Προς το περιεχόμενο

Dithering από 32 σε 24 bit...Χρειάζεται?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά!!

 

Έχω ηχογραφήσει το album της μπάντας μου σε 96kHz/32 bit float resolution στο Cubase SX3 και τα κομμάτια είναι για να φύγουν για mastering στα finnvox studios στη Φινλανδία! Ο mastering engineer όμως μου ζητάει να του στείλω τα κομμάτια σε 24 bit (με τα 96khz δεν έχει πρόβλημα) γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω ανακαίνησης του studio δεν μπορεί να τα κάνει convert από 32 σε 24 bit ο ίδιος, οπότε πρέπει να τα κάνω μόνος μου. Και η ερώτηση είναι η εξής: πρέπει τα τραγούδια να περάσουν από επεξεργασία dithering για να γίνουν converted από 32 σε 24 bit ή όχι? Και το ρωτάω γιατι από όσο ξέρω το dithering χρησιμοποιείται κυρίως για conversions σε 16 bit. Επίσης το plug in uv22hr που έχει η Cubase είναι αρκετό για αυτή τη διαδικασία ή προτείνετε κάποιο καλύτερο?

 

Ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το dithering δεν ξέρω κ πολλά...Ομως ήθελα να σε ρωτήσς πόσο θα σου πάρει για το mastering το finnvox και για πόσα κομμάτια...Κ ίσως αν θέλεις όταν με το καλό τελειώσεις να ανεβάσεις ένα τραγούδι πριν κ μετά το μαστερινγκ για να δούμε αποτέλεσμα...

www.myspace.com/subfireband

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μου φαίνεται περίεργο που σου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει επεξεργασία στα 32bit.

Anyway, κάνε dithering πριν το στείλεις.Καλύτερα, χρησιμοποίησε το dither που έχουν τα waves αν τα έχεις.Μην βάλεις noise shaping.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε μου, για αυτό δεν είμαι ο ειδικός να σου απαντήσω.

Νομίζω πως με κάποιον Limiter  όπως ο L1, L2, L3 των Waves

ή με το Wavelab, μπορείς αν διαβάσεις τα manuals

να κάνεις αυτό που θέλεις.

Ας απαντήσει κάποιος πιο ειδικός …  :-\

 

 

Αλλά ποστάρω εδώ για να κάνω μερικές ερωτήσεις …  ???

 

1.  Καλά  βρέ αθεόφοβοι, στην Ελλάδα μας δεν υπάρχει ούτε ένα στούντιο

που να μπορεί να κάνει mastering  τα κομμάτια σας;

Έπρεπε να τα πάτε στην Φιλανδία;

 

Και οκ θέλετε να τα πάτε εκεί.

Τι σημαίνει "τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω ανακαίνησης του studio

δεν μπορεί να τα κάνει convert από 32 σε 24 bit ο ίδιος" ;

 

2,  Το στούντιο ή δουλεύει, ναι ή όχι. >:(

Τι σόι στούντιο είναι αυτό;

Δεν σε παραξενεύει; ::) ??? ;)

 

εδιτ

με προλάβατε ..

ΤΟ ΓΑΡ ΑΥΤΟ ΝΟΕΙΝ, ΕΣΤΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε bluestaff καλησπέρα!

 

Κι εγώ σκέφτομαι να στείλω για mastering μόλις τελειώσω καποια tracks στο Finnvox studio της Φινλαδίας.

1. Μπορείς να κάνεις dithering με το uv22hr που είναι της αρκετά γνωστής Apogee, όπως και με το IDR των Waves που θεωρείται κι αυτό κορυφαίο!(ξεχωριστό plug-in)

2.Προς Θεού, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κάποιο Limiter όπως τα L1, L2, L3 των Waves για να κάνεις Dithering που το έχει ενσωματωμένο. (Ο χρυσός κανόνας: δεν κομπρεσσάρουμε το track για να πάει για mastering!)

3. Η ποιότητα δεν χάνεται δα και τόσο πολύ, μιας και τα 32bit είναι float point (και τα 24bit θεωρούνται κορυφαία για να πάει για mastering.

4. Μια άποψη είναι να στείλεις (αν δεχτούν) τα λεγόμενα reference tracks. Δηλ., αν πήγαινες ΕΣΥ σε ένα mastering studio, καλό θα ήταν να κρατάς 1-2 cd από εμπορικά τραγούδια που μοιάζουν στο ύφος των δικών σου και θα ήθελες να μοιάζουν όσο το δυνατον γίνεται, και να καταλάβουν τι ακριβώς θέλεις από αυτούς, μόνο που εσύ αφού δεν θα πάς, δες αν θα τα δεχτούν...

5. Αγαπητέ φίλε IxNiLaTiS όντως υπάρχουν και στην Ελλάδα πιστεύω καλά mastering studios, αλλά με 80ευρώ το τραγούδι από το καλύτερο studio της Φινλανδίας που δουλεύει από το 1960 και ένα από τα καλύτερα studio της Βόρειας Ευρώπης, δεν πιστεύω πως δεν αξίζει τον κόπο!! Μπές εδώ και θαύμασε:

 

http://www.finnvox.fi/

 

 

Φιλικά :)

 

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια μικρή (μπα . . .) ιστορία . . .

 

Είχα( για την ακρίβεια με είχε «πάει» η εταιρεία. . ..)  σε πολύ γνωστό Mastering Studio στην Ελλάδα όπου όταν ο ηχολήπτης άκουσε ότι το υλικό του το είχα πάει σε 48000/32 bit κυριολεκτικά χλόμιασε !!!!

Δούλευε κάποια παλαιότερη έκδοση (αν κρίνω απ το interface)των Protools με MAC

Δεν ξέρω αν αυτό ήταν το κόλλημα του αλλά ψιλό κουφάθηκα !!!!

 

 

Και τώρα το πιο κουλό . . .

 

 

Μου λέει

«πρέπει να ξανά πας στο στούντιο που στο έκανε(σκεφτείτε να μην το είχα κάνει στο δικό μου δηλαδή . . .) και να μου το φέρεις σε 24bit .

 

Θα’ θελα να του πω

«Αααααα!!! Εσύ είσαι bit για bit!!!!»

 

Αλλά δεν το πα !

 

Του λέω

«δεν θα είσαι καλά . Δεν ξέρω αν το πρόσεξες αλλά δεν είμαι o Spiderman. . . .

Μέχρι  να πάω στο στούντιο (στο σπίτι μου δηλαδή) να το αλλάξω και να στο ξαναφέρω και όλα αυτά με το αυτοκίνητο σε ώρα αιχμής . . .Μάλλον  όταν θα φτάσω πάλι εδώ θα μου ανοίξει ο γιος σου και θα μου πει ότι έχεις πάει εκδρομή με τα καπι(στην καλύτερη περίπτωση!!!) , θα έχουν αλλάξει τα Format του ήχου και η εταιρεία που έχω υπογράψει θα έχει γίνει και αυτή πολυεθνική . . .

Το μόνο καλό της υπόθεσης είναι ότι αν ακόμα και τότε τα τραγούδια μου αρέσουν θα σημαίνει ότι είμαι πολύ μεγάλος(που είμαι) και διαχρονικός (και πάλι είμαι)καλλιτέχνης (ε, αυτό παίζεται)!!!!!»

 

 

Μου λέει

«σε pc θα μπορούσε να γίνει ?»

 

 

του λέω

«Εκτιμώ . . .»

 

μου λέει

«έχουμε ένα pc για «διάφορες» δουλειές το οποίο έχει ένα wavelab»

 

πάμε να το δούμε. . . .

 

το ανοίγω και βλέπω ότι έχει το Soundforge 4 κι όχι το Wavelab !!!

 

 

Του λέω

«Το (γαμ&^%νο…) το  “κατάστημα” έχει internet???» 

 

«μα φυσικά» μου λέει

 

«μην το λες» του λέω . .. .. .

 

#Τώρα ετοιμαστείτε να λυσσάξετε . . .#

 

και μπαίνω σε γνωστό site με rapidshare links ,βρίσκω τα Waves . . .τα εγκαθιστώ στο pc ,κάνω την δουλειά μου ,περνάω τα wav στο stick και το  πάω στο Mastering room (μη χέσω!!!) να κάνει την δουλειά …

 

 

 

Απίστευτα …κι όμως Ελληνικά ???

 

www.myspace.com/nikosksidis

www.nikosxidis.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Bluestaff, αν τελικώς κάνετε τη δουλειά εκεί, θα ήταν όντως ενδιαφέρον να μας "ανεβάσεις" ένα μικρό δείγμα 10-15 δευτερόλεπτα από το πριν και μετά (σε 2-3 κομμάτια σας) για να δούμε την ποιότητα του λεγόμενου e-mastering και κατά πόσο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας ειδικά όταν προέρχεται από ένα μεγάλο studio όπως αυτό.

Αυτό που θα ήθελα να δω είναι αν το mastering είναι προσεγμένο και αν δίνουν βάρος στην δουλειά τους, ή αν απλώς τα περνάνε από μερικά ακριβά λαμπάτα outboard μηχανάκια για να τους προσδώσουν έναν χαρακτηριστικό (για το μαγαζί τους) ήχο σαν χαλί ή σήμα κατατεθέν του στούντιο αδιαφορώντας για το τι μουσική τους παρέδωσες και για το πως επιδιώκεις να ακουστείς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αγαπητέ φίλε... Θα ήθελα να σου εξηγήσω με λίγα λόγια τι παίζει με τα bit...

Όλα τα software σχεδόν, Nuendo, Cubase, Sound forge κλπ έχουν την επιλογή 32bit. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν δουλεύει σε 32bit το software αφού δεν το υποστηρίζει η κάρτα ήχου σου. Τα PROTools από την άλλη και μιλάμε για τα HD και οχι για τα LE, δουλεύουν σε 24bit extrernal τα interface τους και 48bit internal οι κάρτες τους. Γι 'αυτό και η ποιότητα των μηχανημάτων αυτών είναι κορυφαία. Για να δείς την διαφορά μεταξύ bit check εδώ http://akmedia.digidesign.com/support/docs/48_Bit_Mixer_26688.pdf. Αφου κατάλαβες πως περίπου επεξεργάζονται τα bits καταλαβαίνεις οτι τα PROTools δεν μπορούν να διαβάσουν τα 32bit γιατι η αρχιτεκτονική τους είναι φτιαγμένη πολύ διαφορετικά από τα λοιπά software της αγοράς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια χαρά και καλώς ήλθες :).

Αν και δεν ξέρω (δεν έχω δουλέψει TDM, μόνο LE) αν μπορούν ή όχι να διαβάσουν τα protools 32bit αρχεία (φαντάζομαι τουλάχιστον ότι θα μπορούν να τα μετατρέψουν κατά το import), είναι περίεργο και κατά την γνώμη μου αντιεπαγγελματικό, ένα μεγάλο studio σαν αυτό να μην έχει 1,2 PC για τέτοιες δουλειές και να λέει στον πελάτη να του στείλει τα αρχεία σε άλλα bit. ???, με αποτέλεσμα το παλικάρι να μην ξέρει (ευτυχώς που ρωτάει βέβαια) αν πρέπει να κάνει dither ή όχι.

Mικρό το κακό βέβαια αν δεν κάνεις dither όταν μιλάμε για τέτοιες υψηλές μετατροπές, δεν παύει όμως να είναι κακό.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου