Προς το περιεχόμενο

Βοήθεια με την μουσική τεχνολογία


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ όλη την παρέα. Ασχολήθηκα αρκετά χρόνια με αρμόνια και πιάνο αλλά αποφάσισα ότι ήρθε η στιγμή να ασχοληθώ σοβαρά με κάποιο synth/workstation. Μπήκε το μικρόβιο και ψάχνω αρκετά.. :) Διαβάζοντας όμως συνεχώς χαρακτηριστικά, δυνατότητες και ορολογίες άγνωστες για μένα, έχω λιγο πελαγώσει.. Θα ήθελα να μου προτείνετε, αν υπάρχει, καποιο βιβλίο, site κτλ σχετικό με την μουσική τεχνολογία για να ενημερωθώ για αυτά που διαβάζω και με πιάνει πονοκέφαλος.. tone generators, oscillator, modulation, samplers, midi, crossfades κτλ γυρίζουν στο κεφάλι χωρίς μια σειρά.. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 47
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Ήρθες στο καλύτερο μέρος πάντως μην ψάχνεις αλλού.

Για να μην λέμε άσκοπα πράγματα όμως καλό θα ήταν να περιγράψεις τι θες να κάνεις ακριβώς και επίσης να ρωτάς συγκεκριμένα πράγματα. Θα βοηθήσει κι εσένα να αποσαφηνίσεις κάποιες έννοιες αλλά και τους συνομιλητές για να μην αναλώνονται ασκόπως σε "εγκυκλοπαιδικές" πληροφορίες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ'ευχαριστώ φίλε μου korg_nikos! :)

Το κατάλαβα από την αρχή ότι ήρθα στο σωστό μέρος, απλά δεν ήθελα να κουράζω τους φίλους με ερωτήσεις πάνω σε βασικά θέματα. Τέλος πάντων, θα ξεκινήσω δειλά δειλά τις απορίες μου ελπίζοντας να μην γίνω κουραστικός..

Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να αρχίσω σιγά σιγά να κάνω τις δικές μου ενορχηστρώσεις, αρχικά με ένα pc και ένα καλό workstation που θα με βοηθήσετε να επιλέξω. Έχω πολλή όρεξη να τριφτώ, να διαβάσω, να ψάξω, γι αυτό δεν θέλω να πάρω κάτι πολύ φθηνό. Συγκεκριμένα είμαι διατεθειμένος να δώσω αρχικά μέχρι και 1500 ευρώ προκειμένου να μπω στο νόημα, να με καλύπτει η επιλογή μου για λίγα χρόνια και έχει ο Θεός.. Μουσικά πιστεύω είμαι σε καλό επίπεδο λόγω αρκετών ετών σπουδών πιάνου και ελπίζω αυτό να με βοηθήσει και στη νέα αυτή κατεύθυνση που επέλεξα.

Είναι όλα καινούρια για μένα και θέλω να μπω ομαλά στον χώρο. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Πειμένω όλος αυτιά! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου, θα καταγράψω τις πολύ βασικές απορίες μου για να σε βοηθήσω όσο μπορώ. Λοιπόν:

 

1. Τι hardware και τι software χρειάζομαι για σύνδεση πλήκτρων - Η/Υ (κάρτα ήχου, πρόγραμματα κτλ); O υπολογιστής υπάρχει, 3,2GHz, 1,5GB RAM, 500GB HD, αρκεί;

 

2. Με δεδομένη την ύπαρξη Η/Υ, η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει και με synth και με workstation; Τι παραπάνω δίνει ο Η/Υ; Μπορώ να δουλέψω μόνο με το workstation;

 

3. Θα ήθελα με πολύ απλά λόγια να μου πείς τα βήματα για την δημιουργία ενός κομματιού σε ένα workstation σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του (πχ, με το sampler κάνεις αυτό, με το sequenser το άλλο, πώς βάζεις ρυθμούς, κτλ)

 

Αρκετά πιστεύω για τώρα. Ήδη αισθάνομαι κουραστικός.. :)

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλώς ήρθες στο forum.  :)

 

1. Τι hardware και τι software χρειάζομαι για σύνδεση πλήκτρων - Η/Υ (κάρτα ήχου, πρόγραμματα κτλ);

 

Πολύ συνοπτικά χρειάζεσαι:

 

1. Τον υπολογιστή

2. Audio interface (είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό) μέσω του οποίου δρομολογείται audio από και προς τον υπολογιστή

3. MIDI interface (για συνδέσεις MIDI μέσω των οποίων δρομολογείται MIDI από και προς τον υπολογιστή)

4. Κάποιο πρόγραμμα DAW (πιθανές επιλογές: Cubase, Sonar, Ableton, κ.λ.π.) που ουσιαστικά αποτελεί τον πυρήνα του studio καθότι η ηχογράφηση, η μίξη, arrangements κ.λ.π. γίνονται εδώ

5. Προαιρετικά κάποια soft synthesizers ή και

6. Κάποιο synthesizer ή workstation

7. Εάν επιλέξεις το 5 τότε ένα MIDI Controller θα σου φανεί πάρα πολύ χρήσιμο καθότι το ποντίκι δεν ενδείνυται για να γράφεις κανείς μελωδίες (πόσο μάλλον τη στιγμή που παίζεις πιάνο - φαντάζομαι θα θες πλήκτρα οπωσδήποτε)

8. Εάν επιλέξεις το 6, τότε ένα workstation ή synthesizer μπορεί να αναλάβει το ρόλο του MIDI controller - αλλά μακρυπρόθεσμα καλό είναι να υπάρχει.

 

Ο υπολογιστής σου χρειάζεται 2 GB μνήμη. Θα μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις και με 1,5 GB αλλά γενικά στους υπολογιστές ισχύει ότι μνήμη = ταχύτητα.

 

2. Με δεδομένη την ύπαρξη Η/Υ, η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει και με synth και με workstation; Τι παραπάνω δίνει ο Η/Υ; Μπορώ να δουλέψω μόνο με το workstation;

 

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που δίνει ο υπολογιστής είναι το γραφικό περιβάλλον και η μεγάλη επεκτασιμότητα όπως και customization.

 

Φυσικά και μπορείς να δουλέψεις μόνο με workstation και εάν έχεις υπομονή θα πετύχεις πολλά και καλά.

 

3. Θα ήθελα με πολύ απλά λόγια να μου πείς τα βήματα για την δημιουργία ενός κομματιού σε ένα workstation σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του (πχ, με το sampler κάνεις αυτό, με το sequenser το άλλο, πώς βάζεις ρυθμούς, κτλ)

 

Δυστυχώς αυτή η περιγραφή δεν μπορεί να γίνει με απλά λόγια χωρίς να ελοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι για την πληρότητά/ακρίβειά της.

 

Είτε διαλέξεις workstation είτε DAW (digital audio workstation) σε υπολογιστή, να έχεις πάντα στο νου σου ότι κάθε κανάλι ενός sequencer είναι ένας virtual μουσικός που έχει ως ρόλο την αναπαραγωγή μουσικών νοτών. Το τι ήχος θα ακουστεί σε κάθε κανάλι εξαρτάται από εσένα - συνήθως είναι:

 

1. προηχογραφημένο audio (που μπορεί να προέρχεται είτε από εξωτερικές πηγές ήχου είτε από αρχεία ήχου που με κάποιο τρόπο υπάρχουν στον υπολογιστή) ή

2. MIDI - στην οποία περίπτωση το sequencer, κατά την διάρκεια της εγγραφής/αναπαραγωγής, "οδηγεί" - παίζει είτε εσωτερικά synthesizers είτε εξωτερικά.

 

Σε ένα sequencer, φυσικά, μπορούν να συνυπάρχουν audio και MIDI.

 

Συμβουλεύω να μην μπεις στη διαδικασία να μάθεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα (και ειδικά με την ορολογία των synthesizers). Μπορείς να περιοριστείς στα βασικά, γιατί αυτή η ενασχόληση δεν έχει τελειωμό και επιπλέον πάντα υπεισέρχεται ο υποκειμενικός παράγοντας.

 

Στο noiz θα βρείς διάφορα threads με workstations κ.λ.π. Εν τάχει να αναφέρω ότι οι σύνηθεις ύποπτοι είναι Roland Fantom, Yamaha Motif XS και Korg M3. Ίσως όμως για το είδος της μουσικής που γράφεις να σε βόλευε ένα synthesizer, οπότε κρίνεις ανάλογα.

 

Αυτά από μένα προς το παρόν. Αν θες περισσότερες διευκρινήσεις, εδώ είμαστε.  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ' ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια φίλε OurDarkness! Ήταν πολύ κατατοπιστικά όσα μου είπες. Θα ήθελα αν είναι εύκολο να μου προτείνεις κάποια συγκεκριμένα κομμάτια από αυτα που μου είπες για να αρχίσω να τα ψάχνω.

 

1. Ποιά audio και midi interface να πάρω; Ποιές εταιρείες είναι καλές στον τομέα;Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν; Τι τιμές παίζουν;

 

2. Επειδή τα 3 workstations που ανέφερες είναι μάλλον λίγο πιο ψηλά από το budget που διαθέτω, (δεδομένου και ότι είμαι στην αρχή και έχω αρκετά έξοδα και για τα περιφερειακά) υπάρχει κάτι άλλο πιο οικονομικό με καλές δυνατότητες; Ή μήπως αξίζει να περιμένω να μαζέψω τα παραπάνω χρήματα που χρειάζονται;

 

3. Από ηχεία τι πρέπει να πάρω για να έχω στοιχειωδώς αξιόπιστο ήχο;

 

4. Ποιά έκδοση του cubase είναι καλό να πάρω; (δεδομένου ότι θα δουλέψω το πρόγραμμα για πρώτη φορά)

 

5. Τα βαρυκεντρισμένα πλήκτρα ενδείκνυνται για synths/workstations; Σαν αίσθηση θα με βόλευαν περισσότερο λόγω πιάνου, αλλά δεν ξέρω αν είναι βολικά για τους ήχους ενός synth.

 

Αυτά τα λίγα για την ώρα.. Μη νομίζετε ότι τελείωσα έτσι εύκολα, έχετε μπλέξει..  ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το θεωρώ ανούσιο να δωσεις τοσα χρήματα για ενα workstation οταν μπορεις να κατεβάσεις του κοσμου τα soft synth απο το ιντερνετ και με ενα Midi controller να έχεις ότι ήχο γουστάρεις. Γιατι να δώσεις τόσα λεφτα? ειναι χαζο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το να λες ότι δεν το εκτιμάς προσωπικά είναι (έστω) κατανοητό, το να υποτιμάς τους εκατομμύρια μουσικούς-παραγωγούς-συνθέτες που κάθονται και τα αγοράζουν σαν χαζοί και ανεγκέφαλα σπάταλοι είναι %&^!#@ (αυτολογοκρισία).

 

Παρ'όλα αυτά, σε έναν αρχάριο με τον τομέα της οικιακής μουσικής παραγωγής δεν θα συνιστούσα workstation διότι κατά τη γνώμη μου ενδείκνυται να μάθει πρώτα τις τεχνικές μέσω υπολογιστών.

 

Στην ερώτηση 1 και 3, εξαρτάται από το πόσα λεφτά μπορείς να διαθέσεις. Και τα δυο είναι κρίσιμα στην διαδικασία, με το βάρος να δίνεται ελαφρά στα ηχεία. Στην 4, δεν είναι ανάγκη να προχωρήσεις σε κάποια αγορά υποχρεωτικά διότι αναλόγως με την κάρτα που θα πάρεις, θα συνοδεύεται και από κατάλληλο software. Η τελευταία έκδοση του Cubase πάντως είναι η 4, αν και πολλοί δουλεύουν απρόσκοπτα και με τις παλαιότερες. Στην ερώτηση 5, αρκεί να έχει το συνθ/midi keyboard σου οπωσδήποτε velocity sens. και κατά προτίμηση και aftertouch.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έκραξα αυτούς που πάνε και δίνουν λεφτα για synth (τι μύγα έχεις?  ???) γιατι κι εγω έχω δώσει (για το virus ti polar) αλλά εγώ το ήθελα και για Live. Το παιδί το θέλει για να ξεκινήσει να ηχογραφεί στο σπίτι του. Καλύτερα λοιπόν να διαθέσει τα λεφτά του για μια καλή κάρτα ήχου και ηχεία παρά για ενα synth. Αυτό λέω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Ποιά audio και midi interface να πάρω; Ποιές εταιρείες είναι καλές στον τομέα;Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν; Τι τιμές παίζουν;

 

Σε συμβουλεύω να πάρεις κάποιο audio interface της RME και κάποιο midi interface MOTU. Όσον αφορά στο audio interface, πρέπει να κοιτάξεις πόσα κανάλια εισόδων / εξόδων θα χρειαστείς άμεσα (ή και σε μικρό βάθος χρόνου) και την ποιότητα των AD/DA μετατροπέων. Σε αυτή την κατηγορία τα καλύτερα μηχανήματα είναι αυτά της RME - θεωρούνται mid-end.

 

Για το MIDI interface, πρέπει και πάλι να αναλογιστείς πόσα synthesizers/samplers θα συνεργαστούν αμφίδρομα με τον υπολογιστή. Π.χ. αν έχεις 2 synths και θέλεις και τα 2 να είναι συνδεδεμένα με MIDI με τον υπολογιστή, τότε χρειάζεσαι τουλάχιστον 2 MIDI θύρες. Όταν λέμε MIDI θύρα, εννούμε την τριπλέτα MIDI In/Out/Thru. Άρα θες 2 τουλάχιστον MIDI In/MIDI Out θύρες.

 

Μπες π.χ. σε αυτή την σελίδα www.thomann.de και ψάξε για audio interface και midi interface για να δεις τι επιλογές υπάρχουν.

 

2. Επειδή τα 3 workstations που ανέφερες είναι μάλλον λίγο πιο ψηλά από το budget που διαθέτω, (δεδομένου και ότι είμαι στην αρχή και έχω αρκετά έξοδα και για τα περιφερειακά) υπάρχει κάτι άλλο πιο οικονομικό με καλές δυνατότητες; Ή μήπως αξίζει να περιμένω να μαζέψω τα παραπάνω χρήματα που χρειάζονται;

 

Νομίζω ότι υπάρχει και κάποιο της Alesis και της Kurzweil - ίσως ελαφρώς φτηνότερα. Αν ήμουν στην θέση σου, αυτή την στιγμή θα διάλεγα το Yamaha Motif XS7.

 

3. Από ηχεία τι πρέπει να πάρω για να έχω στοιχειωδώς αξιόπιστο ήχο;

 

Επισκέψου την σελίδα που έδωσα πιο πάνω για να πάρεις μία ιδέα. Στην θέση σου θα διάλεγα αυτο-ενισχυόμενα ηχεία (active) - υπάρχουν πολλές εταιρείες π.χ. Genelec, Dynaudio, Yamaha, Tanoy, Mackie, κ.λ.π. Φρόντισε τα ηχεία να είναι κατάλληλα για τον χώρο μέσα στον οποίο να χρησιμοποιηθούν. Μη διαλέξεις πολύ μεγάλης ισχύος ηχεία για ένα μικρό δωμάτιο γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην μεταφράζονται σωστά σε κάποιες μίξεις.

 

4. Ποιά έκδοση του cubase είναι καλό να πάρω; (δεδομένου ότι θα δουλέψω το πρόγραμμα για πρώτη φορά)

 

Την studio έκδοση σε πρώτη φάση.

 

5. Τα βαρυκεντρισμένα πλήκτρα ενδείκνυνται για synths/workstations; Σαν αίσθηση θα με βόλευαν περισσότερο λόγω πιάνου, αλλά δεν ξέρω αν είναι βολικά για τους ήχους ενός synth.

 

Προσωπικά τα βαρυκεντρισμένα πλήκτρα θα τα χρησιμοποιούσα μόνο για ήχους πιάνου - ίσως και κάποιο pad. Ζήτημα επιλογής/αίσθησης/συνήθειας.

 

Το θεωρώ ανούσιο να δωσεις τοσα χρήματα για ενα workstation οταν μπορεις να κατεβάσεις του κοσμου τα soft synth απο το ιντερνετ και με ενα Midi controller να έχεις ότι ήχο γουστάρεις. Γιατι να δώσεις τόσα λεφτα? ειναι χαζο.

 

Όταν λες "κατεβάσεις" εννοείς κάποια demo έκδοση ή την full έκδοση με τα αντίστοιχα cracks κ.λ.π.? Αν εννοείς το 2ο να σου υπενθυμίσω ότι είναι αντίθετο με την δεοντολογία του forum και φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν ένα workstation είναι οι χαζοί και οι άλλοι που θα τα κατεβάσουν απο το Internet είναι οι έξυπνοι.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου