Προς το περιεχόμενο

Πολυεφέ και Καμπίνες (Simulators)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

 

Θα ήθελα να συζητήσουμε ένα θέμα όπου οι απόψεις ποικίλουν.

Όπως λέει και ο τίτλος, το θέμα έχει να κάνει με τις πεταλιέρες και rack που έχουν προσομοιώσεις ηχείων/καμπίνας και κατά πόσο οι χρήστες χρησιμοποιούν ή όχι ή θεωρούν σωστό ή λάθος να τις έχουν "ανοιχτές/κλειστές" σε διάφορες περιπτώσεις.

 

Έτσι λοιπόν πολλοί θεωρούν ότι όταν παίζεις σε combo ή σε τελικό με καμπίνα, οι καμπίνες απ΄το πολυεφέ θα πρέπει να είναι κλειστές, θεωρώντας ότι αφού έχεις ηχεία γιατί να έχεις και προσομοίωση?

Η γνώμη μου στο παραπάνω είναι ότι οι "προσομοιώσεις" που έχουν τα περισσότερα πολυεφέ είναι στην ουσία preset EQs (αφού βέβαια δεν μιλάμε για IRs (Impulse Response) όπου εκεί η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική), όλοι λίγο πολύ ένα eq το χρησιμοποιούμε για να φέρουμε τον ήχο στα μέτρα μας, το επιπλέον που δίνει η προσομοίωση καμπίνας λοιπόν δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα μας χαλάσει τον ήχο αλλά σε πολλές περιπτώσεις τον φτιάχνει. Αυτό γίνετε γιατί οι προσομοιώσεις είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να "ανοίγουν" συχνοτικά τον ήχο ανάλογα με το τι "ηχεία" έχουμε επιλέξει, έτσι είναι μία πολύ καλή λύση να αποφεύγεται η "μουντάδα" και να ξεμπουκώνει ο ήχος. 

 

Σε άλλη περίπτωση έχω ακούσει να λένε ότι οι καμπίνες χρησιμοποιούνται μόνο στην περίπτωση που θα παίξει κάποιος Direct στην κονσόλα.

Αυτό, αν και πιο λογικό, δεν είναι απαραίτητο πάντα και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αν επιλέξουμε καμπίνα 4Χ12" θα ακουγόμαστε ντε καλά σαν να παίζουμε σε 4Χ12" αφού ο ήχος εξισώνετε και με τα υπόλοιπα εφέ που έχουμε βάλει.

 

Εδώ θα παραθέσω μία προσωπική εμπειρία που είχα πριν από πολλά χρόνια (1995-96), τις εποχές που το Cabinet Simulator λεγόταν απλά Speaker Simulator και οι επιλογές δεν ήταν πάνω από 2-3 ή 4 στα πιο ακριβά μηχανήματα της τότε εποχής.

Είχα λοιπόν ένα πολυεφέ της BOSS το παλιό καλό ME-8. Αυτό είχε δύο επιλογές Small(Combo) και Large(Καμπίνα). Ακούγοντας τους γνωστούς και πιο παλιούς, αλλά και βάση του manual του ME-8 το speaker simulator το είχα πάντα κλειστό αφού έπαιζα σε έναν JCM900 2X12". Κάτι όμως στον ήχο δεν μου πήγαινε καλά (είτε έπαιζα μπροστά στο input είτε στο fx loop), όσο και να έπαιζε με τα εφέ και το eq δεν είχα καταφέρει να βγάλω αυτό που ήθελα. Έτσι λοιπόν ψάχνοντας, είπα να κάνω ένα τηλέφωνο (δεν υπήρχε internet τότενες) στη Marshall για καμία συμβουλή. Μόλις είπα στον υπάλληλο τι μηχανήματα και τι κιθάρες έχω, μου είπε να δοκιμάσω να βάλω στα εφέ και το speaker simulator στο Large αφού αυτό ταιριάζει με το 2Χ12" του ενισχυτή που είχα. Γενικότερα μου είπε ότι "any speaker simulator effect has to match your speakers, in your case use the large" και το  θυμάμαι ακριβώς όπως μου το είπε γιατί μετά άλλαξε όλος ο ηχητικός μου κόσμος!!!

 

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι αυτού του είδους τα εφέ (γιατί εφέ είναι) δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται βάση κανενός "πρέπει" ή manual. Οι ηχητικές δυνατότητες που προσφέρουν σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εφέ είναι πάρα πολλές και κάθε άλλο παρά ενοχοποιό στοιχεία θα μπορούσε να είναι στον τελικό μας ήχο (και κάπου εδώ κολλάει αυτό που είχε στην υπογραφή του ο Yameth "Σημασία δεν έχει τι έχεις, αλλά τι μπορείς να κάνεις με αυτό που έχεις").

 

Παραθέστε αν έχετε παρόμοιες εμπειρίες και σχόλια.

 

 

Υ.Γ: Ξέρω ότι στο όλο παραπάνω παίζει το "περί ορέξεως" αλλά δεν είναι μόνο αυτό...

Lyrics: Wasted Time Between Solos!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου