Προς το περιεχόμενο

Ηχοδιαμόρφωση Χώρου για Πρόβες


BlackForest

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερά νοιζ!

 

Ετοιμαζόμαστε με έναν ντράμμερ φίλο να φτιάξουμε το υπόγειο του σπιτιού μου στο εξοχικό μου έξω από την Θεσσαλονίκη σε στουντιο/προβάδικο. Ο χώρος θα χρησιμοποιείται για πρόβες  και μπορεί καμιά απλή ηχογράφηση για demo. Καθώς το σπίτι δεν συγγενεύει με άλλα σπίτια (το πιο κοντινό σπίτι ειναι στα 20 μέτρα) και κυρίως επειδή δεν υπάρχει το οικονομικό περιθώριο αλλά και η απαραίτητη γνώση, την ηχομόνωση την ξεχνάμε προς το παρόν...

 

Όντας φοιτητές, λοιπόν, με μπόλικο χρόνο στην διάθεσή μας και με μεράκι για DYI κατασκευές σκέφτηκα να βάλουμε μια πρόκληση στους εαυτούς μας και να ασχοληθούμε με την ηχοδιαμόρφωση του χώρου μόνοι μας με όσον τον δυνατόν λιγότερα έξοδα! Συγκεκριμένα, μετά από κάποιο διάβασμα από θέματα του νοιζ, βιβλία φυσικής (ήχου / ακουστικής / κυμμάτων) και από διάφορες άλλες διάσπαρτες πηγές στον ίντερνετ, σκεφτόμαστε να φτιάξουμε δικά μας <a href=http://3.bp.blogspot.com/-iBHm_v1rzc0/ThjbRPCaR1I/AAAAAAAAAEY/Xg7poLDHe04/s1600/SoundDiffusers.jpg>diffusers</a> και απλά <a href=http://www.gearslutz.com/board/attachments/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/122467d1243198702-another-acoustic-panel-dscf0332.jpg>acoustic panels</a>.

 

1ον) Είναι σωστό να βάλουμε diffusers στον χώρο ή αφού η κύρια χρήση του χώρου θα είναι για πρόβες να μείνουμε μόνο στα πάνελς? Από ότι διάβασα, τα diffusers δεν απορροφάνε τον ήχο αλλά τον διασκορπίζουν (δεν είμαι σίγουρος αν αυτή είναι η σωστή λέξη) διατηρώντας λίγο πιο ζωντανό τον ήχο αντίθετα με τα panels.

 

2ον)  Αν τελικά είναι χρήσιμα τα diffusers, τι υλικό να χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή τους? (Προφανώς μιλάμε για skyline diffusors και οχι quadratic residue λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και κόστους) Κάπου διάβασα ότι και το μπαμπού είναι μια πιθανή και φτηνή(?) λύση! Επίσης, η κατασκεύη τους θα υπολογιστεί με βάση <a href=http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalculator.asp>αυτούς </a> τους αλγορίθμους.

 

3ον)  Τι υλικό να χρησιμοποιήσουμε για τα πάνελς? Πιθανές επιλογές που βρήκα σε ελληνικά μαγαζιά (λαζαρακης, baufox, leroy merlin) είναι υαλοβάμβακας, ορυκτοβάμβακας, πετροβάμβακας όλοι των 50mm πάχους. Όσον αφορά την πυκνότητα του πετροβάμβακα περιμένω τα φώτα σας  :)

 

4oν και σημαντικότερο!) Που θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα πανελς? Προχτές πηγα στον χώρο, μέτρησα αποστάσεις και έφτιαξα ένα σχέδιο στο google sketchup του χώρου ακριβώς όπως ειναι και πως προβλέπω να γίνει. Είμαι εντελώς εκτός με την τοποθέτηση των πάνελς/diffusers?

Εικόνες:

http://postimg.org/image/vppbkhqub/

http://postimg.org/image/oinmomfxf/

http://postimg.org/image/jhbn9ij37/

http://postimg.org/image/x270mdo9v/

http://postimg.org/image/it7e4b9r7/

http://postimg.org/image/a4k8wvu3n/

http://postimg.org/image/tjv0pzndv/

 

Όπως βλέπετε ο χώρος είναι χωρισμένος με βαριές κουρτίνες (αργότερα στην θέση τους θα μπει γυψοσανίδα ή κατι παρόμοιο μάλλον). Επίσης, στον χώρο που θα γίνονται οι πρόβες υπάρχουν αυτά τα 2 παράθυρα που μπροστά παλι έχουν βαριές κουρτίνες. Ένα μέρος που πιθανόν να χρειάζεται λίγο περισσότερο προσοχή είναι δίπλα από το μπάσσο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε μπασσίστα και στην θέση της καμπίνας αύτης τώρα υπάρχει ένας καναπές. Τέλος, στο πάτωμα υπάρχουν χαλιά.

 

Νομίζω δεν ξέχασα κατι...

Όταν λυθούν αυτές οι απορίες και αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια, θα ανεβάσω φωτογραφίες του χώρου και τις διαδικασίας του τρόπου με τον οποίο τον διαμορφώσαμε... (άμα θέλετε βέβαια  ;D )

 

Καθώς αυτό το εγχείρημα αποτελεί όνειρο πολλών χρόνων δεν δέχομαι αποθαρρυντικά σχόλια  ;D

 

Παραθέτω λινκ υλικών και χρήσιμων site που βοήθησαν στην αναζήτηση μου για όποιον ενδιαφέρεται, καθώς πιστεύω αρκετοί έχουν βρεθεί στην θέση μου.

 

http://www.lazarakis-constructions.gr/pdf/74.pdf

http://www.lazarakis-constructions.gr/files/2074.pdf

http://www.lazarakis-constructions.gr/files/1699.pdf

http://www.lazarakis-constructions.gr/files/1705.pdf

 

<a href=http://www.baufox.com/knauf-%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82-ecose-ultracoustic-p-1200x600x45mm1152m%CE%B4%CE%AD%CE%BC%CE%B1>Oρυκτοβάμβακας, 1200x600x45mm</a>

 

<a href=http://www.baufox.com/knauf-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%B1-ecose-tp-116-1350x600x50mm-1296m%CE%B4%CE%AD%CE%BC%CE%B1>Ορυκτοβάμβακας, ΤP 116, 1350x600x50mm</a>

 

<a href=http://www.baufox.com/%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%B1-al-ode-%CF%80%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%82-50mm-1680m%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C>Υαλοβάμβακος ΜΕ αλουμίνιο</a>

 

<a href=http://www.baufox.com/%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%B1-ode-%CF%80%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%82-50mm-1800m%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C>Υαλοβάμβακος ΧΩΡΙΣ αλουμίνιο</a>

 

<a href=http://www.rpginc.com/docs%5CTechnology%5CWhite%20Papers%5CAcoustic%20Diffusers_The%20Good,%20The%20Bad%20and%20The%20Ugly.pdf>Βασικές έννοιες και χρησιμότητες των diffusers</a>

<a href=http://ezinearticles.com/?7-Silly-Soundproofing-Myths-to-Avoid&id=2824235>

Μύθοι ηχομόνωσης και ηχοδιαμόρφωσης</a>

 

<a href=http://realtraps.com/art_basics.htm>Γενικά περι ακουστικής</a>

 

<a href=http://www.roomeqwizard.com/>Πρόγραμμα μέτρησης ακουστικής χώρου</a>

My spirit sighs in peace - Opeth

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα, μπορώ να δώσω κάποιες συμβουλές, αλλά δεν ξέρω κάτα πόσο θα ισχύουν για εντάσεις πρόβας. That said,

 

1) Οι διαχυτές δεν θα αποδώσουν όπως μπορούν, σε σχετικά μικρό χώρο. Θέλουν -ανάλογα τις σχεδιαστικές παραμέτρους- από 2 εώς 3+ μέτρα ανοιχτό χώρο μπροστά τους και λίγο πλάγια. Επίσης - από εμπειρία- θα χρειαστεί να καλύψετε τουλάχιστον έναν ολόκληρο τοίχο (πχ όλο το ταβάνι) για να έχετε αξιόλογη διαφορά. Αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί αν βάλετε fins -αυξάνουν πολύ την απόδοση- αλλά δυσκολεύει η κατασκευή.

 

Ακούστε πρώτα τον χώρο μόνο με απορρόφηση και αφήστε τους για το μέλλον. Αν δεν μπορείτε να παίζετε χαμηλότερα και ο χώρος έχει γίνει ήδη αρκετά "dead", τότε δοκιμάστε τους.

 

2) Από υλικό εγώ χρησιμοποιώ εξηλασμένο φελιζόλ (το μπλε που είναι λείο), είναι ανακλαστικό, σκληρό και ελαφρύ, ότι πρέπει δηλαδή. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι θέλει προσοχή τι κόλλα και μπογιά θα του βάλεις, γιατί μερικές το τρώνε, και άλλες τις ρουφάει. Πάντως δεν συγκρίνεται σε κόστος και πρακτικότητα με άλλες λύσεις. Για μπαμπού δεν γνωρίζω κάτι. Αν βάλετε fins, πρέπει να είναι από σχετικά άκαμπτο υλικό και δώστε προσοχή κάθε πηγαδάκι να είναι αεροστεγές, αλλιώς δώρο-άδωρο.

Οι skyline είναι qrd δύο διαστάσεων, μήπως εννοούσες primitive root (PRD)? Αν χρειαστείς βοήθεια με παραμέτρους σχεδίασης για PRD, στείλε PM, αλλιώς για QRD κατέβασε το QRDude (freeware)

 

3) Για πυκνότητα πετροβάμβακα, οι περισσότεροι συνιστούν semi-rigid. Συνήθως οι εταιρείες χαρακτηρίζουν έτσι πυκνότητες 50-80kg/m^3, αλλά μην το παρακάνεις με μεγάλες τιμές γιατί αρχίζει να αντανακλά.

Για υαλοβάμβακα, γνωστή εταιρεία χρησιμοποιεί 90kg/m^3, οπότε κάτι θα ξέρει.

 

4) Μια χαρά φαίνονται οι θέσεις, αυτά τα δοκιμάζετε και επί τοπου. Ξεκινήστε πρώτα με "bulk" μπασοπαγίδες με ελαχιστό κενό από τους τοίχους, στις γωνίες πιο κοντά στις μπάσες πηγές ήχου, και αρχίστε να προσθέτετε τα πάνελ ομοιόμορφα στο χώρο.

 

Καλή τύχη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@1ον) Γενικά ο χώρος δεν είναι εντελώς τρύπα... Έχει φάρδος 4.80m, μάκρος 3.50m και ύψος 2.50m, επίσης τις διαστάσεις των διαχυτών τις έκανα λίγο στην τύχη και μάλλον υπερέβαλα με το μέγεθός τους. Βέβαια, αν όπως λες για να έχουμε αξιόλογο αποτέλεσμα πρέπει να καλύψουμε ολόκληρο τοίχο με διαχυτές τότε μάλλον τους ξεχνάμε προς το παρόν γιατί θα ξεπεράσουμε τον προυπολογισμό... Όταν λες "fins", τι εννοείς? Είμαι κάπως αρχάριος ακόμα με την κατασκευή των διαχυτών  ::)

 

@2ον) Εξηλασμένο φελιζόλ! Ενδιαφέρον! Το σημειώνω! Έχεις μήπως και κάποια συγκεκριμένη κόλλα και μπογιά να μου προτείνεις ή που έχεις δοκιμάσει?

 

Ναι με τα είδη των diffusers μάλλον τα έμπλεξα λίγο... Όταν έλεγα skyline εννοούσα <a href=http://i.imgur.com/EGmvZ.jpg>αυτούς</a> ενώ όταν έλεγα qrd εννοούσα <a href=http://i59.photobucket.com/albums/g296/audioquorum/DSC02282.jpg>αυτούς</a>. Αν τελικά χρησιμοποιήσουμε διαχυτές θα σου στείλω π.μ με το σχέδιο που θα φτιάξουμε για να μας καθοδηγήσεις  :)

 

@3ον) Αχά! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Έχεις να προτείνεις κάποιον μεταξύ υαλοβάμβακα/πετροβάμβακα/ορυκτοβάμβακα? Η συνηθισμένη λύση υποθέτω είναι ο πετροβάμβακας... υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ των υλικών αυτών για αυτή τη δουλειά?

 

@4ον) Ok αυτό θα κάνουμε!

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές και οδηγίες!

My spirit sighs in peace - Opeth

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@1ον) Γενικά ο χώρος δεν είναι εντελώς τρύπα...

Δυστυχώς επειδή οι περισσότεροι τους τοποθετούν στο ταβάνι, το ύψος του ταβανιού είναι αυτό που καθοριζεί το πόσο "μικρός" ή "μεγάλος" είναι ο χώρος για έναν διαχυτή. Δεν το εννοούσα κυριολεκτικά δηλαδή για όλες τις διαστάσεις. Το ολόκληρος τοίχος αναφερόταν γενικά σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 15% ολόκληρης της επιφάνειας του χώρου.

 

Τα fins είναι τα διαχωριστικά που μπαίνουν ανάμεσα στα "πηγαδάκια" και είναι αυτά που ουσιαστικά κάνουν τον διαχυτή, διαχυτή.  Πχ.

με images?q=tbn:ANd9GcRpZfv9871DlBGyVDbmDAeUAWK3h-f6BvbfHBpOe4yWVfjDYrri

και χωρίς images?q=tbn:ANd9GcTjnK7Y79Hz8droSK3W-UyVLgTyLq3fRXXDKI80TVyRGRWyAUCU

 

Οι περισσότεροι τα παραλείπουν για ευκολία, αλλά τότε γίνεται απλά ένα αντικείμενο με ακανόνιστη επιφάνεια... χάνει δηλαδή την μαθηματική του ιδιότητα να διαχέει ίση ενέργεια σε όλες τις κατευθύνσεις, και δουλεύει κύριως για ήχο που έρχεται κάθετα.

 

2) Κάπως έτσι λέγεται, εξηλασμένη πολυστερήνη, EPS ή XPS, θα σε γελάσω.

Κόλλα χρησιμοποίησα εποξική 2 συστατικών, δούλευε καλά. Η θερμική (με πιστόλι) το έλιωνε αν το παράκανες. Με τις απλές κυανοακρυλικές είχε πρόβλημα, UHU κτλ. Καλού κακού δοκίμασε πρώτα σε ένα μικρό μέρος πριν αγοράσεις αρκετή.

Χρώμα, χρησιμοποίησα διάφορα σπρέϊ (εναμελ, ακρυλικά) και τα ρουφάει αρκετά, αλλά γίνεται δουλειά. Μπορείς να τα αφήσεις και άβαφα, δεν έγινε και τίποτα.

 

3) Μόνο πετροβάμβακα fibran/geolan έχω χρησιμοποιήσει, που είναι πολύ συνηθισμένος, από 50 εώς 75kg και δεν έχω καταλάβει καμιά διαφορά. (σε διαφορετικούς χώρους).

Υαλοβάμβακα δεν έχω χρησιμοποιήσει, οπότε δεν γνωρίζω αν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά. Πάντως οι αμερικανοί DIYers "πίνουν νερό" στο όνομα της Owens Corning (εταιρεία που βγάζει τον υαλοβάμβακα #703 που είναι πολύ δημοφιλής για DIY πανελ κτλ)

 

Happy building  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όντως... το ταβάνι είναι χαμηλό για διαχυτές...

Προς το παρόν τους αφήνω τους διαχυτές. Θα φτίαξω τα γωνιακά πάνελς και ένα για τον ένα τοίχο, θα δω πως θα ακούγεται και ύστερα θα προχωρήσω και στα υπόλοιπα άμα είναι... Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!

 

Κόλλα χρησιμοποίησα...

 

Τα σημειώνω!

 

 

3) Μόνο πετροβάμβακα fibran/geolan έχω χρησιμοποιήσει, που είναι πολύ συνηθισμένος, από 50 εώς 75kg και δεν έχω καταλάβει καμιά διαφορά. (σε διαφορετικούς χώρους).

Υαλοβάμβακα δεν έχω χρησιμοποιήσει, οπότε δεν γνωρίζω αν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά. Πάντως οι αμερικανοί DIYers "πίνουν νερό" στο όνομα της Owens Corning (εταιρεία που βγάζει τον υαλοβάμβακα #703 που είναι πολύ δημοφιλής για DIY πανελ κτλ)

 

Happy building  :)

 

Τσέκαρα για τον υαλοβάμβακα και τελικά αυτός που ζαχάρωνα εγώ (18ευρώ τα 18τ.μ πάχους 50mm!) έχει πυκνότητα μόνο 12kg/m^3 οπότε μάλλον τον απορρίπτω...

Έψαξα και για άλλα υλικά αλλά το μόνο που κατάφερα είναι να μπερδευτώ περισσότερο  :-\

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω θέματα σε φόρουμ (και προφανώς και του νοιζ) και δεν μπορώ να καταλήξω μεταξύ ορυκτοβάμβακας, υαλοβάμβακα, πετροβάμβακα... για να μην μιλήσω και για αυτά...

http://www.giannikos-epe.gr/product.php?id=231293&cat=179

http://www.giannikos-epe.gr/product.php?id=478614&cat=179

http://www.bondofibra.gr/products1.php@wh=1&lang=1&the1id=2&the2id=21&theid=21&open1=2&open2=.htm

 

Θα δω τι θα κάνω...

My spirit sighs in peace - Opeth

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου