Προς το περιεχόμενο

Βγαζoντας Knobs απο Push-Pull ποτενσιομετρα


gpiad

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υπαρχει καποιο tip, εργαλειο ή τεχνικη που μπορει να κανει καποιος (βγαζωντας το knob) χωρις να καταστρεψει το push/pull ποτενσιομετρο?

 

Σε διαφορα forum διαβασα οτι περισσοτεροι τα πηραν στο χερι γιατι βγηκε ολο το λαμακι απο μεσα, αλλοι το ξαναβαλαν παλι μεσα και ξαναδουλεψε (οντως??) και αλλοι εκαναν αλλαγη  στο ποτενσιομετρο με καινουργιο.

 

Αν το εχει αντιμερωπισει καποιος ας γραψει καποια λυση, ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εννοείς να τραβήξεις το πλαστικό εξωτερικό περίβλημα του κουμπιού για να το αφαιρέσεις και να φύγει μαζί ο άξονας του ποτενσιομέτρου; προσωπικά συνήθως μου συμβαίνει προσπαθώντας να τραβήξω το knob για να σπλιτάρω το μαγνήτη να μου μένει το knob (το πλαστικό) στο χέρι και μου έχει συμβεί και 2 φορές σε live που δεν ήξερα τι να το κάνω...  ;D ;D ;D.

Τελευταία, επειδή ο γιόκας μου έπαιξε με τα κουμπιά μιας κιθάρας μέχρι που μου αχρήστευσε ένα tone που ήταν push pull, το άνοιξα για να δω αν μπορώ να το επαναφέρω, δηλ. χώρισα τον παραλληλεπίπεδο push pull διακόπτη από το στρογγυλό ποτενσιόμετρο ανοίγοντας τα λαμάκια που κουμπώνουν τα 2 κομμάτια μεταξύ τους, προκειμένου να ανοίξω ύστερα το στρογγυλό για να δω τι έχει πάθει. Αποχωρίζοντας αυτά τα 2 τμήματα ήταν πολύ εύκολο να βγάλεις τον άξονα, ο οποίος διαπερνά το στρογγυλό ποτενσιόμετρο και καταλήγει να γαντζώνει σε μια πλαστική υποδοχή του push pull διακόπτη. Ήταν πάντως εξίσου εύκολο να ξαναμπεί (πριν ξαναενώσω το ποτενσιόμετρο από τον push pull).

Ιντονέησον ημάς

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό που κάνω συνήθως είναι να τυλίγω ένα κομμάτι ύφασμα στο κενό ανάμεσα στο σώμα της κιθάρας και το knob και σιγά-σιγά το τραβάω προς τα έξω. Με λίγη προσπάθεια βγαίνει, όσο σφιχτό και να είναι, και δεν γίνεται κάποια ζημιά.

Bagpipes are louder than banjos.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εννοείς να τραβήξεις το πλαστικό εξωτερικό περίβλημα του κουμπιού για να το αφαιρέσεις και να φύγει μαζί ο άξονας του ποτενσιομέτρου;

 

ακριβως αυτο, (μιλαμε παντα για push/pull ποτενσιομετρα) δηλαδη ειναι normal να βγει ο αξονας και να τον ξαναβαλεις? Λειτουργει μετα το ποτενσιομετρο μια χαρα και παλι η παει για αλλαγη?

 

η κιθαρα ειναι archtop Epi Es335 pro και εχει και τα 2 volume της με push/pull.

 

Αυτό που κάνω συνήθως είναι να τυλίγω ένα κομμάτι ύφασμα στο κενό ανάμεσα στο σώμα της κιθάρας και το knob και σιγά-σιγά το τραβάω προς τα έξω.

 

χτες δοκιμασα και με μια υφασματινη κορδελα σε μια strat με απλο ποτενσιομετρο και βγηκε μια χαρα,

εσενα να φανταστω οτι σε push/pull σου επαιξε σωστα χωρις προβλημα ετσι? :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ειναι normal να βγει ο αξονας και να τον ξαναβαλεις? Λειτουργει μετα το ποτενσιομετρο μια χαρα και παλι η παει για αλλαγη?

 

Ντάξει, νορμάλ δεν το λες, αν είναι να βγει από το τράβηγμα μπορεί να έχει ξεχαρβαλώσει κάτι από την πρότερη χρήση.

Το να ξαναμπεί είναι άλλη ιστορία. Όπως είπα και πριν, το push-pull ποτενσιόμετρο είναι δύο πράγματα ανεξάρτητα μεταξύ τους:

- ένα ποτενσιόμετρο που λειτουργεί ως volume ή tone εν προκειμένω και

- ένας διακόπτης dpdt που βάζει on ή off ένα συγκεκριμένο κύκλωμα

(τα γράφω λίγο στο περίπου, δεν είμαι ηλεκτρονικός).

 

Σε ότι αφορά το κομμάτι "ποτενσιόμετρο" ο άξονας είναι μόνο ένας άξονας που το γυρνάει γύρω γύρω. Εφόσον ξαναμπεί σωστά και γυρνάει το μηχανισμό του ποτενσιομέτρου είναι οκ, αφού δεν ακουμπάει και δεν επηρεάζει το "χαλί" (είπαμε δεν είμαι ηλεκτρονικός) στο οποίο γυρνάει το συρματάκι που αυξομειώνει την αντίσταση (είναι σα να αφαιερείς το πόμολο με τον άξονά του από μια πόρτα, η κλειδαριά δεν χαλάει, εκτός αν την έχεις ξεχαρβαλώσει από το τράβηγμα).

Σε ότι αφορά το κομμάτι διακόπτης, ο άξονας γαντζώνει σε ένα πλαστικό πραγματάκι το οποίο είτε το τραβάει είτε το σπρώχνει αναλόγως της περίπτωσης. Και εδώ, δεν επηρεάζει τις συνδέσεις του διακόπτη. Οπότε θεωρώ πως αν καταφέρεις να το βάλεις (η απόληξη του άξονα  έχει μη συμμετρικό σχήμα οπότε και θα πρέπει να μπει κατάλληλα, επίσης αν δεν έχει χαλαρώσει υπερβολικά η υποδοχή κλπ.) το ποτενσιόμετρο δεν θα έχει χάσει κάτι.

Στη δική μου περίπτωση άλλαξα ποτενσιόμετρο τελικώς γιατί ο γιόκας μου είχε καταφέρει να στραβώσει το συρματάκι που πάταγε πάνω στο δίσκο του ποτενσιομέτρου οπότε (ακόμη και όταν το ίσιωσα) δεν συμπεριφερόταν σωστά το tone μου (ο μηχανισμός περιστροφής του άξονα και το push pull λειτουργούσαν πάντως).

Αυτή είναι η ταπεινή άποψη και αντίληψη των πραγμάτων που έχω εμπειρικά, επαναλαμβάνω δεν είμαι ηλεκτρονικός.

Ιντονέησον ημάς

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου