Προς το περιεχόμενο

Κατασκευή Studio σε Σχολείο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλο το noiz.gr

 

θα ήθελα την έγκυρη γνώμη όσων γνωρίζουν, για το εξής:

 

Πρόκειται για το Σχολείο που εργάζομαι. Υπάρχει η σκέψη, να μετατραπεί μια αίθουσα διδασκαλίας, σε χώρο ηχογράφησης για τα μουσικά σύνολα - χορωδίες αλλα και solo όργανα.

 

Χρήματα δεν υπάρχουν πολλά και έτσι θα χρειαστούμε μια λύση που να είναι εφικτή αλλά και να "δουλέψει" σε σχέση με την απορρόφηση των αντανακλάσεων και ίσως την μερική μόνωση του χώρου.

 

Δεν υπάρχει αξιοσημείωτος εξωτερικός θόρυβος, διότι οι ηχογραφήσεις θα γίνονται εκτός σχολικού ωραρίου (άρα δεν θα ενοχλούν φωνές - κουδούνι κλπ) και επίσης η συγκεκριμένη αίθουσα που επιλέχτηκε είναι σε όροφο και αρκετά μακριά απο τον δρόμο.

 

στο θέμα τώρα:

 

εμβαδόν περίπου 30m2 με ύψος 3m σε σχήμα ορθογώνιο.

 

1. θα δουλέψει η λύση τοίχος-πετροβάμβακας-γυψοσανίδα? όχι σε ολόκληρη την αίθουσα. λίγο παραπάνω απο την μισή. να δημιουργηθεί δλδ "δωμάτιο στο δωμάτιο"

 

2. πόσο επικίνδυνος είναι ο πετροβάμβακας - ακόμα και καλλυμένος απο γυψοσανίδα- για την .....ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ??? ??? ???

 

3. άλλη εναλλακτική λύση (και πιθανώς οικολογική) αντί του πετροβάμβακα?

 

δεν προχωράω στον εξοπλισμό που υπάρχει διότι πρέπει να λυθούν ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ τα θέματα που προανέφερα.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας και θα περιμένω έγκυρες απαντήσεις επειδή δεν πρόκειται για home studio αλλά για......ΠΑΙΔΙΑ.

 

;)    

 

Mesa/Boogie & Strato

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Εξαιτιας της μικρης οικονομικης δυνατοτητας η λυση της ηχομονωσης δεν ειναι εφικτη.

 

2. Εαν καλυφθει με ενα πανι δεν θα υπαρχει προβλημα

 

 

Αυτο που ειναι απαραιτητο ειναι η ακουστικη βελτιωση του χωρου και γινεται με πανελ πετροβαμβακα. Για μια τετοια αιθουσα θα χρειαστει αρκετος πετροβαμβακας. Ενα πακετο κοστιζει 35 ευρω περιπου και εχει 8 φυλλα διαστασεων 120Χ60Χ5 εκατοστων. Η καλυψη τους με πανι θα κοστιζει 10 ευρω το μετρο (για φαρδος 2.80 μετρα, διπλοφαρδο οπως λενε και το εμποριο). Επισης θα χρειαστεις ξυλα (5Χ3 εκατοστα) που κοστιζουν περιπου 1 ευρω το μετρο (οποτε αναλογα με το την περιμετρο των πανελ θα βγουν και τα αναλογα μετρα, ξυλοβιδες και γωνιες.

 

Με πολυ προχειρους υπολογισμους θα χρειαστουν τουλαχιστον 1500 ευρω και αρκετη προσωπικη εργασια που πρεπει να γινει απο εσενα μιας και αν τα παδια αρχισουν να 'παιζουν' με τον πετροβαμβακα θα τους πιασει φαγουρα και μπορει να εχεις παραπονα απο τους γονεις.

 

Λογικα θα χρειαστει ειτε να κανεις την κατασκευη στο σπιτι σου η να χρησιμοποιησεις καποια αποθηκη του σχολειου τα απογευματα. Η στηριξη θα γινει με ουπα και θα σου παρει μερικες μερες μιας και το ταβανι ειναι επιπονη διαδικασια και χρειαζονται δυο ατομα και μια σκαλωσια για να κρατιουνται τα πανελ καθως τρυπας.

 

Νικος

 

 

 

Recording and Rehearsal Studio

www.fabricaudio.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. θα δουλέψει η λύση τοίχος-πετροβάμβακας-γυψοσανίδα? όχι σε ολόκληρη την αίθουσα. λίγο παραπάνω απο την μισή. να δημιουργηθεί δλδ "δωμάτιο στο δωμάτιο"

 

Θα δουλέψει αλλά όπως είπε και ο Νίκος τη στιγμή που δεν υπάρχουν πολλά λεφτά το ξεχνάς. Το κόστος χοντρικά είναι:

 

Γυψοσανίδες: 3€/m2, θα πρέπει να βάλετε όμως τουλάχιστον 2πλή στρώση οπότε πας στα 6€/m2. Από εκεί και πέρα το κόστος το υπολογίζεις με βάση το εμβαδό της κάθε επιφάνειας.

 

Μόνωση: Αν βάλεις ορυκτοβάμβακα σου βγαίνει 2.30€/m2. Το κενό από την υπάρχουσα τοιχοποιία μέχρι την πρώτη στρώση γυψοσανίδα πρέπει να είναι 15-20cm.

 

Μπορείς λοιπόν να βάλεις μια στρώση μονωση δηλ 5cm και να έχεις άλλα 10-15cm "κενό αέρα". Αν γεμίσεις όλο το διάκενο με μόνωση μπορεί να έχεις όφελος 16db επιπλέον ηχομείωσης αλλά θα έχεις και 3πλάσιο κόστος...

 

Το μονωτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσεις καλό θα ήταν να μην έχει πυκνότητα πάνω από 50kg/m3. Ο ορυκτοβάμβακας πρέπει να είναι γύρω στα 40-45kg/m3.

 

Δυστυχώς δεν αναφέρεται η πυκνότητά του στις προδιαγραφές του αλλά υποθέτω ότι είναι κάπου εκεί γιατί πιέζοντάς τον, τον αισθάνθηκα κάπως πιο ελαφρύ από τον 50άρι.

 

Ενημερωτικά μου προτείνανε τέτοιες πυκνότητες λόγω του ότι ο πετροβάμβακας δε προσφέρει μόνωση αλλά dampening και πρέπει να είναι ελαφρύς ώστε να "περνάει" αέρας από μέσα του ο οποίος λειτουργεί ως ελατήριο.

 

Αντικραδασμικές αναρτήσεις οροφής: Καλή, φθηνή και αποτελεσματική λύση είναι αυτές, κοστίζουν γύρω στα 3€/τμχ και θα χρειαστείς γύρω στα 4τμχ/m2 άρα 120 κομμάτια σύνολο.

 

Αντικραδασμικές εδράσεις χωρισμάτων γυψοσανίδας: Θα χρειαστείς χοντρικά 2 τμχ ανά 60cm σε αναλογία με τους ορθοστάτες του σκελετού, ένα επάνω-ένα κάτω. Κοστίζουν 1.5-2€/τμχ.

 

Πάτωμα: Μπορείς να εφαρμόσεις αυτή τη λύση, είναι δοκιμασμένη και σχετικά φτηνή, δε θα χρειαστείς κάτι παραπάνω όπως πχ ενα βαρύ πλωτό πάτωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο ούτως ή αλλιώς δε μπορείς να το κάνεις μιας και είσαι σε όροφο και θέλει μελέτη στατικότητας από πολιτικό μηχανικό.

 

Το θέμα είναι το φορτίο που θα δεχθεί ο πετροβάμβακας. Άλλο να έχεις ένα στουντιο με 4 άτομα μεσα και τον εξοπλισμό, και άλλο να έχεις ένα στουντιο με 15-20 άτομα μέσα και τον εξοπλισμό.

 

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντικραδασμικά εφέδρανα για το πάτωμα και να εφαρμόσεις μια λύση σαν τη δική μου

 

Θα χρειαστείς γύρω στα 4-5τμχ/m2, το πόσα θα χρειαστείς και ποιον τύπο εφέδρανου θα χρειαστείς θα εξαρτηθεί από το φορτίο (βάρος) που θα δέχονται τα εφέδρανα.

 

πχ. Τα εφέδρανα που έχω βάλει έχουν μέγιστη φόρτιση 40kg ανά σημείο έδρασης (ανα τεμάχιο). Εγώ έχω βάλει 5.5τμχ/m2 άρα έχω μέγιστο βάρος 220kg/m2. Το πάτωμά μου είναι 1 στρώση κόντρα πλακέ θαλάσσης, 2 γυψοσανίδα και άλλη μια κόντρα πλακέ. Το βάρος του πατώματως είναι περίπου 50kg/m2 άρα έχω ένα περιθώριο 160 κιλών επιπλέον ανά m2.

 

Γενικά να ξέρεις τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα αλλά δεν είναι και δύσκολα εαν ξέρεις τί κάνεις ή αν σε καθοδηγεί κάποιος που ξέρει. Για πετυχημένο αποτέλεσμα χρειάζονται υπολογισμοι.

 

Για να σου δώσω να καταλάβεις τα αντικραδασμικά υλικά μιας "πλωτής" κατασκευής λειτουργούν όπως τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε αμάξι παίρνει κ τις ανάλογες αναρτήσεις. Δε μπορείς να βάλεις σε μια νταλίκα αναρτήσεις από αμάξι πόλης γιατί θα υπερφορτιστούν και θα είναι σα να μην υπάρχουν. Αντίστροφα αν βάλεις σε ένα αμάξι πόλης αναρτήσεις νταλίκας αυτές δε θα φορτιστούν αρκετά και θα είναι πάλι σα να μην υπάρχουν.

 

Τα αντικραδασμικά υλικά λοιπόν λειτουργούν αφού δεχθούν μια συγκεκριμένη φόρτιση από το βάρος εώς κάποιο maximum βάρος τα οποία τα ορίζει ο κατασκευαστής.

Σκέψου τί μπορεί να γίνει αν υπερφορτίσεις τις αναρτήσεις οροφής...κινδυνεύεις να φας 300 και βάλε κιλά στο κεφάλι...

 

Μην κάνεις "πατέντες" με μη πιστοποιημένα υλικά γιατί αν δε δουλέψει η πατέντα καταστρέφεται όλη η κατασκευή και μπορεί να τα κάνεις και χειρότερα. Αυτό στο λέω γιατί εμένα το πάθημα μου έγινε μάθημα και αν διαβάσεις από την αρχή το θέμα μου θα δεις τί έγινε.  

 

Τουλάχιστον αν είναι να κάνεις πατέντες κάνε δοκιμασμένες πατέντες, δοκιμασμένες όχι από φωτό που βλέπεις στο net αλλά απο κατασκευές και υλικά το οποία τα έχει δουλεψει/φτιάξει κάποιος και μπορεί συγχρόνως να σου δείξει τη δουλειά του.

 

Ο Περικλής για παραδειγμα που είναι μερακλής και πιάνουν τα χέρια του, έκανε το στουντιάκι του με μη πιστοποιημένα υλικά (πχ λάστιχα πατώματος) και του δούλεψε η κατασκευή και το έχω δει με τα μάτια μου.

 

2. πόσο επικίνδυνος είναι ο πετροβάμβακας - ακόμα και καλλυμένος απο γυψοσανίδα- για την .....ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ??? ??? ???

3. άλλη εναλλακτική λύση (και πιθανώς οικολογική) αντί του πετροβάμβακα?

 

Ο πετροβάμβακας είναι επικύνδυνος όταν δεν είναι καλυμένος και μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνος.

 

Μπορείς αντί για πετροβάμβακα να χρησιμοποιήσεις ορυκτοβάμβακα που ουσιαστικά είναι το ίδιο με τη διαφορά ότι δεν είναι καρκινογόνος όταν δεν είναι καλυμένος. Συμπτώματα φαγούρας υπάρχουν, όχι όμως τόσο έντονα με του πετροβάμβακα.

 

Πανί για να καλύψεις τα πάνελ μπορείς να βρεις στο κέντρο από 1€/m, δεν είναι ανάγκη να δώσεις 10€/m

 

Γενικά κοίτα την κατασκευή του flea και την δική μου. Και οι 2 κατασκευές είναι δοκιμασμένες, απλού σχεδιασμού και με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Πρέπει να μας πεις όμως τα εξής:

 

Πόσα χρήματα υπάρχουν.

Τί μηχανήματα θέλετε να βάλετε.

Πόσα άτομα θα είναι συγχρόνως στην αίθουσα. (άλλο 10 μαθητές 1ης γυμνασίου και άλλο 3ης λυκείου - για το βάρος που λέγαμε)

 

 

 

 

www.reverbnation.com/steamrollerassault

www.youtube.com/user/beeros05

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το παραπάνω ποστ του beeros είναι προορισμένο για sticky

 

;D

 

Τα credits πάνε στο Guru μας τον Νικόδημο και στον Stuart aka Soundman2020 από το Forum του John Sayers.

www.reverbnation.com/steamrollerassault

www.youtube.com/user/beeros05

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς αντί για πετροβάμβακα να χρησιμοποιήσεις ορυκτοβάμβακα

Δηλαδή?Μπορείς να παραθέσεις κάποιο λινκ του συγκεκριμένου υλικού?Με ενδιαφέρει,μιας και γω είμαι διστακτικός με τον πετροβάμβακα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς να παραθέσεις κάποιο λινκ του συγκεκριμένου υλικού?

 

Φυσικά...πολλά links! Να'ναι καλά οι μηχανές αναζήτησης  ;)

www.reverbnation.com/steamrollerassault

www.youtube.com/user/beeros05

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φυσικά...πολλά links! Να'ναι καλά οι μηχανές αναζήτησης

Αν και με τα αστειάκια περι του google δεν μπορεί πλέον ούτε απο ευγένεια να προσποιηθεί κάποιος οτι γέλασε..μιλάμε για μια "μόδα" ξεπερασμένη από τότε που έκανε ο τάκης φωτίου εκπομπή στον jeronimo groovy ;D ;D ;D

 

Παρ'όλα αυτά,κάτι τέτοιο πχ?

http://www.knaufinsulation.gr/el/commercial

 

 

Υ.Γ πλακίτσα κανουμε ετσι ελπιζω να μην εισαι παρεξηγιάρης?!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Οσο ωραία και να τα λέει ο beeros05, η σωστή απάντηση δόθηκε απο τον FABRICAUDIO.

 

Οπως είπε ο spimav_z ο χώρος δεν έχει πρόβλημα θορύβου, άρα η ηχομόνωση δεν είναι το ζητούμενο.

 

Ηχοαπορρόφηση χρειάζεται με πάνελ στους τοίχους για την διόρθωση των στάσιμων κυμάτων και την ακουστική ισορροπία του χώρου για την εγγραφή.

 

Τα ακουστικά πάνελ είναι μια καλή λύση καθώς μπορούν να μεταφερθούν αργότερα οπουδήποτε. Το μέγεθος και η ποσότητα εξαρτάται απο τον χώρο.

 

Υ.Γ. Δεν υπάρχει πουθενά τεκμηριωμένη έρευνα σχετικά με τον επιβλαβή χαρακτήρα του πετροβάμβακα. Αρκεί να είναι καλυμμένος.

Sound_Treatment_3.jpg.aa3014aa4727738e44fb338a536271bb.jpg

Sound_Treatment_5.jpg.bc9302e9b01ec4eef1996c0d68b6a503.jpg

dscf4649.jpg.84986022059ae1afac4b25bf71c77ba8.jpg

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το μέγεθος και η ποσότητα εξαρτάται απο τον χώρο.

 

Με ποιό τρόπο μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος και η ποσότητα τους;

Υπάρχει μαθηματικός τύπος ή κάτι άλλο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου