Προς το περιεχόμενο

Πως δοκιμάζουμε εξοπλισμό στα μαγαζια;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το ερώτημα που έχω να θέσω είναι αυτό:

Όταν βγαίνουμε παγανιά στα μαγαζιά να δοκιμάσουμε εξοπλισμο (κιθάρες, ενισχυτές, πετάλια κλπ) τι ακριβώς είναι αυτό που κοιτάμε την εκάστοτε φορά.

Εννοώ πως ακριβώς τσεκάρουμε αν μας κάνει ή όχι η εκάστοτε κιθάρα (ή ενισχυτής, πετάλι κλπ).

Το ρωτάω γιατί τις περισσότερες φορές που έχω πάει για δοκιμή (εντάξει δεν είμαι και κάθε μέρα σε μαγαζί με όργανα), ειδικά για κιθάρα, έχω το εξής θέμα. Παίζοντας διάφορα πραγματακια (κυριώς φανκοσυγχορδίες και πεντατονικές), καταλήγω να έχω πολύ περισσότερο μια γενική εντύπωση (ούτε καν εικόνα ίσως) παρά μια εμπεριστατωμένη άποψη για το όργανο που δοκίμασα. Πολλές φορές έχει να κάνει και με το κατά πόσο βοηθάει κι ο πωλητής λέγοντας πέντε πραγματάκια για το όργανο που δοκιμάζεις, ωστόσο έχω την αίσθηση οτι κάτι δεν κάνω καλά όταν πάω για δοκιμή και μιας και πάω για αγορά κιθάρας σύντομα θέλω να το ψάξω κάπως.

Δεν ξέρω πόσο καλά διατύπωσα το πρόβλημά μου, ωστόσο ο πυρήνας του είναι το "τι ακριβώς θέλουμε να δούμε σε μια κιθάρα, σ'εναν ενισχυτή κοκ για να μας κάνει το κλικ και κυρίως ΠΩΣ θα μπορέσουμε να το δούμε με τις δοκιμές που κάνουμε".

Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Ευχαριστώ όποιον βοηθήσει...

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Σίγουρα με μια πεντάλεπτη-δεκάλεπτη δοκιμή δε θα καταλάβεις και πολλά,εκτός αν πέσεις στο holy grail σου ή είσαι τόσο έμπειρος 8).

  Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δοκιμάσεις την κιθάρα σε παραπλήσιο ενισχυτή με το δικό σου και όχι σε έναν σούπερ γουάου λαμπάτο(εκτός αν έχεις και εσύ τέτοιον  :P),για να πάρεις μια πολύ γενική εικόνα του πως θα ακούγεσαι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό που σίγουρα θα κοίταγα να δω είναι η αίσθηση που μου δινει το οργανο...σαν όργανο! Ο ήχος είναι δευτερεύον...γιατί υπάρχουν πολλοί παράμετροι που παίζουν ρόλο στον ήχο...που οι περισσότεροι μην σου πω όλοι μπορούν να "tweak-αριστουν" αναλογα με τα γούστα του καθε κιθαρωδού...

 

Μετά ίσως καλό θα ήταν να κάνεις και κάποια bends για να δεις αν η κιθάρα είναι σταθερή στο κουρδιζμα...ύστερα δες σε τι κατασταση ειναι τα ταστα...δλδ αν εχουν κοπει καλα απο την μεριά της παλάμης σου...Αλλο ενα πραγμα που θα τσεκαρα εγω θα ηταν αν ηταν καλα κομμένο το nut γιατι ως συνήθως ειναι σκατά κομμένα ολα τα nut απο κιθάρες 600 ευρώ και κάτω...

www.alexisgearstuff.com

www.youtube.com/alexisgearstuff

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ θα κοίταζα (σε τυχαία σειρά):

 

Ι) Τάστα: Κυρίως το πώς αισθάνομαι τις άκρες τους με ένα ένα απότομο κατέβασμα από το 1ο τάστο μέχρι...όσο πάει.

ΙΙ) Νut: Αγαπάμε το καλοκομμένο...όταν το βρίσκουμε. :-\

ΙΙΙ) Απόκριση των ηλεκτρικών/ μαγνήτες: Εγώ έχω μονίμως τα πάντα στο 10, αλλά δε θα με χαλάσει να εξακριβώσω ότι τα pots "ακούνε" καλά. Για τους μαγνήτες, αν αυτό που ακούω μου κάνει τόσο το καλύτερο. Αν όχι, παλιά μου τέχνη κόσκινο...

IV) Κλειδιά: Αν γλιτώσουμε κι εδώ ένα aftermarket έξοδο, μετά χαράς.

V) Finishing: Δεν ανήκω στους ψείρες, ανά περίπτωση όμως άλλα πράγματα συγχωρούνται και άλλα όχι.

VI) Διαστάσεις - Βάρος: Αν αυτό που δοκιμάζω πρόκειται να με συντροφεύσει σε πρόβες/live, κάνω έγκλημα εις βάρος της τσέπης μου αν δεν παίξω και όρθιος.

 

Η βαρύτητα όλων των παραπάνω ποικίλει φυσικά και είναι ανάλογη της κατηγορίας τιμής. Άλλο ειδικό βάρος έχουν μια - δυο ατσαλιές σε μια Squier και άλλο σε μια ESP (τυχαία παραδείγματα).

Εξάλλου (όπως πιθανώς φαίνεται και απ'τα γραφόμενά μου) δεν έχω αγοράσει ποτέ κιθάρα σε κατηγορία τιμής που να απαγορεύει τη σκέψη "χέστο αυτό, έχουμε και τον Stewmac". ;)

τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ προσωπικά εξετάζω και τον "ακουστικό" ήχο μιας κιθάρας πριν την καρφώσω στον ενισχυτή.

 

Επίσης, ένα ωραίο κολπάκι για να δεις πόσο καλά έχουν κάτσει / δέσει όλα τα κομμάτια είναι, όσο η κιθάρα είναι κρεμασμένη, να χτυπάς μια ανοιχτή σι και να πιάνεις το κάτω strap button για να δεις πόσο περνάει ο ήχος εκεί...

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ εξετάζω:

 

A.Την πραγματική(όχι φωτογραφική) όψη του οργάνου. Πείτε πως είμαι άσχετος αλλά για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο αν μιλάμε για ηλεκτρικές κιθάρες/μπάσα.

 

B.Το αν με βολεύει και επομένως με κάνει να αισθάνομαι άνετα ώστε να παίξω. Εδώ παίζουν ρόλο κατασκευαστικά χαρακτηριστικά(μπράτσο, σώμα, βάρος) και όχι άλλα(π.χ. ύψος χορδών) τα οποία ρυθμίζονται.

 

C.Τον ήχο. Αν και επηρεάζεται από χίλιους δυο παράγοντες καλό είναι να ακούμε προσεκτικά τον ήχο της κιθάρας σε έναν ενισχυτή που ταιριάζει στη μουσική μας. 

 

Ανταλλάσω ΔΕΚΟ με baja telecaster.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τσεκάρω την κιθάρα κατ αρχήν χωρίς να την συνδέσω στον ενισχυτή.

Ακούω το πως ηχούνε τα ξύλα. άν έχει καθαρό και δυνατό ήχο απο μόνη της χωρίς ρεύμα.

Αφού την συνδεσω:

Κάνω ένα πέρασμα χρωματικά σε ΟΛΕΣ τις χορδες ΟΛΕΣ τις νότες ΜΙΑ-ΠΡΟΣ ΜΙΑ.

Δέν βιάζομαι, ακούω το sustain της κάθε νότας, μήπως κάποιες σβήνουν γρήγορα ή ακούγονται χαμηλά, κούφιες, πράγμα που μπορεί να υποδηλωνει dead spots στο μανίκι, ή καποιες άλλες δυνατότερα σε ενοχλητικό βαθμό, που σημαίνει κακό συντονισμο  των ξύλων σε καποιες συχνότητες.

Ελέγχω τις οκτάβες, κάτι που μπορεί να διορθωθεί βέβαια αργότερα και στο σετάπ αλλά  άν είναι απο την αρχή καλά σεταρισμένες δείχνει πως  το όργανο ελέγθηκε καλα απο το εργοστάσιο.

Ακούω επίσης άν ταστάρει κάπου το όργανο, και άν ναί, ελέγχω το action για να βεβαιωθώ οτι το πιθανό ταστάρισμα ίσως οφείλεται σε υπερβολικά χαμηλωμένο action ή σε κάποιο κακοβαλμένο τάστο.

Ελέγχω τις ακρες των τάστων πάνω κ κάτω απο το μανίκι, να μήν γρατζουνάνε πουθενά.

Ελέγχω το nut, να είναι καθαρά και καλά κομμένο, να μή βγαίνει καμμιά χορδή απο την θέση της στα bends στα πρώτα τάστα.

Ελέγχω την γέφυρα για σκουριά ή φαγωμένα άλλεν στα βαγονάκια. Eπίσης  το τρέμολο άν υπάρχει, να λειτουργεί ομαλά και να μήν ξεκουρδίζει την κιθάρα.

Ελεγχω τον διακόπτη, πενταθέσιο ή τριθέσιο, και ταυτόχρονα και τους μαγνήτες, κτυπώντας τους ελαφρα με την πέννα, να βεβαιωθώ οτι λειτουργούν και οτι είναι σωστά συνδεδεμένοι στον διακόπτη.

Ελέγχω τα pots, να λειτουργούν ομαλά, χωρίς κενά ή παράσιτα, και με ομαλή καμπύλη στο χαμήλωμα του ήχου ή στο tone. Ελέγχω  το θηλυκό βύσμα του σασί, να κουμπώνει καλά και σταθερά το καλώδιο και να μήν κάνει διακοπές ή θόρυβο.

Ελέγχω την γείωση της γέφυρας αφήνοντας τελείως τα δύο χέρια απο τις χορδές και ακούω άν έρθει βόμβος ο οποίος θα φύγει με το που θα τις ξαναπιάσω. άν  συμβαίνει κάτι τέτοιο, η κιθάρα δέν έχει καλή γείωση.

Ελέγχω τα κλειδιά, να λειτουργούν ομαλά, σφικτά αλλά όχι  πολύ, και χωρίς κενά.

Τέλος ελεγχω την κιθάρα οπτικά στο φώς, για γρατζουνιές  ή κτυπήματα, και ένα γρήγορο έλεγχο στο υπόλοιπο hardware, μην είναι κατι ελαττωματικό ή χαλαρό.

Τελείως τελευταίο, ψάχνω για ένα καθρεφτη για να δω πως δείχνει πάνω μου ;D ;D ;D

άν δέν πάει με το αγαπημένο μου t-shirt,την ζητάω σε άλλο χρώμα και ξαναρχίζω την δοκιμή απο το Α.  ;D ;D ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου