Προς το περιεχόμενο

Τι πιστεύετε ότι έχουν απογίνει τα αρχικά master tapes από ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες?Μυστικοπάθεια και μανία συλλεκτών να μη μοιράζονται.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα αν και το συγκεκριμένο θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση, έχω μερικές απορίες και αν υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν και έχουν εργαστεί σε εταιρείες καλό θα ήταν να μας διαφωτίσουν.

Αρχικά έχω ακούσει από 2-3 άτομα, για την εταιρεία Cobalt (πρώην Universal μέχρι το 2009 και με άλλα ονόματα παλιότερα Polygram/Polydor/Philips κλπ) ότι όλο το υλικό της (master tapes αλλά και σπάνια cd) το έχει παρατημένο και είναι για πέταμα. Και ότι πολλά που έχουν ανέβει στις ψηφιακές πλατφόρμες τα έχει κατεβάσει από διάφορα σάιτς. Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει, αλλά πολλές κυκλοφορίες που η εταιρεία έχει βγάλει σε cd, τις έχει ανεβάσει στις πλατφόρμες (spotify/ apple music), όπως ακριβώς κυκλοφορούσαν πριν χρόνια σε διάφορα παράνομα σάιτς, μπαζάρ κλπ, δηλαδή με ήχο βινυλίου και αλλοιωμένο ήχο (συνεπώς δεν έχει καν τα cd της) αλλά έχω προσέξει ότι έχει πάρει και πολλά, από συγκεκριμένα κανάλια του youtube διαφόρων users, που ήταν ανεβασμένα πχ το 2010 και είχαν αλλοιωμένο ήχο.  

Το ίδιο έχω παρατηρήσει και με κάποια λίγα της Melodymaker (που ;έχει την εταιρεία LYRA και διάφορες άλλες εταιρείες). Και εγώ έκανα το λάθος και έστειλα mp3 από κασέτα φίλου της Μαργαρίτας Ζορμπαλά σε 2-3 άτομα, και αυτός ο φίλος μου λέει ότι αυτό που ανέβασαν της Ζορμπαλά το άλμπουμ "Κάτι γίνεται" είναι από το δικό του αρχείο και απλά έχουν πειράξει τις συχνότητες. Πολλά βέβαια της Melodymaker είναι από δικά της βινύλια και απλά έχουν κάνει περίεργο denoising σε σημείο να αλλοιώσουν πολλές συχνότητες και μετά έχουν βάλει μπάσο για να μη φαίνεται η αλλοίωση.

Στη Minos κάποια άτομα που έχω βρει στο facebook μου έχουν πει να μη ρωτάω πολλά και ότι δεν φτάνει που έχουν ανεβάσει τόσα ψηφιακά και μπορώ να τα ακούω τζάμπα, ότι είμαι τζαμπατζής που ψάχνω τον Αδαμαντίδη, το Νομικό και κάποια άλλα. Πάντως η Minos μια χαρά ανέβασε από master tapes κάποια άλμπουμς του αείμνηστου Γιώργου Σαρρή (του αδερφού της Αλεξίου) όταν αυτός έφυγε από τη ζωή.

Γενικότερα έχω δει περίεργες αντιδράσεις από άτομα εταιρειών και συλλέκτες

Και τέλος για το συγκεκριμένο του Χαριτοδιπλωμένου, τι γνωρίζετε; Κυκλοφόρησε όντως στη Ρωσία; Λέει unofficial release πάντως και επίσης έχει και το λογότυπο cd club, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί το 1993-1995 σε εκδόσεις cds από τη Μίνος. Παρόλα αυτά πωλείται κανονικά.

https://www.discogs.com/release/20879494

Τα παλιότερα bootlegs που πωλούνταν 80-100 ευρώ είχαν άθλιο ήχο και τα είχαν πάρει από youtube αλλά ευτυχώς το discogs έχει καταργήσει την πώληση σε πολλά.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΟΙ ερωτήσεις σου με έχουν απασχολήσει στο παρελθόν. Κατέληξα στο (τυπικό για τη νοοτροπία μου) συμπέρασμα πως, όπως και σε κάθε άλλο τομέα, επίσης σε αυτόν τον τομέα, η στελέχωση είχε γίνει κυρίως από βλάχους ερασιτέχνες που δεν είχαν κάποια αντίληψη της σημασίας του υλικού που διαχειρίζονταν. Φοβάμαι ότι όλα έχουν χαθεί για πάντα.

  • Like 1

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Κάποιοι επίσης μου τα μασάνε. Υπάρχει πολύ γνωστό άτομο εταιρείας που είχα μιλήσει μαζί του στα σόσιαλ και τη μία φορά μου είχε πει ότι έχει πολλά από τα σπάνια σε cd και μάλιστα διπλά τριπλά (αλλά θα πρέπει να βάλω πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη) και δεν μπορεί να μου τα στείλει σε mp3 ή flac. Τη δεύτερη φορά τον ξαναρώτησα και μου είπε ότι δεν τα έχει, ή δεν ξέρει πού τα έχει και δεν έχει χρόνο να ψάξει.

Έβαλα και γνωστό μου να ρωτήσει το συγκεκριμένο άτομο )απλά για να δει όντως τα οπισθόφυλλα των cd) και του είπε ότι τα έχει αλλά δεν μπορεί να στείλει ούτε καν τα οπισθόφυλλα των cd για να μην διαρρεύσουν. Πολύ περίεργα πράγματα. Στο discogs πάντως έχουν ανέβει μόνο του Αδαμαντίδη τα οπισθόφυλλα (από όσα  ψάχνω σε cd)

Επεξεργασμένο από thebest20
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τέλος άλλος μου είπε ότι τα cd αυτά που πρωτοβγήκαν το 1987 αλλά και πολλά από επόμενες χρονιές, που δεν πούλησαν σε μορφή cd (επειδή ο κόσμος αγόραζε κασέτες και βινύλια), πήγαιναν για καταστροφή τα cd. Αλλά δεν μπορούσε να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες, δε ξέρω πώς το εννοούσε, γιατί όταν λέμε "καταστροφή" εννοούμε επιστροφή ίσως. Πολύ πιθανό να τα έδωσαν σε δήθεν συλλέκτες-εμπόρους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πιο πιθανό είναι να μην ξέρουν τι τους γίνεται. Το εννοούν όταν σου λένε ότι τα έχουν, το εννοούν όταν σου λένε ότι θα σου κοστίσει (άλλωστε, είναι προφανές ότι "καίγεσαι"), το εννοούν όταν σου λένε ότι τελικά δεν ξέρουν που τα έχουν. Είχα σκεφτεί (όταν πρωτοέγραψες, πριν μερικές εβδομάδες) ότι στη θέση σου θα απευθυνόμουν απ' ευθείας στον καλλιτέχνη, αλλά μετά είδα ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια που έχουν σίγουρα ξεπεράσει τα... 70 και το πιθανότερο είναι πως ούτε αυτοί θα θυμούνται που (και αν) έχουν τα CD τους.

  • Like 1

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω απευθυνθεί σε επίσημες σελίδες καλλιτεχνών, σε ανεπίσημες, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ναι οι καλλιτέχνες που ψάχνω είναι 65-70+ ετών. Για τη Μαριάνα Ευστρατίου, μου έχει πει άλλο άτομο, στενός συνεργάτης της, ότι δεν βγήκαν ποτέ τα 2 albums της σε cd, αλλά εφόσον είναι καταχωρημένα στο discogs, βγήκαν σίγουρα. Για το cd της Λίας Βίσση έχω απευθυνθεί σε fannatics (φανς της Άννας Βίσση). Γενικά δεν δίνει κανείς (όσοι έχουν απαντήσει). Ακόμα και τα χιτάκια ελληνάκια τις συλλογές που έψαχνα παλιότερα  με καλό ήχο (που συμμετέχουν Μαντώ, Ευρυδίκη κλπ), είχα απευθυνθεί σε άτομα που θαυμάζουν τις συγκεκριμένες τραγουδίστριες και εννοείται δεν τα έδιναν με τίποτα και τα βρήκα στο άσχετο με τα χίλια ζόρια.

 

Πάντως ένα ακόμη "περίεργο" ότι η Panik που έβγαλε 2 βινύλια για πρώτη φορά, σε cd, της Άννας Βίσση, το Είμαι το σήμερα κι είσαι το χθες και της Πωλίνας τις Σευχέλλες, έχει κρατήσει μέσα πολλά σκρατς και έχει βάλει τέρμα τις εντάσεις στα 98-99db και πολλά μπάσα. Τα μισά κομμάτια από το album της Πωλίνας, τα είχα από συλλογές cd 90s άψογα  και επίσης η ίδια είχε δώσει δωρεάν σε καλή ποιότητα τα κομμάτια της. Η εταιρεία ούτε καν σκέφτηκε να πάρει όσα κομμάτια υπήρχαν σε συλλογές της Sony (μιας και πλέον τα δικαιώματα της Sony και BMG/RCA πέρασαν στην Panik)

Και το "Είμαι το σήμερα" της Άννας Βίσση, το είχα βρει παλιότερα κάπου με πιο προσεγμένο ήχο βινυλίου (είναι κι ο μόνος δίσκος της που δεν είχε βγει ποτέ σε cd).Αυτά της Panik είναι ανεκδιήγητα.

Πάλι καλά που "πάγωσε" η κυκλοφορία και άλλων δίσκων της Sony/BMG/RCA που επρόκειτο να βγουν σε cd από Panik γιατί θα ήταν μαύρα χάλια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ δεν άκουγα συστηματικά τους καλλιτέχνες που σε ενδιαφέρουν, αλλά είμαι από παιδί φανατικός οπαδός των δίσκων γενικά (από βινυλίου, μέχρι ιπτάμενων) και τα παίρνω πολύ άσχημα με την ιδέα ότι υλικό έχει χαθεί λόγω ερασιτεχνισμού ή αδιαφορίας.

 

Πραγματικά , τρελαίνομαι, δεν κάνω πλάκα.

 

Στην πορεία, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα, στο γράφω μπας και σε παρηγορήσει: ότι αφού ο δημιουργός δεν ενδιαφέρεται για την συντήρηση και διανομή του έργου του, ίσως είναι ΟΚ να χαθεί δια παντός, στα πλαίσια μίας εξελικτικής διαδικασίας όπου ο αξιότερος ανταμοίβεται.

 

Και δεν το γράφω τόσο για τους δικούς σου, αυτοί είναι και άνθρωποι κάποιας ηλικίας. Σήμερα, στο πολύ ζωντανό παρόν, συνεχίζει να συμβαίνει αυτό που συζητάμε. Πριν κανά χρόνο έψαχνα να βρω τραγούδια που πρωτοακούστηκαν σε ταινίες του Νίκου Περάκη, γραμμένα και ειπωμένα από νεότατους ανθρώπους που ζουν και είναι μία χαρά...ε, αντιμετώπισα όλα αυτά που περιγράφεις... κανείς δεν ήξερε που στην ευχή του Θεού μπορούν να βρεθούν ή πως.

 

 

  • Like 2

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Και επίσης με ενοχλεί η εκμετάλλευση κάποιων. Το να φτιάχνουν δίσκους σε cd (δεν ξέρω με τι τρόπο φτιάχνουν παράνομα δισκάκια κανονικά και όχι cd-r). Έχω άλλο γνωστό που είναι συλλέκτης και έδωσε 30-40 ευρώ για κάποια (από άκυρη εταιρεία Throwback) που ο ήχος ήταν από youtube (και μάλιστα και από συγκεκριμένα κανάλια του youtube τα είχαν πάρει, γιατί είχαν ακριβώς σκρατς στα ίδια σημεία και ήταν πειραγμένα σε συγκεκριμένα σημεία). Παλιότερα αυτά τα unofficial τα πουλούσαν κανονικά στο discogs αλλά κάτι τέτοιοι έχουν άλλο τρόπο να τα πουλάνε σε άτομα που λόγω νοσταλγίας πείθονται και αγοράζουν.

Επίσης φτιάχνουν και σε unofficial βινύλια κάποια.

Επεξεργασμένο από thebest20
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, trolley είπε

ΟΙ ερωτήσεις σου με έχουν απασχολήσει στο παρελθόν. Κατέληξα στο (τυπικό για τη νοοτροπία μου) συμπέρασμα πως, όπως και σε κάθε άλλο τομέα, επίσης σε αυτόν τον τομέα, η στελέχωση είχε γίνει κυρίως από βλάχους ερασιτέχνες που δεν είχαν κάποια αντίληψη της σημασίας του υλικού που διαχειρίζονταν. Φοβάμαι ότι όλα έχουν χαθεί για πάντα.

Ωωωωωωω Λιλιπουπολη. Οπου μεγαλο μερος του αρχειου σβηστηκε και εγινε overwrite απο τους προαναφερθεντες βλαχους ερασιτεχνες.

 

Τις προαλλες σκαλιζοντας καποια οικογενειακα κειμηλια βρηκα καποιες κασσετες που ακουω τον εαυτο μου 3ετων κ στην αλλη μερια της κασσετας καποια επεισοδια της Λιλιπουπολης (προφανως γραμμενα απο την ραδιοφωνικη εκπομπη) που δεν υπαρχουν σε καποια απο τις γνωστες συλλογες. Προς στιγμη σκεφτηκα να τα ψηφιοποιησω οπως μπορω κ να επικοινωνησω με την Ερτ αλλα θυμηθηκα κ εγω τους ερασιτεχνες βλαχους…..

  • Like 2

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Πετάχτηκαν.

Και όσα δεν πετάχτηκαν , θα πεταχθούν μιας και σάπισαν στα υπόγεια και την υγρασία.

Αλλά και να μην είχαν πεταχθεί ή σαπίσει, υπάρχουν ελάχιστα μηχανήματα που θα μπορούσαν να τα αναταράξουν.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου