Προς το περιεχόμενο

19.201 λίρες για έναν δίσκο βινυλίου των Beatles


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 23 Νοεμβρίου, ακριβώς σαράντα χρόνια και μία μέρα μετά την πρώτη του κυκλοφορία, έληξε η διαδικτυακή δημοπρασία ενός σπανίου αντιτύπου του διάσημου «White Album» των Beatles. Ο δίσκος βινυλίου με τον «χρυσό» αύξοντα αριθμό «Νο 0000005» πουλήθηκε στην ασύλληπτη τιμή των 19.201 λιρών Αγγλίας, ήτοι 22.765 ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας του ebay και διήρκησε δέκα μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων υπεβλήθησαν ογδονταέξι προσφορές από εικοσιτέσσερις συμμετέχοντες, εκτοξεύοντας την τιμή του δίσκου σε ιλιγγιώδη ύψη. Το γεγονός επιβεβαιώνει παρατηρημένη τάση που δεν εκπλήσσει, καθώς οι οδηγοί σπανίων δίσκων έχουν επανειλημμένα καταγράψει τις υπερβολές αναλόγων διαδικτυακών δημοπρασιών.

 

Το τεύχος του Νοεμβρίου 2008 του Record Collector περιείχε ένα αφιέρωμα στους 200 σπανιότερους δίσκους όλων των εποχών που «κόπηκαν» στην Αγγλία. Σύμφωνα με το αφιέρωμα του βρετανικού περιοδικού, η πρώτη θέση ανήκει στο ομώνυμο άλμπουμ των Beatles, το λεγόμενο «White Album». Την επιμέλεια του εξωφύλλου είχε αναλάβει ο καλλιτέχνης Richard Hamilton, ο οποίος συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα να αριθμήσει όλα τα αντίτυπα αυτού του δίσκου, δημιουργώντας αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «την ειρωνεία μιας αριθμημένης έκδοσης περίπου πέντε εκατομμυρίων αντιτύπων».

 

Το διάσημο «White Album» θεωρείται το πιο συλλεκτικό βρετανικό άλμπουμ και η αξία της εκάστοτε «κόπιας» αυξάνεται, ανάλογα με το πόσο μικρός είναι ο αύξων αριθμός του εξωφύλλου. Κατά την εκτίμηση των ειδικών του Record Collector, καθένα από τα πρώτα δέκα αντίτυπα κοστίζει τουλάχιστον 5.000 λίρες Αγγλίας, ενώ σε δημοπρασίες μπορεί να ξεπεράσει τις 8.000. Τα δε αντίτυπα με αριθμό 11 έως 1000 εκτιμήθηκαν στην τιμή των 1.000 λιρών Αγγλίας, έκαστο.

 

Ο εξειδικευμένος πωλητής από την Αυστρία, που διέθεσε το αντίτυπο με αριθμό 5 σε δημοπρασία στο ebay, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για τον μικρότερο διαθέσιμο προς πώληση ως τώρα, καθώς τα τέσσερα πρώτα αντίτυπα είχαν δοθεί στα τέσσερα «Σκαθάρια», ενώ το πρώτο αντίτυπο επέμεινε να το κρατήσει ο ίδιος ο John Lennon.

by rocking.gr

 

Τελικά πουλάνε ακόμα αυτοί....!

 

Κι έτσι όπως surfαρα στα e-bay, έπεσα πάνω σε αυτό:

 

http://cgi.ebay.co.uk/THE-BEATLES-GRETSCH-RICKENBACKER-HOFNER-EPIPHONE-VOX_W0QQitemZ280287860662QQcmdZViewItemQQptZUK_Musical_Instruments_Guitars_CV?hash=item280287860662&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2|65%3A16|39%3A1|240%3A1318

 

Άντε ρε παιδιά, μαζέψτε κανά ψιλό, 2 μέρες έμειναν..!

To keep you is no benefit. To destroy you, no loss

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ποιος gay αραγε να εχει το 000001 ? αυτο ψαχνω και πλερωνω οσο οσο. :D

 

Αναφέρω πιο πάνω, πως το πρώτο αντίτυπο επέμεινε να το κρατήσει ο ίδιος ο John Lennon.

Κάτι ήξερε το παλικάρι...!

 

Μαζεύω εδώ και χρόνια δίσκους βινυλίου, χωρίς ποτέ να κοιτάω την συλλεκτική τους αξία.

Δεν το βρίσκετε κάπως υπερβολικό να κοιτάς ένα serial και ανάλογα να τιμολογείς...;

Δεν συμβαίνει μόνο στους δίσκους βέβαια, αλλά 20.000 + euros για έναν δίσκο, μου φαίνονται κάπως πολλά, μόνο και μόνο επειδή είναι ο «Νο 0000005»..!

To keep you is no benefit. To destroy you, no loss

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου