Προς το περιεχόμενο

Πες μου τον Παραγωγό σου….


LK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ενδιαφέρον θέμα.

 

Η παραγωγή παίζει σαφώς μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλοί δίσκοι τους οποίους αξίζει κανείς να ακούσει περισσότερο για τα χαρακτηριστικά του ήχου(τα οποία βεβαίως δεν έχουμε λόγο να διαχωρίσουμε από την μουσική που ακούμε) παρά για τις συνθέσεις ή για τις ερμηνείες. Πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό 2 παραγωγοί που μου αρέσει να "ακούω" ασχέτως καλλιτεχνών, μουσικής κτλ. Είναι οι Albini και T Bone Burnett.

 

Όσο για την ενορχήστρωση την θεωρώ ισάξιας σημασίας με την σύνθεση επομένως δεν την εξετάζω διαφορετικά. Ιδιαιτέρως σε ορισμένα είδη μουσικής όπως π.χ. πειραματική ηλεκτρονική δεν έχει νόημα, νομίζω, ο διαχωρισμός. Ο τρόπος με τον οποίον επιλέγεις να ενορχηστρώσεις αποτελεί ουσιαστικά μέρος της σύνθεσης. Ο αγαπημένος μου ελληνικός δίσκος, το γράμματα στην αγαπημένη του Λοϊζου είναι απλούστατος ενορχηστρωτικά αλλά θαυμάσιος μουσικά. Δεν αποδίδω την αξία του μόνο στο γεγονός ότι τα κομμάτια είναι καλά αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ηχογραφήθηκαν, επομένως και στην ενορχήστρωση.

 

Ανταλλάσω ΔΕΚΟ με baja telecaster.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 58
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

  • Moderator

Όσο για την ενορχήστρωση την θεωρώ ισάξιας σημασίας με την σύνθεση επομένως δεν την εξετάζω διαφορετικά. Ιδιαιτέρως σε ορισμένα είδη μουσικής όπως π.χ. πειραματική ηλεκτρονική δεν έχει νόημα, νομίζω, ο διαχωρισμός. Ο τρόπος με τον οποίον επιλέγεις να ενορχηστρώσεις αποτελεί ουσιαστικά μέρος της σύνθεσης.

 

Με αφετηρία περίπου τις ίδιες σκέψεις ξεκίνησα το θέμα. Πέρα δε από τα ορισμένα ήδη μουσικής, που, όπως λες, εκεί όντως ο διαχωρισμός δεν έχει νόημα, θα το επεκτείνω και σε ορισμένα πρόσωπα. Είχα αναφέρει κάπου προηγουμένως το όνομα Desmond Child. Συνεχίζω, Bob Erzin …… Quincy Jones etc. Αλήθεια μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Quincy Jones είναι μόνο παραγωγός και δεν είναι ενορχηστρωτής ή sound engineer ή συνθέτης; Γενικά μέσα στο κεφάλι μου τα έχω σχηματοποιήσει ως εξής (φυσικά και μπορεί να σφάλω). Σύνθεση – Εκτέλεση – Ενορχήστρωση -  Παραγωγή. Κάποιος μπορεί να είναι όλα ή μερικά ή ένα από αυτά. Απλά δίδω προτεραιότητα στα δύο τελευταία που, όπως παρατηρήθηκε, ενίοτε συμπίπτουν.    

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλήθεια μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Quincy Jones είναι μόνο παραγωγός και δεν είναι ενορχηστρωτής ή sound engineer ή συνθέτης;

φυσικά και δεν μπορεί να το ισχυριστει κανείς. Είναι (σε ένα μεγάλο βαθμό) απαραίτητα τα παραπάνω χαρακτηριστικά για έναν επιτυχημένο παραγωγό. Δυστυχώς το παράδειγμα με το smelly cat ήταν ατυχές, για λόγους που ήδη πολύ σωστά αναλύθηκαν.

Γενικά μέσα στο κεφάλι μου τα έχω σχηματοποιήσει ως εξής (φυσικά και μπορεί να σφάλω). Σύνθεση – Εκτέλεση – Ενορχήστρωση -  Παραγωγή. Κάποιος μπορεί να είναι όλα ή μερικά ή ένα από αυτά.   

Καταρχήν η σειρά θα έλεγα πως πλησιάζει περισσότερο στο Σύνθεση – Ενορχήστρωση – Εκτέλεση - (Μείξη) - Μastering. Η παραγωγή μάλλον ξεκινά από το δεύτερο μισό του πρώτου βήματος (όπου ο παραγωγός δύναται να επέμβει δραστικά στο κομμάτι με την σύμφωνη γνώμη του αρχικού συνθέτη) και περιλαμβάνει συμμετοχή σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία. Ένας 'σωστός' παραγωγός είναι καλό να έχει άποψη για όλα τα βήματα (ακόμη και το εκτελεστικό, καθότι δεν είναι ρεαλιστικό να ζητά πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν). Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι γνωστοί μεγάλοι και επιτυχημένοι παραγωγοί καλύπτουν όλα τα παραπάνω προσόντα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλήθεια μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Quincy Jones είναι μόνο παραγωγός και δεν είναι ενορχηστρωτής ή sound engineer ή συνθέτης

 

για sound engineer δεν ξερω (και πολυ αμφιβαλω) αλλα συνθετης ειναι ΣΙΓΟΥΡΑ (εχει γραψει της Παναγιας τα ματια) & ενορχηστρωτης ειναι επισης σιγουρα (ξεκινησε ως τετοιος με τον  Dizzy Gillespie....)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Δυστυχώς το παράδειγμα με το smelly cat ήταν ατυχές........

 

Φυσικά το παράδειγμα του Smelly cat ήταν το εφαλτήριο (όπως λέω και στο αρχικό post)  και όχι βέβαια το σημείο αναφοράς  (άσχετα αν προσωπικά εξακολουθώ να επιμένω ότι η συγκεκριμένη «μεταμόρφωση» με ενθουσίασε, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου). Σε κάθε περίπτωση δεν βρίσκω λόγο για  "Δυστυχία" ;D

 

για sound engineer δεν ξερω (και πολυ αμφιβαλω)

Από όσο έχω διαβάσει, μαζί με τον Bruce  Swedien έκανε και engineering.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντως παιδιά, ένας καθηγητής μου της μουσικής τεχνολογίας όπου σπουδάζω εδώ Θεσσαλονίκη σχετικά με αυτό το θέμα αναφέρει πως:

 

Η παραγωγή ενός τραγουδιού είναι σαν το φόρεμα μιας γυναίκας...

Όσο όμορφο και εντυπωσιακό να είναι το φόρεμα... Άν η γυναίκα που το φοράει δεν βλέπεται τότε πάπαλα το παραμύθι!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Όσο όμορφο και εντυπωσιακό να είναι το φόρεμα... Άν η γυναίκα που το φοράει δεν βλέπεται τότε πάπαλα το παραμύθι!!!

 

Εγώ πάλι είμαι της άποψης, όσο όμορφη και να είναι η γυναίκα, αν δεν είναι όμορφα ντυμένη, δεν ασχολούμαι μαζί της. Opinions differ….   ;D

Ή αν θες καλλίτερα, προτιμώ μια μέτρια αλλά καλά «φροντισμένη», από μια αντικειμενικά όμορφη, αλλά απεριποίητη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Εγώ είμαι οπαδός της όμορφης και περιποιημένης πάντως.

 

Όχι ρε Σπύρο, δεν σε πιστεύω. Πολύ δύσκολος είσαι τελικα ;D ;D ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι ρε Σπύρο, δεν σε πιστεύω. Πολύ δύσκολος είσαι τελικα

 

Άλλο τι λέμε κι άλλο τι κάνουμε....

 

Πέρα από την πλάκα πάντως. Θεωρώ ότι η παραγωγή παίζει σημαντικότατο ρόλο μέχρι ενός ορίου όμως. Μια κακή παραγωγή δεν μπορεί να εξαφανίσει μια πολύ καλή σύνθεση και αντιστοίχως, μια πολύ καλή παραγωγή δεν μπορεί "εκτινάξει" μια μέτρια/κακή σύνθεση.

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου