Προς το περιεχόμενο

Επαγγελματικός Προσανατολισμός-πώς μπορώ?


respecttheo7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συμφορουμίτες μπορούν να μας διαφωτίσουν για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Και κάνω ο ίδιος την αρχή......  ;D

http://jimsheng.hubpages.com/hub/Comparison-of-cost-of-higher-education-around-the-world

http://www.scholars4dev.com/4031/list-of-european-countries-with-tuition-freelow-tuition-universities-colleges/

http://www.studyineurope.eu/tuition-fees

 

Ως συνήθως, google is your friend.....

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 36
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Πάντως από φίλους που σπούδαζαν έξω παράλληλα με εμενα,

ήξερα ότι τους έστελναν τουλάχιστον τα 2πλάσια λεφτά από όσα χρειαζόμουν εγώ στην Αθήνα.Μάλιστα για νοίκι έδιναν τα διπλάσια από εμένα και συγκατοικούσαν με άλλους κιόλας..

 

Κοντά στις μεγάλες πρωτεύουσες - "φαρμακεία" όπως Λονδίνο, Παρίσι κλπ., ναι. Όσο απομακρύνεσαι από αυτές, τα πράγματα αλλάζουν κατά πολύ.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προσθεσω και εγω ορισμενα πραματα μιας και μολις τελειωσα σπουδες πανω σε αυτο το αντικειμενο (Electronics με ειδικευση πανω σε Signal Processing) και συγκεκριμενα στο εξωτερικο.

 

1) Συμφωνω σε γενικες γραμμες με αυτο που ειπαν ο blue, ο harilatron και αλλοι, οτι δηλαδη τα κιθαριστικα ηλεκτρονικα ειναι τοσο "απλα" που η επαγγελματικη ενασχοληση με αυτα δεν προυποθετει πτυχιο electronics. Θα μπορουσε να παει και σε μια πιο γενικη σχολη οπως Μαθηματικο ή Φυσικο.

 

2) Η προσωπικη μου γνωμη παρολα αυτα θα ηταν να παει ειτε για Electronics ειτε για Πληροφορικη - εχω την εντυπωση οτι θα καλυψει τον τομεα ηλεκτρονικη/ψηφιακα ηλεκτρονικα/σηματα σε μεγαλυτερο βαθος. Οι σχολες αυτες εχουν και καλη επαγγελματικη αποκατασταση αλλα και μεγαλο ευρος αντικειμενου οποτε μπορει να βρει πολλα ενδιαφεροντα περαν των κιθαροηλεκτρικων. Για παραδειγμα εγω απο πλευρας επεξεργασιας σηματος στο πανεπιστημιο παρακολουθησα Signals and Systems, Spectral Analysis, Digital Filters, Image & Video Coding, Audio Processing & Speech Recognition και Optimum & Statistical Signal Processing. Δεν ξερω αν στο Φυσικο καλυπτουν σε τετοιο βαθμο το αντικειμενο (μπορει και να το καλυπτουν).

 

3) Οι σπουδες στο εξωτερικο (μιλαμε για καποιο καλο πανεπιστημιο, οχι οτιδηποτε-φτανει-να-ειναι-εκτος-συνορων) ανοιγουν αρκετες πορτες, αυτο να λεγεται. Το κοστος ζωης παιζει πολυ - στη Βρετανια αν μιλαμε για εκτος Λονδινου θα ελεγα το κοστος ειναι συγκρισιμο με ενα Ελληνα φοιτητη που φευγει απο επαρχια για Θεσσαλονικη/Αθηνα. Τροφιμα, εξοδοι, ρουχισμος και διαφορα υλικα αγαθα ειναι σε πανω κατω ιδιες ή και χαμηλοτερες τιμες. Αυτο που ειναι πιο ακριβο ειναι οι μετακινησεις και τα ενοικια. Αλλα κατι που πολλοι δεν λαμβανουν υποψην τους ειναι οτι οι σπουδες εκει μπορει να ειναι πιο ακριβες ανα μηνα αλλα τελειωνουν πιο γρηγορα.

Ενα πτυχιο Bachelor (πχ BEng) ειναι 3 χρονια.

Ενα απευθειας Master (MEng) ειναι 4 χρονια.

Το κλασσικο μεταπτυχιακο ειναι 1-1,5 χρονος.

Το πτυχιο μηχανικου στα Ελληνικα Πολυτεχνεια ειναι 5 χρονια και συνηθως αναγνωριζεται ως Bachelor. Λιγοι το τελειωνουν στα 5 λογω της δυσκολιας της σχολης, της δυνατοτητας να μενεις και να ξαναμενεις σε μαθηματα αλλα και χαμενων εξεταστικων λογω καταληψεων. 6 χρονια ισως ειναι πιο ρεαλιστικο νουμερο.

 

4) Τα διδακτρα δεν ειναι απαραιτητα τεραστιο προβλημα. Στην Βρετανια παλαιοτερα ηταν στα (χοντρικα) 3500Ε, τωρα παιζουν μεχρι και 9000Ε. Αλλα ως μελη της EU δικαιουμαστε student loans - ουσιαστικα πληρωνει το κρατος τα διδακτρα σου και τα αποπληρωνεις εσυ ο φοιτητης (οχι οι γονεις σου - δεν εχουν κανενα involvement στο "δανειο") με σχεδον μηδαμινο τοκο οταν βρεις δουλεια που να σε πληρωνει πανω απο ενα Χ ποσο. Στην Σκοτια τα πραγματα ειναι καλυτερα, εχεις λιγοτερα διδακτρα και παρομοιους μηχανισμους στηριξης. Σε πολλες κεντροευρωπαικες χωρες τα διδακτρα ειναι χαμηλα ή και ανυπαρκτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για παραδειγμα εγω απο πλευρας επεξεργασιας σηματος στο πανεπιστημιο παρακολουθησα Signals and Systems, Spectral Analysis, Digital Filters, Image & Video Coding, Audio Processing & Speech Recognition και Optimum & Statistical Signal Processing. Δεν ξερω αν στο Φυσικο καλυπτουν σε τετοιο βαθμο το αντικειμενο (μπορει και να το καλυπτουν).

 

στην αριστερή στήλη πατάμε "αντικείμενο" : http://old.phys.uoa.gr/TomeasE/

Δεν έχει speech recognition (αν και ξέρω φυσικούς που έχουν κάνει προπτυχιακά, σε άλλα τμήματα), αλλά έχει ημιαγωγούς και στερεά κατάσταση. Συμφωνώ με odis για κατεύθυνση προς πληροφορική, αλλά υπενθυμίζω οτι υπάρχει και η πιο "μηχανιστική/κατασκευαστική" προσέγγιση. Δεν αποκλείεται στις μεγάλες εταιρίες (του εξωτερικού φυσικά) να είναι χρήσιμες και τέτοιες γνώσεις. Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται και τα δύο.

 

Θα συμφωνήσω κι εγώ με όλους :D, αλλά θα υπερτονίσω κάποια πράματα που μπορεί να πέρασαν απαρατήρητα.

 

Συνήθως μετά τον 3-4 χρόνο έχουν καταλήξει οι περισσότεροι στο πεδίο που τους ενδιαφέρει ενώ πριν μπουν στη σχολή δεν έχουν συναίσθηση του τι θα μάθουν.

 

Αυτό ισχύει για όλες τις σχολές μάλλον. Προσωπικά δεν θα έστελνα ένα παιδί που απλά του αρέσουν οι κιθάρες, τα πετάλια και οι ενισχυτές στο φυσικό, γιατί τα μαθήματα ηλεκτρονικής είναι ξεχωριστή κατεύθυνση ενώ τα συνολικά μαθήματα "κορμού" περιλαμβάνουν εισαγωγικά μεν μαθήματα, αλλά από όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι, προτού φτάσει στο σημείο να κάνει DSP θα έχει πικραθεί από Πυρηνική Φυσική, Κβαντομηχανική κ.α. που ενώ συνεισφέρουν σε μια πιο σφαιρική εικόνα του τι γίνεται στον κόσμο μπορεί να το αποθαρρύνουν και να το κάνουν να λιμνάσει σε μια πολύ δύσκολη σχολή. Παρεμπιπτόντως ξέρω πολλούς που κατασκευάζουν κιθάρες, πετάλια κλπ ενώ έχουν παρατήσει το φυσικό :)

 

Συμφωνώ ωστόσο και υπογραμμίζω οτι αυτό που δείχνει να αρέσει στο παιδί είναι κάτι που μπορεί να το καταφέρει και ένας μελετηρός αυτοδίδακτος, αλλά πρακτικά θα πρότεινα σχολή μηχανικών, ηλεκτρονικής ή αυτοματισμών και όχι, δεν είναι υποδεέστερα τα ΤΕΙ, μιας και η προσωπική ενασχόληση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε ένα πολύ ειδικό αντικείμενο. Εξάλλου ένας αυτοματιστής είναι πολύ πιο εύκολο να δουλέψει (τοποθετώντας πχ συναγερμούς ή ό,τι άλλο αντικείμενο σκεφτεί και είναι συναφές με το πρακτικό των σπουδών του) ενώ ένας ηλεκτρονικός φυσικός με λόξα στα πετάλια μάλλον θα δουλεύει σε τεχνικό τμήμα τηλεπικοινωνιών (αν μπορεί).

 

Για τις μεταπτυχιακές σπουδές σε ψυχοακουστική κλπ, σημειώνω οτι δεν υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα προς το παρόν στην Ελλάδα. Μια τέτοια κατεύθυνση (που έρχεται φυσικά μετά τα πρώτα γούστα με απλά θέματα ακουστικής) προϋποθέτει μάλλον ξεριζωμό και δεν έχει νόημα να προετοιμάζουμε ένα παιδάκι με τόσο μακροπρόθεσμους στόχους.

 

Εν κατακλείδι, αν είχα πρόσβαση στο παιδί θα του έδινα απλά kits προς το παρόν και αν του τράβαγαν το ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό θα το έστελνα σε κάποια από τις σχολές που αναφέρθηκαν δίνοντας μεγάλη βάση στα υπόλοιπα ενδιαφέροντά του για να περιλαμβάνονται και εναλλακτικές διαδρομές στην πορεία του.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Το πτυχιο μηχανικου στα Ελληνικα Πολυτεχνεια ειναι 5 χρονια και συνηθως αναγνωριζεται ως Bachelor.

 

Το πτυχίο αναγνωρίζεται ως Master of science ή master of engineering όπως και των άλλων τμημάτων του πολυτεχνείου 5ετούς φοίτητης.  Αυτό βασίζεται στο 3+2 όπου τα 3 πρώτα είναι γενικότερες γνώσεις ενώ στα τελευταία 2 υπάρχουν μαθήματα επιλογής, τομείς, κατευθύνσεις και η διπλωματική εργασία ενός εξαμήνου (υπερ-τουλάχιστον).

 

Οδηγός σπουδών:

http://www.ece.ntua.gr/images/stuff/os.pdf

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Το πτυχίο αναγνωρίζεται ως Master of science ή master of engineering όπως και των άλλων τμημάτων του πολυτεχνείου 5ετούς φοίτητης.  Αυτό βασίζεται στο 3+2 όπου τα 3 πρώτα είναι γενικότερες γνώσεις ενώ στα τελευταία 2 υπάρχουν μαθήματα επιλογής, τομείς, κατευθύνσεις και η διπλωματική εργασία ενός εξαμήνου (υπερ-τουλάχιστον).

 

Οδηγός σπουδών:

 

Απο ποιον? Απο εμας μονο?

Εγω δε διαφωνω με το να χαρακτηριζεται ως master, πιστευω πραγματικα οτι το 5ετες προγραμμα (τουλαχιστον σε Μετσοβειο και ΑΠΘ που τα εχω κοιταξει, και αλλου φανταζομαι θα ειναι παρομοια) καλυπτει αρκετα το αντικειμενο για να χαρακτηριστει ως τετοιο. Το θεμα ειναι και εξω τι γινεται - στην αγορα εργασιας (τουλαχιστον στη Βρετανια) ενα πρωτο πτυχιο απο ελληνικο πανεπιστημιο θεωρειται πολυ συχνα Bachelor. Δυνατο Bachelor ισως, ΜSc οχι. Αλλα και στα πανεπιστημια ειναι συχνα παρομοια κατασταση - εγω  πχ στο 4ο ετος του MEng μου εκανα τα ιδια μαθηματα, ιδια lectures με τους MSc φοιτητες, αναμεσα τους και παιδια που ηδη ειχαν 5ετες πτυχιο απο ελληνικο πανεπιστημιο.

 

Again, με καθε επιφυλαξη τα παραπανω - μεταφερω απλα τι εχω παρατηρησει εγω.

 

[/off]

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μπορεί κανείς με το πτυχίο πολυτεχνείου και χωρίς μεταπτυχιακό να κάνει αίτηση για διδακτορικό.  Συνήθως πριν το διδακτορικό παρακολουθούν κάποια μαθήματα όσοι πάνε, ειδικά όταν είναι από άλλο πανεπιστήμιο. 

Δεν ξέρω τι έγινε στο MEng.  Θα μπορούσε κανείς να έχει πάει εκεί ως μηχανολόγος και να μπει στους ηλεκτρολόγους πχ.

 

Γνωρίζω όμως ότι μαζί με το πτυχίο δίνεται πιστοποιητικό και οχι μόνο από το ΕΜΠ αλλά και από τα υπόλοιπα πολυτεχνεία.

 

Εδώ  είναι το πιστοποιητικό (2009):

http://www.ntua.gr/announcements/dse/uploads/2009-06-16_171156_MATER.pdf

 

Στην αγορά εργασίας (εσω- και εξωτερικό) δεν έχω εμπειρία για το θέμα αλλά αφού δεν αναγνωρίζονται πολύ βασικότερα πράγματα από ένα μαστερ, σιγα μην αναγνωριστεί αυτό.  Αν κάποιος έχει κάποια πιο σαφή εικόνα για την αγορά εργασίας με ενδιαφέρει κι εμένα  :)

 

 

edit

ΑΠΘ (2010):

http://www.eng.auth.gr/uploads/media/2010-06-23-65175.pdf

 

and more:

http://www.eng.auth.gr/gr/spoydes/pistopoiitiko-isodynamias.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου