Προς το περιεχόμενο

Στήσιμο pedalboard: Σφαλματολόγιο και λύσεις.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Να πω κι εγώ μερικά που νομίζω ότι αν τα γνώριζα θα είχα γλιτώσει ήχο, κόπο κ χρήμα.

 

1) Η μεγάλες πεταλιέρες είναι για μπρατσωμένους, ή roadies, ή για αυτούς που φρόντισαν να έχουν κάτι στιβαρό με ροδάκια (όχι softcase!!!).

   Σχεδόν πάντα δημιουργούνται θέματα με τα σήματα, και ένα υβριδικό σύστημα πεταλιέρα-πετάλια, ή ένα switching σύστημα, ή λίγη επαγγελματική βοήθεια μπορεί να σας γλιτώσει ήχο, χρόνο (και νεύρα.)

 

2) Μήν πουλάτε ένα πεταλάκι που δουλεύει για να πάρετε ένα "καλύτερο" που μπορεί ψήνει και καφέ αλλά να μην σας κάνει την δουλειά (απλά...)

 

3) Πεταλιέρες του τύπου pedaltrain με κενά ίσως να μην στηρίζουν τα μικρότερα πετάλια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 179
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

2) Μήν πουλάτε ένα πεταλάκι που δουλεύει για να πάρετε ένα "καλύτερο" που μπορεί ψήνει και καφέ αλλά να μην σας κάνει την δουλειά (απλά...)

 

Η άποψη μου

 

Μην αγοράζετε ένα πετάλι που απλά δουλεύει για να το πουλήσετε μετά από λίγο καιρό χάνοντας χρήματα.Πάρτε κατ' ευθείαν το ακριβό (περιμένετε να μαζέψετε λίγα λεφτουδάκια ακόμα) που φτιάχνει και καφέ, μπας και ικανοποιηθείτε τελικά. ;D

(Φαύλος κύκλος είναι φίλε μου.Ανεξάρτητως χρημάτων, όλοι ψάχνουν μια ζωή το ηχητικά τέλειο και αρκετές φορές αυτό δεν "κάθεται")

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μην πουλάτε τα πετάλια σας έτσι εύκολα, επειδή βρήκατε τα τρωτά σημεία τους!

όλα (μάλλον) τα πετάλια έχουν κάτι που θα σας χαλάσει με τον καιρό, κάτι που στην αρχή δεν φαίνεται.

το πιθανότερο είναι σε λιγότερο από 6 μήνες να σας έχει κουράσει και το καινούριο "καλύτερο" πετάλι σας, γιατί πολύ απλά θα το μάθετε τόσο καλά που θα απομυθοποιηθεί και αυτό, όπως και όλα τα προηγούμενα! :o

βρείτε λοιπόν το πετάλι που με την πρώτη αυτιά θα σας ακουστεί το πιο ταιριαστό στα γούστα σας και μείνετε με αυτό! 8)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάτι που είναι καλό να ξέρουμε είναι ότι πολλά ψηφιακά πετάλια, με τροφοδοτικό τύπου one spot κτλ, μπορεί να βγάλουν θόρυβο, γιαυτό ή παίρνουμε ξεχωριστό μετασχηματιστή, ή παίρνουμε τροφοδοτικό με απομονωμένες εξόδους.

Εγώ πήρα έναν φθηνό 9βολτο για το ψηφιακό delay μου, και μετά απ αυτό η πεταλιέρα μου είναι πολύ πιο αθόρυβη! ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιας και είχα πει πως θα γράψω κάτι, να μερικές προσωπικές συμβουλές που σκέφτηκα στα γρήγορα...

 

1. Μην τοποθετείτε αχρείαστα πετάλια για το σετ που θα τα χρησιμοποιείτε. Στην πεταλιέρα για λόγους signal loading, noise floor και σωστής "χωροταξίας" θα πρέπει να υπάρχουν μόνο αυτά που όντως χρησιμοποιούνται και όχι να υπάρχουν επειδή μας αρέσουν όλα, και που "ίσως κάποια στιγμή" χρησιμοποιηθούν. Συν τοις άλλοις, έχω δει τόσες πολλές φορές πεταλιέρες με τριανταεφτά πετάλια (συνήθως άτακτα τοποθετημένα) εκ των οποίων χρησιμοποιούνται μόνο τα πέντε που καταντά λίγο κωμικό.

 

2. Θα πρέπει να τοποθετούνται πάντοτε με γνώμονα την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση του ποδιού ανά πάσα χρονική στιγμή και με οποιοδήποτε φωτισμό. Η τοποθέτηση σε στυλ "σαρδέλες σε κονσερβοκούτι" δεν ωφελεί. Αγοράστε μια μεγαλύτερη πεταλιέρα και αφήστε χώρο για το πάτημα, το οποίο θα πρέπει να γίνεται χωρίς πρόβλημα και χωρίς να επηρεάζονται οι διακόπτες ή τα knobs άλλων πεταλιών. Εν ανάγκη χρησιμοποιείστε μερικά Pedal Riser (νομίζω πως τα πουλάει πια και ο μπαρμπα-Θωμάς). Επειδή πρέπει να τοποθετηθούν συνήθως σε δυο σειρές, φυλάξτε την μπροστινή για αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στον ήχο σας, που χρησιμοποιείτε πάντοτε, που ανοιγοκλείνετε συχνότερα και που προκαλούν την πιο αισθητή διαφορά (πχ. τα βρωμοπέταλα).

Επίσης, μέχρι να κατασταλάξετε στο ποια ακριβώς θα χρησιμοποιείτε και πού θα μπουν, ΜΗΝ τα κολλήσετε στην πεταλιέρα. Αφήστε να περάσει κανένα δίμηνο με συνεχείς πρόβες, και ΤΟΤΕ κάντε το. Θα γλιτώσετε άπειρα βάλε-βγάλε στην αναζήτηση αυτών των λίγων που πραγματικά θέλετε, και της πιο άνετης τοποθέτησής τους (και επίσης τακτικής τοποθέτησης, που συνεπάγεται κατάλληλου μήκους κομμένα καλώδια - ίσως από DIY solderless pedalboard kit - τοποθετημένα υπογείως).

 

3. Αν έχετε πολλά πετάλια, και πολύ περισσότερο αν απαιτούν ταυτόχρονη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση, επενδύστε σε ένα σύστημα switching (http://www.noiz.gr/index.php?topic=164882.0). Θα μεταμορφώσει το χάος σε κάτι οργανωμένο και πολύ χρήσιμο, δίνοντας πχ. την δυνατότητα να αλλάξετε ήχο από τον Α της εισαγωγής σε clean με chorus, delay και λίγο reverb στον Β με distortion, με ένα μόνο πάτημα. Αυτή τη δουλειά μπορεί να την κάνει κι ένα απλό Boss LS2.

 

4. Δώστε προσοχή στους buffers που θα επιλέξετε. Δεν είναι όλοι ίδιοι όσον αφορά την "ηχητική υπογραφή" τους, και ο τυχόν αφύσικος τονισμός των πρίμων δεν εξυπακούεται πως είναι φυσιολογικός. Κάντε δοκιμές και συγκρίνετε. Αν δεν σας αρέσει κάποιος που είναι ενσωματωμένος σε κάποιο πετάλι, βάλτε το σε true bypass strip (τμήμα των switchers που λέγαμε προηγουμένως) και αφήστε ανοιχτό μόνο τον buffer της επιλογής σας. Ιδανικά θα έβαζα δυο πανομοιότυπους, έναν στην αρχή της πεταλιέρας κι έναν στο τέλος της.

 

5. Αναθέστε έναν και μοναδικό ρόλο στο κάθε πετάλι της πεταλιέρας σας, εν ανάγκη έχοντας πάνω από ένα σε κάθε κατηγορία, και σημειώστε τα καλύτερα στο αυτί σας settings (χρησιμοποιώντας παράλληλα και μια συγκεκριμένη και αμετάβλητη ρύθμιση του ενισχυτή). Δεν έχει νόημα να πασπατεύετε συνεχώς τις ρυθμίσεις - όχι μόνο η αναζήτηση της τελειότητας είναι μάταιη, αλλά κι όταν κληθείτε να τα χρησιμοποιήσετε πχ. σε λάιβ μπορεί να έχετε ξεχάσει ποιες ήταν. Ακόμη, τα μεγάλα πετάλια με presets είναι βολικά αλλά όχι πάντοτε χρήσιμα. Κρατήστε δυο-τρια βασικά αλλά μη στήσετε όλο το σετ των τραγουδιών σας σε presets - αν δεν έχετε μνήμη ελέφαντα (ή αν σας αρέσει το αλκοόλ ;D) είναι πολύ πιθανό να μπερδευτείτε.

 

6. Mη λυπηθείτε τα χρήματα για ένα καλό τροφοδοτικό, ούτε για καλά καλώδια που θα αντέξουν και την κακομεταχείριση.

 

7. Μη φοβάστε τις "ανορθόδοξες" συνδεσμολογίες - μπορεί να προσφέρουν κάτι πολύ αξιοπρόσεκτο. Ακόμη, πειραματιστείτε με το gain stacking, πχ. ένα ήπιο fuzz επάνω σε ένα επίσης ήπιο overdrive, ένα overdrive να πουσάρει τον rhythm distortion ήχο σας για τα leads κλπ.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

να ρωτήσω κάτι στο θέμα τροφοδοτικό:

 

επειδή με το 1spot παίρνω θόρυβο με το ehx memory man w/ hazarai και με το TC polytune, και αναγκάζομαι να τρέχω το πρώτο με ξεχωριστό μετασχηματιστή και το δεύτερο με μπαταρία, σκέφτομαι να προχωρήσω σε αλλαγή τροφοδοτικού γιατί είναι σπαστικό όλο αυτό το σπαγγέτι από πολύμπριζα κτλ.

 

έχω 2 στον νου μου και θέλω γνώμες.

 

1) λόγω του ότι το mesa v twin μου είναι 12V AC σκεφτόμουν ότι αν μπορούσα να βρω τροφοδοτικό που να με καλύπτει και σ αυτό και στα 9Voltα μου, θα ήμουν κομπλέ. το μόνο που βρήκα με 12v ac είναι το trex fuel tank αλλά είναι στα 500mA ενώ το v twin λέει ότι θέλει 1 Ampere. αν τελικά δεν μου κάνει αυτό, δεν θα ήθελα να σκάσω 200€ για κάτι που δεν κάνει για όλα. γιαυτό σκέφτηκα την επιλογή #2:

 

2) το diago powerstation έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές και λέγεται ότι έχει ξεπεράσει τα προβλήματα θορύβου που έχει το 1spot με ψηφιακά και time based πετάλια. αν μπορεί κάποιος να μου το επιβεβαιώσει αυτό και τελικά το trex όντως δεν μου κάνει, θα ήταν καλή και φθηνότερη λύση. είναι όσο καλό λένε τελικά? έχει κάποιος εμπεριστατωμένη εμπειρική άποψη με το diago? ειδικά αν κάποιος το έχει δοκιμάσει με τα συγκεκριμένα πετάλια που είπα στην αρχή θα βοηθούσε..  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

τσεκαρε κ αυτο

 

BBE Supa Charger

http://www.bbesound.com/products/stomp-boxes/supa-charger.aspx

 

καθε εξοδο μπορει να μετατραπει  ;)

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου