Προς το περιεχόμενο

ΗΒ GA-15 -> Blues Jr. (?)


Babtua

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Mάλλον ήρθε η ώρα να βάλω χέρι στον GA-15 που έχω λίγο καιρό τώρα. Εκτός από τις προφανείς και μάλλον επιβεβλημένες αλλαγές σε ποιοτικότερες λάμπες και μεγάφωνο από τα στοκ κινέζικα, θα προβώ και σε δραστικές αλλαγές στα ηλεκτρονικά του.

 

Σκέφτηκα λοιπόν αντί να αυτοσχεδιάσω, να βασιστώ σε κάτι υπάρχον που έχει αποδεδειγμένα καλή απόδοση. Τα πρώτα σχέδια που μου ήρθαν στο νου ήταν ο Fender Blues Jr. και οι 18W Marshall και προτίμησα τελικά τον Blues Jr. για διάφορους λόγους (αν και γενικά αν παρατηρήσει κανείς καλά τον Blues Jr., περισσότερο σε Marshall μοιάζει παρά σε Fender, ακόμα και το tonestack από Marshall είναι...)

 

Έτσι λοιπόν, το σχέδιο είναι το εξής: ξηλώνω όλη την πλακέτα από τον GA-15 και βιδώνω κεραμικές βάσεις για τις λάμπες στο σασί. Επίσης βιδώνω και ένα κομμάτι turret board που μου περίσσεψε από προηγούμενο project και κάνω εκεί όλες τις συνδεσμολογίες των εξαρτημάτων, point-to-point. Το δίλημμά μου όμως ήταν το εξής: ο GA-15 διαθέτει δύο 12ΑΧ7 ενώ ο Blues Jr. χρειάζεται τρεις. Έτσι έπρεπε είτε να ανοίξω τρύπα και να προσθέσω άλλη μια βάση λάμπας (και να υποθέσω ότι το τροφοδοτικό του GA-15 επαρκεί για τροφοδοσία άλλου ένα σετ νημάτων) ή να επανασχεδιάσω το κύκλωμα προενίσχυσης του Blues Jr. ώστε να χρησιμοποιεί μία μόνο 12ΑΧ7 (αντί για 1 1/2 που θέλει κανονικά). Αυτό όμως θα με περιόριζε πολύ και θα ξέφευγε αρκετά από τις προδιαγραφές και τον ήχο του Blues Jr.

 

Βρήκα μάλιστα και κάποιους οι οποίοι θέλοντας να διώξουν το solidstate κύκλωμα από τον GA-15 και να τον κάνουν all-tube (ναι, το tonestack του βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές, solid state δηλαδή στη γραμμή του σήματος!) κατέληξαν σε πολύ καλές λύσεις (πχ http://www.prodigy-pro.com/diy/index.php?topic=35289.msg462201#msg462201 ) οι οποίες μάλιστα δε χρειάζονται ιδιαίτερες αλλαγές και γίνονται πολύ εύκολα.

 

Αλλά τότε άναψε ένας γλόμπος πάνω από το κεφάλι μου και <ΙΔΕΑ!> μια λέξη ήρθε στο μυαλό μου: concertina.

 

Ο concertina splitter ή αλλιώς cathodyne είναι ένας τρόπος συνδεσμολογίας μιας τριόδου λυχνίας για να οδηγήσεις ένα push-pull τελικό στάδιο εξόδου με τα ανάστροφης φάσης σήματα που απαιτούνται. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενισχυτών χρησιμοποιεί για αυτή τη δουλειά μια άλλη συνδεσμολογία, τη Schmitt, η οποία απαιτεί δύο τριόδους. Αναπόφευκτα, τόσο ο GA-15 όσο και ο Blues Jr. χρησιμοποιούν αυτήν τη συνδεσμολογία. Έτσι όμως χαραμίζεται μια ολόκληρη 12ΑΧ7 (δύο τρίοδοι) στον GA-15 από τις δύο που διαθέτει συνολικά. Διαμορφώνοντας κατάλληλα το σχέδιο, σκοπεύω να αντικαταστήσω τον Schmitt phase splitter του GA-15 με concertina splitter και να μου περισσέψει έτσι μια τρίοδος. Μαζί με την άλλη 12ΑΧ7 θα έχω ακριβώς τις τριόδους που απαιτούνται για το όλο κύκλωμα του Blues Jr.

 

Για reverb δεν ξέρω ακόμα αν βάλω. Ο power transformer διαθέτει έξοδο για τροφοδοσία τελεστικών (που απαιτεί το κύκλωμα του reverb του Blues Jr.) και θα χρειαστώ ένα accutronics tank. Από την άλλη, δεν είναι και τόσο αναγκαίο.

 

Η ερώτηση είναι η εξής: έχω μια μικρή εμπειρία με κυκλώματα που χρησιμοποιούν concertina (ο πρώτος λαμπάτος που ξεκοίλιασα πριν πολλά χρόνια και ήταν το έναυσμα να ασχοληθώ με λάμπες είχε concertina) αλλά θα ήθελα και μια δεύτερη, τρίτη, ν-οστή άποψη. Για παράδειγμα, ο Fender Princeton 6G2 δούλευε με concertina.

 

To κόστος της όλης εργασίας (εκτός από μεγάφωνο/λάμπες που σκοπεύω να αλλάξω) θα είναι μηδαμινό. Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας που ακούει στο όνομα output transformer και δεν ξέρω πόσο καλός είναι. Σε κλιπάκια που άκουσα από τις παραπάνω μετατροπες μου φάνηκε αξιοπρεπέστατος.

 

Επίσης, τί θα προτείνατε για 10" μεγάφωνο; Επειδή η όλη εργασία θα γίνει budget, σκεφτόμουν για κάνα απλό Jensen. Kάτι άλλο στην ίδια κατηγορία τιμής με την ίδια ή καλυτερη απόδοση;

 

Τελικό σχέδιο θα ποστάρω όταν το σχεδιάσω και το εξομοιώσω...

Αρβύλες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 22
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εγώ που αγόρασα από συμφορουμίτη GA15 με Vintage Jensen σου λέω ότι τζάμπα κόπο θα κάνεις.... ο ενισχυτάκος παίζει τρομερά καλά, μόνο το βάθος του λείπει.... αν μπεις σε φάση για reverb tank κλπ μαζί σου κι εγώ, *βάσεις έχω, λάμπες έχω, τανκ έχω αλλα είναι θηρίο οπότε πάω για άλλο μικρότερο.

Τα Watt, είναι σαν τα λεφτά... να έχεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατά πάσα πιθανότητα άσχετο, αλλά με δύο διπλοτριόδους και δύο 6v6 ενισχυτικές (αλλά και λάμπα στα ρεύματα η οποία όμως γίνεται και ss) έφτιαξα (και μετάλλαξε ιδανικά ο Marillion) τον tweed dlx 5E3. Χωρίς reverb. Χωρίς να θέλω να ανοίξω αντιπαλότητες, στα αυτιά μου, κάνει τον Blues Jr. να ακούγεται λίγος (αν και ο BJ είναι πιο δυνατός).

Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

 

Κάποια στιγμή πρέπει να ανεβάσω και (τα αναβαθμισμένα) κλιπάκια

Γιώργη, σε ευχαριστώ πολύ και δημοσίως.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίες ιδέες babtua, ζηλεύω μιας και μου αρέσουν τέτοια projects αλλά μου λείπει ο χρόνος να τα υλοποιήσω  :P

 

Σκοπεύεις πρώτα να τελειώσεις με το κύκλωμα ή να αλλάξεις μεγάφωνο;

 

Προσωπικά θα πήγαινα για alnico jensen 10" αλλά απ'ότι θυμάμαι είναι διπλή τιμή απ'το απλό ceramic και δεν ξέρω αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο ήχο που θες να πετύχεις  :-\

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμμμ... νά, γι αυτό άνοιξα το τοπικ. Η ιδέα να χρησιμοποιήσω 6V6 δε μου πέρασε καθόλου από το μυαλό και είναι πολύ καλή ιδέα! Δεδομένου ότι έχω ήδη φτιάξει ενισχυτή με PP EL84, είναι καλό να έχω και έναν διαφορετικό ήχο.

 

Και μάλιστα, απ ότι βλέπω, ο 5Ε3 χρησιμοποιεί κι αυτός concertina. Και εφόσον έχουν περίπου την ίδια αντίσταση εξόδου με EL84 σε PP (~8K) και ίδια ισχύ, δε θα χρειαστεί να αλλάξω Μ/Σ εξόδου. Δε με καλύπτει η προενίσχυσή του όμως, οπότε μάλλον θα καταλήξω σε υβρίδιο 5Ε3 (phase splitter/τελικός) και Blues Jr. (preamp).

 

Για reverb ακόμα το σκέφτομαι... Ίσως αργότερα, θα δείξει.

 

Μάλλον πρώτα το κύκλωμα θα φτιάξω και στο τέλος αλλαγή μεγαφώνου/λυχνιών. Επειδή σκοπός είναι το μικρό budget θα μείνω σε ceramic μεγάφωνα, με κανα C10Q Jensen σαν πρώτη επιλογή.

 

Από την άλλη, μου μπαίνουν και ιδέες να αφήσω το υπάρχον και να φτιάξω και μια καμπινούλα και να βάλω κανα Celestion (που μπορεί να βρει κανεις bargain σε κάνα ebay αρκετά συχνά). Κάνα Vintage30 που πολύ συμπαθώ (και ίσως και κανένα greenback μαζί σε 2x12). Ξεφεύγει λίγο το budget, αλλά η καμπίνα είναι γενικά χρήσιμη και για άλλα πραγματα.

 

Δε θέλω να πετύχω κάποιο συγκεκριμένο ήχο, πιο πολύ για τη χαρά της κατασκευής το κάνω (και για να διώξω το παράταιρο solid-state κύκλωμα που έχει ο GA-15 για tone stack).  Audiokostas, τα κλιπάκια θα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα και τα περιμένω... άλλωστε πάσχω κι εγώ από έλλειψη χρόνου και δεν ξέρω πότε τελικά θα ξεκινήσω αυτο το project.

 

Καμιά ιδιαίτερη προτίμηση για 6V6; Είμαι ανάμεσα σε ΕΗ και JJ...

 

Αρβύλες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρώτα από όλα..ΣΩΣΤΟΣ!

 

Έπειτα... για 10" ηχείο ψάξε και κανένα μεταχειρισμένο δρ Ζ (αυτα που κανει μονος του)

λενε οτι παιζει με ογκο απο 12αρι!

 

Επειτα ακομα αν χρειαζεσαι V30 σκεφτομαι να βγαλω το ενα απο μια ORANGE 212 που εχω και να το αντικαταστησω με G12H... οποτε αν σ ενδιαφερει στειλε με πμ να το συζητηξουμε!

αυτα! (5Ε3 λεει πολύ γενικώς!!!!!...και χωρις ριβερμπυ)

 

αργυταρ

''It's dark and we're wearing sunglasses''

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χαίρομαι που σου έδωσα ιδέες.

 

Έτσι που παίζει ο μικρός, το reverb δεν με πολυχαλάει.

Αλλά ένα (καλύτερο από το Μπέχρι που έχω) reverb πεταλάκι, μάλλον θα το πάρω.

Κλιπάκια στην αρχέγονη μορφή του (είναι αρκετά καλύτερος τώρα) υπάρχουν εδώ(http://www.box.net/shared/gg4jkaam8w)

Στο θέμα price/value ratio, τα Eminence δεν παίζονται. Τουλάχιστον από 12άρια που κοίταζα. Στο κλιπάκι φοράει Governor αλλά πλέον έχει Kοch (λόγω ατυχήματος).

Οι λάμπες που φοράει είναι RCA NOS (που είχα βρει πολύ φθηνά πριν καμιά 10αριά χρόνια από κάτι φίλους). Καίτοι απίθανες, τις έχουν τσιμπήσει πολύ για να πω ότι αξίζει να τα δώσεις. Οι JJ είναι μια χαρά.

 

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν είναι να βάλω reverb θα το κάνω σωστά και θα βάλω spring tank (έστω και με solid state οδήγηση).

 

Τα Eminence τα βρίσκω γενικά σε παρόμοιες με Celestion τιμές, είναι τόσο πολύ καλύτερα από Celestion ώστε να έχουν τόσο καλο price/value ratio; Από την άλλη, τα Celestion λόγω μεγάλης διάδοσης τα βρίσκεις αρκετά εύκολα και used σε πολύ χαμηλές τιμές (να ήδη ο φίλος argytar από πάνω προσέφερε V30!) και μάλλον βασιζόμουν σε αυτό ωστε να μείνει χαμηλά το budget. Με λίγα λόγια, ό,τι καλό βρω φτηνά θα βάλω, αφού έτσι κι αλλιώς δεν κυνηγάω κάποιο πολύ συγκεκριμένο ήχο. Απλά κλίνω λίγο προς το V30 γιατί το έχω βάλει και στον άλλο μου λαμπάτο και γενικά όπου το έχω ακούσει απλά δεν παίζεται, για το αυτί μου τουλάχιστον. Όλα αυτά ΑΝ τελικά κάνω καμπίνα με 12άρια (μάλλον 2x12). Aλλιώς δέχομαι προτάσεις για καλύτερο από Jensen C10Q 10άρι περίπου στην ίδια τιμή...

 

(Xμμμ... mixed 2x12 με Celestion και Eminence μήπως...; χμμμ...)

 

Για λάμπες τώρα που το σκέφτομαι, θα βάλω κάτι 12ΑΧ7 που έχω από ξεκοιλιασμένο μηχάνημα από τα '70s. Αν θυμάμαι σωστά είναι μια RCA και δύο Mullard. 6V6 θα πάρω όμως καινούριες, μάλλον JJ - αφού έβαλα αποκλειστικά ΕΗ στον άλλο, αυτός ας μην έχει καμία ;D

 

Αρβύλες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν είναι να βάλω reverb θα το κάνω σωστά και θα βάλω spring tank (έστω και με solid state οδήγηση).

 

Τα Eminence τα βρίσκω γενικά σε παρόμοιες με Celestion τιμές, είναι τόσο πολύ καλύτερα από Celestion ώστε να έχουν τόσο καλο price/value ratio; Από την άλλη, τα Celestion λόγω μεγάλης διάδοσης τα βρίσκεις αρκετά εύκολα και used σε πολύ χαμηλές τιμές (να ήδη ο φίλος argytar από πάνω προσέφερε V30!) και μάλλον βασιζόμουν σε αυτό ωστε να μείνει χαμηλά το budget. Με λίγα λόγια, ό,τι καλό βρω φτηνά θα βάλω, αφού έτσι κι αλλιώς δεν κυνηγάω κάποιο πολύ συγκεκριμένο ήχο. Απλά κλίνω λίγο προς το V30 γιατί το έχω βάλει και στον άλλο μου λαμπάτο και γενικά όπου το έχω ακούσει απλά δεν παίζεται, για το αυτί μου τουλάχιστον. Όλα αυτά ΑΝ τελικά κάνω καμπίνα με 12άρια (μάλλον 2x12). Aλλιώς δέχομαι προτάσεις για καλύτερο από Jensen C10Q 10άρι περίπου στην ίδια τιμή...

 

Τα V30 είναι μια χαρά και αν τα παίρνεις φθηνά, μονόδρομος  ;D

Για το reverb, σωστός ομιλών.

 

Για λάμπες τώρα που το σκέφτομαι, θα βάλω κάτι 12ΑΧ7 που έχω από ξεκοιλιασμένο μηχάνημα από τα '70s. Αν θυμάμαι σωστά είναι μια RCA και δύο Mullard. 6V6 θα πάρω όμως καινούριες, μάλλον JJ - αφού έβαλα αποκλειστικά ΕΗ στον άλλο, αυτός ας μην έχει καμία ;D

Για κοίτα από μετρήσεις πως πάνε οι 12ΑΧ7 που έχεις.

Αν είναι οι παλιές οι Mullard και είναι καλές, μπορεί κάποιος audiophile να σου χρηματοδοτήσει τον ενισχυτή.  ;)

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για κοίτα από μετρήσεις πως πάνε οι 12ΑΧ7 που έχεις.

Αν είναι οι παλιές οι Mullard και είναι καλές, μπορεί κάποιος audiophile να σου χρηματοδοτήσει τον ενισχυτή.  ;)

 

Το καλό είναι ότι μπορώ να τις δοκιμάσω και τώρα, plug and play... ;) Στο μηχάνημα που είναι πάντως, δούλευαν μια χαρά...

 

Το κακό είναι ότι πρέπει να τις ξεθάψω από το πατρικό μου που έχω αφήσει το μηχάνημα... Εκεί έχω και μια καλούτσικη παρακαταθήκη παλιών αχρησιμοποίητων λυχνιών από 60s και 70s αλλά επειδή τις είχαν βγάλει από τα κουτιά τους, έχουν σβήσει τα markings και δεν ξέρω τι είναι... μαντεύω ότι έχει σίγουρα 12AX7 και 12AU7, μερικές EF86, μερικές EL84 και μερικές περίεργες μάλλον για RF. Πάντως σε αρκετές ψιλοφαίνεται το λογότυπο της Mullard και σε άλλες RCA. Σε άλλες δε φαίνεται τίποτα...

Αρβύλες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου