Προς το περιεχόμενο

Midi Delay με keyboard και drums


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα.

Εχω καθυστέρηση στις νότες που γράφονται στο Live. Δεν είναι θέμα DAW γιατι εχω δοκιμάσει επίσης samplitude,cubase και sonar. Demo φυσικα.

 

Ως εισόδους έχω ένα m-audio oxygen 61 σε USB θύρα και ηλεκτρονικά τύμπανα των οποίων το midi out συνδέω πάνω σε μια edirol UA-4FX. Latency έχω 3 ms στην είσοδο και 4 ms στην έξοδο. Buffer 96.

 

Οταν παίζω κάτι ακούω κανόνικα αυτά που παίζω. Το πρόβλημα είναι με την εγγραφη.

 

Απο το keyboard οι νότες γράφονται νωρίτερα ενω απο το midi in της edirol γράφονται αργότερα. 8Ο 8Ο 8Ο 8Ο

 

Δοκίμασα να ρυθμίσω τo delay που υπάρχει διπλα σε κάθε track στο live και ενω αρχικα φαίνεται οτι γραφονται σωστά οι νότες, αν παίξω κάπως γρηγορα ή αλλαξω tempo αποσυγχρονίζονται και πάλι.

 

Εχω δοκιμάσει να απενεργοποιήσω το delay compensation. Χωρις αποτέλεσμα.

 

Μήπως έτσι λειτουργεί η εγγραφή σε midi και απλα πρέπει να το πάρω απόφαση οτι θα μετακινώ μια μια τις νότες πάνω στο grid? :?

 

Ελπιζω να υπάρχει κάποια λύση γιατι μου ρχεται να τα πετάξω ολα :evil:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τουλάχιστον για το cubase, αν έχεις το SX3 / τελευταία έκδοση, δοκίμασε Devices, Device Setup, MIDI και στα Default MIDI Ports και Windows MIDI κάνε click στο Use System Timestamp.

www.myspace.com/michalismusic

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το έχω δοκιμάσει. Δεν κάνει τίποτα. Είναι λογικό να χρησιμοποιεί κανείς quantize οταν γραφει midi; Πως το κάνουν οι περισσότεροι;

 

Με το quantize πάντως ψιλολύνεται το πρόβλημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όταν λες ότι με το keyboard γράφονται νωρίτερα, πόσο εννοείς; 1/32 περίπου; Σίγουρα το πρόβλημά σου επιλύεται με το quantize, αλλά δεν είναι πάντα η λύση. Ανάλογα με τη μουσική που γράφεις, πολλές φορές θέλεις να γράψεις πχ μια μελωδία όπως την παίζεις, για να ακουστεί πιο αυθεντικό.

www.myspace.com/michalismusic

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι michelangel τοσο είναι 1/32. Σου λέει κάτι; Μήπως είναι φυσιολογικό;

Μου ακούγεται πολύ καλύτερα παντως με τη νότα ακριβώς πάνω στο grid.

:?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν, είχα ασχοληθεί με το θέμα παλιότερα διαβάζοντας διάφορα ξένα forums και σχετικά άρθρα. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στο συνδυασμό motherboard / κάρτας ήχου. Συγκεκριμένα τα Motherboards παράγουν 2 clocks (από τα οποία το ένα ή και τα δύο χρησιμοποιούν τα διάφορα DAW προγράμματα) τα οποία αν δεν είναι συγχρονισμένα, δημιουργούνται προβλήματα σαν το δικό σου. ¶λλος λόγος είναι το latency που διαβάζεις να μην είναι το πραγματικό σου. Υπάρχουν προγράμματα που μπορείς να τρέξεις και να το μετρήσεις. Οπότε αν γράφεις με πολύ latency, και προσπαθείς αυτό που ακούς από το VST όταν παίζεις το midi keyboard, να ακούγεται ταυτόχρονα με το μετρονόμο, λογικό είναι να παίξεις νωρίτερα τις νότες (όσο το latency) και συνεπώς να γραφούν νωρίτερα. Δοκίμασε να αυξήσεις τα samples από 96 σε πχ 1024 να δεις αν το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο. Αν τώρα (στα 96 samples) οι νότες σου γράφονται πάντα 1/32 νωρίτερα, υπάρχει λύση, αλλά στο Sonar 6: Options, Audio, Advanced και στο Timing Offset βάλε πχ 10msec. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν υπάρχει στο Cubase Sx3 (δε γνωρίζω για το 4). Ελπίζω να βοήθησα.

www.myspace.com/michalismusic

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν θες να μετρήσεις το πραγματικό latency σύστημά σου, τότε πήγαινε στο:

 

http://centrance.com/products/ltu/

 

όπου θα κατεβάσεις το freeware αρχείο CE_LTU_37.exe ή νεώτερη έκδοσή του. Συνδέεις είσοδο / έξοδο, επιλέγεις τον κατάλληλο driver, επιλέγεις buffer size, το τρέχεις και σου μετράει το πραγματικό latency.

www.myspace.com/michalismusic

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, κάτι διαβασα και εγώ για τα διπλά ρολόγια και απ ότι καταλαβα αυτο κάνει η επιλογή Use system timestamp. Διαλέγεις δηλαδή το "άλλο" ρολόι.

 

Σχετικά με το Timing Offset στο sonar δεν ξέρω κατα ποσο θα είναι κάτι γενικό ως ρυθμιση μιας και στο Midi in της edirol τα ηλεκτρονικά ντραμς που έχω συνδεμένα γράφονται με καθυστέρηση ενώ απο το keyboard γράφονται νωρίτερα.

 

Σχετικά με το πραγμάτικο μου Latency θα κάνω έλεγχο αύριο και θα δώ. Πιστεύω πάντως πως η πραγματικότητα είναι κοντά στα 96 samples. Δηλαδή 6ms input 4ms output.

 

Εσυ τελικά το έλυσες το προβλημα; Ή άλλαξες εξοπλισμό;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πραγματικό latency 511 samples / 10.65 ms .

Είναι πολύ; Χαμηλότερα δεν πάει η edirol. Την έχω οσο πιο χαμηλά πάει η ρυθμιση της.

Τι latency εχουν παρόμοιες κάρτες; Π.χ. M-audio fast track pro

 

edit: οι νοτες αποτο Keyboard καθυστερούν τελικά 1/64.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν όπως σου είπα, όταν παίζεις το keyboard προσπαθείς να ακούγεται ο μετρονόμος σου ταυτόχρονα με το VSTi (το οποίο ακούγεται με latency), τότε παίζεις ο ίδιος τις νότες πιο πριν.Eφόσον έχεις ένα Latency περί τα 10ms, ας υποθέσουμε tempo:120, δηλαδή 0.5sec το 1/4, και άρα 0.5/16=31.25ms το 1/64. Ίσως να είναι λοιπόν συνδυασμός του timing του συστήματός σου, και αυτού που εσύ ίσως να προκαλείς (παίζοντας λίγο νωρίτερα).

Πάντως τα 511 samples πολλά μου φαίνονται. Να ξέρεις οι firewire/USB κάρτες, χρησιμοποιούν κάποια extra samples ως buffer (τα οποία δεν φαίνονται στις ρυθμίσεις), ώστε να μπορούν να δουλέψουν λόγω της μικρής ταχύτητας μεταφοράς σε σχέση με τις pci. Η δική μου κάρτα (M-audio 192) που είναι PCI βγάζει στο test στα 44.1KHz/64samples 3ms latency και περί τα 110 samples με ψηφιακή είσοδο - έξοδο και περί τα 4.5ms latency με αναλογική (η διαφορά 1.5ms είναι λόγω του συνολικού latency από τους A/D - D/A).

Δοκίμασε την κάρτα σου σε ένα άλλο σύστημα να δεις τη διαφορά. Επίσης ανέβασε τη δειγματοληψία στα 96, οπότε να μειωθεί και το latency να δεις αν θα έχεις διαφορά.

Στο δικό μου σύστημα, όταν κατεβάζω στα 64 ή 128 samples, δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα.

www.myspace.com/michalismusic

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου