Προς το περιεχόμενο

rebias


Sozos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πηρα τον Framus Cobra και θελω να του ζεστανω λιγο περισσοτερο τις λαμπες (ισωσ και να τις αλλαξω). Πως θα του κανω rebias? Αν νομιζω σωστα με το πολυμετρο στις υποδοχες που εχει μετρας ταση και οχι mA.

Αν ηξερα τιμες σε mA θα μπορουσα να το καταφερω. Δεν θελω να δωσω ενα καρο λεφτα σε τεχνικους ή bias kits.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ψάξε τα manual του ενισχυτή σου και τσέκαρε οι λάμπες που φοράει τι ρυθμίσεις σηκώνουν.

You are wrong f**ked and overatted...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

απ'οτι θυμαμαι σηκωνουν μεχρι 35 mA με ανεση συμφωνα με το μανουαλ ενω ειναι απο μαμα στα 28-30 mA.

Στα 35 mA μεγιστο συνήθος πολώνονται οι EL34 και 6L6.

Είναι αποδεκτό να ρυθμίζουμε την πόλωση περι τα 70% της μέγιστης τιμής.

 

Τώρα, εάν η υπάρχουσα πόλωση είναι στα 30mA δεν θα δεις καμια τεράστια διαφορά στο αποτέλεσμα , εκτός από μια αύξηση της τελικής έντασης.

Ωστόσο, μια τέτοια διαφορά (30 - 35) είναι μεγάλη για τις λυχνίες, καταπονούνται πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής τους.

 

Όσον αφορά την ίδια την ρύθμιση, αυτή συνήθος γίνεται, στους Push-Pull ενυσχιτές , με κάποιο τρίμμερ που υπάρχει μέσα στον ενυσχιτή, και για να ανακαλύψεις πιο είναι αυτό πρέπει ή να έχεις εμπειρία από τέτοιους ενυσχιτές ή να έχεις ηλ. σχέδιο και να ξέρεις να το διαβάσεις

Για τους ενυσχιτές που είναι τάξης Α συνήθος γίνεται με αλλαγή της αντίστασης καθόδου της λυχνίας.

 

Ρίξε μια ματία σε αυτά τα άρθρα τα οποία εξηγούν αρκετά καλά το θέμα της πόλωσης.

http://www.aikenamps.com/WhatIsBiasing.htm

http://www.aikenamps.com/Why70percent.html

http://www.aikenamps.com/Biasing.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η τιμή των mΑ στο biasing έχει να κάνει με τον τύπο των λυχνιών, την τάση στην άνοδο, την τάξη λειτουργίας, τον μετασχηματιστή εξόδου, την επιθυμητή έξοδο σε βατ κλπ. Το 70%+ της μέγιστης κατανάλωσης ισχύος είναι η τιμή που συνιστάται σε ενισχυτές που βασίζονται κυρίως σε power amp distortion. Σε έναν Fender Twin ή κάποιον άλλο ενισχυτή που θες ατελείωτο headroom θα βίαζες λίγο πιο κρύα (50-60%).

 

Ο ενισχυτής σου έχει εξωτερικές υποδοχές για bias πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο ασφαλές αφού δεν έρχεσαι σε επαφή με υψηλές τάσεις και δεν χρειάζεται να το πας σε κάποιο τεχνικό ΕΦΟΣΟΝ έχεις ένα πολύμετρο και ένα ελεγμένο - ματσαρισμένο κουαρτέτο τελικών.

Σε αυτές τις υποδοχές μετράς συνήθως την τάση στα άκρα μιας αντίστασης 1Ω στην κάθοδο των τελικών οπότε σύμφωνα με τον τύπο (I=V/R) πρακτικά μετράς και τα ma που περνούν από την κάθοδο (=με τα mΑ που περνούν από την άνοδο και το screen grid μαζί).

 

Οπότε βγάζοντας την κιθάρα από το input και με κατά προτίμηση όλα τα ποτενσιόμετρα κλειστά βάζεις το πολύμετρο με ρύθμιση για mV στις υποδοχές και με αργές κινήσεις ανεβάζεις την τιμή με βήμα 1 ma ΑΝΑ ΛΥΧΝΙΑ ή 2mA ΑΝΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ ΕΞΟΔΟΥ (ΖΕΥΓΑΡΙ) . Βάζεις την κιθάρα σου και ακούς. Αν ο ήχος δεν ζέστανε αρκετά βγάζεις την κιθάρα και ανεβάζεις ακόμα 1 mΑ κοκ μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά από μερικές ώρες χρήσης έλεγξε πάλι την τιμή για να δεις αν βρίσκεται στα ίδια επίπεδα.

 

Με επιπλέον 5ma σε κάθε τελική λυχνία θα δεις τεράστια διαφορά στο πόσο πιο γλυκός, πιο παχύς και πόσο πιο γρήγορα θα "αρπάζει" ο ενισχυτής σου. Ένα έμπειρο αυτί μπορεί να ακούσει διαφορά σε αυξομείωση λιγότερη από 1mA . Θέσε 40mΑ ως το ανώτατο όριο ανά λυχνία( 80mA ανά πλευρά) που καλό είναι να μην το φτάσεις γιατί όπως τόνισε και ο Locrian όσο πιο ζεστά πολώσεις τόσο μειώνεται η διάρκεια ζωής των τελικών και μακροχρόνια των μετασχηματιστών αφού θα καταπονούνται περισσότερο..

 

 

Αν τα παραπάνω σου φαίνονται κινέζικα στείλε μου σε πμ μία φωτογραφία του backpanel να σου πω ακριβώς τι πρέπει να κάνεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου