Προς το περιεχόμενο

EMS VCS3/Synthi AKS


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι απανταχού fans του Jean-Michel Jarre και του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα έχουν ήδη ακούσει για τα αναλογικά συνθεσάϊζερ VCS3 και Synthi AKS της Electronic Music Studios.

 

Δεν ξέρω αν βρίσκεις αυτά τα μηχανήματα στην εγχώρια αγορά, ειδικά το VCS3 (γνωστό ως Putney) το αποίο αποτελείται από μια ξύλινη κονσόλα και ένα ασορτί πληκτρολόγιο.

 

Το Putney σχεδιάστηκε από τους Βρετανούς Peter Zinoviev και David Cockerell στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Θεωρείται ως μακρύς πρόγονος των σύγχρονων συνθεσάϊζερ.

 

EMS_VCS_3.jpg

 

Δεν είναι μόνο ο JMJ και ο Vangelis οι μόνοι χρήστες αυτού του αναλογικού σύνθι. Και άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι Pink Floyd και οι Tangerine Dream ηχογράφησαν μεγάλες επιτυχίες με το Putney.

 

Δυστυχώς δεν έχω δει κανέναν άλλο Έλληνα μουσικό εκτός από τον Βαγγέλη να παίζει πάνω σ'αυτές τις αντίκες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 32
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

1) υπαρχει ενα VST  που δεν το εχει 100% πληρως αλλα ειναι αρκετα καλο... google is your friend η ιδια η EMS το διαφημιζει.

[flash=200,200]http://www.emsrehberg.de/SYNTHI__s/SYNTHI_Avs_plugin/SYNTHI_A_vs/synthi_a_vs.html

 

 

 

2)Το εχει ο Μπακης Σειρος... parallel worlds.....DIN records και αλλες εταιριες.

 

απο ξενους μουσικους.... Hawkwind, Ozric Tentacles κλπ...

 

3) δυστυχως η τιμη του αυτη τη στιγμη το κανει απλησιαστο (σου περισευουν 10.000 ευρω?)

 

επισης η EMS το ξαναφτιαχνει! ΑΛΛΑ... αφηνεις ενα check και οταν ερθει η σειρα σου εξαργυρωνεται. however.... υπαρχει κοσμος που περιμενει 10 χρονια και....

βασικα αμα θες να το βρεις πραγματικα φτυνεις αιμα!

 

 

σαν δυνατοτητες μια χαρα μηχανημα ειναι (οχι αντικα...) οχι σαν κατι μπουρουχες που βγαζει η roland τωρα ;D

εχει παρα πολες δυνατοτητες που δεν εχουν ακομα και σημερα πληρως γινει common.

 

ειναι modular αλλα αντι για patch-cords εχει το pin matrix....

 

αμα δοκιμασεις να φτιαξεις ενα modular με σημερινα modules, με παρεμφερεις δυνατοτητες θα σου φτασει γυρω στα 2-3.000 ευρω

 

εχει 3 πολυ "ζωντανα" oscillator... ενα παν-αγριο diode-based filter.

spring reverb και επιτρεπει τρελα modulations....

 

υπαρχουν μια η δυο συλλογες που ειναι free dowloads στο

archive.org (<- που εχει διαφορα legal free music downloads)

 

λεγονται The Synthi Group Vol. 1 και The Synthi Group Vol. 2

που ειναι μονο με EMS VCS3

google-αρε τες

 

 

 

"Don't panic!" - Douglas Adams

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Nαι, το έχουμε συζητήσει στο παρελθόν αρκετές φορές...

 

everyband.jpg

 

Iστορικό συνθεσάιζερ σε πολλές εκδόσεις - μια από αυτές διέθετε ένα υποτυπώδες keyboard αφής στο γνωστό καλτ "βαλιτσάκι". Εφευρέτης του ο ιδιοφυής Dave Cockerell που είχε συνεργαστεί και με την Electroharmonix στα 70s, υπεύθυνος και για τη δημιουργία μερικών εκ των κλασσικών κιθαριστικών πεταλιών της τότε, όπως πχ. του Microsynth. Συμπεριλάμβανε μια μεγάλη πρωτοτυπία που φαίνεται στην πάνω φωτογραφία, και που για κάποιο μυστήριο λόγο εξακολουθεί να μην συναντιέται συχνά σήμερα: αντί ο χρήστης να παλεύει με τα καλώδια μεταξύ δεκαεφτά χιλιάδων υποδοχών όπως στα παλιά modular για να δρομολογήσει το σήμα μεταξύ διαφορετικών τμημάτων, αυτό γινόταν με έναν απλό πίνακα με τελίτσες/τρυπίτσες (matrix) στον οποίο τοποθετούνταν τα ανάλογα pins σε διάφορες θέσεις, κάτι σαν τη "Ναυμαχία" που παίζαμε μικροί... Μια λαμπρή ιδέα που πολλά χρόνια αργότερα αντέγραψε και ο Pete Cornish σε μερικά από τα επαγγελματικά συστήματα ήχου του (κάτι άγνωστο που ανακάλυψα τυχαία πριν από λίγο καιρό).

 

Εξακολουθεί να βγαίνει από την ίδια εταιρία που το έφτιαχνε και τότε (την EMS κάπου στην Κορνουάλη), η οποία αναλαμβάνει και mods και refurbishing σε παλιά κομμάτια, όπως και μερικές άλλες εταιρίες που κάνουν την ίδια δουλειά στη Βρετανία γενικά σε πάσης φύσεως παλιά αναλογικά συνθεσάιζερ. Από όσο γνωρίζω είναι φυσικά κάστομ χειροποίητη δουλειά με μεγάλο χρόνο αναμονής και υψηλή τιμή. Μια από τις ωραιότερες χρήσεις του - και σχεδόν εντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό - ήταν το πέρασμα των φωνητικών της Alison Goldfrapp από τα φίλτρα του σε πολλά τραγούδια του κλασσικού πια πρώτου άλμπουμ των Goldfrapp, παραμορφώνοντάς τα και δίνοντάς τους μια εντελώς ιδιαίτερη, απόκοσμη χροιά.

 

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν ενα χρονο ενας Αγγλος διεθετε προς πωληση ετοιμα kits (PCB+parts) για την κατασκευη DIY κλωνου VCS3.

Δυστηχως αντιμετωπισε προβληματα σχετικα με τα πνευματικα δικαιωματα / πατεντες της κατασκευαστριας εταιρειας και αναγκαστηκε να τα αποσυρει.

Ιδου ο κλωνος:

LrgPhutneyFront1.jpg

 

Ιδου και οι πληροφοριες για την κατασκευη του:

http://yusynth.net/VCS3/index.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Classic synth, αλλα δεν νομιζω οτι χρησιμοποιηθηκε ποτε απ' τον Παπαθανασιου, τουλαχιστον οσα χρονια ασχολουμε με το "αθλημα" δεν διαβασα καπου οτι ο "Σίου" το χρησιμοποιησε.

 

Η λιστα των synths που ειχε/εχει ειναι πανω-κατω γνωστη (και τεραστια) και πουθενα δεν υπαρχει αυτο το synth.

Θα μου φαινοταν βεβαια περιεργο να μην το εχει παιξει εστω και για λιγο, αν ξερει κανεις καποια πηγη που να λεει οτι οντως το χρησιμοποιησε ας μας πει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά το είχε μάθει πολύ πιο πριν στην τάξη του μέντορά του Πιερ Σεφέρ, και το χρησιμοποιούσε από το '76 στο πρώτο του μεγάλο άλμπουμ (Οxygene) στο μικρό του στούντιο στο διαμέρισμά του στο Παρίσι (και το θαύμασα από απόσταση λίγων μέτρων στην μικρή περιοδεία της επετείου του Oxygene τρία χρόνια πριν!) Κάπου είχα βρει παλιότερα μια ασπρόμαυρη θολή φωτογραφία του ίδιου στο διαμέρισμά του εκείνη την εποχή δίπλα στο Synthi... αν τη βρω θα την ανεβάσω.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eίχα την τύχη να παίξω με ένα Synthi A και να το χρησιμοποιήσω το '99 για ένα άλμπουμ ηλεκτρονικής/ambient μουσικής. Το συγκεκριμένο ανήκε στον ίδιο τον Rick Wright και το είχε δανειστεί ο φίλος μου με τον οποίο κάναμε το project από τον Έλληνα  κάτοχό του, γνωστό synth player του χώρου.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε το sequencer αλλά το υπόλοιπο μέρος δούλευε κανονικά και παίζοντας τρίλιζα με το πάνελ καταφέραμε να το χειριστούμε και να φτιάξουμε μοναδικούς ήχους.

Η μαγεία που αισθάνεσαι όταν ακούς τέτοια μηχανήματα είναι άλλο πράγμα.

Αν καταφέρω και βρώ τα tracks και θυμηθώ κάποιο μέρος που έγινε με το synthi θα το ποστάρω εδώ..

 

 

synthi_open.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου