preamp (εγώ θα πήγαινα στο πρώτο για το συγκεκριμένο ήχο που καταλαβαίνω ότι πας - και εφόσον παίζεις με Les Paul, διότι το Zendrive αγαπάει τους humbuckers, και όχι τους μονούς).

 

Εννοείς δηλαδή να έχω σε ένα καθαρό κανάλι ένα ac booster και αμέσως μετά το zen π.χ?

 

Επιστρέφουμε στο ίδιο με το παραπάνω, και απλά αναφέρω συνοπτικά τις επιλογές. Μπορείς λοιπόν να φτάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα με τους εξής τρόπους:

 

i) ενισχυτής τύπου Mesa Mark σαν αυτούς που παίζει ο Carlos, καρφί καρφί, κι είσαι έτοιμος

ii) ενισχυτής με κάμποσο όγκο και να κραντσάρει, και ένα πετάλι overdrive (χωρίς να τιγκάρεις το gain του απαραίτητα, απλά να δώσει το ηχόχρωμα και την παρουσία που θες - π.χ. ίσως είναι καλύτερα να τιγκάρεις το volume του)

iii) ενισχυτής εντελώς καθαρός, και ένα πετάλι με αρκετό γκάζι... είτε distortion, είτε overdrive με το gain του να είναι προς τα πάνω και αυτό

iv) ενισχυτής εντελώς καθαρός, και 2 πετάλια που το ένα θα μπουστάρει το άλλο...

[αν το κάνεις αυτό με 2 overdrives, πιστεύω ότι ένας συνδυασμός AC Booster+Zendrive δεν θα είναι απαραίτητα αυτό που θες, καθώς είναι πετάλια με περισσότερες ομοιότητες από διαφορές - εξηγώ παρακάτω]

 

Εγώ προσπαθώντας να μπω στη θέση σου, αυτό που θα έκανα θα ήταν να αγόραζα ένα πετάλι overdrive που νομίζω ότι θα μου δώσει ένα santanoηχόχρωμα όπως το έχεις στο μυαλό σου, και θα δοκίμαζα τις περιπτώσεις (ii) και (iii). Αν κατέληγα στο (ii), τέλος αναζήτησης και όλα καλά.

Αν κατέληγα στο (iii), τότε θα άρχιζα να σκεφτόμουν τι άλλους ήχους και ευελιξία πιθανά να ήθελα... αν αποφάσιζα ότι ήμουν εντάξει όπως είμαι, η αναζήτηση τελειώνει εκεί.

Aν τελικά ήθελα την έξτρα ευελιξία με ενδιάμεσα επίπεδα γκαζιών κλπ, θα αποφάσιζα να πάω στο (iv), και θα έπαιρνα ένα άλλο γκαζοπέταλλου ΑΛΛΟΥ τύπου που θα αναδείκνυε ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα στο οποίο είχα φτάσει με το υπάρχον πετάλι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν π.χ. το αρχικό πετάλι που αγόραζες ήταν ένα σκοτεινό-γλυκό overdrive, αυτό θα μπορούσε να συνεργαστεί ωραία είτε με ένα clean boost, είτε με ένα overdrive πιο open sounding... και τα 2 αυτά θα είχαν σαν αποτέλεσμα να έχεις τον ηχητικό χαρακτήρα του γλυκού overdrive αλλά με μεγαλύτερη παρουσία.

 

Ελπίζω να έβγαλες άκρη όπως τα έγραψα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Πάντως στο video δεν ακούμε κάποιο σπουδαίο ή άπιαστο ήχο.

Ανεξάρτητα από το πως το επιτυγχάνει ο Santana στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ένας ήχος που χαρακτηρίζεται από λίγο drive, έλεγχο δυναμικών (πριν το drive) και roll off των υψηλών (ίσως και από το tone της κιθάρας).

Από εκεί και πέρα παίζει απαλά (δεν "σκάβει") και αυτό συνεισφέρει στο κομπρασαρισμένο αποτέλεσμα.

 

Αν ήθελα να βγάλω αυτό τον ήχο (με αυτά που έχω) θα έβαζα κιθάρα με humbucker, bridge μαγνήτη, έλεγχο το tone, black finger comp, barber LTD, σε καθαρό κανάλι (να μην αρπάζει) + σπρώξιμο μεσαίων από το eq του ενισχυτή.  Με μαλακή πένα (ή έστω μαλακά την πένα).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

έχω κι εγώ την εντύπωση ότι το tone knob της κιθάρας του έχει παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα που ακούμε

 

ίσως το αγαπημένο μου κομμάτι από Santana το curacion btw

"There’s no mystery in my gear. And if any, then it’s hidden between hands, heart and soul. It simply must be the way I play" ~ Criss Oliva

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

έχω κι εγώ την εντύπωση ότι το tone knob της κιθάρας του έχει παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα που ακούμε

 

Μπαμ κάνει. Έτσι κι αλλιώς ένα από τα στανταράκια του "βρώμικου" ήχου είναι:

χαμήλωμα tone --> πιο κρεμώδες γκάζι

 

Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν ο ήχος δεν είναι ήδη σκοτεινός με το tone ρυθμισμένο στο full ανοιχτό. Σε αυτή την περίπτωση σε ενδεχόμενο χαμήλωμα του tone επέρχεται το έρεβος.  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Πέρα απο τα γνωστά (χέρια, αίσθηση), να προσθέσω πως ο Σαντάνα "δουλεύει" πάρα πολύ το volume της κιθάρας του, αν δε σκεφτείτε πως αυτό το έκανε απο τις εποχές που δεν υπήρχαν (νομίζω) treble bleed mods (μπλιάχ), εξηγείται καλύτερα το "κρεμώδες" του ήχου του.

Σε ένα κανονικό wiring, το volume παίζει καθοριστικό ρόλο στο πως ακούγεται κάποιος. Αρκετοί "παλαιάς κοπής" κιθαρίστες, βασίζουν τον τόνο τους σε έναν "καργαρισμένο" ενισχυτή (ίσως και κάποιο πετάλι) κι απο κεί και πέρα τα πάντα καθορίζονται απο την κιθάρα και το touch.

The music you listen to, becomes the soundtrack of your life

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια μικρή σημείωση από εμένα: εκτεταμένη χρήση των controls της Les Paul (ή κιθάρας με παρόμοιο pickup p& control setup) δεν νοείται αν δεν υπάρχουν ήδη τα κάτωθι:

 

1) ποιοτικά και μετρημένα σε values ποτενσιόμετρα

2) ποιοτικοί capacitors

3) '50s wiring

 

οτιδήποτε άλλο φέρνει... την λάσπη. Άρα, ξεκίνα από την κιθάρα και τους ανάλογους μαγνήτες, ψάξου για ενισχυτή (και ένας βασικός Fender ή ακόμα και ένας Vox θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλή βάση για πετάλια) και μετά πεταλάκι. There are many ways to skin a cat, που λένε κα στο χωριό μου.

 

Για πληροφόρηση, ο Santana προσπαθούσε να παίξει τα πράγματα που έπαιζε ο Peter Green, και τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούσε μια SG με P90s, στην οποία προσπαθούσε να κάνει το woman tone του Clapton. Αλλά με τον δικό του εξοπλισμό ακουγόταν σαν αυτό  που ακούμε στην κλασική ηχογράφηση του intro του Black Magic Woman: κλασικός Santana ήχος.

 

Το ίδιο κόλπο του Clapton προσπάθησε να εφορμάσει και ο νεαρός Slash αλλά εκείνος είχε διαφορετκούς μαγνήτες στη Les Paul του και, κυρίως, άλλο ενισχυτή. Και τί "ανακάλυψε"; Αυτό που σήμερα ονομάζουμε Slash-tone.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι δεν έχει τόσο πολύ σημασία στο σε τί στοχεύεις. Είναι πολύ ωραίο που σε εμπνέει ένας συγκεκριμένος κιθαρίστας. Σημασία έχει, με τον δικό σου εξοπλισμό και phrasing να καταλήξεις σε κάτι που σου αρέσει και που μπορείς να κάνεις δικό σου. Το ταξίδι δηλαδή μετράει πιο πολύ από τον προορισμό (πωωω, έγινα και ποιητής πρωινιάτικα...).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και γω μεγάλος φαν αυτου του τυπου ηχου, πιο πολυ απο Latimer και Eric Johnson μερια βέβαια,  και παροτι δεν εχω φτάσει εκει ακριβως, here are my two cents...

 

Για drive με σειρα προτιμησης fuzz face, rat, big muff, το πρωτο με ισα σπασμενο ενισχυτη με λιγο παραπάνω μεσαια και τα υπολοιπα με προοδευτικά λιγότερο gain στον ενισχυτη, πανω μαγνητης με το tone τελειως κομμενο ειδικα με το fuzz face που αντιδρα ιδιαιτερα λογω εμπεδησης. Σημαντικο, μη βαλεις buffer πριν απο αυτα γιατι θα εχεις πολυ μειωμένη αντιδραση και με τα τρια αυτα πεταλια στο volume και tone της κιθαρας σου και καποιο edge που παροτι μπορει να ειναι επιθυμητο ισως να σου χαλαει λιγο τον ηχο και δε μπορεις να το ξεφορτωθεις και εύκολα . Η μονη εξαιρεση για  rar και muff είναι ενα mid boost πριν απ αυτα (η και treble booster ακομη καλύτερα πριν το muff) και ενα mid boost η Overdrive με μεσαια μετα το fuzz face με το gain τελείως κομμενο. Επισης με προσεκτικες ρυθμισεις δουλευει ομορφα και το φαζζ φεης στο ρατ.

 

Γενικα αυτο που διαπιστωσα μρ πολύ κοπο είναι οτι καλυτερα να κανεις eq'ing πριν το drive και λιγοτερο απο τον ενισχυτη ωστε να ρυθμίσεις ποσο μπασο θα χτυπησει το drive γιατί αν είναι πολύ το drive θα ναι muddy και αν είναι λίγο δεν θα πετύχεις τον creamy ηχο που θες.

 

Μονοι και διπλοι μαγνήτες θα σου δωσουν διαφορετικο ηχο, είναι κυρίως clarity vs body και μεσαια οπως το καταλαβαίνω.

 

Απο κει και περα θεωρω τη χρηση ενος καλου διακριτικου αναλογικού delay ως must, βοηθάει και μας που δε ξέρουμε να παιζουμε τοσο καλα οσο αυτοι που θαυμαζουμε να νιωθουμε οτι παίζουμε λιγο καλύτερα :-)

Το Ξεκούρδιστο Πορτοκάλι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου