Προς το περιεχόμενο

Brick - μια φοβερη ταινια και soundtrack.


odis13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Brick. 2005. Starring Joseph Gordon-Levitt, written and directed by Rian Johnson (ενα ντουετο που εγινε προσφατα γνωστο και απο το Looper).

 

{ http://en.wikipedia.org/wiki/Brick_%28film%29,

http://www.imdb.com/title/tt0393109/

hττps://www.youtube.com/watch?v=gBFUEFfjiGs }

 

ogbrick.jpg

 

Ουσιαστικα ενα murder mystery με εντονες πινελιες noir detective film, το Brick  ειναι μια ταινια με φοβερα δυνατη και σχεδον σουρεαλ ατμοσφαιρα που ενισχυεται και απο το πολυ ιδιαιτερο slang που χρησιμοποιουν οι χαρακτηρες της (ολοι λυκειοπαιδα μεν, εμπλεκομενοι  δε σε διολου λυκειακες καταστασεις και σκηνικα) και τους εντονους συμβολισμους  και εικονες της. Παρα πολυ ωραια γυρισμενο και σκηνοθετημενο, ενα κανονικο visual delight με γουστοζικη δουλεια στην καμερα και  ανα σημεια με ενδιαφεροντα, semi-DIY effects (το συνεφακι καπνου στην σκηνη της εκτελεσης...μπρρρρ).  Βαζοντας και το φοβερο σεναριο με τα πολλα convoluted twists και τα ακομα περισσοτερα subtle plot hints κατα τη διαρκεια της ταινιας εχουμε να πραγματικο διαμαντι της independent κινηματογραφικης σκηνης . Σιγουρα μια απο τις αγαπημενες μου ταινιες.

 

Με λιγα λογια, προκειται για μια εξαιρετικη ταινια που δεν ειναι τρομερα γνωστη, ισως λογω του σχετικα χαμηλου budget της (αν και απεσπασε μερικα βαρια βραβεια στο Sundance). Ειναι λιγο ιδιαιτερη αλλα νομιζω πολλοι εδω στο noiz θα την εκτιμησουν ως της αξιζει. Αν δεν το εχετε δει, δειτε το!

 

Επειδη ομως ειμαστε πρωτιστως μουσικο forum, θα ηθελα να εστιασω στη μουσικη της ταινιας. Γραμμενη απο τον Nathan Johnson των Cinematic Underground αποτελει (για μενα) υποδειγμα κινηματογραφικης μουσικης. Το soundtrack ειναι ιδιαιτερα ambient, μινιμαλιστικο και textural. Ξεχαστε τις φανταχτερες pow-wow ορχηστρικες παραγωγες και τα driving rock riffs. Παιζει μαλιστα πολυ μεγαλο ρολο στην ατμοσφαιρα καθως υπαρχει μουσικη υποκρουση σχεδον κατα ολοκληρο το μηκος της ταινιας. Η κυριως φιλοσοφια της μουσικης ειναι μινιμαλιστικη με πολλα κομματια να αποτελουν παραλλαγες και επαν-ενορχηστρωσεις ορισμενων βασικων μελωδιων, συνηθως με διαρκεια λιγοτερη των 2 λεπτων και δε λειπουν και εντονες πινελιες πρακτικων ηχων (τυπου prepared piano).

 

The score harks back to the style, feel and overall texture of noir films. It features traditional instruments such as the piano, trumpet, and violin, but it also contains unique and invented instrument such as the wine-o-phone, metallophone, tack pianos, filing cabinets, and kitchen utensils, all recorded with one microphone on a battered PowerBook.

https://en.wikipedia.org/wiki/Brick_%28soundtrack%29

 

Τα 40 κομματια του OST υπαρχουν στο Youtube στο παρακατω playlist

 

Καθως η μουσικη ειναι αρηκτα συνδεδεμενη με σκηνες της ταινιας νομιζω μια ακροαση προτου δειτε την ταινια ισως να μην ειναι ιδιαιτερα επικοδομητικη αλλα και παλι, στο playlist θα βρειτε μικρα memorable κομματια οπως το theme της Emily (#01, #12) και το theme της Laura (#09), και τα δυο απλοικα με τρομερη εμφαση στην μελωδια και το ηχοχρωμα, παραδειγματα της φιλοσοφιας του score. Μνεια ισως αξιζει και στο “The Sun Whose Rays Are All Ablaze” (#03), ενα αποσπασμα του Mikado που ερμηνευει η ηθοποιος Nora Zehetner.

 

Αλλα ισως το πιο εξαιρετο δειγμα film scoring ειναι το War (#38) που παιζει κατα τη διαρκεια της τελικης αναμετρησης στο σπιτι του Pin. Τρομερα συγχρονισμενο με τη σκηνη της ταινιας, ακολουθωντας αρηκτα τα εντασιακα crescendo και τις παυσεις της σκηνης με καταπληκτικη κορυφωση και καθαρση (τοσο στη μουσικη οσο και στην οθονη). Τι να πρωτοαναφερω, την ominous τρομπετα που εμφανιζεται με την εμφανιση της κρισης στην αναμετρηση,  για να χαθει στο background με την προσωρινη εκτονωση της σκηνης, μονο για να επιστρεψει  δριμυτερη, τρομερα πιο σκοτεινη και εντονη με τον πυροβολισμο που σημαδεψε το point of no return? Την μελωδικη κορυφωση καθως ο Brendan σιγα σιγα οπισθοχωρει στο διαδρομο, η οποια μετατρεπεται σε σχεδον free impro solo καθως τρεπεται σε ατακτη φυγη φοβουμενος για τη ζωη του?

 

Η σκηνη υπαρχει στο youtube ως αποσπασμα και θα τη συμπεριλαμβανα, αλλα ειναι η κορυφωση της ταινιας και θα ηταν αμαρτια πραγματικα να παρουσιαστει εκτος context. Εαν εχετε διαβασει το κειμενο ως εδω μαλλον σας εχει κεντρισει λιγο την περιεργεια, οποτε δειτε την ταινια! Και ριξτε και μια αυτια στο soundtrack, ισως σας αρεσει οσο αρεσε και σε μενα. Τοσο που εδω και καιρο σκεφτομαι να παιξω λιγο με καποια απο τα θεματα της ταινιας - ενας απο τους λογους που ανοιγω το thread ειναι και μηπως λειτουργησει τελικα ως κινητρο να ασχοληθω σοβαρα με καποια απο τα κομματια, γιατι το αναβαλω εδω και μηνες ;D

 

Τελικα πολυ κειμενο εγραψα και απο κοκο τιποτα, οποτε ελπιζω αν τελικα καποιος μπει στον κοπο να δει την ταινια τουλαχιστον να την ευχαριστηθει. ;D ;D

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτός ο Joseph Gordon-Levitt έχει αρχίσει να συμμετέχει σε πολύ ζόρικα πράγματα τελευταία.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτός ο Joseph Gordon-Levitt έχει αρχίσει να συμμετέχει σε πολύ ζόρικα πράγματα τελευταία.

 

True, σε λιγο κυκλοφορει και το Don Jon που εκτος απο πρωταγωνιστικο ρολο ο JGL κανει και το σκηνοθετικο (και σεναριογραφικο) ντεμπουτο του. Δεν το εχω δει βεβαια αλλα ακουγονται καλα λογια απο τα advanced screenings.

 

Αγαπημένη ταινία με Joseph Gordon-Levitt το Looper.

 

Πολυ ωραιο το Looper, αν και σιγουρα οχι τελειο (καταλαβαινω την κριτικη που του ασκησαν ορισμενοι). Για μενα ηταν ενα ωραιο, enjoyable και σχετικα immersive film. Aν δεν το εχεις δει, το The Lookout ειναι επισης μια αρκετα αξιολογη ταινια του Levitt.

 

Αν και οφειλω να πω οτι σε συγκριση με το Brick, το Looper δεν με ακουμπησε τοσο - εχει κατι το Brick που σου βγαινει μετα την δευτερη προσεκτικη θεαση και σε αφηνει λιγο μαλακα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Για κάποιον περίεργο λόγο, μου κίνησες την περιέργεια.

Για κάποιον άλλο, ακόμα πιο περίεργο λόγο, σε εμπιστεύομαι. :P ;D ;D

 

Σύρθηκα  στο πλησιέστερα video club, αν και δυσκολεύτηκα να το βρω, μιας και το είχαν καταχωρημένο ως «Έγκλημα στο κολέγιο» (δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί πόλεμοι ξεκίνησαν από λάθος μετάφραση). ;D ;D ;D ;D ;D ;D

 

Θα αντικαταστήσει την προγραμματισμένη για σήμερα προβολή του  "Le Feu Follet"  του Τρυφό.

ΠΡΟΣΕΞΕ όμως….αν δεν μου αρέσει,

[move]άλλαξε πόλη.&-

[/move]

;D ;D ;D ;D ;D ;D

 

YΓ. Το looper στην αρχή μου άρεσε, αλλά στο τέλος μου άφησε μια ξινίλα.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αλήθεια το Brick και το Lookout τα έχω δει αλλά δεν θυμάμαι τίποτα. Θα πεταχτώ και γω στο ... πλησιέστερο... video club.

ο χρόνος αρκετός 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Ωχ αμαν ;D ;D ;D

Eβαλα το Le Feu Follet στην to-watch λιστα μου, ελπιζω να μου αναγνωριστει ως ελαφρυντικο. ;D

 

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα αντικαταστήσει την προγραμματισμένη για σήμερα προβολή του  "Le Feu Follet"  του Τρυφό.

 

(του Λουί Μαλ)

 

δεν τίθεται θέμα σύγκρισης

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

(του Λουί Μαλ)

 

 

 

Σωστός! What was I thinkin'.

 

Τελικά, δεν κατάφερα να δω τίποτα χθες. Είναι στο πρόγραμμα πάντως.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου