Προς το περιεχόμενο

Volume in Cubase(mixing phase)


SynthetiK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια ερωτηση που με προβληματιζει καιρο κ δεν ξερω πως να την αντιμετωπισω.Οταν τελειωνω μια ηχογραφηση στο Cubase και το κανω mixdown,το τελικο wav. παντα ακουγεται πολυ χαμηλα 5-10 db κατω απο ενα cd συγροτηματος.Οταν ανεβαζω το master gain τοτε εχω audio clipping.Υπαρχει καποιος τροπος για να αντιμεωπισω το προβλημα κ να ανεβασω την ενταση σε φυσιολογικα επιπεδα χωρις να 'κλιπαρει'?

ΥΓ η ηχογραφηση ειναι σχεδον παντα πολυ καλη κ δεν παρουσιαζει προβληματα

P>Come Closer and See!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Η μέθοδος αυτή λέγεται mastering, και η αύξηση της έντασης είναι αποτέλεσμα compression και limiting στο stereo track, που είναι μέρος της διαδικασίας.
Δεν είναι κάτι που γίνεται στο στάδιο της μίξης μέσα στο Cubase.

Υπάρχουν κάποια mastering suites (T-Racks, k.a) που μπορεί να αγοράσει κανείς για να τα επεξεργαστεί αλλά αυτό είναι μια τέχνη ολόκληρη που μπορεί και να καταστρέψει ότι έχεις κάνει πριν.

Με μία απλή αναζήτηση θα διαβάσεις αρκετά πάνω στο θέμα που έχουν συζητηθεί κατα καιρούς.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδη αν το παω για mastering σε studio λες οτι θα λυθει το προβλημα,ετσι?Θα ανεβει η ενταση χωρις να επηρεασει καθολου τον ηχο...Μαλιστα..

Ευχαριστω

P>Come Closer and See!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά, το Mastering είναι το τελικό στάδιο επεξεργασίας, και εφαρμόζεται σε ολόκληρο το MixedDown Track σου.

Στην περίπτωσή σου, θα έπρεπε να επεξεργαστείς κάθε ξεχωριστό κανάλι με Compression και EQ πριν κάνεις το κομμάτι σου Export σε Wav. Επειδή το Dynamic Range της ηχογράφησης είναι σχετικά μεγάλο, με έναν Compressor προσπάθησε να το ελλατώσεις. Έτσι, το RMS (Root Mean Square) level θα ανέβει (που είναι και αυτό που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί ως ένταση), χωρίς τα Peaks να σου κάνουν Clipping.

 

Αυτό μπορείς να το κάνεις καί μεσα στο CUBASE ή αν θές, μπορείς να επεξεργαστείς κάθε Take της ηχογράφησής σου σε ένα Dedicated Wave Editor όπως το Wavelab ή το SoundForge. Να ξέρεις όμως, πως για κάθε Db έντασης που κερδίζεις, το Signal to Noise Ratio χειροτερεύει κατά το ίδιο ποσό. Έτσι, αν έχεις SNR 98Db, έχεις κάνει ηχογράφηση όσο πιό κοντά γίνεται στα 0Db (χωρίς clipping) και σου βγαίνει -15 με -20 Db RMS, δυναμώνοντάς το με Compression κατά 10DB για παράδειγμα, το SNR από 98 θα σου πάει στα 88Db, που σημαίνει οτι ο θόρυβος της ηχογράφησής σου θα είναι κατά 10Db πιο δυνατός. Γιαυτό, είναι καλό να επενδύεις σε Balanced καλώδια και συνδέσεις στο Studio καθώς και σε Hardware με χαμηλό SNR.

 

Τωρα, υπάρχουν πολλά sites με χρήσιμα compression settings που θα σε βοηθήσουν. Κιθάρες, κρουστά, φωνητικά, μπάσο και άλλα όργανα, συνήθως έχουν συγκεκριμένα compression settings, εκτός άν θέλεις να πειραματιστείς.

 

Αφού έχεις φέρει τα κανάλια σου στις επιθυμητές εντάσεις, σειρά έχει το mixing, τα effects και panning και γενικά αυτό που λέμε "τοποθέτηση" των ήχων σου στο stereo Field. Ένας Limiter στο Stereo Bus (master) του Cubase θα σου δόσει ακόμα 1-3Db RMS. Αφού γίνουν όλα αυτά, σειρά έχει το Mastering το οποίο μπορείς να το δοκιμασεις και μόνος σου, ή να το δώσεις σε κάποιον επαγγελματία. Το Mastering εκτός από το ανέβασμα των εντάσεων, προσδίδει και ακουστικό χαρακτήρα με Fine EQing καθώς και με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται. Πολλοί χρησιμοποιούν Compressors με λυχνίες ή Opto-Compressors οι οποίοι λόγω της ιδιαιτερότητας των κυκλωμάτων τους προσδίδουν Harmonic Distortion στο σήμα, και ανεβάζουν κάποιες αρμονικές οι οποίες είναι γλυκές στο άκουσμα - κάτι που το Software δέν έχει καταφέρει ακόμα να πετύχει με μεγάλη ακρίβεια.

 

Καλή επιτυχία!

 

Formant.

P>Not everyone understands house music...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου