Προς το περιεχόμενο

Προβλήματα θορύβου από γειτονικό εργοστάσιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το κείμενο απεύθυνεται σε όσους έχουν πραγματικά σοβαρό πρόβλημα με θέματα θορύβου απο συγκεκριμένους εξωτερικούς παράγοντες(εταιρίες,βιομηχανίες,ιδιώτες) στις κατοικίες τους.

 

Εχω την ατυχία να είμαι γείτονας με μια φαρμακοβιομηχανία η οποία είναι μόλις 70 μέτρα απ΄το σπίτι μου στην Αττική.Από το 2006 το εργοστάσιο έκανε έργα και πρόσθεσε τεράστια κλιματιστικά μηχανήματα και ατμογεννήτριες οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση και είναι πολύ θορυβώδης.Μετρημένα επίσημα κινούνται απο 55 έως 65 db.Το πλέον φριχτό της υπόθεσης όμως είναι ο βόμβος που περνάει εντός της οικίας, ακούγεται παντού,ακόμα και στα εσωτερικά δωμάτια που δεν επικοινωνουν με τους εξωτερικούς τοίχους.Εχω την ατυχία να έχω εξαιρετική ακοή και το ακούω πολύ πιο έντονα απ΄τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.Είναι τόσο φριχτό που μου προκαλεί ναυτία,ζαλάδες,πονοκεφάλους,εκζέματα, καρδιακές ταχυπαλμίες και νευρικές συσπάσεις καρδιάς ,αδυναμία συγκέντρωσης και ένα συναίσθημα εξαιρετικά υψηλού στρέςς.

Ολα αυτά αρχίσαν να εμφανίζονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου απ΄το 2006 και μετά.Απευθύνθηκα στην νομαρχία η οποία έκανε μετρήσεις, εντοπίζει τις αυξημένες χαμηλές αλλα μου λένε ότι δεν είναι θεσμοθετημένες αν και αναγνωρίζουν ότι η ενόχληση για κάποιον που ζεί 24 ωρες το 24ωρο με αυτές μπορεί να είναι δραματική.Είναι σαν το μαρτύριο της σταγόνας, όταν πρωτομπαίνεις στο σπίτι τον ακούς(τον βόμβο) και δε δίνεις σημασία , όταν όμως είσαι συνέχεια στο χώρο νιώθεις ότι θα εκραγεί το μυαλό σου.

Η κατοικία μου (καθώς και των λιγοστών γειτόνων όλες νόμιμες πολεοδομικά με άδειες) είναι χτισμένη απ το 1980.Η περιοχή επειδή ήταν εκτός σχεδίου, κυρίως χωράφια, προκειμένου ο τότε δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο να την βάλουν στο σχέδιο πόλης την χαρακτήρισαν σαν ΒΙΟΠΑ το 1989.Κανείς μας κάτοικος δεν έμαθε την προθεσή τους να μας χαρακτηρίσουν ΒΙΟΠΑ τότε ,αλλιώς θα είχαμε αντιδράσει.Υπήρχε λένε τώρα στις ανακοινώσεις του δημαρχείου εκείνη την εποχή αλλά κανείς δε πάει στο δημαρχείο χωρίς λόγο μόνο και μόνο για να δεί τις ανακοινώνεις ,ειδικά όταν μένει στην άλλη άκρη της πόλης.Ο τότε δήμαρχος επίσης σε τωρινή μου συνάντηση για να μας δώσει εξηγήσεις , είπε ότι το 1989 μας χαρακτήρισαν ΒΙΟΠΑ (μια έκταση που δεν είναι καλά-καλά 500 μέτρα)προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους και να εντάξουν την περιοχή στο σχέδιο πόλης και επειδή η περιοχή δεν πληρούσε ούτε πληρεί τις προϋποθέσεις για ΒΙΟΠΑ (ειδικό αποχετευτικό δίκτυο,δρόμους,ιατρεία κλπ) θεώρησαν τότε ότι μετά απο μερικά χρόνια 6-7 η περιοχή θα αποχαρακτηριζόταν απο ΒΙΟΠΑ και όλα θα ήταν βολικά γι αυτούς και για μας.

Για να αποχαρακτηριστεί όμως μια περιοχή πρέπει κάποιος να προσβάλει την απόφαση και μεις δε το γνωρίζαμε καν ότι χαρακτηριστήκαμε!!!.Έτσι το 2003 με ένα νόμο της τότε υπουργού ΥΠΕΧΟΔΕ αποφασίστηκε ότι ΒΙΟΠΑ ανενεργά εντός της Αττικής που δεν έχει προκύψει θέμα αποχαρακτηρισμού τους μπορούν να ..ενεργοποιηθούν.

Το ανέφερα αυτό στον πρώην δήμαρχο μου απάντησε   ...λυπάμαι , είστε....παράπλευρες απώλειες!!!!

Οταν άρχισαν τα προβλήματα και έφερα την υπηρεσία περιβάλλοντος της νομαρχίας για έλεγχο , μετά το πέρας των μετρήσεων οι οποίες έδειχναν μέγιστη όχληση 65 db, μου δήλωσαν ότι δε μπορούν να κάνουν κάτι,επειδή όπως μου ανέφεραν το όριο θορύβου στα ΒΙΟΠΑ είναι 70 db, δηλαδή λένε ότι είναι το ίδιο όριο με τις περιοχές ΒΙΠΕ (!!!!!) που είναι καθαρά βιομηχανικές(Τότε ποιος ο λόγος να μην χαρακτηρίσουν την περιοχή μας απ΄την αρχή ΒΙΠΕ;;;; ) .

Σας αναφέρω επίσης ότι το Π.Δ. 1180/81 ορίζει ότι στις περιοχές που υπάρχει ίσο βιομηχανικό και αστικό στοιχείο το μέγιστο επιτρεπόμενο όριου θορύβου είναι τα 55 db!!

Πως γίνεται λοιπόν να αναιρούν το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι έχτισαν με νόμιμες πολεοδομικές άδειες από το 1981 και να μην εντάσουν την περιοχή , τουλάχιστον(για το ζήτημα θορύβου που είναι θέμα υγείας) στο καθεστώς των 55 db αλλα στα 70 db;;;

Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας εμείς;Χτίσαμε μήπως παράνομα σε περιοχή που δε μας δώσαν νόμιμη άδεια τότε;;;Ενημερωθήκαμε από κανέναν ότι 10 χρόνια αργότερα θα κάναν την περιοχή ακατάλληλη για κατοίκους;;;

Τονίζω ότι ο συγκεκριμένος θόρυβος και βόμβος είναι σε 24ωρη βάση μέρα νύχτα και δεν εχει σχέση με τους θορύβους της πόλης ,όπως αυτοκίνητα ,μοτοσυκλέτες ,νυχτερινά μαγαζιά κ.λ.π. , που ναι μέν είναι πολύ ενοχλητικά αλλά έχουν διαφορετικό συχνοτικό φάσμα και μια διακύμανση και υπάρχουν και λίγες έστω στιγμές ηρεμίας. Σε αυτή την κατηγορία θορύβου επειδή την έχω ζήσει όταν κατά περιόδους χρειαστεί να διανυκτερεύσω κέντρο,δεν υπάρχει αυτός ο τρομακτικός βιομηχανικός βόμβος, (κάτι σαν σεισμός στο ξεκινημά του).

Γνωρίζω απόλυτα ότι όλα τα ψυχοσωματικά προβλήματα που προανέφερα προέρχονται απ΄το εργοστάσιο,δε ξέρω πως να το αποδείξω,να μη νομίζουν ότι ψεύδομαι η υπερβάλω, που να απευθυνθώ δηλαδή ώστε να υπάρξει μια αντικειμενική ιατρική γνωμάτευση ότι μπορεί τελικά αυτός ο ένας πολίτης να υποφέρει πραγματικά σοβαρά ώστε να πρέπει να βρεθεί μια λύση για να γλυτώσει μιας και η αιτία δεν είναι πολλοί λόγοι(δεν είναι πχ δρόμος ενας θορυβώδης δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που δε μπορεί να βρεθεί λύση)αλλά ένας μόνο ιδιώτης, ένας βιομήχανος ο οποίος παρά τις επανειλημμένες παρακλήσεις δε πρόκειται να προχωρήσει σε καμμία ενέργεια για να μη βάλει το χέρι στην τσέπη ,εκτός αν τον υποχρεώσει ο νόμος.

 

Θα ήθελα να παρακαλέσω,ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ,όποιον έχει σχετική εμπειρία (παρακαλώ μην αναφέρετε απλά γνώμες τι θα έπρεπε να ισχύει) με παρόμοια περίπτωση να καταθέσει τις απόψεις του και τυχόν υποδείξεις όπως που θα μπορούσα να απευθυνθώ (εκτός της υπηρεσίας περιβάλλοντος της νομαρχίας που δηλώνει αδυναμία και δεν ασχολείται περισσότερο,ούτε προωθεί το θέμα σε άλλο φορέα που μπορεί να εξετάσει πιθανές νομικές λύσεις) σε υπηρεσίες ιδιωτικές, κρατικές η ευρωπαϊκές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

 

Για να καταφέρω να γράψω το κείμενο συγκεντρωμένος ,το έκανα με τη βοήθεια ωτοασπίδων, τις οποίες φοράω το μεγαλύτερο μέρος της μέρας όταν βρίσκομαι σπίτι.. είναι γελοίο και τραγικό...

 

Ευχαριστώ εκ΄των προτέρων όσους μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το κείμενο.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα φίλε μου,

Καταρχήν θα μπορούσες να απευθυνθεις σε ένα δικηγόρο για νομικές συμβουλές επι του θέματος. Χωρίς δυστυχώς να ξέρω ονόματα συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποιοι που εξειδικεύονται στο θέμα τις περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας κτλ. Έπειτα μια ιδέα θα ήταν να απευθυνθείς στον συνήγορο του πολίτη (οι άνθρωποι είναι ειλικρινά σοβαροί και θα βοηθήσουν αν μπορούν, το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία), χωρίς επίσης να γνωρίζω έαν το θέμα αυτό εμπίπτει στην δικαιοδοσία τους. Ως last resort θα μπορούσατε ως κοινότητα, συλλογικά, να προσελκύσετε  κάποιο ευρωπαϊκό φορέα για hardcore κατάσταση (όταν θα πέσουν τα πρόστιμα θα τρέχει το σκατό από τα μπατζάκια τους στη νομαρχία). Αυτά απο εμένα.

 

EDIT: Για τα σχετικά όργανα της ΕΕ που μπορούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο, θα βρεις πληροφορίες εδω: http://europa.eu/index_el.htm

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου