Προς το περιεχόμενο

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΚΟΗΣ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

Αυτή η συζήτηση πιθανώς απασχολεί όποιον εκτίθεται σε ήχο στούντιο ή σκηνής. 

 

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την ακοή μου και να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο μέλος που να έχει παρόμοια συμπτώματα, ή αν γνωρίζετε κάποιο κέντρο που να ασχολείται με έρευνα σε σχετικές παθήσεις.

 

Είμαι κιθαρίστας, έπαιζα με ερασιτεχνικό συγκρότημα.

Πριν από 1,5 χρόνο, συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 2020, αφού είχα έντονο αίσθημα σφυρίγματος στο αριστερό αυτί κάθε που επέστρεφα από το στούντιο, εξετάστηκα από ΩΡΛ.

Διαπιστώθηκε ότι στο ένα αυτί είχα μείωση 40% στις συχνότητες από 1 KHZ και κάτω. 

Η Μαγνητική έδειξε το ακουστικό νεύρο καθαρό από νεοπλασίες.

Το τύμπανο εντάξει, μετά από τυμπανόγραμμα.

Συμπέρασμα : ακουστικός τραυματισμός στην αρχή του νεύρου (λαβύρινθο) λόγω έντονων ήχων χαμηλής συχνότητας.

Έγιναν θεραπείες με κορτιζόνη, αλλά το πράγμα πολύ λίγο βελτιώθηκε

Σύμφωνα με την διάγνωση του ΩΡΛ, τέτοιου είδους βλάβη αν δεν αντιμετωπιστεί με ενέσεις κορτιζόνης μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα είναι μη αναστρέψιμη.

 

Τώρα, μετά από 1,5 χρόνο, αφού έχω σταματήσει τις επισκέψεις στα στούντιο και εξασκούμαι στο σπίτι προσπαθώ να βρω τρόπους -αν υπάρχουν- να βελτιώσω αυτό το πρόβλημα. Το δεξί αυτί είναι ΟΚ, το αριστερό εξακολουθεί να συμπεριφέρετε σα να έχει πολλές στρώσεις βαβάκι. Ο ήχος που ακούω είναι μέσα και πρίμα.

 

Αν κάποιος φίλος μουσικός γνωρίζει ή έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις και θα ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία του ή τις προτάσεις του, θα το εκτιμούσα πολύ.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ex-Πάνος Χελιδόνης

Μια ζωή ντράμερ/πληκτράς/ηχολήπτης, έχω εκτεθεί σε πολλά ντεσιμπέλ. Το 2011, ύστερα απο έντονη ωτίτιδα, έχασα 18 db στην περιοχή 3000-5000 Hz στο δεξί αυτί. Το 2014, λόγω πολύωρων βαρδιών με ακουστικά σε ραδιόφωνο, έπαθα τελικά διαταραχή λαβυρίνθου κι έκτοτε ακούω συριγμούς 24/7 και όταν είμαι κουρασμένος ή αν υπάρχει πολλή υγρασία, οι συριγμοί είναι πιο έντονοι, εως και που ζαλίζομαι, χάνω στιγμιαία την ισορροπία μου κλπ. Έκανα 2 χρόνια αγωγή με Vertigo Vomex σε παραλληλία με ασκήσεις Eppler απο εξειδικευμένη καθηγήτρια ΩΡΛ (100 ευρώ το 45λεπτο session κάθε εβδομάδα). Δεν έχει αλλάξει τίποτα, απλώς μαθαίνω να ζώ με αυτό. Όλοι οι γιατροί ΩΡΛ μου έχουν πεί οτι οι βλάβες του ακουστικού συστήματος είναι μή αντιστρέψιμες. Το "παντρεύτηκα" λοιπόν και δεν μπορώ να ανταπεξέλθω σε Rec/performance session για περισσότερο απο 4 ώρες. Πέρασα περίοδο βαθιάς θλίψης λόγω αυτού, πλέον έχω σταματήσει να δουλεύω σαν ηχολήπτης, τέλος τα live (είτε ως εκτελεστής είτε ως ακροατής) και στο home studio περιορίζομαι σε χαμηλές εντάσεις και ολιγόωρες ακροάσεις. Το δε χειρότερο είναι οτι, λόγω διαφορετικής απόκρισης συχνοτήτων των αυτιών, η μουσική δεν μου ακούγεται το ίδιο πλέον, μοιάζει πιο "άδεια", δεν προσφέρει την ίδια συγκίνηση με άλλοτε. Δυστυχώς η ιατρική δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε αυτό. Είναι να μη σου τύχει δηλαδή. Αλλά παίζει πολύ ρόλο ο τρόπος που το αντιμετωπίζει κανείς ψυχολογικά. Αν σε πάρει απο κάτω (όπως εμένα, για 2 χρόνι), είναι πολύ δύσκολη η επιστροφή..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, Gerasimos Kappatos said:

έντονο αίσθημα σφυρίγματος στο αριστερό αυτί

 Το σφύριγμα στο αυτί (ή στα αυτιά) ονομάζεται Tinnitus και μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Τι δικό σου μάλλον ήταν οξύ και παθολογικό, πιθανόν από κάποιο είδος μόλυνσης ή ερεθισμού του ακουστικού νεύρου.

 

Γράφω σε αυτό το post μήπως διαβάσει κάποιος συνάδελφος για να ενημερώσω ότι μια πιθανή αλλά φαινομενικά άσχετη αιτία είναι τα οστεόφυτα ή το αυχενικό σύνδρομο, το οποίο συνέβη σε καθηγητή μου ηλικίας ~60. Το αντιμετώπισε επιτυχώς με διαθερμίες laser και ειδική φυσιοθεραπεία.

 

Ένας άλλος φίλος και η γυναίκα του αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα σε ελαφρά μορφή, διότι μένουν εκτός πόλεως σε εξαιρετικά ήσυχο περιβάλλον. Το κατώφλι ακουστικότητας κατεβαίνει πολύ, και αυτό που ακούν είναι ο ήχος τον οποίο παράγει το ίδιο το αυτί (ναι, διαβάστε σχετικά, το αυτί παράγει ήχο). Η θεραπεία είναι ύπνος υπό τον ήχο είτε λευκού είτε ροζ θορύβου (white/pink noise) που παράγεται από μια γεννήτρια συχνοτήτων. Υπάρχουν σχετικά ιατρικά εμπορικά προϊόντα, αλλά ο φίλος είναι ηλεκτρονικός και έκανε ιδιοκατασκευή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Πολλοί μουσικοί που έχουν εκτεθεί χρόνια σε εντάσεις έχουν το πρόβλημα του tinnitus και μαθαίνουν να ζουν μαζί του δυστυχώς. Γνωρίζω μερικούς, ενω για τους παλιούς ηχολήπτες ήταν δεδομένη κατάσταση.

Αν δεν έχει γίνει μόνιμη ζημιά πάντως, με ένα διάλειμμα το Σ/Κ στη φύση επανέρχεται το κατώφλι ακουστικότητας (threshold of hearing) σε αποδεκτά επίπεδα και ησυχάζει το σφύριγμα.    

Λυπάμαι πολύ όσους αντιμετωπίζουν τετοιο πρόβλημα.

Έχουν γίνει αρκετές κουβέντες στο παρελθόν εδω.

 

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα στους συμπάσχοντες!

Οι εμβοές είναι αποτέλεσμα οξέος ή χρόνιου ακουστικού τραύματος. Εγώ τις απέκτησα από  μια συναυλία στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών μετά από συναυλία.

Όντως η θεραπεία με κορτιζόνη έχει νόημα όσο πιο άμεσα για να περιορίσει τη φλεγμονή του ακουστικού νεύρου και είναι 50/50 πιθανόν να ωφελήσει κι αυτή...

Από εκεί και μετά τις παντρεύεσαι, μαθαίνεις να τις αγνοείς στην καθημερινότητά σου και όπως είπε και ο ανωτέρω προσπαθείς στην ησυχία να καλύψεις το σφύριγμα με ουδέτερους ήχους (θρόϊσμα, κυματισμό κλπ) για να μην σε τρελαίνει και δε μπορείς να κοιμηθείς.

Η συχνότητα του σφυρίγματος δεν κάνει κάποια διαφορά στην πάθηση (απ' ότι γνωρίζω), αντιπροσωπεύει συνήθως τις συχνότητες που υπέστησαν βλάβη.

Στον φίλο Πάνο ήταν αποτέλεσμα  μόλυνσης (μέση ωτίτιδα λογικά) που προκάλεσε και ιλίγγους. Ελπίζω τουλάχιστον οι ασκήσεις να βοήθησαν με τη ζάλη και την ισορροπία...

Εννοείται φροντίζεις από εδώ και στο εξής να προστατεύεις την εναπομείνασα ακοή σου - απαραιτήτως ωτοασπίδες στις πρόβες και τις συναυλίες, χρήση ακουστικών σε λογικές μόνο εντάσεις, αλλιώς ηχεία - μόνιτορ, γιατί με τη συνεχιζόμενη έκθεση σε υψηλές εντάσεις και με τα χρόνια μπορεί να επιδεινωθεί.

Αν δει το θέμα και ο argitar που είναι της ειδικότητας, ίσως θα σας δώσει πιο εμπεριστατωμένη γνώμη.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου