Προς το περιεχόμενο

"Το αριστερό μου είναι ..κουλό"


vagelism

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα ηθελα να μιλησουμε για ένα θεμα που με προβλημάτισε και εξακολουθει να  με προβληματιζει και σαν drummer αλλα και σαν δασκαλο. Και φανταζομαι και πολλους από εσας.  Ακουω αυτή τη φραση δεκαδες φορες κάθε βδομαδα στη δουλεια μου, και θα ηθελα να αναλύσω την προσωπικη μου αποψη , αλλα και να συζητησουμε  γιατι το αριστερο μας χερι  είναι κουλο.. αλλα και να προτεινουμε τροπους αναπτυξης του.

Καταρχην πρεπει να καταλαβουμε ότι το αριστερο χερι {Δεξι για τους αριστεροχειρες} δεν πασχει μονο μυικα σε σχεση με το δεξι..αλλα και εγκεφαλικα.  Το ημισφαιριο του εγκεφαλου που ελεγχει την αριστερη πλευρα  είναι συγκριτικα μικροτερο σε σχεση με το κομματι που ελεγχει τη δεξια.  Τι σημαινει πρακτικα αυτό. Σημαινει ότι δεν χρειάζεται μονο μυικη ασκηση για να ξεκινησει να δουλευει , αλλα και συνειδητες εντολες -συναψεις .  Εντολες σε λειτουργίες πανω στο drumming που σε άλλες περιπτωσεις θα ξεκινουσαν το δεξι σας χερι να οδηγει..πρεπει τωρα να γίνονται και με τα 2 χερια, και αυτό να τηρείτε  με θρησκευτικη ευλαβεια. Το εξης παραδειγμα  θα σας βοηθησει να το καταλάβετε..Αν θελατε να μαθετε να βουρτιζετε τα δοντια σας με το αριστερο, είναι εφικτο..Απλα θελει για μια περιοδο 1-2 χρονων να επιβάλετε στον εγκεφαλο σας να  βουρτσίζει με το αριστερο…Το αν θα εξασκείτε το αριστερο σας με βαρακια ,λιγη βοηθεια του δινετε στη συγκεκριμενη διεργασια.. ετσι δεν είναι?

Ετσι πρεπει να αρχισετε να σκεφτεστε και με τα τυμπανα.

Πρεπει δηλαδη να δωσετε ρολο και στο αριστερο,  βαζοντας  το να ¨οδηγησει¨. Δειλα δειλα στην αρχη αλλα με πιεση εγκεφαλικη και μυικη, οσο και αν σας ακούγετε επιτηδευμένο και ξυλινο.

Θεωρω ότι το μεγαλυτερο προβλημα το εχουν οσοι από εσας εχουν διδαχτει  η εξακολουθουν  να διδάσκονται τα βιβλια του Agostini..μιας και εγω τα διδάχτηκα . Αν και ηταν μια χαρα σαν βιβλια ,ειχαν αυτή την ιδιαιτεροτητα . Ολα ξεκιναγαν με το δεξι,  με αποτελεσμα το αριστερο να είναι παντα ο ¨σκλαβος¨ του δεξιου. Αριστερο Crash βεβαια ουτε για λογος..Ολα επρεπε να ξεκινανε και να καταληγουν στο δεξι χερι.

Καποια στιγμη όταν αρχισαν να ερχονται τα πρωτα βιντεο από Αμερικη ,..δεν φαντάζεστε τι πλακα παθαμε βλεποντας τον Simon Philips η τον  Dennis Chambers  να εχουν αριστερο Ride η να σκανε με το αριστερο στα crash.. ή  βλεποντας σετ Αμερικανων ντραμμερ να εχουν γεμισει την αριστερη πλευρα με crashes & Chinas.

Θεωρω  πολύ τυχερο τον εαυτο μου  γιατι καποια  στιγμη επεσα στον  δασκαλο μου τον Ηλία Δουμάνη που ειχε ασπαστει το hand to hand τροπο που με την γνωριμια μας μου επεβαλε τον εξης κανονα. {Οπου σταματαμε ξεκιναμε με το άλλο χερι}  . Tο δευτερο πραγμα  που εκανε ηταν να μου εξηγησει ότι τα  βιβλια του Agostini..δεν θα τα ξαναχρειαστω . Από εκεινη τη μερα και μετα επεσα σε ένα  πισωγυρισμα που διήρκησε περιπου 1 χρονο…μεχρι που καποια στιγμη διαπιστωσα οτι  το αριστερο μου χερι  ειχε ¨ξυπνησει¨. Μπαινοντας σε αυτή τη περιπετεια διαπιστωσα πολύ παλια Αμερικανικα βιβλια  με το ιδιο κοινο ..ολα ειχαν  τον  hand to hand τροπο σαν απαραβατο κανονα.

Η φιλοσοφια του hand to hand  τροπου  λοιπον {για μενα} είναι η καλυτερη αν θελετε να αρχισει το αριστερο σας να δουλευει , και αυτος είναι ο πρωτος και απαραβατος κανονας που θετω πλεον σε ολους τους μαθητες μου και εγω όταν  ξεκινανε.Εκ πειρας εχω δει ότι ενας αρχαριος αν ξεκινησει με αυτό το κανονα, μεσα σε ένα τριμηνο ο εγκεφαλος του τον εχει ασπαστει πληρως. Αν ωστοσο θελετε να μεινετε στον Agostini ,θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε να κοιτατε ολες τις ασκησεις ξεκινωντας και με Left hand.

Αυτό που θα συμβει στο τελος είναι το παιξιμο σας να γινει πιο Balanced αφου ενας από τους λογους που υποβαλουμε τον εαυτο μας σε τοση ασκηση…είναι να καταφερουμε να μην εχουμε δεξι η αριστερο. Επισης ο χωρος διπλα στο Hihat  που ως  τωρα ηταν αδειος και ορφανος..απο τη στιγμη που θα ξεκινησει το αριστερο να δουλευει θα αρχιζει να γεμιζει με πιατινια…κρουστα κλπ απλα και μονο επειδη μπορείτε πλεον…να τα χτυπησετε. Προτασεις για ασκησεις τωρα.

Το stick control εκτος από τη Βιβλο των ντραμς…αποτελει και τη Βιβλο του αριστερου σας χεριου και πρεπει να το μελετατε με σκεψη και όχι απλα με επαναληψη..Μεγαλη προσοχη στα χερια ..αλλα και στον ηχο. Τα Rudiments συνηθως γραφουν και τις 2 εκδοχες R η L ..και ετσι πρεπει να παιζονται.  Από κει και περα  ασκησεις όπως μονά , διπλά, τριπλά, τετραπλά πρεπει όχι απλα να παίζονται  με το δεξι να οδηγει , αλλα και με αριστερο.  Μην ξεχνατε ότι δεν αρκει να παιζεται τετραπλά π.χ  με το αριστερο στη δευτερη θεση {RRRR-LLLL} αλλα και το αντιθετο{LLLL - RRRR}. Πρεπει να πιεσετε τον ευατο σας να ξεκινησει με αριστερο αλλιως δεν θα συμβει ποτε.  Ελαφρια γυμναστικη επισης θα βοηθησει γιατι  ειπαμε στην αρχη το αριστερο είναι ατροφικο σε σχεση με το δεξι τοσο εγκεφαλικα {που αυτό θελει και την περισσοτερη δουλεια} οσο και μυικα.

Ελπιζω να βοηθησα και ειμαι παντα ανοιχτος στις αποψεις και τις προτασεις σας.

Β. Μουλακάκης.

 

 

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 27
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Έχω ακούσει κατα καιρούς πως η αλλαγή του δεξιού (για ένα δεξιόχειρα) χεριού, με το αριστερό σε καθημερινές "αγγαρείες" ή συνήθειες (βούρτσισμα δοντιών, χτένισμα, φαγητό, (καλύτερα όχι) ξύρισμα κλπ), μπορεί να βοηθήσει το αριστερό χερί να μην το αισθάνεσαι τόσο... κουλό όπως λες. Βέβαια μην περιμένετε έτσι να παίζετε open handed σαν τον Beauford χωρίς εξάσκηση και στα τύμπανα αλλά σίγουρα θα βοηθήσει κάπως.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπερα!

Θεωρω εξαιρετικα σημαντικο το θεμα που παρεθεσε ο Βαγγελης.Left hand lead=εφιαλτης και διαδικασια που απαιτει ΥΠΟΜΟΝΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ..ωστοσο ειναι και εξαιρετικα σημαντικη για εναν drummer.

Σιγουρα στο stick control,μελεντωντας οργανωμενα μπορεις να κανεις το αριστερο να "ξυπνησει".Πολυ σημαντικο ειναι να πιεζουμε τον εαυτο μας να μελεταει stick control παντα με μετρονομο,σε διαφορα clicks(προφανως σε κοντινα,ουτως ωστε οσο γινεται να ελεγχουμε αυτο που παιζουμε).

 

Τσεκαρετε σελιδα 6 του stick control patterns 45 και 46..ενας ενδιαφερον τροπος ειναι να τονιζεις το 1ο απ τα 16α.Πολυ ωραια ασκηση για το control του αριστερου.

 

Επισης μια ασκηση ενδιαφερουσα  ειναι η εξης:Στις σελιδες 34 εως 45 του syncopation, κρατατε σαν βαση 2-4 ταμπουρο με δεξι χερι,8α lead με αριστερο χερι,το πρωτο 8ο τονισμενο και διαβαζετε την μελωδια(δηλαδη την γραμμη του ταμπουρου) με το ποδι.

Ελπιζω να βοηθησα!:)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξεχασα να αναφερω ενα σουπερ βιβλιο γενικοτερα...Για μενα ειναι στα τοπ 3 βιβλια που πρεπει ενας ντραμμερ να εχει...αν θελει να απαπτυξει τις αδυναμιες του γενικοτερα,[Αριστερο χερι...αριστερο ποδι.} ειναι το βιβλιο του Gary Chester The new Breed.

Η εννοια των οστινατο που περιεχει και ο ρολος που εδωσε ειδικα στο αριστερο χερι..εχουν γαλουχισει γενιες ολοκληρες. Τολη ευχαριστω για τις ασκησεις και τις συμβουλες σου.

Παρτε και ενα ντραμμερ με ομορφο αριστερο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

συμφωνω το the  new breat ειναι πλυ καλο.!! απλα θελει μεθοδικιτητα και υπομονη Α ναι και διαβαζουμε και αυτα που γραφει ο Gary Chester.ολα θελουν τον χρονο τους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

+1 στον vagelism για τον Harrison

 

Από τους λίγους προγκρεσαδες που δεν ακούγονται σαν τον Neil Peart....(μπορεί να υπερβάλω λιγο αλλά όλοι μου φαίνονται σχεδον ιδιοι!)

www.alexisgearstuff.com

www.youtube.com/alexisgearstuff

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλλος ενας drummer που εχει ριξει πολυ σοβαρη δουλεια στο αριστερο του χερι...και ενας απο τους αγαπημενους μου. Παρατηρηστε το αριστερο ride{ενω ειναι δεξιος}και τις timbales αριστερα του.

Carter Beauford - Ants Marching

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άλλος ένας drummer, που απ τη δουλειά που έχει ρίξει στο αριστερό χέρι (αλλά ΚΑΙ πόδι, άλλη πονεμένη ιστορία..),  πλέον δε μπορώ να καταλάβω αν είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας...

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

o mike προκειται για τρομερη περιπτωση αμφιδεξιου ντραμμερ που πουλαει τρελιτσα..αλλα ειναι τρομερα δουλεμενος και ξερει πααραααα πολυ καλα τι του γινετε..

Βεβαια με οποιον δασκαλο καθισεις ....λεει και η παροιμια ..και ο δασκαλος του δεν ηταν αλλος ..απο τον ... Gary Chester. Tυχαιο...?

Επισης τυχαιο δεν ειναι που επαιζε για παρα πολλα χρονια με το Steve Vai.

δειτε αυτο το σολο και παρατηρηστε τι ακριβως παρουσιαζει.[Εκτος απο μαθηματα καθαροτητας..

Σε ευχαριστω που μου τον θυμισες φιλε.

Mike Mangini (Steve Vai solo)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχην πρεπει να καταλαβουμε ότι το αριστερο χερι {Δεξι για τους αριστεροχειρες} δεν πασχει μονο μυικα σε σχεση με το δεξι..αλλα και εγκεφαλικα.  Το ημισφαιριο του εγκεφαλου που ελεγχει την αριστερη πλευρα  είναι συγκριτικα μικροτερο σε σχεση με το κομματι που ελεγχει τη δεξια.

 

Λάθος.Είναι ακριβώς τα ίδια.Το θέμα είναι πιο "επιλέγει" ο καθένας σαν το "default" του.Από προσωπική εμπειρία όταν πρωτοέπιασα μολύβι στη ζωή μου (και κιθάρα,αλλά να ναι καλά ο δάσκαλός μου που με επανέφερε γρήγορα στην...τάξη... ;D),το έπιασα με το αριστερό και άρχισα να γράφω μ΄αυτό...Η μάνα μου...κόντεψε να τρελαθεί ;D (έφτασε η αθεόφοβη να ρωτήσει και...γιατρό! ;D) και ύστερα από έντονες προσπάθειές της,άρχισα να γράφω με το δεξί.Σήμερα γράφω άνετα και με τα δύο χέρια,αλλά ενώ θεωρούμαι "δεξιόχειρας" όλα τα άλλα τα κάνω με το αριστερό (πιρούνι με το αριστερό κ.ο.κ.) Αυτό που παρατήρησα -προς έκπληξή μου- είναι οτί ποτέ δεν δυσκολέυτηκα να παίξω drums,την ίδια στιγμή που άλλοι είχαν το συγκεκριμένο πρόβλημα που περιγράφεις. ;D

"And remember Carol, the last card is the Alien card. We are going to have to build space-based weapons against aliens and all of it is a lie"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου