Προς το περιεχόμενο

Silicon or Germanium fuzz pedals?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είμαι προς αναζήτηση ενός καλού fuzz pedal και έχω δει πως υπάρχουν διάφοροι τύποι τρανζίστορ που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές..

 

Μπορεί κάποιος να μου περιγράψει την διαφορά μεταξύ silicon και germanium transistor?

Επίσης, αν γνωρίζει κανείς, ας δώσει παραδείγματα καλλιτεχνών και ποιό από τα 2 χρησιμοποιούν..

 

ευχαριστώ

Γιώργος - Keep Blues Alive

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιτα τα germanium ειναι ηχητικα πιο vintage και πιο ( ζεστα-στρογγυλα).Δεν ξερω αν καταλαβες τι θελω να πω.Εχουν ομως και τα προβληματα τους.Ειναι ευαισθητα στις διαφορες θερμοκρασιας.Σε υπερβολικη ζεστη πχ δεν ακουγονται οπως πρεπει και γενικα εχουν και θεματα με την πολικοτητα του ρευματος.Τα silicon ηχητικα ξυνουν πιο πολυ και θεωρουνται πιο αγρια .Επισεις δεν εχουν τα μειονεκτηματα των πρωτων.Αν θες ηχο hendrix παντως πρεπει να παρεις το γαλαζιο fuzzface το οποιο ειναι silicon αλλα ο hendrix εχει παιξει και με germanium οποτε αυτο με τους καλλιτεχνες ειναι σχετικο.Ελπιζω να βοηθησα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ολίγον τι άσχετο με το θέμα, αλλά τα προβλήματα που είχαν τα πρώτα τρανζίστορς Γερμανίου δεν οφείλοταν στο υλικό καθεαυτό αλλά στο μονωτικό στρώμα (διηλεκτρικό) τους. Σε αντίθεση με τα Si τρανζίστορ όπου το οξείδιο τους είναι σταθερότατο και "υψηλής ποιότητας" (ας πούμε χοντρικά ότι είχε την πρέπουσα ηλεκτρική συμπεριφορά), το οξείδιο του Γερμανίου είναι μη σταθερό και φεύγει με το νερό.

Επίσης, η "νόθευση" του Γερμανίου με άλλα στοιχεία για την μετατροπή του σε N/P type ήταν σε πολύ αρχικά στάδια στα 60s & 70s. Το υλικό σύντομα εγκαταλήφθηκε για χάρη του Si, όπου ήταν πολύ πιο έυκολη η επεξεργασία του.

 

Σαν υλικό όμως το Ge είναι "καλύτερο" του Si (μεγαλύτερη ευκινησία ηλεκτρονίων π.χ.), γι αυτό και είναι υποψήφιος αντικαταστάτης του Si στα ολοκληρωμένα κυκλώματα των επόμενων γενεών υπολογιστών. Η ανεύρεση μάλιστα του σωστού διηλεκτρικού για το Γερμάνιο ήταν σημαντικό ερευνητικό θέμα τα προηγούμενα χρόνια.

Όλα τα παραπάνω αφορούν περισσότερο στην μικροηλεκτρονική. Σίγουρα όμως, εαν έφτιαχνε κανείς τρανζίστορ γερμανίου σήμερα δεν θα είχε τα προβλήματα που είχαν τα 'vintage" transistors.

Εαν ξέρει κανείς τεχνικά χαρακτηριστικά για τις δομές (transistors) που πωλούνται σήμερα για τα πεταλάκια ας μας πει.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κατά τη γνώμη μου δεν παίζει ρόλο τόσο το αν τα τρανζίστορ είναι Ge ή Si όσο το ίδιο το κύκλωμα του fuzz (πόσα τρανσίστορ έχει, τι δυνατότητες δίνει για eq κλπ).

Γενικά πάντως τα fuzz γερμανίου "καθαρίζουν" πιο καλά χαμηλώνοντας το vol.

 

Είναι δύσκολο να διαλέξεις ένα fuzz μόνο από το τι τρανσίστορ φοράει. Εξαρτάται από το τι ήχο θες να βγάλεις, πόσες κιθάρες έχεις στην μπάντα σου, ο τρόπος που παίζεις, ο υπόλοιπος εξοπλισμός σου και χίλια άλλα.

 

 

 

 

Ars longa, vita brevis.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ λογικό αυτό που λές vastrange.

 

θέλει αρκετό ψάξιμο και δοκιμές σε εξοπλισμό..

Το δύσκολο κομμάτι είναι η δοκιμή..

 

Γνωρίζει κάποιος κάποιο μαγαζί ή στούντιο που να έχει αρκετά fuzz προς δοκιμή;

 

Είμαι νέος στο forum, ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις

Γιώργος - Keep Blues Alive

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ίσως βοηθούσε περισσότερο στο θέμα της επιλογής σου για fuzz να μας έλεγες ποια κομμάτια/ κιθαρίστες εσύ θεωρείς ότι έχουν τον ήχο που σου αρέσει. Πραγματικά αυτή την περίοδο υπάρχουν τόοοοσες πολλές επιλογές και τόoooσοι κατασκευαστές που φτιάχνουν καταπληκτικά fuzz που είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις "το πιο κατάλληλο" για σένα.

Το σίγουρο είναι ότι ξεκινάς με ένα μπούσουλα ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι fuzz (fuzzface, muff, tonebender) και ότι δεν υπάρχει ένα fuzz που τα κάνει όλα.

Επίσης ο ήχος της fuzz κιθάρας είναι υπέροχα εθιστικός και η αναζήτηση του "τέλειου fuzz" δεν τελειώνει ποτέ!

Ars longa, vita brevis.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου