Προς το περιεχόμενο

Ενισχυτής ENGL E330 Screamer


Chainsling

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  Κατ'αρχίν χαιρετώ όλα τα μέλη του forum! Ο λόγος που δημιουργώ αυτό το θέμα είναι καταρχήν η σχετικά μεγάλη παραφιλολογία που κυριαρχεί γύρω από αυτούς τους εξαίσιους ενισχυτές (ENGL). Να σας πω ότι αν κ δεν έχω πολλές γνώσεις (σχεδόν καθόλου) περί λαμπας κτλ. εντούτοις έχω αφτιά  :) ! Εδώ κ κάποιο καιρό, κάμποσο βασικά, ψάχνω να αγοράσω έναν ενισχυτή ο οποίος θα ικανοποιεί το γούστο μου κ η αλήθεια είναι ότι έχω ακούσει κάμποσους! Ένας από αυτούς ήταν κ ο Screamer, ο οποίος απόδείχθηκε να είναι πολύ-πολύ καλός! Τα καθαρά του είναι άψογα, κομματάκι bright (χωρις αυτό να είναι αρνητικό) αλλά στρόγγυλα με πολύ καλή ατάκα κ πολύ headroom!

  Τώρα όσων αφορά το "βρώμικο" κανάλι του έχουν ακουστεί πολλά κ διάφορα. Η αλήθεια είναι ότι ο Screamer έχει πολύ λιγοτερο gain από Powerball, Fireball, Savage κτλ. ΔΕΝ είναι thrashαδικος ενισχυτής όπως ακούγεται από πολλούς! Ούτε για death-metal κάνει με το δικό του distortion γιατί απλά δεν φτάνει! Είναι άψογος για hard-rock με περισσότερο gain από αυτό που θα χρειαστεί κάποιος για τέτοιες καταστάσεις. Το θέμα είναι ότι αποτελεί έναν πάρα πολύ καλό ενισχυτή με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής με απίστευτα καλά καθαρά (για το γούστο μου ΠΑΝΤΑ) κ εξίσου καλό "βρώμικο" κανάλι.

  Επειδή ξέρω ότι πολλοί μπορεί να παρεξηγήσουν τα όσα είπα, να επισημάνω ότι δεν ισχυρίστηκα ότι ο ενισχυτής παράγει μόνο mid-distorted sounds απλά σε καμμία περίπτωση δεν είναι το gain του Powerball (που τον έχω ακούσει για παράδειγμα) που δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να έχει το ποτενσιόμετρο του Gain στο '10', ούτε καν στο '8' ! Εξ'αλλου δεν το λέω μόνο εγώ αυτό, διαβάστε πώς τον περιγράφει το επίσημο site  της ENGL "If you want to play smashing rock with tamed gain, this should be the amp of your choice"

 

  Ας περάσουμε στον 2ο λόγο που δημιούργησα αυτό το θέμα...απευθύνομαι σε αυτούς που ξέρουν κάποια πράγματα παραπάνω από μένα. Επειδή αυτός ο ενισχυτής μου "έκατσε" πολύ στο αυτί, αλλά απαγοητεύτικα από το γεγονός ότι όταν πάω να παίξω πιο heavily-distorted πράγματα ακόμα κ αν το gain είναι κολλημένο στο 10, δεν μου φτάνει, τί πρέπει να κάνω? (μην μου προτείνετε ρυθμίσεις ισοσταθμιστή, ύψους μαγνητών κ τέτοια). Σχετικά με αυτό έχω κ κάποιες ερωτήσεις...(ελπίζω να μην είναι πολύ χαζές)

1. Υπάρχει  τρόπος ώστε το σήμα που θα έρθει από την κιθάρα στην προενίσχυση να είναι ήδη Overdriven (σαν ένα στάδιο προενίσχυσης ακόμα) κ έτσι να βγάλει περισσοτερο distortion ή απλά θα χαλάσει τον ήχο? Χρησιμοποιώντας ένα πετάλι ας πούμε...κ αν ναι, εχετε κανένα να προτείνετε? ( το tubescreamer της Ibanez ή το SD-1 της BOSS κάνουν για κάτι τέτοιο?)

2. Ισχύει σε έναν ενισχυτή ότι όσο πιο πολλές προενισχύτριες λυχνίες έχει τόσο πιο πολύ gain βγάζει?

3. Έχετε να προτείνετε κάποιο πολύ καλό πεταλάκι που η ποιότητα του ήχου του να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του ενισχυτή, ώστε να μην χρησιμοποιώ καθόλου τα 'βρώμικα' του?

4. Στο κάτω-κάτω έχετε να προτείνετε άλλον ενισχυτή στα ίδια περιπου λεφτά με το ίδιο καλά καθαρά κ περισσότερη "βρώμια" ?

  Βοηθείστε έναν άνθρωπο να βρει λύση  :) ! Κ συγνώμη για την φλυαρία μου! Δεκτή κάθε λογοίς απάντηση...

Remember...relativity...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω που εχω τον screamer φιλε μου δηλωνω πως δεν θα μπορουσα να ειμαι πιο ικανοποιημενος απο αλλον ενισχυτη.

φανταστικος και πολυδιαστατος ;)

προσεχε τι λες...ειμαι κρυφος modulator!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Kαλώς ήρθες Chainsling... καθόλου χαζές οι ερωτήσεις σου.

 

1) Και βέβαια υπάρχει. Πολλά πετάλια μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Μπορείς να δώσεις έμφαση επιλεκτικά στις συχνότητες που θέλεις, ανεβάζοντας και την ένταση του σήματος για να "πουσάρει" τις λάμπες περισσότερο, με το equaliser της Boss. Mπορείς να αποφύγεις ένα equaliser και να καταφύγεις σε πετάλια που ενισχύουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το ίδιο το σήμα, καθαρά, "πριμάτα" ή με μεσαία, τα boosters. Κι επίσης, πολλά απλά overdrives λειτουργούν και ως boosters αλλά εν μέρει προσθέτουν και το δικό τους χαρακτήρα με ελαφρύ gain, ή λίγο πιο άγρια distortion πετάλια που αλλάζουν αρκετά τον χαρακτήρα του ήχου (και μερικά τον κατστρέφουν τελείως).

 

Σου συνιστώ ήπιο overdrive ή booster. Άπειρες προτάσεις για όλα αυτά, ρίξε μια ματιά εδώ για μερικές:

http://www.noiz.gr/index.php?topic=8978.0

http://www.noiz.gr/index.php?topic=151010.0

http://www.noiz.gr/index.php?topic=154268.0

 

 

2. Όχι, ή καλύτερα όχι πάντα. Εγώ είχα έναν με... 5 και ήταν μπλουζιάρικος μέχρι το κόκκαλο.

 

3. Κοίτα τα links του (1) και κάνε κι ένα search για πετάλια distortion... πρέπει να μας πεις με ανατριχιαστική ακρίβεια τι στυλ θες να παίξεις, πχ ποιας μπάντας distortion θες να πετύχεις και με ποια κιθάρα (και που ο Engl πιστεύεις ότι δεν στο δίνει).

 

4. Θα μπορούσαμε να σου προτείνουμε αλλά πιστεύω ότι θα ήταν πραγματικά κρίμα να τον εγκαταλείψεις τον Engl, ειδικά αφού εκφράζεσαι ήδη τόσο θετικά για αυτόν. Aν τον αξιοποιήσεις στο 100% (έστω και με επιπρόσθετα πετάλια) και εξακολουθείς να είσαι δυσαρεστημένος, εδώ είμαστε...

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η γνώμη μου είναι ότι καλό είναι τα γκάζια να έρχονται από τον ενισχυτή combo ή head κατ΄ευθείαν. είναι σίγουρα πιό γεμάτα, τα κατευθύνεις εκεί που εσύ θές με τα eq του ενισχυτή, και έχουν όγκο, ζωντάνια κλπ.... όλα τα υπόλοιπα όπως πετάλια , προενισχύσεις κλπ κλπ, ειδικά και μόνο στα γκάζια σπανίως σου δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.... ειδικά από ενισχυτή σε ενισχυτή άστα να πάνε... ποικίλει τόσο πολύ το αποτέλεσμα που είναι χαοτικό.... άσε που είναι και καθαρά υποκειμενική η όλη φάση....

Απλά σε γενικές γραμμές τα "ξένα" γκάζια πάνω σε ενισχυτή που ήδη έχει καλά στο κυκλωμά του, το να τα "παρακάμψεις" με πετάλια κλπ, το σύνηθες είναι να πάρεις κάποια gain αμφιβόλου αισθητικής και με κύριο χαρακτηριστικό το κομπρεσάρισμα και τη στενότητα του ήχου, απώλεια headroom κλπ... Το πιό σύνηθες είναι πάνω στα γκάζια για παράδειγμα του ENGL που αναφέρεις, να προσθέσεις ένα boost, μόνο και μόνο για να τα "τσιμπήσεις" λίγο πιό πολύ. Το να τα παρακάμψεις όμως μάλλον πονοκέφαλο θα σου φέρει...

Συνήθως χρησιμοποιείς πετάλια για γκάζια πάνω σε ενισχυτές που είναι από μαμά με καλό clean sound, όπως Fender twin για παράδειγμα αλλά και τόσοι άλλοι τέτοιας φιλοσοφίας, οι οποίοι προσφέρονται για πειραματισμούς με ένα κάρο προενισχύσεις high gain, και πετάλια ένα σωρό κατασκευαστών που υπόσχονται διάφορα, αλλά και κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί  και αποδώσει τα μέγιστα....

 

 

Γενικά αν θές γκάζια κοίτα αυτός που θα πάρεις να σε καλύπτει... αν δεν σε καλύπτει μην ψαχτείς για πετάλια ψάξε για άλλον  ενισχυτή με περισσότερα ή με λιγότερα και πάντα κοντά σε αυτό που θές.  ;)

 

Επίσης το SD1 δεν το βάζεις ανάμεσα στην κιθάρα και τον ενισχυτή (σειρά στο καλώδιο που πάει στο input του ενισχυτή) αλλά στο send - return (όπως και όλα τα εφέ), έτσι ώστε να έχεις το μέγιστο δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα..

In Fender Strat we trust!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης το SD1 δεν το βάζεις ανάμεσα στην κιθάρα και τον ενισχυτή (σειρά στο καλώδιο που πάει στο input του ενισχυτή) αλλά στο send - return (όπως και όλα τα εφέ), έτσι ώστε να έχεις το μέγιστο δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα..

 

Συμφωνώ γενικά με τα υπόλοιπα taq αλλά αυτό είναι σχεδόν 100% λάθος, και εκπλήσσομαι γιατί πιστεύω ότι έχεις πολλά χρόνια εμπειρίας... αφού θέλουμε τα boosts και od να "σπρώξουν" το πρώτο στάδιο του ενισχυτή, εννοείται ότι τα βάζουμε μπροστά... στο φόρουμ έχει αναφερθεί πολλές φορές, Ο Γκούγκλης βρίθει με παρόμοιες αναφορές, κι όλοι λίγο πολύ ξέρουν ότι στο eff. loop πάνε τα modulation εφφέ. Πχ:

 

<a href="http://picasaweb.google.com/bloody.sunday77/UntitledAlbum07/photo#5162189544989080930"><img src="http://lh5.google.com/bloody.sunday77/R6PICmxPPWI/AAAAAAAAAMg/WYGFxGWV7Wc/s800/eff%20loop.JPG" /></a>

 

http://www.noiz.gr/index.php?topic=151997.msg160412#msg160412

 

 

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Sorry ανατροπή και πέναλτυ!

Δεν θυμόμουν καλά μιάς και χρησιμοποιώ κατευθείαν τα γκάζια του peavy μου χωρίς μπλιμπλικοπέταλα για γκάζι μπροστά...

In Fender Strat we trust!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλλά συμφωνώ απόλυτα taq ότι η πιο μουσική και αγνή distortion θα έρθει από τον ίδιο τον ενισχυτή, και ακόμη και τα καλύτερα πετάλια είναι εντελώς άχρηστα αν δεν συνεργαστούν με αυτόν... πάντα κάτι λείπει. Ειδικά αν ο Chainsling κοιτάει προς πολύ άγριες καταστάσεις (όπως υποπτεύομαι), αυτό είναι μονόδρομος αν θέλει να αποφύγει τα... τζατζίκια.  ;D

 

Αλλά τα boosts είναι πολύ καλή λύση αν κάποιος (α) θέλει να "πεταχτεί" λίγο πιο πάνω για ένα σόλο, (β) του αρέσει η χροιά των μαγνητών του αλλά θέλει να τους δυναμώσει λίγο, (γ) του αρέσει ο τόνος του ενισχυτή του και τον θέλει απλά πιο "πολύ". Επίσης, δεν συμφωνώ γενικά με τη χρήση του κομπρέσσορα σαν boost γιατί εισάγει περιορισμό των δυναμικών και αύξηση του sustain, κάτι που αρκετοί δεν το θέλουν.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου