Προς το περιεχόμενο

Gloss επιφάνεια με πινέλο. Γίνεται;


dore

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα.

Στριφογυρνάει το τελευταίο καιρό στο μυαλό μου, να φτιάξω μια partscaster σε blonde χρώμα. Γενικά αποφεύγω τα spray και δεν έχω πρόσβαση σε πιστόλια κλπ. Έχω όμως διάθεση και χρόνο. Πριν προβώ σε αγορές blank σωμάτων κλπ, αποφάσισα να δοκιμάσω βάφοντας απλά μαδέρια για να δοκιμάσω.

 

Προμηθεύτηκα αυτό το βερνικόχρωμα

 

picture_729.jpg

 

Και αυτό το βερνίκι ξύλου

 

berniki%20xyloy%20axromo%20gyalistero%20vivelack%205lt1363175545514068794e4b8.jpg

 

Γυαλοχάρτισα καλά το ξύλο και αραίωσα το βερνικόχρωμα πολύ. Πέρασα 2 χέρια και έμεινα ικανοποιημένος από το χρώμα. Ήταν αυτό που ήθελα και τα νερά φαίνονταν όσο έπρεπε. Πέρασα την επιφάνεια με ψιλό νούμερο γυαλόχαρτο και άρχισα να περνάω παχιά στρώματα από το βερνίκι (το οποίο είναι ελάχιστα tinted). το βερνίκι όταν στέγνωνε ακολουθούσε τα νερά του ξύλου. Είχε δηλαδή μερικά σκαμπανεβάσματα.

 

Όταν θεώρησα πως έχω ένα αρκετά παχύ στρώμα, μετά από 5 χέρια με πινέλο και αφού είχε στεγνώσει ένα 24ωρο, πέρασα το βερνίκι με 1600no ντουκόχαρτο και "έσβησα" τα σκαμπανεβάσματα. Δημιούργησα μια επιφάνεια ημι-ματ και λεία στην αφή. Είχα στο σπίτι πρόχειρη, την παρακάτω αλοιφή.

 

paintpolisha5.jpg

 

Έτριψα με πανί και χέρι την επιφάνειά μου, αλλά δυστυχώς δεν γυάλισε πολύ, ακόμα και μετά από 3 περάσματα. Ελάχιστα έως καθόλου.

 

 

Και τώρα οι ερώτησεις, ας με συγχωρέσουν οι επαγγελματίες DIYers για την αμάθεια.

 

Μπορεί κανείς να πετύχει ομοιόμορφο gloss τελείωμα με παρόμοια τεχνική και χρησιμοποιώντας πινέλα, γυαλόχαρτα και αλοιφές αντί για σπρέυ;

 

Επίσης, μήπως έφταιγε η αλοιφή ή το βερνίκι. Ήταν μήπως ασύμβατα μεταξύ τους;

 

ΥΓ. Προς το παρόν περνάω βερνίκι σε spray για να δώ εαν η αλοιφή θα πιάσει σε αυτό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε μου δεν εχω δουλεψει τα συγκεκριμενα βερνικια, αλλα πιστευω οτι μετα απο 5 χερια με πινελο θα επρεπε να ξεκινησεις με πολυ χοντροτερο νουμερο ντουκοχαρτο! Ακομα και με ψεκασμο να ειχε γινει η εφαρμογη παλι μου φαινεται πολυ δυσκολο να φυγει καθε ιχνος ανωμαλιας με 1600αρι. Σε ψεκασμο με πιστολι (που θεωρητικα γινεται πολυ πιο ομοιομορφη κατανομη του υλικου) προσωπικα ξεκινω με Νο 600 και αν υπαρχουν "τρεξιματα" ακομη και με Νο 400!

Για να τσεκαρεις οτι εχει φυγει καθε ιχνος "σκαμπανεβασματος", σκουπισε καλα την επιφανεια μετα απο το wet sanding και τοποθετησε ενα φως σε εντονη γωνια προς αυτη. Οπου υπαρχουν γυαλιστερα σημεια, σημαινει οτι πρεπει να τριφτει επιπλεον η περιοχη γυρω απο αυτα για να ερθουν ολα στο ιδιο επιπεδο.

Απο εκει και περα, χρησιμοποιωντας γυαλοχαρτα ολο και μεγαλυτερης κοκκωσης απλα "σβηνεις" τις γρατσουνιες που αφηνει καθε προηγουμενο νουμερο. Το που θα σταματησει κανεις εξαρταται απο το επιθυμητο επιπεδο γυαλαδας. Φτανοντας σε νουμερο 2000 και συνεχιζοντας με μια αλοιφη φινιρισματος μπορεις να πετυχεις high gloss αποτελεσμα.

Εξαρταται βεβαια και αν το βερνικι που χρησιμοποιησες ειναι gloss ή ματ. Συνηθως αναγραφεται επανω στη συσκευασια και το ποσοστο γυαλαδας που μπορει να δωσει υπο συγκεκριμενη γωνια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

φίλε μου το έχω καταφέρει αυτό που λες  ακολούθησε αυτά που σου λέει ο ιμόρταλξ  να προσθέσω τα εξής ... επειδή είναι πινέλο θα πρέπει να το αφήσεις να στεγνώσει ΠΟΛΥ περισσότερο ότι βάψεις... 2 μέρες(εκτός αν γυαλοχαρτίζεις ενδιάμεσα οπότε κάντο βδομάδα) ανά λεπτό στρώμα(χέρι) και καμιά βδομάδα για να το γυαλοχαρτίσεις  στο τέλος. Για να πετύχεις γυαλάδα πρώτον η επιφάνεια πρέπει να είναι εντελώς θολή να μην γυαλίζει καθόλου σε κανένα σημείο και ύστερα με πανί και γυαλιστικό αυτοκίνητου την γυαλίζεις ασκώντας δύναμη και προσθέτοντας λίγες σταγόνες νερό όποτε στεγνώνει η αλοιφή .Σκοπός είναι να  προκαλέσεις αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια ώστε να λιώσει ελαφρώς, από ότι έχω καταλάβει απειροελάχιστα το ανώτερο στρώμα του βερνικιού. Αυτά από προσωπική εμπειρία που είναι και μικρή . Θα κοιτάξω να σου πω αύριο τι χρώματα και κρέμες ήταν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ok.... πήγα είδα....  ;D

arexons protective wax

http://www.tnf.gr/shop/photos/categories/thumbs_medium/27_7066%20protective%20wax.jpg

βιβεχρώμ βιβελάκ  

http://www.vivechrom.gr/wp-content/uploads/2012/12/VIVELACK_25Lt_91.png

πάντως όσον αφορά την κρέμα έχω την εντύπωση ότι οτιδήποτε  και να βάλεις αν ακολουθήσεις τις οδηγίες που σου έδωσα πριν θα κάνεις δουλειά....μάλλον...

και μια φώτο του γυαλίσματος που κατάφερα σε μια λύρα που προσπαθούσα να επιδιορθώσω.καλή τύχη από μένα .

Υ.Γ. το βερνίκι είναι το  ίδιο οπότε μια χαρά

100_4347.JPG.7a8dfc854696fdb136ec1f968391418d.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από τη δική μου μικρή εμπειρία πάνω στο θέμα ...

 

Έχω λουστράρει με πινέλο σε μια φάση που έιχα πολύ χρόνο και υπομονή και ήταν και καλοκαίρι. Πέρασα πρώτα το sealer πολυουρεθάνης 2 συστατικών κανα δυο τρία χέρια τρίβοντας κάθε φορά με 220 grit μέχρι να μη βλέπω λακουβάκια από τα νερά του ξύλου. Μετά άρχισα λούστρο πολυουρεθάνης δύο συστατικών με πινέλο . Πρέπει να πέρασα 5 χέρια και ανάμεσα σε κάθε πέρασμα έτριβα με 320 γυαλλόχαρτο. Στο τελευταίο χέρι άρχισα με ντουκόχαρτο 600άρι μετά 800 , 1000 , 1200, 1500 , 2000, 2500. Εκεί πλέον είχε μια ωραία  ενδιάμεση (ματτ προς γυαλλιστερή) υφή. Το επόμενο βήμα ήταν αλοιφές ΜΕΤΑ από ένα 15ήμερο! Και γυάλλισε ωραιότατα. Δυστυχώς δεν έχω την υπομονή να ξανακάνω κάτι τέτοιο και ούτε και το χρόνο οπότε προτιμώ λάδι (και άρχισα να πειραματίζομαι και με τη γομολάκα την οποία θαυμάζω.) Ο άλλος λόγος είναι ότι είμαι σε κλειστό χώρο και θα παραπονεθούν οι γείτονες (και δίκιο θα έχουν γιατί βρώμισε όλη η πολυκατοικία την άλλη φορά)...

''It's dark and we're wearing sunglasses''

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ παιδιά για τις αμεσότατες  απαντήσεις. Πολύ ικανοποιητικό το αποτέλεσμα της Λύρας, σε τέτοιο επίπεδο, θέλω και εγώ να το φτάσω.

 

Τα χρώματα και τα βερνίκια ενδιάμεσα, τα έτριβα με 400 νούμερο, το 1600 ήταν το τελικό γυαλόχαρτο μετά το τελευταίο χέρι βερνίκι για να θαμπώσω την επιφάνεια ώστε να φύγουν τα τυχόν μπιμπίκια και για να γυαλίσω. Απλά η αλοιφή δεν γυάλισε ποτέ τη ματ επιφάνεια.

 

Το προιόν της Arexons που παραθέτει ο φίλος INSECT είναι κερί. Αυτό δεν φεύγει μετά από λίγο καιρό και αφήνει την επιφάνεια όπως ήταν πριν;

Μου κάνει εντύπωση γιατί λογικά δεν γυαλίζει-λειαίνει το βερνίκι, αλλά κάνει ένα φίλμ από πάνω του. Όχι;

 

Έχω αρχίσει και σκέφτομαι, μήπως τυχόν δεν γυάλισε, λόγο του "μικρού" χρόνου, που του έδωσα για να στεγνώσει.

 

Επίσης αντί για αυτό που αποκαλούν οι ξένοι sealer εγώ έχω πάρει αστάρι διαφανές πατωμάτων. Στη πρώτη δοκιμή δεν το χρησιμοποίησα. Τώρα στη δεύτερη, πέρασα 3 χέρια και ενδιάμεσα σε αυτά, έτριβα και έπαιρνα την "αγριάδα που σήκωνε καθώς το ρούφαγαν οι πόροι. Έχω όμως την εντύπωση, πως δεν είναι τόσο απαραίτητο, εφόσον μιλάμε για ξύλο που έπειτα θα πιει λίγο χρώμα και θα βερνικωθεί . Κάνω λάθος;

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Το προιόν της Arexons που παραθέτει ο φίλος INSECT είναι κερί. Αυτό δεν φεύγει μετά από λίγο καιρό και αφήνει την επιφάνεια όπως ήταν πριν;

Μου κάνει εντύπωση γιατί λογικά δεν γυαλίζει-λειαίνει το βερνίκι, αλλά κάνει ένα φίλμ από πάνω του. Όχι;

 

Στο  προϊόν  όντως γράφει ότι κάνει ένα προστατευτικό φιλμ που αντέχει επαναλαμβανόμενα πλυσίματα ...και είναι κατάλληλο και για παστέλ χρώματα .... Κοίτα μετά από μήνες που το είχα βάλει, πάνω κάτω το ίδιο είναι, ίδια γυαλάδα  απλά έχει κάποιες  φθορές λόγω της επισκευής που δεν έχω τελειώσει ακόμα . Αυτό που παρατηρώ πάντως είναι ότι το βερνίκι αυτό δεν έχει την σκληρότητα του υλικού που συναντάμε συνήθως στις κιθάρες δηλαδή μπορεί να χαραχτεί πιο εύκολα (με κάποια ελαστικότητα που σβήνει ότι σημάδι του κάνεις ελαφρώς ,κάτι που ίσως οφείλεται στο κερί) .Πάντως πες μας αν κάνεις κάποια πρόοδο και αν θα δοκιμάσεις  και άλλα υλικά.Και φωτογραφίες αν έχεις βοηθάνε πάντα.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε dore εριξα μια ματια στα χαρακτηριστικα της αλοιφης που χρησιμοποιησες. Εχω την εντυπωση οτι ειναι πολυ "ψιλη" για να εφαρμοστει μετα το 1600αρι. Θα σου προτεινα να συνεχισεις με πιο λεπτοκοκκα γυαλοχαρτα (2000 και μετα 2500 οπως εχει κανει και ο Αργυρης) και επειτα να τριψεις με την αλοιφη. Η εναλλακτικα να προμηθευτεις μια πιο "χοντρη" αλοιφη που αντικαθιστα το τριψιμο με πιο λεπτοκοκκα γυαλοχαρτα.

Οσον αφορα το αν ειναι απαραιτητο το sealer ή οχι, εξαρταται απο το ποσο ανοιχτοπορο ειναι το ξυλο. Σε maple ας πουμε δεν ειναι απαραιτητο. Καλο ειναι παντως να μην χρησιμοποιησεις προϊοντα διαφορετικων εταιρειων ή ακομα και προϊοντα της ιδιας εταιρειας που δεν αποτελουν ολοκληρωμενο συστημα φινιρισματος. Μπορει να υπαρχει θεμα συμβατοτητας μεταξυ τους ή η αρχικη εφαρμογη να ειναι πετυχημενη και μετα απο καποιο καιρο να εμφανιστει προβλημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου