Προς το περιεχόμενο

Slide Guitar 101


odis13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Guru

Η καλύτερη αρχή είναι ν'ακούσετε -και να δείτε- παίκτες και μουσικές που σας "εξιτάρουν".

Παίξτε όπως σας βολεύει...ακούστε τι επιλογές βολεύουν τον καθένα, αλλά μην κολλάτε, το slide παίξιμο είναι αρκετά μαγικό απο μόνο του και χωράει όλα τα βίτσια  ;D...

Αν ο πρωταρχικός στόχος είναι καθαρά το slide και κάτι λίγο απο fretting/chords καθώς και ανοιχτά κουρδίσματα, προτείνω τα εξής:

Open G (D-G-D-G-B-D) για πιό Delta καταστάσεις, λιιιίγο μελαγχολικό στο άκουσμα του.

Open D (D-A-D-F#-A-D) πιό "χαρούμενο" και επιθετικό.

Σχετκά ψηλό action, να βοηθάει κυρίως το "γλίστρημα" και χορδές 12ς με 14 Ε καντίνι ή ακόμα και 13ς με 15 Ε καντίνι -μήν ξεχνάτε πως είστε χαμηλότερα σε κούρδισμα και το tension δεν αλλάζει δραματικά.

Για πιό μαύρα παιξίματα, το δαχτυλιδάκι στο μικρό, αλλά είπαμε, όπου βολεύεστε.

Υπάρχει ένας παλιός "κανόνας" που λέει:

Glass for electric, metal for acoustic...

Το καλύτερο είναι να ψάξετε να βρείτε το υλικό που ταιριάζει καλύτερα στην αισθητική, τα χέρια και τις κιθάρες σας. Κοστίζει, αλλά όχι πάντα κι όχι αναγκαστικά ακριβά.

Όπως αναφέρθηκε, μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε τα δικά σας, εγώ έχω κομμένους λαιμούς απο μπουκάλια και το αγαπημένο μου απο χαλκοσωλήνα (well said asprados!!).

Ατσάλινα, κεραμικά, κοκκάλινα, όλα μέσα στο παιχνίδι είναι...ίσως το πιό round και γεμάτο στον ήχο και τις αρμονικές του είναι το brass, αλλά, τάπαμε πιό πάνω...

Ακούστε πολλά, απο Elmore James - Son House μέχρι Ry Cooder - Sonny Landreth...

Για υβριδικό παίξιμο, slide σε κανονικό κούρδισμα, προτείνω ακρόαση Earl Hooker -αλλά αυτόν τον προτείνω έτσι η αλλιώς... 8)

Στη διάθεση σας αν μπορώ να βοηθήσω σε τυχόν απορίες σας.

The music you listen to, becomes the soundtrack of your life

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 21
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

όπως και στα υπόλοιπα περί κιθάρας είμαι λίγος για να το παίξω δάσκαλος ,απλά να σας μεταφέρω λίγα πραγματάκια που εμπειρικά βρήκα ή χρησιμοποίησα βλέπωντας άλλους .

Πρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του σλάιντ .Το συνηθέστερο λάθος που προκαλεί και τους φαλτσοθορύβους είναι η πολύ πίεση στις χορδές ή η απόλυτη χαλαρώτητα .Στον έλεγχο του σλάιντ το πρώτο λόγο έχει το βάρος του .Εγώ επειδή δεν τα κατάφερνα να ελέγξω το βάρος του με τον μέσο ή το παράμεσο και επειδή το μικρό μου δαχτυλάκι είναι αδυνατούλη βολεύτηκα με το να χρησιμοποιώ αναπτήρα μπικ που τον χειρίζομαι με όλα τα δάχτυλα αγκαλιάζοντάς με διαγώνια κλίση προς τη ταστιέρα .Αυτός ο τρόπος έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα .Δεν μπορείς να κάνεις φρέτινγκ μαζί με σλάιντ.Συνήθως αφήνω τον αναπτήρα να εξέχει από τη τσέπη του παντελονιού μου .Είναι λίγο άβολο ,αλλά αρκούμε σ'αυτό .

Ο Ασπραδάντος έχει μεγάλο δίκιο ως προς τον μέσο και το παράμεσο ως προς το να στηρίζεις και να ελέγχεις το σλάιντ με τη βοήθεια και των άλλων πλαινών δαχτύλων ,αλλά τελικά το θέμα είναι τι βολεύει το καθένα.

Τελευταία που παιδεύομαι και με δαχτυλισμούς έχω διαπιστώσει ,ότι βοηθάει απόλυτα στο να μην ακούγονται φαλτσοθόρυβοι μια και κρατάω κλειστές ή κλείνω εκείνη τη στιγμή κάποιες χορδές που πλέον δε θέλω να ακούσω .Συγχρόνως οι δακτυλισμοί δίνουν και πιο έντονο χρώμα .Τώρα βέβαια υπάρχουν και κιθαρίστες που χρησιμοποιούν σλάιντ μεταλλικά στο μικρό δαχτυλάκι και το ελέγχουν απόλυτα .Παίζουν με πένα ,αλλά ανά πάσα στιγμή κάνουν και δαχτυλισμούς και φρενάρουν και όσες χορδές θέλουν ,αλλά είπαμε ,εγώ δεν είμαι Ράι Κούντερ  ;D

Πλην στάνταρ κουρδίσματος δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλο ,οι κιθάρες μου έχουν πάντα 11-12αρες χορδές

No one wants an alien

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και κάτι από έναν καταπληκτικό slide guitar player και όχι μόνο.

 

 

Η SG είναι φοβερή! ;D ;D

 

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ειμαι μεγαλος φαν αυτου του slide. εχω περασει κοντα στο 6μηνο παιζοντας τα παντα σε μια κιθαρα με Open G tunning και slide.

 

σεταρισμα

οι χορδες πρεπει να ειναι ψηλα! θα βοηθησει πολυ!

πρεπει να εχεις μια κιθαρα μονο για slide για να την σεταρεις οπως βολευει.

εγω παντα κανω μια μεγαλη κοιλια στο μανικη ωστε στα πρωτα ταστα να ειναι σχετικα χαμηλα οι χορδες για να μπορω να παιζω πιο ευκολα καποια ακκορντα και οσο παμε προς το 12 να ειναι ψηλοτερα.

χορδες 12αρες σιγουρα για να εχεις "ηχο" και ισως να βολεψουν και οι φλατ χορδες.γλυστραει το slide απιστευτα και εχεις ενα πολυ ενδιαφερων μουντο ηχο.

 

Τεχνικη

το slide το εχω παντα στο μικρο δαχτυλο για να μπορω ανετα να παιζω και ακκορντα.

θα προτεινω ενα βιβλιο του "μαστορα" γιατι εχει παρα πολυ καλες ασκησεις για να μαθεις να καθαριζεις τον ηχο σου!(ειναι μονο σε Open G αλλα ειναι super)

http://www.amazon.co.uk/Brozmans-Bottleneck-Guitar-Acoustic-Masters/dp/1576237273/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1316081413&sr=1-2

 

και αυτο για να εμπλουτισεις τα Licks σου(εχει για ολα τα κουρδισματα)

http://www.amazon.co.uk/Progressive-Slide-Guitar-Licks-Pack/dp/0947183582/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1316081482&sr=1-1

 

τα κανω και τα δυο στα μαθηματα και εχουν γρηγορα και καλα αποτελεσματα.

 

επισης ενα αλλο ωραιο κολπο ειναι να προσπαθησεις να παιξεις οτι ξερεις απο σολο και Licks μονο με slide. θα εμπλουτισεις φοβερα το λεξιλογιο σου.

 

οσο αφορα τα κουρδισματα εμενα μου αρεσει το Open G/A. πιανοντας open chords εχει ενα περιεργο ηχοχρωμα που με ξετρελενει συν που η πιο μπασα και πιο ψηλη σου κενη χορδη ειναι η ρε(Open G) με αποτελεσμα να σε "δυσκολευει" που αντι για τονικη να εχεις την 5η και να ψαχνεις διαφορετικα το παιξιμο σου

 

Slide

τα εχω δοκιμασει ολα, αλλα δεν υπαρχει τιποτα καλυτερο απο ενα κομενο λεμο μπουκαλιου (για τα δικα μου γουστα). η λαλακια ειναι οτι παντα μου πεφτουν και σπανε..... οποτε εχω ενα μπρουτζινο το οποιο με συνοδευει χρονια.

 

θα θυμηθω και αλλα και θα επανελθω

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπερα κι απο μενα . . τωρα τελευταια αρχισα κι εγω να ασχολουμαι με το σλαιντ μιας και επισκευασα μια παλια ακουστικη του 65 και την εχω σε open G και ψιλοπαλευω με ενα χαλκοσωληνα που πλεον σκουριασε ( μηπως ηθελε μινιο η κατι τετοιο?) και ενα πλαστικο κι αυτο δικιας μου κατασκευης.. . συνηθως παιζω με τον παραμεσο η με το μικρο , αλλα θελω να παιζω μονο με το μικρο για να εχω ελευθερια στα υπολοιπα 3 δαχτυλα :) αυτο με το μπουκαλι λαιμου , προτεινετε καποιο μπουκαλι που να βολευει :) προς το παρον καθομαι κι εγω στο θρανιο διπλα με τους υπολοιπους για να μαθω και περιμενω τα επομενα ποστς. μεχρι τοτε ας περασει λιγο η ωρα με αλλον εναν μεγαλο slider :

 

 

 

ΥΓ: μην προτεινετε κα κοψω λαιμο απο κανα johhny blue label :)

How blue can you get?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ το χρησιμοποιώ σε μια  Les paul με 11αρες και standard tuning. Συνήθως το χρησιμοποώ απλά για να χρωματίσω κάποια σημεία και όχι αποκλειστικά. Το slide που έχω είναι http://www.thomann.de/gr/dunlop_boneyard_slide_large_long.htm και μπορώ να πώ οτι είναι καλό...για την σχεδόν ελάχιστη χρήση του τουλάχιστον...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολυ βολικο κουρδισμα για slide ειναι να ριχνει κανεις μονο την ψιλη μι σε ρε.

Αυτο σημαινει οτι εχει κανεις κανονικο κουρδισμα πλην της ψιλης μι για να παιζει ακορντα

ως εχει συνηθισει και στις 4 κατω χορδες εχει D,G,B,D που σημαινει Open G tuning.

 

Βολευει πολυ για live αν εχει κανεις μια μονο κιθαρα και θελει να παιξει κατι σε G open

γιατι δεν αλλαζει πολυ το κουρδισμα και μετα να επανερχεται γρηγορα σε κανονικο.

Ενας Καναδεζος και ενας Αυστραλος-εξαιρεται σλαιντιερηδες και οι δυο.

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άκρως ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις, είχα κάνει και εγώ μια απόπειρα με ένα γυάλινο Dunlop...

 

Λίγο τα τριξίματα, έσπασα και κάποια στιγμή το slide κατά λάθος και τα παράτησα. :P

 

Με ενδιαφέρει αρκετά να μάθω σε standard tuning. Έχετε να προτείνετε κάποιον τύπο slide που να βολέβει περισσότερο για αυτό το κούρδισμα; Ή θεωρείτε πολύ δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος έτσι, δηλαδή καλύτερα να ξεκινήσω από κανά open G να εξοικειωθώ πρώτα και μετά να επιχειρήσω και το standard (που σίγουρα απαιτεί περισσότερη ακρίβεια);

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου